Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Paloncý si připsal třetí prvenství na hardcore ultratrailu Spine Race

Paloncý si připsal třetí prvenství na hardcore ultratrailu Spine Race
foto: Spine Race

tisková zpráva | 19.01.2018 | přečteno: 5576×

Pavel Paloncý zdolal neuvěřitelných 430 km extrémního outdoorového závodu Montane Spine Race. Do cíle doběhl jako první a druhý nejtěžší závod světa tak vyhrál již potřetí. Závodníci z více než 20 zemí světa odstartovali v neděli 14. ledna v severní části Anglie a po čtyřech dnech doběhli do obce Kirk Yetholm těsně za hranicemi Skotska. Rodák ze Šumperka zvítězil s náskokem devíti hodin!

Jaderný fyzik ze Šumperka Pavel Paloncý zvítězil v extrémním outdoor závodu Montane Spine Race

Čtyřdenní nonstop závod počítal do času stráveného na trati veškeré aktivity sportovců během cesty: spánek, jídlo, přestávky. Sportovci museli zdolat náročný terén s převýšením přes 11 500 m, plný močálů a bažin, ale i hor, větru a sněhu. Bojovali také s nepřízní počasí, kvůli zimě a mlze byl dokonce závod na krátký čas přerušen.

Největším zvratem posledních dvou dnů bylo jednoznačně počasí a vyčerpání vedoucích dvou závodníků, kteří se v prvních dvou dnech „tahali“ a nasadili velmi vysoké tempo. Po tom, co vedoucí Jim Mann odstoupil kvůli natažení čtyřhlavého svalu, postoupil Pavel na druhé místo a snažil se dotáhnout v tu chvíli nově vedoucího Eoina Keitha. V CP5 Bellinghamu byl Pavel ještě druhý. Na posledních dvou etapách se ale muselo tempo i strategie závodníků zcela změnit. V důsledku blizardu a hustého sněžení totiž byly cesty zapadané sněhem tak, že Pavlovi sahal místy až k pasu.

Eoin Keith nejprve na etapu z CP5 Bellinghamu do CP5,5 Byrness nastoupil, ale po chvíli se otočil a vrátil se do depa pro sněžnice. Tím Pavlovi uvolnil první místo a rozjel se velmi zajímavý závod „muže bez sněžnic“ a „muže se sněžnicemi“. Byl to nakonec Pavel, kdo ho vyhrál a produpal si cestu až do Byrness. Eoin zhruba v polovině etapy závod vzdal, neboť byl příliš vyčerpaný a obával se, že by ho později museli resque týmy zachraňovat. Ve chvíli, kdy Pavel dorazil do Byrness, organizátoři závod zastavili, neboť se na poslední úsek jeho cesty – horské pásmo Cheeviots hnala další vichřice.

Včera ráno byl závod opět spuštěn a to v 6:00 UTC. Pavel bohužel opouštěl CP v Byrness až v 8:45 UTC. Organizátorům se nelíbila jeho (nutno říct obstarožní) GPS a považovali ji za nedostatečnou vzhledem k tomu, jaké podmínky panovaly na poslední etapě. Proto mu dali penaltu 3 hodiny za to, že nemá v pořádku povinné vybavení a zároveň mu řekli, že si musí sehnat jinou GPS, jinak ho na etapu z bezpečnostních důvodů nepustí. Vše se nakonec podařilo a Pavel si probojoval cestu závějemi až do Kirk Yetholmu. Poslední etapu šel 13 hodin, přitom měla jen 40 km.

Pavla na závod připravoval jeho trenér Josef Anderle, který trénuje také další výrazná jména českého sportu, např. Ondřeje Banka, Kryštofa Krýzla nebo Filipa Trejbala.

Montane Spine Race patří mezi nejnáročnější extrémní závody světa a v Británii představuje velmi sledovanou sportovní událost. Vytrvalostní soutěž mapují významná anglická média, především televizní i rozhlasové kanály BBC. Výsledky soutěže jsou prezentovány v rámci hlavních celonárodních zpráv BBC News.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 19.01.2018 16:53:50

Pavel Paloncý zdolal neuvěřitelných 430 km extrémního outdoorového závodu Montane Spine Race. Do cíle doběhl jako první a druhý nejtěžší závod světa tak vyhrál již potřetí. Závodníci z více než 20 zemí světa odstartovali v neděli 14. ledna v severní části Anglie a po čtyřech dnech doběhli do obce Kirk Yetholm těsně za hranicemi Skotska. Rodák ze Šumperka zvítězil s náskokem devíti hodin!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.