Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Eva si skvělým maratonským debutem jasně řekla o letenku do Ria

Eva si skvělým maratonským debutem jasně řekla o letenku do Ria
foto: RunCzech

Radek Narovec | 08.05.2016 | přečteno: 16461×

Eva Vrabcová Nývltová si v neděli vychutnala svůj maratonský debut a Pražský maraton zvládla ve skvělém čase 2:30:10. Pokořila tak A limit pro účast na letní olympiádě v Brazílii (2:35) a přepsala historické tabulky česko-slovenského ženského maratonu – patří jí druhá příčka za Alenou Peterkovou. Na Jirku Homoláče dosedla únava i horké počasí a již po deseti kilometrech bylo jasno, že se bude letos muset zaměřit na jiný cíl. Mistrovský titul si vybojoval Petr Pechek (2:22:15). VÝSLEDKYFOTKY

„Je to úžasný pocit, budu asi brečet,“ neskrývala směsici radosti i dojetí nová mistryně republiky v maratonu těsně po doběhu. „Běželo se mi úplně fantasticky, do 25. km mi hrozně moc pomohli kluci. Pak jsem už šla sama a měla jsem trochu strach, protože ten vítr byl dnes opravdu silný. Naštěstí jsem si udělala v úvodu rezervu. Mezičasy jsem nesledovala, věřila jsem svému tělu a nezklamalo mne.“

Její výkon je třetím nejlepším ženským maratonem všech dob mezi českými i československými vytrvalkyněmi. Pouze dvakrát běžela rychleji Alena Peterková, z toho však jednou v Bostonu, jehož trať nesplňuje kritéria pro uznávání rekordů.

„Napoprvé a na podmínky, co byly, běžela Eva skvěle. Blahopřeji! Závod rozběhla výborně, na český rekord. Pak o něco zvolnila. Podle jejích slov proto, aby se šetřila na olympiádu, což bylo velmi rozumné. Pokud bude trénovat bez zdravotních problémů a bude mít dlouhodobější trénink na maraton, tak věřím, že překoná mé rekordy,“ komentovala výkon Evy Vrabcové legenda českého vytrvalostního běhu a držitelka českých rekordů v půlmaratonu i maratonu, Alena Peterková.

„Já jsem Evě hodně věřila a dokonce jsem si myslela, že to zaběhne pod 2:30. Určitě by to dala v příznivějších podmínkách, myslím tím o něco chladnější počasí. Evě fandím, držím pěsti a pokud bude zdravá, máme se od ní na co těšit při sledování ženského maratonu v Riu!“ dodala jiná skvělá vytrvalkyně Anna Straková, účastnice OH v Aténách 2004.

Za Vrabcovou dlouho a vcelku nadějně v neděli běžela další česká maratonská debutantka Monika Preibischová, ovšem od 30. km již ve výsledcích přestala figurovat. „Bohužel první závod v životě, co jsem musela vzdát… Nohy nešly, přišlo to moc brzo. Zkoušela jsem s tím ještě z 25. na 28. km bojovat s nadějí, že se to rozběhne. Nešlo to,“ uvedla na svém facebooku smutně s poděkováním fanouškům a gratulací všem, kteří v neděli proběhli cílem.

Stejně tak 44letá Ivana Sekyrová, další aspirantka na olympijské hry, si nedělní závod moc nevychutnala a její tempo rychle upadalo (v cíli 2:51:24). Podobně jako Homoláč, i ona startovala před třemi týdny v Hamburgu.

Třetí českou maratonkyní v cíli nedělního závodu byla v čase 2:54:18 další veteránka Radka Churaňová. Klobouk dolů před její schopností zregenerovat – před týdnem totiž běžela maraton v Belfastu!

Při absenci zraněného Víta Pavlišty a odstoupení dalších dvou reprezentatnů Jirky Homoláče a Honzy Kreisingera – oba při špatně se vyvíjejícím závodu pošetřili síly pro ME v půlmaratonu v Amsterdamu – si vedoucí příčku mezi českými vytrvalci bezpečně kontroloval 33letý Petr Pechek závodící za Maratonstav Úpice. Za ním si pro hodně překvapivou druhou příčku v domácím mistrovství doběhl vrchař Robert Krupička (Jiskra Ústí nad Orilicí) za 2:24:56, třetí skončil Pavel Dymák z Hvězdy Pardubice (2:28:03).

„Čekal jsem, že mi Jirka (Homoláč) dnes nadělí tři minuty, takže jsem vítězstvím pořádně potěšen. Rozběhl jsem to dnes rozumně, ale i tak jsem měl před cílem náběh na křeče. Ale ještě horší byl dnes vítr,“ podělil se o dojmy v cíli Petr Pechek.

Naopak Kreisinger, účastník minulé olympiády v Londýně, neskrýval zklamání: „Už na 18. km mne to začalo kroutit. Nemělo smysl, abych doběhl někde za 2:35,“ líčil přímo po odstoupení na 29. km. „Už od začátku to bylo špatné. Foukal vítr, nešel mi ani vodič. Radši jsem pošetřil síly na ME,“ dodal Homoláč, hrdina poloviční trati v Praze na počátku dubna.

Absolutními vítězi letošního ročníku Volkswagen Maratonu, na který se přihlásilo přes deset tisíc běžců a byl vyprodán v rekordně krátké době 69 dnů od zahájemí registrací, se stali Keňané Lawrence Cherono (2:07:24) a Lucy Karimi (2:24:46).

Ve startovním poli byla opět řada zajímavých osobností. Silniční premiéru (a derniéru současně?) si odbyl Zbyněk Cypra, jedna z největších osobností českého ultratrailu. Jen o čtyři minuty mu utekla hranice tří hodin. Mírně nad pět hodin měl pak Bohumil Fiala, o jehož příběhu jsme psali v dubnovém Běhej.com. Tento bývalý děkan Slezské univerzity, který ještě před několika měsíci přespával coby bezdomovec v parcích a „zvládl“ i sedm litrů vína denně, měl sice na trénink velmi málo času, ovšem sportovní vlohy z mládí zcela neztratil. Budeme držet palce, aby zůstal u sportování!!!

ČELO HISTORICKÝCH TABULEK ČESKÝCH MARATONKYŇ

  1. Alena Peterková 2:27:00 Pardubice 1995 (2:25:19 z Bostonu 1994 se nepočítá do rekordů)
  2. Eva Vrabcová Nývltová 2:30:10 Praha 2016
  3. Anna Straková 2:32:39 Duluth, USA 2002
  4. Ivana Sekyrová 2:34:21 Rotterdam 2012
  5. Petra Pastorová 2:36:42 Praha 2013

MEZIČASY EVY VRABCOVÉ NÝVLTOVÉ PŘI NEDĚLNÍM ZÁVODU

5 km 0:17:24

10 km 0:34:48

15 km 0:52:19

20 km 1:10:21

21,1 km 1:14:17

25 km 1:28:15

30 km 1:46:18

35 km 2:04:22

40 km 2:22:33

cíl 2:30:10

Anketa

Jak se vám líbil letošní Volkswagen Maraton Praha? Dejte mu známku jako ve škole.

1
 
137 hl.
2
 
7 hl.
3
 
4 hl.
4
 
3 hl.
5
 
8 hl.
Celkem hlasovalo 159 uživatelů.

Komentáře (Celkem 75)

Nalezené položky: 76 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
avatar

10 km: 0:39:24 (2015)
půlmaraton: 1:29:34 (2014)
maraton: 3:11:05 (2015)

Petr H muž 09.05.2016 10:19:44

To snad nemá moc smysl řešit běh v háku. To je snad známo, že na většině akcí běhají ženy společně s muži. Vždyť dokonce často je to i tak, že se kromě maratonu běží ve stejném čase i půlmaraton, takže podmínky k běhu v háku jsou opravdu velké. Možná byste se měli někteří z diskutujících podívat někdy na závody v silniční cyklistice. To byste koukali, jak je tam výhodná jízda v háku. Včera jsem v Praze běžel. Já nemám letos čerstvé nohy, tak jsem se dost trápil, ale to je vedlejší. Ten vítr byl ale místy docela znát. Na druhou stranu ochlazoval – v bezvětří bylo docela teplo. Každopádně ony limity na OH počítají s tím, že je ženy a stejně tak i muži běží v závodě, kde se mohou skrýt za druhé, kde mohou využít závětří vodičů. Pokud by se limity mohli pokořit jen v závodě bez vodičů – například kdyby existovalo samostatné mistrovství republiky, byly by limity na OH samozřejmě mnohem mírnější. Jak jsem zmínil už cyklistiku, zde také existují tzv. časovky, kde není možná jízda v háku. Tyhle závody nejsou ale pro fanoušky tak atraktivní jako hromadné závody. I tak jsou hromadné závody v běhu mnohem méně ovlivněny schováním se v háku než je tomu v cyklistice a díky tomu jsou závody v běhu pro diváky mnohem předvídatelnější a mnohem méně vzrušující. Eva je každopádně velmi zdatná a ostatní české maratonce převyšuje rozdílem třídy. Jsem velmi zvědav, jak daleko se ve svém běhání až dostane.

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 09.05.2016 10:50:00

K diskuzi o tahani se (srovnavat s cyklistikou je mimo) dodam asi jedine. Eva bezela skvele a bezela by i bez kluku. Bez diskuse na limit ma i v solo zavode a v clanku citovana Alena P. ma pravdu. Eva ma navic velkou sanci uspet velmi solidne na ME i OH. Z lyzovani je zvykla na zavody, kdy se startuje s rozestupy a kazdy si tahne sve. Proc jsem zminila jeji skupinku bylo hodnoceni toho, ze Eva nezvlada zavody vyborne jen z fyzickeho pohledu, ale i hlavou, kdy ji zapoji a bezi tak, jak je pro ni v danou chvili nejvyhodnejsi.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

MS82 muž 09.05.2016 10:51:21

>> Petr H, 09. 05. 2016 10:19:44

Cyklistiku bych do toho uplne nepletl. Jelikoz odpor vzduchu roste s druhou mocninou rychlosti, je jizda v baliku v cyklistice naprosto zasadni soucast. Ostatne staci se podivat na triatlon, ktery zakazuje za nekym jet, k jakym paradoxnim situacim to vede. Zajimavy priklad je treba vcerejsi dojezd Gira, kdy balik jede 55, ke konci uz 60 km/h po rovince, ten co to tahne to vydrzi zhruba kilak a pul, coz je minuta a pul..

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 09.05.2016 10:56:45

>> MS82, 09. 05. 2016 10:00:08

Prebihala jsem z mista na misto a na asi 5 mistech nasi i zahranicni elitu videla. A ta situace byla trapna cely zavod. Coz mi nasledne potvrdil i Tv prenos, ktery byl mimochodem letos velmi solidne zvladnuty (po 1/2maratonu prekvapeni). Ale pri komentovani, ze R spolupracuje s vedoucimi zavodnicemi jsem mela dojem, ze koukam na neco jineho nez panove ve studiu.

Co me dorazilo, pak to soukrome obcerstvovani, kdy R vezouci se za dvema zenami bezi cca na 31km a miji svuj podpurny tym, ktery jej prosvihnul. Zoufale se otaci a rozhazuje rukama, ale to uz vyrazi pan, ktery prevzal gel od slecny z batuzku a vyrazi sprintem za skupinkou, kde se stale otaci R a zjistuje, zda situaci nejak vyresili. Mi to hlava nebrala. Kdyby byli u obcerstvovacky a tam mu to podali, ani nepipnu, ale obcerstvovacka v nedohlednu.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

MS82 muž 09.05.2016 11:23:10

>> Skritek Hugo, 09. 05. 2016 10:56:45

Z toho, co jsem slysel, je to celkem bezna vec, ze lepsi amatersti muzi se vezou za profi holkama. Pokud je to vetsi skupina, tak mi to prijde ok, ale kdyz se to redukuje na dva tri bezce, tak by mi prislo normalni stridat.

S tim obcerstvovanim je to urcite i psychicka zalezitost – pokud si neco pripravi a naplanuje, tak je pak nervozni, kdyz to nevychazi. Jestli je to povolene nebo nutne obcerstvovat se mimo obcerstvovacky, nevim. Na pulmaratonu jsem vypil asi deci a vylil asi pul litru (abych se neudusil), ale pulmaraton je proti maratonu prochazka :-)

avatar

10 km: 0:39:24 (2015)
půlmaraton: 1:29:34 (2014)
maraton: 3:11:05 (2015)

Petr H muž 09.05.2016 11:43:17

>> MS82, 09. 05. 2016 10:51:21

Tu cyklistiku jsem uvedl právě proto, abyste si uvědomili, že existují sporty, kde mnohem více než je tomu u běhu jsou pro výsledek v závodě důležité jiné věci než jen samotné fyzické schopnosti závodníka. Tedy, že řeči o běhu v háku, o nestřídání, tedy o věcech, které nejsou proti pravidlům daného sportu, jsou u běhání přehnané bolestínství.

avatar

Praha-Dalejské údolí

Celkem 2570,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:34 (2016)
půlmaraton: 1:22:23 (2015)
maraton: 3:11:54 (2015)

oblivion muž 09.05.2016 12:05:21

>> Skritek Hugo, 09. 05. 2016 10:56:45

Proč je vlastně občerstvování mimo určená místa či s dopomocí někoho jiného zakázané?

Motto: „Výhoda běhání naboso je, že se vám uprostřed závodu nerozváže tkanička.“
avatar

Desert muž 09.05.2016 12:08:23

>> Petr H, 09. 05. 2016 11:43:17

pokud někdo nestřídá, tak je obyčejná vyžírka, a to platí asi všude, nejenom ve sportu, omluvit ani zamluvit se to ničím nedá, a říkat že je to něčí taktika, o tom bych raději pomlčel, :-(

peleton v cyklistice je aerodynamický tvar, celkový odpor je podstatně nižší, než když jede někdo samostatně, tento princip se bohužel při běhu nějak uplatňovat nedá, kromě toho, že někdo je vpředu a táhne ostatní??? :-)

avatar

Sloviensko

rudo muž 09.05.2016 12:14:54

pravidla IAAF povoluji beh v haku a je zbytecne to resit

nestridani je pak spis o moralce a etice a ne o pravoidlech

ale kdyz bezec ledva uvisi v haku, tak nepujde stridat protoze by tempo spomalil a rozhodil tempo skupince a tak sem to chapal s Krupickou, ledva za holkami visel a tak nesel dopredu protoze by jim tempo rozhodil proste se jim do zavodu nemichal a bezel co mohl za sebe, ja bych ho za to nekritizoval, proste holky byly lepsi o fous.

ale obcerstveni mimo obcerstvovacku a prijeti soukromneho obcerstveni neodevzdaneho pred zavodem a nekontrolovaneho rozhodcimi porusuje hned nekolik pravidel

ale pan Frcek nas tady vsechny presvedcoval ze preavdila se v Praze neporusujou tak jsme asi meli vsichni nejake vidiny.

naruseni zavodu organiozatorem – kdyz automobil s casomirou jedouci za prvnimi 2 zenami, v okamihu jak jedna z nich zaostala o pra metru ji vytroubil do boku a vecpal se pred ni a odrizl ji od vedouci zavodnice, narusil ji rytmus a zrusil vizualni kontakt a je to jeko predcasny OK verdikt od rozhodciho.

kdyby tohle se stalo na mezinarodni urovi a zavodnice nebyly ze stejne krajiny tak by samozrejme byl podan protest, todle organiztori v automobilu tezce nezvladli a urcite porusili nejaka pravidla.

a ze to bylo zrejme svedci i to ze to dokonce i skomentoval okamzite komentator televize

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 09.05.2016 12:17:13

>> oblivion, 09. 05. 2016 12:05:21

vic duvodu ale hlavne ze jde o dopink a oficialne si valstni obcersveni musis odevzdat pred zavodem a muze byt namatkou kontrolovano a je pod dohledem rozhodcich aby tam zas nekdo neco neprisypal.

a je to extra vyhoda kdyz muzes mit obcerstvbeni hocikde a nemusis se napriklad poprat v baliku a misto pri stolku kde sa casto straceji cenne sekundy a skupina se potrha

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Desert muž 09.05.2016 12:18:38

>> oblivion, 09. 05. 2016 12:05:21

bezpečnostní důvody, když by jsi třeba v Paříži běžel maraton a každý by se individuálně 4× občerstvoval, pletlo by se ti na dráze kromě závodníků dalšího čtvrt milionu lidí, potom by asi v nemocnici jich bylo více než v cíli, :-)

při příchodu k občerstvovačce přepínáš hlavu na jiný způsob bezpečí, běžně neočítáš, že ti někdo vlítne do cesty nebo křižuje, :-)

avatar

Desert muž 09.05.2016 12:27:01

>> rudo, 09. 05. 2016 12:14:54

myslíš, že to bylo poprve??? :-)

přesně ten závěr byl rozhodující pro to, že ta druhá už nemohla do finiše a ejhle, náš borec doběhl mezi nimi, :-P

avatar

Pavel Frček muž 09.05.2016 12:27:35

>> rudo, 09. 05. 2016 12:14:54

Pan Frček tady nikdy nikoho nepřesvědčoval, že se v Praze pravidla neporušují. Buď tak laskav a nikoho z podobných nesmyslů neobviňuj. Ale to je tvůj obvyklý styl – vyvolávat polemiku, ale té se nehodlám účastnit.

avatar

MS82 muž 09.05.2016 12:41:18

>> Petr H, 09. 05. 2016 11:43:17

Nemyslim, ze je to prehnane bolestinstvi. Kdyz se na kolech nekdo veze celou dobu, aby v cili ostatni prespurtoval (typicky v uniku, kdy je skupinka mala a jsou tam ruzne tymy), dostane taky slusne vynadano a ostatni uz s nim priste nepojedou.

>> rudo, 09. 05. 2016 12:14:54 To jsem nevidel, ale kamos o tom povidal ted na obede (vyblokovani druhe africanky pred cilem). Behu nerozumi a i jemu to prislo nepochopitelne..

avatar

Sloviensko

rudo muž 09.05.2016 12:42:41

>> Pavel Frček, 09. 05. 2016 12:27:35

v tomhle zmyslu si tady vedl debatu pred tydnem.

takze ted tedy tady uz pripoustis ze se v Praze pravidla IAAF porusujou

ked napisem fakty, to nie je vyvolavanie polemiky, akurat je to urcitym ludom velmi neprijemne, ze ano ?

ako si predtym napisal ze si zapojeny do organizacie cestnych behov v CZE uz niekolko destaroci, tak by ti porusovania pravidiel mali byt zname a jasne. a mal by si o tom otvorene informovat a snazit sa o napravu.

a zaujat svoje jasne osobne stanovisko.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

10 km: 0:53:39 (2015)
půlmaraton: 1:56:00 (2015)

gilwen77 žena 09.05.2016 12:50:09

>> rudo, 09. 05. 2016 12:14:54

Já to auto taky skomentovala, a to su jinak úplně blbá.

>> Desert, 09. 05. 2016 12:08:23

Sice se mi nechce, ale musím s tebou souhlasit. Ovšem pokud na ně neměl síly … Každopádně chlap zaháknutý za babama si o spekulace koleduje a ještě měl pech na kameru při přiobčerstvovačce.

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 09.05.2016 12:54:35

>> Desert, 09. 05. 2016 12:08:23 …pokud někdo nestřídá, tak je obyčejná vyžírka…říkat že je to něčí taktika, o tom bych raději pomlčel…

Pro pripomenuti, finale behu na 1500 na OH 1984

avatar

Poprad

10 km: 0:34:36 (2014)
maraton: 2:40:46 (2015)

runtachykard72 muž 09.05.2016 12:57:43

pokud někdo nestřídá, tak je obyčejná vyžírka..

Netuším z koho(čiej) skúsenosti Petr H vychádza,ako k poznatkom a záverom došiel…

Na vytriezvenie, …no pochybujem,ze petr H ťahal v tempe 3:35–40,do vetra cca 30km/hod,čo i len šarkana(draka),ze ako vysoko vyletí..

Ked nestriedam,pretoze na to nemám,v záverečnom finálnom zúčtovaní je za potreby na túto skutočnost prihliadať a zohľadniť ju vo vysledkovej listine

Motto: .... A z vlku jsou dnes malamuti a z nočni mury prosty sen. A na ten sen je spolehnutí. Můj bože, to je krásný den.
avatar

rejca muž 09.05.2016 13:03:07

pokud někdo nestřídá, tak je obyčejná vyžírka..

a co teprve cyklistika, běh je ještě zcela ok proti tomu… :-D

Motto: Aktivně sportoval - skákal do řeči a vrhal stín.
avatar

Pavel Frček muž 09.05.2016 13:14:47

>> rudo, 09. 05. 2016 12:42:41

Má poslední reakce:

v tomto smyslu jsem před týdnem vůbec žádnou debatu nevedl. Vyjadřoval jsem se pouze k problematice přesného měření tratí, jejich regulérnosti a pořadatelského zajištění tak, aby se trať dodržela.

avatar

Desert muž 09.05.2016 13:15:25

>> rejca, 09. 05. 2016 13:03:07

cyklistika je forma taktiky jednotlivých družstev, každý člen družstva zná dle smlouvy své postavení, je za to placen,

běh je individuální jen zajíci bývají placeni, kromě toho avizuji to, že chlap se veze za holkama, chlapi by ho setřásli, :-)

avatar

Desert muž 09.05.2016 13:27:30

>> jm1, 09. 05. 2016 12:54:35

máš pravdu, ale to je 1500m, tam se na vláček hrát nemůže, a když tě zavřou uprostřed pole, tak si ani neškrtnes, :-D

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:11 (2006)
maraton: 2:42:13 (2006)

Ondriško muž 09.05.2016 14:26:05

Bezat za ženami,hoci z elitnej kategórie,a ich vodičom cely čas, to je hanba, aspoň ja by som sa hanbil ako pes. Keby aspoň Krupicka bezal popri nich,to by som ešte bral – o ťahaní či striedaní sa v udavani tempa nehovoriac, ale takto…Pravda, je to v súlade s pravidlami(pri ich uzkom výklade). Ina vec je Krupickovo prijatie obcerstvenia mimo občerstvovacej stanice, krasne a jasne viditeľné v priamom prenose- to je na jasnu okamzitu diskvalifikáciu, inak kludne aj po skončení pretekov. Zo športového hladiska by kategória elite ženy mala bezat oddelene od hromadneho štartu, a len so ženskými vodicmi, teda pred hromadným startom, a tu by mali štartovať aj ženy pre MCR. Keďže sa v Prahe bezi jeden okruh, zabezpečiť to by nebol žiaden problém.

avatar

Motor České Budějovice

Celkem 258 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:04 (2013)
půlmaraton: 1:23:45 (2015)

Jachym muž 09.05.2016 15:54:19

>> Ondriško, 09. 05. 2016 14:26:05

Mít takovou výkonnost, abych se mohl držet v závěsu za nejlepšími běžkyněmi světa, to bych sa asi nehanbil ani nestyděl…:-)

Motto: "Do what you love and love what you do." Ray Bradbury (1920-2012)
avatar

maraton: 2:27:54

chuck muž 09.05.2016 16:10:23

Každej tady odsuzuje Roberta, že se vezl za ženskýma, Ale má z vás kritiků nějaké zkušenosti se závoděním s dobrýma Afričankami. Já jsem je zažil několikrát, ne sice na maratonu, ale např. v Golčově Jeníkově, také to nebyly top závodnice, ale i tak mohu posoudit jejich styl závodění. Ony totiž nerady běhají ve skupince s muži. Ale co dělat, když běžíme stejně rychle? Konkrétní případ v loňského závodu. Běželi jsme dva chlapi, doběhla nás Keňanka, tak jsem se jí chytli a přizpůsobili se jejímu tempu. Za chvíli jsem šel před ní a naznačoval, aby se zařadila, že chvíli potáhnu já a pokusíme se ji dotáhnout k přední . S nepřítomným výrazem v obličeji přeběhla na opačnou stranu silnice. Toto se několikrát zopakovalo až ke konci jsme jí oba utekli. Ono totiž ve smíšeném závodě se moc nepřemýšlí, zda s vámi běží chlap, nebo dobrá ženská. Pokud Robertovi tempo vyhovovalo, tak v tom nevidím nejmenší problém. Nebo uspořádejte závody striktně „pohlavně oddělené“ (např.Kunratice ) To, že se na akcích PIM podle mého názoru s největší pravděpodobností porušují pravidla atletiky si už vyprávějí vrabčáci na střechách ve všech městech. Hlavně ze strany pořadatelů. Např. jízda skůtru bezprostředně před běžci a povzbuzování od osazenstva skůtru, způsob občerstvování elitních závodníků apod.

avatar

10 km: 0:39:24 (2015)
půlmaraton: 1:29:34 (2014)
maraton: 3:11:05 (2015)

Petr H muž 09.05.2016 16:10:54

>> rejca, 09. 05. 2016 13:03:07

Však jsem se neustále snažil na příkladu cyklistiky ukázat, že tam mají závodníci mnohem větší právo brečet, že jim soupeř nestřídá. Ale musí se s tím vypořádat. Favorité jsou vždy v těžší situaci a o to víc jsou pak jejich úspěchy mezi fanoušky ceněné. Člověka, co se jen veze za druhými a pak v závěru soupeře díky své čilosti porazí, si fanoušci neváží a historie na něj zapomene. – Už jen proto, že se ty jeho úspěchy moc nezopakují. A naopak favority, kteří dokážou vyhrát i naproti tomu, že se proti nim ostatní spiknou, si pak fanoušci velmi cení. Je na morálce každého jak k závodění přistoupí. Pokud zástupce jednoho pohlaví běží za zástupcem druhého pohlaví a nestřídá, tak to není takový morální přestupek. On samozřejmě nestřídá, protože na to při zvolené rychlosti běhu nemá síly. On tedy jen využívá pomoci druhých ale nic za to nevrací. Vzhledem k tomu, že ale neběží stejný závod, nedá se mluvit o tom, že by měl nad těmi za kterými běží výhodu. Snad tady všichni opravdu chápeme, že pokud člověk běží celý závod sám a nebo si ať fyzicky, tak psychicky pomáhá během s někým druhým, jsou dost odlišné situace a ta první je mnohem více ceněna. Pokud ale ona druhá situace není v rozporu s pravidly soutěže, měli bychom to také tak brát. Jsou sporty, kde se podvádí – provádí úkony v rozporu s pravidly i několikrát za minutu. Tento přístup k soutěžení mne vadí a proto tyto sporty už nesleduji. Z tohoto pohledu je běhání sport docela slušných lidí.

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:11 (2006)
maraton: 2:42:13 (2006)

Ondriško muž 09.05.2016 16:33:15

>> chuck, 09. 05. 2016 16:10:23

Predstav si, že sú tu aj takí čo majú :). Ale o to nejde…

Iste uznas ze je veľký rozdiel medzi tým čo popisujes Ty- teda bezanie za iným pohlavím ktoré sa nahodne vyskytlo/vyplynulo v pretekoch, a tým ak chlap cielene od začiatku po skoro cieľ v maratone bezi za elít ženami a ich vodičom, bez najmenšej snahy bezat popri či vedla nich nieto ešte pred nimi.

A predovšetkým tu ide v suvislosti s Krupickom o obcerstvovanie.

Inak mas pravdu, v Prahe sa počas maratónu porušuje viacero pravidiel, smutne je ze aj zo strany organizatorov.

avatar

10 km: 0:53:39 (2015)
půlmaraton: 1:56:00 (2015)

gilwen77 žena 09.05.2016 16:38:23

>> Pavel Frček, 09. 05. 2016 13:14:47

A nebyla to ta debata o občerstvení 1m od stolečku nebo pod stolečkem či jak to bylo?

avatar

Pierrot muž 09.05.2016 16:38:32

>> chuck, 09. 05. 2016 16:10:23

To je dobrá připomínka, skutečnost je evidentně barvitější než by se mohlo od počítače zdát. I kdyby to ale takhle nebylo, odsudkům místních diskutérů tak docela nerozumím. Robertovi je 38 let, není u nás moc běžců, kteří by v jeho věku zaběhli takhle kvalitní výkon. To, že netahal tempo elitním ženám, které měly zajištěné vodiče a po doběhu dostanou tučné prize money (plus startovné), mi vůnec nepřijde jako problém. A myslím, že Robertův přístup nebyl problémem ani pro Keňanky..

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 09.05.2016 16:48:15

>> gilwen77, 09. 05. 2016 16:38:23 …nebyla to ta debata o občerstvení …

Ne, kosicka debata byla stran toho, zda se da na letisti SPRAVNE VYMERIT okruh dlouhy 5 km a pouzit ho soucasne i na 10ku ;-)

Nalezené položky: 76 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.