Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pražský půlmaraton zlomí rekord, posouvá start a ladí trasu

Pražský půlmaraton zlomí rekord, posouvá start a ladí trasu
foto: RunCzech

Radek Narovec | 15.02.2024 | přečteno: 2425×

Skoro 16 tisíc běžců by mělo počátkem dubna stát na startu 1/2Maratonu Praha, když se pořadatelům podařilo i přes výrazně navýšenou kapacitu vyprodat všechna startovní místa. I s ohledem na omezenou propustnost tradičního prostoru u Rudolfina posouvají start k Holešovické tržnici a otočí směr trasy tak, aby se vybíhalo směrem do centra a naopak finišovalo směrem od Libeňského mostu.

„Ještě ladíme všechna povolení, ale děláme vše pro to, aby se běželo víceméně po stejné trase, na kterou jsou všichni zvyklí, jen se bude startovat od nové lávky HolKa. Ani opravovaný Libeňský most by neměl být překážkou. Každopádně budeme muset oficiálně přeměřit trasu tak, aby měla i nadále certifikaci,“ uvedl ředitel závodu Tomáš Mirovský.

RunCzech se tak posune do čela historického žebříčku běžeckých závodů, které se kdy v Česku pořádaly. Přestože jeho pražský půlmaraton vždy patřil mezi největší akce co do počtu účastníků (bráno počtem běžců v jednom dni na jednom místě), v minulosti mu úplně top pozici na pár let vzala desítka pořádaná firmou Nike.

Přes 15 tisíc běžců, z čehož zhruba půlka má být ze zahraničí, bude každopádně nejmasovějším během u nás a RunCzechu se tak i díky vysokému startovnému (aktuálně jej mimo Český maratonský klub pořídíte za 2300 Kč) podařilo zacelit výpadek příjmů ze sponzoringu této své největší akce. Již loni půlmaraton nenesl jméno předchozího titulárního partnera, řetězce Sportisimo. „Takto velký a významný závod si zaslouží špičkového sponzora v názvu, se Sportisimem však nadále spolupracujeme,“ uvedl na středeční tiskové konferenci majitel série Carlo Capalbo.

RunCzech vstupuje do své jubilejní 30. sezony s velkými ambicemi. Očekává letos například přes 100 tisíc přihlášených závodníků (to by byl meziroční nárůst o 24 %!) a na regionálních půlmaratonech přidá kratší distance pět a deset kilometrů.

„Cítíme změnu v atmosféře, mezi lidmi opět roste zájem o běhání. Už bylo na čase, všichni jsme v době během a po pandemii chodili se svěšenou hlavou, je načase opět začít dýchat a žít naplno," dodal se svým charakteristickým postojem k životu a podnikání.

Po krátké pauze se na své místo na Staroměstském náměstí vrátí i Volkswagen Maraton, když se pořadatelům podařilo přesvědčit pražské radní, že start a cíl pod Orlojem je ideální turistickou prezentací Prahy pro zahraniční turisty.

RunCzech též představil novou trofej pro maratonské vítěze z dílny A je to, která mění barvu podle světla, které na ní dopadá. Inovoval též vizuální komunikaci, když do kampaně All Runners are Beautiful přidal obrázky zvířat symbolizující ambice účastníků běhů. Najdete tak vše od lenochoda a želvy, přes zajíce a geparda až třeba po královského lva. S navýšením počtu účastníků maratonu se prozatím nepočítá, organizátoři by se neradi vzdávali nádherného místa startu a cíle.

Pražský půlmaraton startuje již 6. dubna a poběží jej i populární herec ze seriálu Smysl pro tumor Filip Březina, nejvlivnější sportovní influencerka roku 2023 Lisa Migliorini alias thefashionjogger, která má na Instagramu přes 2,3 milionu sledujících. Na jednu z nejhezčích tratí světa se vydá i Španěl Martin Fiz, maratonský mistr světa z roku 1995.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 15.02.2024 18:50:02

Skoro 16 tisíc běžců by mělo počátkem dubna stát na startu 1/2Maratonu Praha, když se pořadatelům podařilo i přes výrazně navýšenou kapacitu vyprodat všechna startovní místa. I s ohledem na omezenou propustnost tradičního prostoru u Rudolfina posouvají start k Holešovické tržnici a otočí směr trasy tak, aby se vybíhalo směrem do centra a naopak finišovalo směrem od Libeňského mostu.
Odkaz na článek

avatar

LenRob muž 12.03.2024 21:26:53

Ahoj, ak by mal niekto zaujem, uvolnil sa jeden kupon na Pražský 1/2 maraton 2024

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.