Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

S bahnem za ušima. Ostravský KTRC v sobotu nešetřil nikoho

S bahnem za ušima. Ostravský KTRC v sobotu nešetřil nikoho
foto: KTRC

Mirek Píštěk | 29.04.2017 | přečteno: 5008×

Letošní ročník trailového seriálu KTRC odstartoval v sobotu v Ostravě. Necelá dvoustovka závodníků přišla, aby okusila krásy severomoravské metropole. Trať se kvůli rozvodněné Ostravici musela několikrát měnit, i tak čekalo na účastníky pořádné bahno! S finální podobou nakonec jedenáctikilo­metrové trasy si nejlépe poradili Václav Bitala a Radka Faltusová. VÝSLEDKY , FOTOGRAFIE

Bitala se až pod malou Emu držel s Jakubem Ambrosem, týmovým kolegou z AK Emila Zátopka z Kopřivnice. Oba už na první rovince setřásli Jana Zemaníka. „Běhá opravdu dobře, pořád a dlouho,“ ocenil vítěze trailový specialista Zemaník. Bitala ke svému úspěchu dodává: „Loni mi to tady nesedlo, tak jsem si to sám v sobě chtěl vylepšit,“ řekl Bitala.

Čerstvý čtyřicátník maká v pneuservisu v Rožnově, denně od sedmi. Aby stihl kvalitní trénink, vybíhá v pět ráno a zvládne i „bolavé“ úseky, všechno. „Zvykl jsem si, nastartuju se dobře do celého dne. Večer jsem dobitý, už bych to nedal,“ usmívá se. Z tohoto tréninku chce letos stlačit desítku na 31:30 a půlmaraton okolo 1:10.

Vítězka Radka Faltusová si šla od začátku svoje tempo bez ohledu na ostatní. Až kousek před cílem na ni kamarádka volá: „Seš první, drž to!“ Udržela. „Hodím si tempo a jedu, neřeším, kde jsem, nepřemýšlím o stopkách nebo sportesteru. Chci mít z běhu dobrý pocit, potřebuju to,“ řekla v cíli.

Radka se loni s přítelem vydávala na dlouhé Horské výzvy. Jenže otec jejího pětiletého syna se na podzim zabil v autě… „Běhám teď pro něj. Přihlásila jsem se na celý seriál KTRC a chci mu ukázat nové trasy a terény,“ říká. „Stihnu vyběhnout tak třikrát týdně na půl hodiny, trénuji závody,“ popisuje svou přípravu 45letá dáma.

Propršený týden představoval pro organizátory menší oříšek. Vydatné deště rozlily řeku Ostravici natolik, že trasa podél jejího břehu musela být přesunuta na cyklostezku vedoucí nad Ostravicí. Počasí se naštěstí umoudřilo, v noci přestalo pršet a na všechny v sobotu čekalo polojasno. Brzo ráno pořadatelé nakonec na potřetí přeznačili trasu do její finální podoby a závodníkům tak připravili to pravé trailové potěšení. Zatímco předloni se běžci vypořádali s nesnesitelnými vedry, letos zase s množstvím bahna a mokra. Trať tak místy připomínala Spartan Race.

V deset hodin vystartovala z prostoru Trojhalí Karolína téměř dvoustovka běžeckých nadšenců. Zostra a celou dobu vepředu běžela trojice Bitala, Ambros a Zemaník. Upravená úvodní část k prvnímu mostu byla příjemnou změnou. Bylo nutné startovat odjinud, jelikož část kamenité plochy, kterou se běželo loni, pokrývala velká vrstva mokré zeminy. Promáčenému a bahnitému podkladu se závodníci ale nevyhnuli. U otočky směrem k hradu trasa připomínala oraniště, do kterého každý chtě nechtě musel vejít. V nejnebezpečnější pasáži byl na zemi koberec, který byl jakousi pojistkou proti pádu do řeky Lučiny. Do té naštěstí nikdo nespadl!

K blížícímu se vrcholu celého závodu, kouřící sopce Ema, běžci překonávali množství schodů, které atraktivitu a náročnost podniku tak trochu odlišují od jiných akcí. Stoupání na haldu Ema s sebou přináší množství zatáček a klikatic, ale také prudkých seběhů. Každého, kdo trasu trochu zná, musela lekat představa seběhu z malé haldy na velkou. Krátký kopeček se sklonem 45 % s podmáčeným a bahnitým terénem byl opravdovou výzvou. Pro jistotu bylo celým úsekem nataženo lano, které usnadnilo sestup. Odměnou za tento „masakr“ byl výhled z Emy. První rychlíci si samozřejmě ničeho neužili a prolétli dolů tempem pod tři minuty, těm pomalejším se naskytla příležitost, byť chvilková, kochat se z krás širokého okolí.

Běžci se mohli v Ostravě těšit na několik avizovaných změn a novinek. Asi nejzásadnější změnou byl start a cíl závodu. Pozměněná trasa nakonec ve finále byla 11 km s převýšením 220 metrů a to opravdu náročným bahnitým a místy kluzkým terénem. Ostravské stezky tentokrát nešetřily nikoho. Ne nadarmo proto pořadatelé na svém facebookovém profilu den před závodem doporučovali, ať si každý vezme terénní boty. Oproti loňsku přidaná 5km trasa rovněž zatraktivnila celou sobotní akci.

Kilpi Trail Running Cup pokračuje 28. května na pražském Petříně, na výběr budou trasy na 10 a 5 km.

s využitím tiskové zprávy pořadatele

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

MTRC muž 18.04.2017 20:36:44

Trail Ostrava zahájí už v sobotu 29. dubna program letošního ročníku Kilpi Trail Running Cupu. Hlavní trať v Ostravě se zkracuje o 1 km na 10 km. Tím se sjednocuje délka s oběma městskými traily v Praze, na Petříně i v Motole.
Odkaz na článek

avatar

Ostrava/Praha

10 km: 0:33:31 (2019)
půlmaraton: 1:13:55 (2020)
maraton: 2:30:31 (2021)

mourasek muž 29.04.2017 17:16:58

Bál jsem sem, že nepůjde o ryzí trail, ale ten se dá udělat i v centru Ostravy. Problácené a pomáčené pobřeží Ostravice po včerejší povodni a výběh a seběh na haldu byly fajn a díky klouzavosti náročné. Myslím, že nelitovali ani třebas pražští, kteří vážili sem cestu do Ostravy. Navzdory průjmu po celou noc mne také osobně potěšila bedna, a seriál má fajn komentátora :)

avatar

maraton: 3:09:27 (2008)

MileEater muž 02.05.2017 21:19:20

Pěkný závod a organizace. Pořadatelům palec nahoru:-)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.