Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Českobudějovický 1/2Maraton ovládli Keňané, vítězka zaběhla rekord závodu

Českobudějovický 1/2Maraton ovládli Keňané, vítězka zaběhla rekord závodu
foto: RunCzech

RunCzech   | 03.06.2017 | přečteno: 6840×

Keňští reprezentanti kralovali šestému ročníku Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice. Už před půlkou závodu všem utekl Justus Kangogo a svoji sólojízdu dotáhl do cíle v čase 1:02:47. Všem soupeřkám brzy ukázala záda i vítězka, tou se v novém rekordu závodu časem 1:09:53 stala Agnes Jeruto Barsosio. Pro pozici nejrychlejšího Čecha si s přehledem doběhl Petr Pechek a ženám vládla Ivana Sekyrová. VÝSLEDKY , TELEVIZNÍ ZÁZNAM

Ženský rekord závodu potěšil i prezidenta RunCzech běžecké ligy Carla Capalba. „Jsem moc rád, že Agnes potvrdila, že se i v Českých Budějovicích běhá rychle. Světový rekord jako v Praze z toho sice nebyl, ale i tak je její čas skvělý. Dnes navíc musím smeknout před každým, kdo doběhl do cíle, podmínky nebyly vůbec lehké a všichni, kdo se s nimi úspěšně popasovali, si zaslouží respekt,“ poznamenal Capalbo.

Startovní pole šestého Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice čítalo celkem tři a půl tisíce hlav, na které čekalo nepříjemné teplo. S ním se nejlépe vypořádal keňský reprezentant a jeden z favoritů závodu Justus Kangogo. Tomu pomohla i smůla Abrahama Akopeshy, tomu se v prní třetině závodu zula bota. Kangogo pak před polovinou závodu utekl i krajanovi Goeffrey Ronohovi a do cíle doběhl v čase 1:02:47.

„Myslím, že to byl jeden z nejtěžších závodů, co jsem kdy absolvoval. Dlouho jsem běžel sám, docela mě překvapilo, že ostatní rychle odpadli. Dnešní čas je sice daleko od mého osobního rekordu, ale kvůli teplu, které celý závod bylo, jsem i s ním spokojený,“ řekl v cíli vítěz.

Za nim cílovou pásku proběhli Paul Kariuki Mwangi (1:04:33) a o překvapení se třetím místem postaral brazilský reprezentant Paulo Paula (1:05:25). Úspěšnou evropskou premiéru si prožil japonský reprezentant Hideto Yamanaka, ten si v čase 1:06:19 vybojoval čtvrté místo. Wilson Kipsang, jeden z nejlepších běžců atletických dějin, si v sobotu nevybral nejlepší den, kdy kvůli problémům s lýtkem do cíle nedoběhl.

Ženský souboj měl na startu dvě jasné favoritky, keňanky Lucy Kabuu a Rebecu Chesir. Oběma však vypálila rybník jejich krajanka Agnes Jeruto Barsosio. Ta už na pátém kilometru nechala všechny soupeřky za zády a do cíle doběhla v novém rekordu závodu a osobním maximu 1:09:53.

„Za vítězství i osobní rekord jsem hodně ráda. Běžet dnes čas pod sedmdesát minut považuji za úspěch a jsem opravdu hodně spokojená, že mi to konečně vyšlo,“ radovala se v cíli vítězka, ta rekord závodu zlepšila o 47 vteřin. K tomu jí pomohl ukrajinský vodič Vasyl Matviychuk, který odvedl skvělou práci. Na druhém místě doběhla Rebeca Chesir (1:13:05) a třetí příčku si pro sebe zajistila ukrajinská reprezentantka Olga Skrypak (1:14:12), další překvapivé jméno na stupních vítězů.

Fanoušci českého běhu očekávali vyrovnaný souboj čtveřice Petr Pechek, Jan Kreisinger, David Vaš a Robert Míč. S teplým počasím se nejlépe popral úřadující maratonský mistr České republiky Petr Pechek, ten do cíle doběhl v čase 1:10:20. „Dneska to nebylo vůbec lehké, zvlášť ve druhé půlce jsem toho měl plné kecky. Od desítky jsem navíc běžel sám, to mi taky moc nepomohlo. Ale z vítězství mám samozřejmě radost, to potěší úplně vždy,“ poznamenal Pechek. Za ním s časem 1:11:53 doběhl českobudějovický rodák David Vaš, třetí finišoval Robert Míč (1:12:33).

Českým ženám dle očekávání kralovala Ivana Sekyrová. „Kdybych měla dnešní závod popsat třemi slovy, bude to obtížnost, horko a radost. První půlku jsem běžela v menší skupince, konec už byl osamocený, ale okolo trati byla neuvěřitelná spousta diváků, kteří fantasticky fandili. První místo jsem si nakonec docela v pohodě pohlídala,“ těšilo Sekyrovou, když finišovala v čase 1:21:15. Druhá doběhla Tereza Ďurdiaková (1:21:57) a třetí Marcela Joglová (1:22:37).

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 03.06.2017 22:33:17

Keňští reprezentanti kralovali šestému ročníku Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice. Už před půlkou závodu všem utekl Justus Kangogo a svoji sólojízdu dotáhl do cíle v čase 1:02:47. Všem soupeřkám brzy ukázala záda i vítězka, tou se v novém rekordu závodu časem 1:09:53 stala Agnes Jeruto Barsosio. Pro pozici nejrychlejšího Čecha si s přehledem doběhl Petr Pechek a ženám vládla Ivana Sekyrová.
Odkaz na článek

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 04.06.2017 16:41:46

Dnes jsem si pustila teevizni zaznam. Je fakt hnusne, ve scrabblu uz jsem vyhrala, tak si rikam, ze trocha masochismu neuskodi a pustim si tradicni Tv hruzu.

A nevim, co se stalo, ale prenos byl skvely. Tedy stale bych uvitala vice alespon verbalne predanych informaci o vyvoji zavodu mezi ceskymi zavodniky/zavod­nicemi, ovsem proti jinym prenosum se mi tohle vazne libilo. Prostrihy muzi/zeny, hobici, dvojokna na muzske a zenske celo zavodu… jindy jsem kritikem, ale musim uznat, ze prenos dosahl vyrazneho zlepseni.

Motto: Petit cheval de manege :-)
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.