Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

České Budějovice uvidí vytrvaleckou superstar. Přijede Geoffrey Mutai

České Budějovice uvidí vytrvaleckou superstar. Přijede Geoffrey Mutai
foto: RunCzech

RunCzech   | 29.05.2016 | přečteno: 3988×

Pátý ročník Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice odstartuje už v sobotu! Úderem devatenácté hodiny vyběhne z náměstí Přemysla Otakara II. celkem 3 400 běžců. Závod se od letošního roku pyšní zlatou známkou kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF. I díky nejvyššímu ocenění, které může silniční závod získat, přijedou na Jih Čech nejlepší světoví vytrvalci. A v jejich čele bude stát Geoffrey Mutai.

O tom, že jde o světovou vytrvaleckou star, není třeba pochybovat – vítězství na maratonech v New Yorku, Berlíně a Bostonu mluví sama za sebe. „V Bostonu před pěti lety navíc běžel čas 2:03:02, což tehdy znamenalo suverénní světový rekord. Kvůli větru a profilu trati sice nemohl být uznán, ale skvělý výkon Mutaie to nikterak nesnižuje,“ říká manažerka elitních atletů Jana Moberly. Geoffrey Mutai má z celého pole rovněž nejhodnotnější osobní rekord na půlmaraton. V roce 2013 zaběhl v Ras Al Khaimahu skvělý čas 58:58.

Jedna z největších hvězd vytrvalostního běhu se do České republiky vrací po dvou letech. Mutai se tuzemskému publiku představil v roce 2014 na Birell Grand Prix, kde doběhl na desetikilometrové trati druhý. Čtyřiatřicetiletý vytrvalec svoje největší úspěchy posbíral na nejprestižnějších světových maratonech. Hned dvě vítězství bral na maratonu v New Yorku, jednou zvítězil v Berlíně a v roce 2011 triumfoval v Bostonu. V poslední době se mu ale příliš nedaří, od úspěšného půlmaratonu v roce 2013 na pódiu nestál, také vinou několika zranění. V loňském roce doběhl pátý v Bostonu, letos opět kvůli zranění musel zrušit svou účast v Bostonu. Pokud se mu v Českých Budějovicích podaří zvítězit a třeba se i přiblížit k rekordu závodu, vyšle Mutai svým soupeřům jasnou zprávu: „jsem zpět!“

Kromě Mutaie se jihočeskému publiku představí další favorit Barselius Kipyego. Svého maxima dosáhl při dubnovém Sportisimo 1/2Maratonu Praha a formu potvrdil i na maratonu, kde se skvěle zhostil role vodiče. Spolu s nimi ale na magickou hodinovou hranici budou chtít dosáhnout i Henry Kiplagat či Abraham Kipyatich. Ti všichni budou chtít útočit na rekord závodu 59:49, který už v roce 2012 při prvním ročníku Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice stanovil Daniel Chebii.

Ženy se pokusí konečně prolomit hranici 1:10, která v Českých Budějovicích stále odolává. Postarat by se o to měly africké závodnice Risper Chebet, Ester Ndima či Ashete Bekere. Podle hodnoty osobního rekordu je největší favoritka závodu Risper Chebet. Svoje maximum si zaběhla na dubnovém Sportisimo 1/2Maratonu Praha, kde s časem 1:09:24 doběhla šestá. V České republice se pak představila ještě o měsíc později, kdy na Volkswagen Maratonu Praha finišovala třetí rovněž v osobním rekordu.

Z českých běžců se na jihu Čech představí Jiří Homoláč. Mladý český vytrvalec si v letošním roce vytvořil osobní rekord na půlmaratonské distanci. Na Sportisimo 1/2Maratonu Praha si zaběhl čas 1:03:50, mezi Čechy zvítězil a kvalifikoval se na červencové Mistrovství Evropy v Amsterodamu, na které se již plně soustředí.

Mezi českými ženami je v Budějovicích favoritka jasná. Petra Kamínková s přehledem ovládla Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary a pokud vše půjde podle předpokladů, na jihu Čech by se měla radovat z dalšího triumfu v závodě RunCzech běžecké ligy.

To však nejsou jediná známá jména, která se na Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice představí. Jihočeští sportovní fanoušci se mohou těšit na zajímavý sportovní duel, kdy ve štafetách své síly změří týmy českobudějovických fotbalistů a hokejistů. Za Dynamo poběží Petr Benát, Richard Kalod, Jakub Hric a Zdeněk Křížek. V dresu Motoru se zase ukáží Radek Prokeš, Tomáš Guman, Ladislav Marek a Josef Začátek.

Mattoni 1/2Maraton České Budějovice se letos poběží už popáté. Kdo si netroufne na celou vzdálenost půlmaratonu, mohl zvolit některou z kratších variant závodu. Kromě závodu pro jednotlivce je na výběr ještě čtyřčlenná nebo dvoučlenná štafeta 2Run. Samozřejmostí je také tříkilometrový dm rodinný běh, ten v centru města startuje v 17 hodin a na jeho start se postaví 2 500 běžců.

Přímý přenos závodu můžete sledovat v sobotu 4. června od 18:45 na Seznam.cz.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 03.06.2016 18:31:42

Pátý ročník Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice odstartuje už v sobotu! Úderem devatenácté hodiny vyběhne z náměstí Přemysla Otakara II. celkem 3 400 běžců. Závod se od letošního roku pyšní zlatou známkou kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF. I díky nejvyššímu ocenění, které může silniční závod získat, přijedou na Jih Čech nejlepší světoví vytrvalci. A v jejich čele bude stát Geoffrey Mutai.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.