Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BYLI JSME PŘI TOM: Wings for Life – běž, dokud tě nechytí

BYLI JSME PŘI TOM: Wings for Life – běž, dokud tě nechytí
foto: Wings for Life

Mirek Píštěk | 09.05.2016 | přečteno: 4645×

Každý závod je svou podstatou jedinečný a kouzelný. Nijak nevyhledávám a ani se nespecializuji na silniční závody, ale příležitost zaběhnout si tento netradiční „závod“ jsem se rozhodl využít. Nejedná se o závod v pravém slova smyslu, tedy start a cíl s přesně vymezenou délkou trasy. Po běžecké stránce je hlavním cílem zaběhnout co nejdelší vzdálenost, dokud vás nechytí tzv. „catcher car“, tedy auto, které vyjíždí přesně 30 minut po startu. Jak to vypadalo o víkendu v Bratislavě?

Výzkumná nezisková nadace Wings for life se již několik let zabývá poraněním míchy a následnou léčbou. Před třemi lety spustila svůj projekt Wings for life World Run, který má charitativní charakter. Celé startovné jde přímo na výzkum. Takže každý může běžet s pocitem, že udělal něco dobrého pro druhé, pro ty, kteří nemohou chodit a běhat.

Proč je tento závod netradiční? Ve stejný čas na celém světě ve 34 zemích vybíhají závodníci, jejichž cílem není překročení cílové čáry, ale překonání sebe sama. Přesně 30 minut po zahájení závodu totiž startuje stíhací auto, tzv. „catcher car“. Začíná rychlostí 15 km/h a po pěti hodinách jede 35 km/h a postupně lapá každého závodníka. Jedinečnost je tedy v tom, že finišerem se stane každý, protože vy nehoníte cílovou čáru, ale ona honí vás. Závodníci jsou tak sbíráni a sváženi autobusy zpět do místa startu.

Můj cíl byl tedy jednoduchý, utíkat (a to doslova), dokud mi budou síly stačit a závod si užít. Když jsme (společně s parťákem) přijeli do Bratislavy, zamířili jsme do moderního centra Eurovea, které bylo zázemím celého závodu. Zde nás čekala akreditace. Hned z počátku jsem byl překvapen skvělou organizací a přesným značením všeho potřebného, takže nebylo nutné se stále ptát, „kde je prosím registrace na…“. Při akreditaci jsme dostali startovní balíček, který byl docela slušně nabit. Našel jsem tam tričko, čelenku, nějaké časopisy a pár drobností, a také šampon.

Smysl tohoto dárku jsem pochopil v autobuse, který nás vezl do cíle. Po akreditaci mi zbývalo ještě mnoho času, který jsem využil tupým sledováním divokého Dunaje, pozorováním konkurence a dalším nicneděláním. Před startem jsem si dal půlhodinové rozehřátí. Během kterého jsem zjistil, že to dneska bude hodně kruté, protože tepy jsem měl jak na horské dráze, ale co už.

Přesně v 13:00 (dle pořadatelů seřízeno atomovými hodinami v Cernu, ale kdo ví) bylo odstartováno. Před závodem jsem nijak důkladně nestudoval trasu, spoléhal jsem se na skvělou organizaci, a to se mi vyplatilo. Po startovním výstřelu všichni vyrazili, jako kdyby v nejbližším obchodě rozdávali auta zadarmo. Já se po svých zkušenostech s přepálenými starty jen tiše usmíval a úvod běžel podle svého plánu. Přibližně po 7 km jsme se dostali k slavnému mostu SNP, jehož jedna celá polovina byla vyhrazena přímo pro nás. Most Slovenského národného povstania a my jsme po něm běželi tak suverénně, jako kdybychom jej osvobodili. Byl to zajímavý pocit.

Následovalo několik kilometrů kolem městské části Petržalka, opět celou dobu po hlavní cestě, která byla jenom pro nás. Od 15 km začaly nekonečné, ale opravdu nekonečné rovinky podél Dunaje. Zde končila všechna legrace. Po cestě již jezdily auta, pálilo na nás slunce, sil postupně ubývalo a cesta byla nekonečná. Skupinky již byly pořádně roztrhány a každý si v podstatě běžel to své. S mnoha běžci jsem se shodl na tom, že frekvence občerstvovacích stanic a jejich zásobení bylo opravdu výborné. Celou dobu panovalo velmi teplé, na běh až moc teplé, počasí (kolem 26–27 °C), a tak bylo potřeba doplňovat energii a tekutiny.

Každých 5 km byla velká občerstvovací stanice s vodou, Colou, RedBullem, ionťáky, solí, banány a pomeranči a během těch velkých stanic byly minimálně 2 až 3 menší stanice s vodou, ionťáky a občas Colou. Již zmiňované teplo překvapilo a potrápilo nejednoho běžce. Často jsem míjel křečemi chycené a lapené závodníky. Křeče jsem dostal i já, nepochopitelně do klíční kosti a okolí. Překonávání všeho možného (tedy i křečí) ale k běhu neodmyslitelně patří a každý se s tím popral po svém. Já třeba neustále přemýšlel na dvěma věcmi. Proč mě bolí klíční kost a kdy mě dostihne auto.

Chycen jsem byl téměř po 37 kilometrech, což bylo trochu dříve, než jsem čekal. Na druhou stranu horko opravdu ubírá sil, o čemž svědčí i fakt, že letošní ročník v Bratislavě měl pouze jednoho závodníka, který překonal hranici 50 km, slovenského borce Gabriela Švajdu, jenž letos zaběhl 54,15 km. Ročník 2014 měl rekord tratě 68,65 km a celkem pět závodníků překonalo hranici 50 km. Jedním z nich byl opět Gabriel Švajda, který ale loni zaběhl téměř o 4 kilometry více! Letošní globální výsledky ovšem přinesli rekord, který v Itálii vytvořil Giorgio Calcaterra – 88,44 km. Ne nadarmo je tento chlapík několikanásobný mistr světa v běhu na 100 km. Letošního Wings for Life World Run se účastnilo celkem 130 732 běžců z 34 zemí.

Jsem přesvědčen, že celý „závod“ si všichni užili. Již zmiňované horko, bylo ale opravdu vyčerpávající. V autobuse, který nás vezl do místa startu, probíhaly různé debaty mimo jiné právě o dnešním počasí. Bavil jsem se s běžcem, který loni zaběhl o 9 kilometrů více než letos. A jak sám zhodnotil, „rozhodně to bylo počasím“. To ale nic nemění na tom, že Wings for Life World Run je skvěle organizovanou akcí s výborným nápadem, která bude příští rok znovu.

Pozn.red.: Článek vznikl ve spolupráci s firmou Puma, která redaktora vybavila botami Puma Ignite V2 a zajistila volnou registraci na závod.

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 22.04.2016 07:57:56

Již v neděli 8. května odstartuje třetí ročník charitativního běhu Wings for Life World Run. Desetitisíce běžců po celém světě vyběhnou s cílem přispět na výzkum poranění míchy a pomoci lidem na vozíku. Mezi 35 městy je letos opět i Bratislava a na startu se potkají jak profesionálové, amatéři, tak i vozíčkáři.
Odkaz na článek

avatar

Arnhem

Celkem 1424,05 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:55:35 (2016)
půlmaraton: 2:07:48 (2016)

Janka86 žena 22.04.2016 11:58:04

Pobezim v Nizozemskem meste Breda. je tu jeste nekdo, kdo pobezi treba v Bratislave???

Motto: Nikdy nerikej nikdy
avatar

cinclusatko žena 23.04.2016 17:37:33

>> Janka86, 22. 04. 2016 11:58:04

ja bezim v Bratislave, tak ako vlani :)

avatar

Arnhem

Celkem 1424,05 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:55:35 (2016)
půlmaraton: 2:07:48 (2016)

Janka86 žena 23.04.2016 19:00:16

>> cinclusatko, 23. 04. 2016 17:37:33

super, ze taky nekdo z fora. budu na Tebe na startu myslet. Kolik si myslis, ze ubehnes? ja budu startovat az z posledniho startvaku, takze tipuji mezi 10–15km…

Motto: Nikdy nerikej nikdy
avatar

cinclusatko žena 24.04.2016 17:09:00

>> Janka86, 23. 04. 2016 19:00:16

tiez sa tesim, ze si hodila tuto temu :) urcite si aj ja spomeniem a nezabudni sa potom pochvalit ako vydalo :) je to skvely projekt, super myslienka a aj ta organizacia bola v Bratislave super a myslim, ze na ten standard tak trocha dozeraju vsade… kolega bezal v rakuskom st. poltene a tiez si strasne pochvaloval a uz sa aj prihlasil do viedne… ja som vlani ubehla 10km tak trosku neplanovane, lebo som sa predtym skrabala zo zranenia, toho roku je teda ambicia 11km. U nas ten start vlani siel velmi rychlo, ale ono to vzdy samozrejme zalezi na konkretnom mieste a jeho sirke… Ale 10km vlani u nas startovali z predposlendeho a nie posledneho bloku, ako bude tentoraz uvidime…tych 11km by aj podla tej kalkulacky malo vyjst, ale vsetko sa ukaze samozrejme v den preteku, ake bude pocasie, tohto roku tu mame (na moj vkus :D) neskutocne veterno…

avatar

Arnhem

Celkem 1424,05 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:55:35 (2016)
půlmaraton: 2:07:48 (2016)

Janka86 žena 08.05.2016 19:54:22

>> cinclusatko, 24. 04. 2016 17:09:00

tak jak??? muj report najdes ve vlakne muj posledni beh :-)

Motto: Nikdy nerikej nikdy
avatar

cinclusatko žena 09.05.2016 09:36:53

>> Janka86, 08. 05. 2016 19:54:22

Ufff tak to si sa vytrapila, to mi je luto :-/ Ono aj tie dva tyzdne nebehani su hned poznat, to sa mi stalo asi pred rokom a pol, ako sme vybehli v nohach sila, ved dva tyzdne oddychnute, este som si to hodila, ale to dychanie uf… Vcera u nas velmi podobne podmienky. Obavany vietor nebol a ked bol, tak jedine blahodarny :D Bolo neskutocne teplo, este v sobotu bolo na slnku docela prijemne, v nedelu vyslovene neprijemne teplo, najma preto, ze este nemam ten letny navyk… nemala som az take obtiaze ako ty, ale tiez som si od 2,5 kilometra vravela, ze radsej to daj nizsie, nemas taku pohodu ako by to chcelo… kazdopadne dobehla som na 12,15km, takze ten moj ciel padol…

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.