Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Cypra se Svobodou vyhráli v traťovém rekordu Beskydskou sedmičku

Cypra se Svobodou vyhráli v traťovém rekordu Beskydskou sedmičku
foto: Facebook pořadatele

Michaela Kalátová | 05.09.2015 | přečteno: 9241×

Více než 3 000 závodníků bojovalo na Mistrovství České republiky v horském maratonu dvojic, proslulé Beskydské sedmičce. Jeden z nejvýznamnějších domácích terénních běhů zaběhl nejlépe adidas Boost team ve složení Zbyněk Cypra a Tomáš Svoboda.

Závodníci vyrazili do boje v pátek v deset hodin večer. Limit na dokončení závodu byl 30 hodin, cíl se tedy uzavíral v neděli ve čtyři hodiny ráno. Pro ty nejrychlejší je však Beskydská sedmička především noční závod. Letos panovaly přívětivé podmínky, v noci bylo na běh příjemných 12 stupňů, vítr foukal jenom jemně a nepršelo. Bezmála stovku kilometrů zaběhla nejrychleji dvojice Zbyněk Cypra – Tomáš Svoboda, kterým na náročnou trať stačilo rekordních 11 hodin a 29 minut.

„Strašně moc jsem chtěl vyhrát. Dal jsem přípravě všechno. S Tomášem už jsme sehraní a hodně jsme řešili i teoretickou přípravu co se týče jídla, taktiky i soupeřů. Šli jsme do závodu s tím, že bychom se chtěli pohybovat kolem 12 hodin času a vše vycházelo podle plánu,“ přibližuje Cypra.

Na cestě za vítězstvím jim ale stáli obhájci titulu Stanislav Najvert s Petrem Žákovským. První polovinu závodu až do výstupu na Lysou horu se obě dvojice držely bok po boku. Najvert se Žákovským začali ztrácet při přeběhu z Ostravice do Čeladné a ani o 26 minut rychlejší čas než loni jim tentokrát na vítězství nestačil.

„My jsme klukům nastoupili ve stoupání z Krásné na Lysou horu. Z předchozích ročníků je nepsané pravidlo, že kdo je první na Lysé, tak už většinou zvítězí. Letos to bylo všechno jinak. Sice jsme si vytvořili mírný náskok, ale kluci nám byli stále v patách. Museli jsme na ně něco vymyslet, protože jsme moc dobře věděli, s kým máme tu čest. Jsme nesmírně šťastní, že se to nakonec povedlo,“ popisuje Cypra.

„Po proběhnutí cílovou páskou jsem byl úplně na měkko. Vítězství v domácím prostředí bylo hodně emotivní. Nepamatuji se, že bych se někdy takhle rozložil,“ dodává.

Trasa šestého ročníku Beskydské sedmičky vedla z Třince do Frenštátu pod Radhoštěm přes sedm nejvyšších beskydských vrcholů: Velký Javorový, Ropici, Travný, Lysou horu, Smrk, Čertův mlýn, Radhošť a Velký Javorník. Nejdelší verze trasy měřila 95 kilometrů s převýšením 5 430 metrů. I ta nejkratší ze čtyř variant však měla 82,4 kilometrů s převýšením 4 749 metrů!

Atmosféru jednoho z největších českých ultraběhů zajišťoval bohatý doprovodný program včetně koňského spřežení, dechovky, živě zpívané české hymny a ohňostroje. Ze startu ve městě do hor závodníky doprovodil také Karel Loprais ve svojí závodní Tatře.

V koedukovaných dvojicích si nejlépe vedli Jiří Blažek a Ivana Hecková z TOBI sport teamu. Ti se do čela závodu vyhoupli těsně po půl osmé ráno na mezičase v Čeladné, kdy předběhli druhý tým průběžného pořadí Craft team Jablonec ve složení Marie Jiřičková, Jaroslav Jisl. Třetí místo uhájil tým Volvo Ostrava/Ultrasta FM – Kateřina Piechowicz a Marek Balcar, kteří finišovali ve 13 hodin a 30 minut.

O půl hodiny později prošly cílem nejlepší ženy Kateřina a Magdaléna Šoubovy, které své vítězství předvídaly už před startem, kdy svůj tým pojmenovaly A vítězkami jsou. Druhé finišovaly KESBUK holky Věra Vystrčilová se Zuzanou Kadlčákovou se zhruba hodinovým náskokem na třetí Šťastnou sedmu ve složení Horáková, Egertová.

Bronzová medailistka Nela Egertová si svou první účast na B7 nemohla vynachválit: „Byl to skvělý zážitek. Sice hodně náročný, ale ten pocit v cíli za to stojí. Chtěly jsme doběhnout zhruba za dvacet hodin a nakonec byl náš výkon ještě o dvě hodiny lepší, takže spokojenost.“

Její parťačka Veronika Horáková startovala na Beskydské sedmičce už loni. „Teď v cíli jsou dojmy dobré, protože jsme ukořistily bednu. A navíc jsme dokončily za 18:05, což je pro mě zlepšení o víc než čtyři hodiny. Na začátku se mi nešlo vůbec dobře a před Pustevnami mě navíc přestalo poslouchat koleno. Během závodu jsem si několikrát řekla, že tohle už nikdy, ale kdo ví…,“ dodává s úsměvem.

Skvělé výkony všech závodníků si pochvaloval i hlavní organizátor Libor Uher: „Dojmy jsou nadmíru pozitivní. Závodníci podávali úplně šílené výkony. Nedá se to ani srovnat s ostatními ročníky. Traťový rekord byl letos vylepšen zhruba o 15 minut.“

Organizace takového závodu však přináší i komplikace. „Myslím, že závodníci v žádném ročníku nejedli tolik jako letos. Museli jsme během závodu zajet dvakrát nakupovat. Také jsme byli nuceni po podání protestu jeden z týmů diskvalifikovat. Bude okolo toho velký rozruch, ale bohužel to udělat musíme,“ popisuje Uher. „V cíli byla každopádně úžasná atmosféra. Závodníci bojovali až do konce a všem se strašně líbily naše cílové šerpy,“ uzavírá spokojeně.

Kompletní výsledky jsou k dispozici na stránkách pořadatele.

Noční záběry z prvního vrcholu trasy Velký Javorový ve výšce 1031 metrů nad mořem si můžete prohlédnout zde:
zdroj: Jiří Římánek, Rajče.net, http://jirkarimanek.rajce.idnes.cz/…_-_Javorovy/

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

GKadlecova žena 05.09.2015 15:45:17

Více než 3 000 závodníků momentálně bojuje na Mistrovství České republiky v horském maratonu dvojic, proslulé Beskydské sedmičce. Ti nejrychlejší už jsou v cíli. Jeden z nejvýznamnějších domácích terénních běhů zaběhl nejlépe adidas Boost team ve složení Zbyněk Cypra a Tomáš Svoboda. Oficiální výsledky budou až v neděli dopoledne.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.