Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

behej.com: Od počátků do současnosti

Radek Narovec | 22.01.2008 | přečteno: 14128×

Píše se rok 2005, respektive jeho konec, schází se malá skupinka lidí nesourodých zájmů, povolání a vztahu k běhání. Padá nápad, že Česku chybí web zaměřený čistě na běh a běhání. Jak je to možné, když jiné sporty mají hned několik možností volby? Tak začíná historie behej.com, které za několik dní oslaví dvouleté výročí.

Střípky v podobě nízkonákladového časopisu, nepříliš živého webu o domácích závodech, sem tam zmínka o Pražském maratonu v médiích, blogy spíše v začátcích. To je realita doby, v níž se rodí projekt behej.com, či spíše jeho myšlenka.

Snad i díky téměř nulové dostupnosti informací o běhu v češtině na internetu získává rychle na popularitě dnes již legendární blog Aerobní Tragéd psaný hodně vytíženým manažerem o jeho nekonečných pokusech postavit se na start a dokončit maraton. Už název blogu napovídá, že umístění v občasných závodech nebylo to hlavní. Spíše šlo o hledání cesty, sbírání znalostí a zkušeností, ale hlavně virtuální poklábosení si s podobně postiženými kamarády.

Zcela jinou cestou, určitě trnitější, delší a bolestivější, se do té doby ubíral Miloš Škorpil. Běžecký všeuměl, mediálně zdatný trenér a popularizátor běhu. Člověk, který si bez ostychu stoupne před stovku začátečníků, aby se podělil o své postřehy a znalosti a pomohl jim tak vyhnout se častým chybám.

Třetím do party je Lubosh, sportovní novinář s nekonečným přehledem o nejen závodním běhu doma a hlavně v zahraničí a svým dosud nenaplněným cílem maratonu pod tři.

Pojítkem všech se stává věčně rozesmátý Tučňák, člověk, pro kterého nic není problém. I on si píše blog a snad i proto má k projektu webových stránek tak blízko. Když se najde schopný programátor a grafik, jde to o to snadněji.

Zatímco tato parta lidí potichu a potají odvádí svou několikaměsíční práci, na emailové konferenci Pandora se mezitím dávají dohromady desítky nadšenců, jejichž počet se násobí v momentě, kdy se Pandora přesouvá na modernější Fórum.

Přichází únor 2006 a s ním dárek všem, kteří mají běh rádi. Bez ohledu na věk, osobní rekordy či značku bot na nohách. Světlo světa spatří www.behej.com, stránky s vtipným a jednoduchým názvem, lehkým designem a téměř denně novým článkem. Návštěvnost na začátku není velká, pár stovek lidí, ale každý nový web potřebuje měsíce a roky na to, aby se o něm více vědělo.

Jak již to bývá, složení jakéhokoliv týmu není stálé navždy. Od behej.com odchází Lubosh, obsahový guru, a stránky prožívají menší krizi a hledání nového směru. Svět internetu, jakkoliv je rychlý, má i paradoxní pomalost a setrvačnost. Jestli na čas vypadává obsah na titulní straně, bohatě jej supluje geometrickou řadou rostoucí počet příspěvků na fóru. Nikdo neřeší, jestli je zrovna na fóru nebo na www.behej.com, pro řadu lidí to splývá.

Server postupně chytá druhý dech, přicházejí noví lidé a s nimi nové nápady. Tápání brzo vystřídá exploze projektů, článků a služeb. Objevuje se dosud neexistující virtuální poradna pro začátečníky, Miloš se jako první postaví čelem kritikům, když si řekne o peníze za individuální trénink. Dnes již běžná věc v té době vyvolává vlnu nevraživosti a osobních útoků od těch, pro které je svoboda internetu synonymem pro beztrestné pošpinění lidí s jiným názorem.

behej.com je nuceno zavést regulaci diskusí ve snaze nestat se dalším z mnoha míst na českém webu, ze kterých slušní lidé prchají a nechávají prostor lidské ubohosti. Je až s podivem, jak rychle se stránky a fórum vrací do dob, kdy se nikdo nebál položit laický dotaz bez obavy, že jej hrstka všeználků spláchne. Počet zaregistrovaných diskutujících jde do stovek, snadno se přehoupne přes tisícovku.

behej.com navazuje na běžecká setkání Miloše Škorpila a novinku v podobě půldenních „cirkusů“ podporovaných Prague International Marathon (PIM) Carla Capalba. Tomu se jako jedinému daří masivněji proniknout hradbou ignorance velkých médií a tisícovky běžců i nováčků v době konání tří vrcholných akcí PIMu nacházejí na internetu i behej.com.

Jestli předloni v létě počet návštěvníků stěží překonal 500 denně, loni již neklesal pod dva tisíce a hobby projekt se najednou dostával pod palbu kritiky ze všech stran – od překonaného designu, různých nefunkčností, které již nebylo v silách pár programátorů rychle napravovat, absence hlubších odborných článků i sledování novinek… To vše vedlo nezbytně k rozhodnutí jít cestou „komerce“. Slovo, které dosud těžce rozdýchávají starší generace běžců. Slovo, které neznají generace jiné, vědomy si toho, že bez reklamy není dnes žádných služeb zdarma v obstojné kvalitě.

Blížíme se současnosti. behej.com tvoří virtuální redakce redaktorů, minitým programátorů, obchodníci loví novou inzerci, všichni dohromady dělají ústní i jinou propagaci. Končí první ročník Poháru behej.com. Poháru, který měl být spíše recesí proti zaběhlejším konkurentům, protože nastavil pravidla tak, že šanci na úspěch měli všichni, bez ohledu na výkonnost. Bez valné propagace pohár nabírá dvě stovky registrovaných účastníků a řadí se tak mezi největší akce svého druhu v České republice. Díky němu se rovněž daří proniknout ve známost mezi pořadateli závodů, pro něž je internet zatím spíše výzvou, kteří jsou však nadšenými propagátory běhu i v těch nejzapadlejších koutech země.

Všichni v behej.com pracují vedle svých zaměstnání, ve dne, v noci, za nevelké radosti, o to však větší trpělivosti partnerů a partnerek.

Web se postupně plní, až přesycuje obsahem. Ztrácí na lehkosti správy obsahové i programátorské. Redakce je pod permanentním tlakem „pište více o závodech“ vs „nepište tolik o závodech“. I pod tlakem rozprostřít negativně vnímanou inzerci na větší plochu padá rozhodnutí weby tématicky rozdělit a vzniká www.behy.cz, nový web o závodech, tréninku a soupeření. Spolu s behej.com získávají oba weby nový vzhled, který současně otvírá prostor pro další rozvoj.

Jsme v současnosti. Oba sesterské weby mají zajištěnu ekonomickou budoucnost na rok dopředu, o prezentaci na nich jeví zájem většina výrobců běžecké obuvi. Tým lidí kolem webů čítá dvě desítky. Mnozí mezitím projekt opustili, jiní naopak naskakují. Jsem moc rád, že mohu být při tom, protože behej.com bylo, je a bude místem, které spojuje opravdu pozoruhodné mozky. 

Máme hodně smělé plány a pokud se vám projekty behej.com a behy.cz líbí, rádi přibereme další lidi do týmu. Ozvěte se nám prosím na behej@behej.com s krátkým představením sebe a svých nápadů.

za behej.com a behy.cz
Radek Narovec

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha 5 - Barrandov

Celkem 51576,4 km
Minulý měsíc 119 km
půlmaraton: 1:26:06 (2007)
maraton: 2:58:14 (2008)

Rosťa muž 22.01.2008 08:47:03

Myslím, že za práci, kterou jste udělali pro propagaci běhu, zasloužíte přinejmenším jedničku s hvězdičkou!

avatar

Ondras15 muž 22.01.2008 10:06:48

Se zájmem jsem si přečetl tutu stručnou historii o behej.com a hlavně o zrození toho nápadu. Jsem vašim stálým návštevníkem (v podstatě úplně od začátku) adresu behej.com odentruju v prohlížeči několikrát týdně. Moc děkuji za všechny ty informace, ke kterým bych se jinak složitě dostával a za všechny další zajímavé věci. A teď k novému designu stránek: Po třech týdnech jsem si na něj ještě nezvykl, osobně mi připadá docela nešťastný. Předchozí původní (SVĚTLÝ) design podle mě neměl chybu. Byl maximálně přehledný a po načtení hlavní stránky jsem hnedka viděl co je nového (články, novinky, co bude, atd..) Teď kromě spousty reklam (které respektuji protože vím že to bez nich nejde) vidím v podstatě jen pro mě nedůležitý kalendář a zbytečně velký obrázek uvozující článek pod ním, článek už ale nevidím (rozlišení 1280×800) Hodně mi chybí klasický prostřední sloupek redakčního systému, kde najdu pod sebou alespoň 8 – 10 posledních článků s nadpisem a pář řádkovým úvodem…

to je odemě vše, ale kritiku myslím jenom v tom dobrém!

Ať se Vám daří, já to budu stále sledovat a číst :-)

administrator 03.04.2010 13:32:20

Píše se rok 2005, respektive jeho konec, schází se malá skupinka lidí nesourodých zájmů, povolání a vztahu k běhání. Padá nápad, že Česku chybí web zaměřený čistě na běh a běhání. Jak je to možné, když jiné sporty mají hned několik možností volby? Tak začíná historie behej.com, které za několik dní oslaví dvouleté výročí.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.