Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Bratislavský maraton vyhrála Češka Barbora Nováková

Bratislavský maraton vyhrála Češka Barbora Nováková
foto: BeCool

tisková zpráva | 07.04.2019 | přečteno: 4912×

Štrnásty ročník ČSOB Bratislava Marathon prilákal cez víkend v ideálnom bežeckom počasí na štart 11 362 štartujúcich z takmer 12 500, ktorí sa prihlásili. „Sme radi, že naše podujatie si naďalej uchováva dôveru bežeckej komunity. Snažíme sa rok čo rok vylepšovať rôzne detaily, ktoré im účasť na našom podujatí vždy spríjemnia,“ zhodnotil uplynulý ročník riaditeľ ČSOB Bratislava Marathon Jozef Pukalovič.

Pozitívne dojmy z návštevy Bratislavy si odnáša domov do Londýna i Hugh Jones. Bývalému skvelému vytrvalcovi, víťazovi prestížneho maratónu v britskej metropole v roku 1982, sa pozdáva rodinný koncept podujatia. „Na svetové hviezdy potrebujete mať celkom iný rozpočet, ale ja osobne som priaznivec bežeckých podujatí s viacerými disciplínami ako je bratislavské, kde si príde na svoje každý – od malých detí až po maratóncov,“ skonštatoval Jones, v súčasnosti sekretár Medzinárodnej asociácie maratónov a cestných behov (AIMS) združujúcej 459 behov v 120 krajinách.

Hlavné disciplíny 14. Ročníka ČSOB Bratislava Marathon vyhrali bežci zo susedných krajín. Najrýchlejším maratóncom bol Poliak Slawomir Gawlik časom 2:37:17 h pred Slovákom Rastislavom Kalinom z MK Rajec (2:40:04). Poľský ultravytrvalec, ktorý nepohŕdne ani 150-kilometrovými behmi, sa stal po Bogdanovi Dziubovi (2006) a Arturovi Blasinskiom (2007) tretím poľským víťazom bratislavského mestského maratónu.

„Moja doména sú ultramaratóny, do Bratislavy som prišiel, lebo som počul, že je tu rýchla trať. Očakával som výkon 2:40 h, ale v pohodovým podmienkach som bežal o tri minúty rýchlejšie. Podmienky boli v pohode, len občas zafúkal silnejší vietor. Dnes by som mohol pokoje bežať aj 50 kilometrov,“ vravel s úsmevom poľský vytrvalec.

Súťaž žien v maratóne vyhrala výkonom tesne nad tri hodiny (3:00:27) ako druhá Češka v histórii Barbora Nováková z Kunvaldu v Orlických horách (3:00:27), ktorá behá len popri práci učiteľky na prvom stupni ZŠ. Tesne za ňou, o 21 sekúnd, finišovala najrýchlejšia Slovenka Sylvia Šebestian (3:00:48).

„Bežalo sa mi výborne, no verila som v o čosi lepší čas. Verila som si na výkon 2:58 h, ale keďže aj čas tesne nad tri hodiny stačil na prvenstvo, je to fajn,“ prezradila Barbora Nováková, ktorá svoj triumf na ČSOB Bratislava Marathon radí medzi tri najväčšie úspechy svojej päťročnej bežeckej kariéry.

Polmaratón v rámci 14. ročníka ČSOB Bratislava Marathon ovládli slovenskí vytrvalci, ktorí v hlavnom meste už piaty raz bojovali o domáce majstrovské tituly. Tibor Sahajda z usporiadajúceho klubu BMSC Bratislava aj Veronika Zrastáková z ŠK ŠOG Nitra obhájili lanské triumfy.

Sahajda časom 1:05:25 h len o tri sekundy zaostal za svojím osobným rekordom z 10. marca v Ríme, keď dlho útočil na čas hlboko pod 1:05 h. „Plán získať titul a bežať v tempe 3:05 min na kilometer som splnil, som spokojný,“ skonštatoval zverenec Vladimíra Molčana. „Verím, že v tomto roku pobežím ešte rýchlejšie. Musím však ostať zdravý, nastúpiť na štart vždy s čistou hlavou a veriť si.“

Zo zlatého polmaratónskeho hetriku v Bratislave (2017 – 2019) sa tešila Veronika Zrastáková vďaka osobnému rekordu a rekorde majstrovstiev SR 1:16:42 h, ktorým splnila aj limit (1:18:30) na júlovú Svetovú univerziádu v Neapole. Osobák si zlepšila o 3:11 m in a v historických tabuľkách SR je už ôsma. „Som veľmi spokojná,“ tešila sa zverenka bývalého maratónca – olympionika Marcela Matanina, ktorý robil Veronike vodiča od štartu až do cieľa.

„Nečakala som až také zlepšenie osobného rekordu. Dosiahla som ho však vďaka poctivému systematickému tréningu a výbornému koučovi. Bežala som takmer o dve minúty rýchlejšie, ako som predpokladala,“ priznala.

Zaujímavosť: v polmaratónskej štafete bežal za klub Naša atletika Bratislava na záverečnom úseku halový majster Európy v šprinte na 60 m Ján Volko, ktorý tvoril tím so synom svojej trénerky Jakubom Bendom, Michalom Paškom a Klárou Hatinovou. Svoj bezmála šesťkilometrovú úsek zvládol na šprintéra obdivuhodne – v tempe tesne nad štyri minúty na kilometer.

V sobotnom minimaratóne na 4,2 km triumfoval úplne jasne tohtoročný halový majster SR v behu na 800 m Alexander Jablokov časom 12:17 min až s náskokom 57 sekúnd, v súťaži žien 17-ročná Líza Hazuchová (14:10), ktorá nečakane zdolala skúsenú Luciu Janečkovú (14:14). Na 10-kilometrovej trati zvíťazil vekom ešte junior Marek Ondrovič (AC Malacky) za 33:58 min suverénne s vyše minútovým náskokom pred Tarasom Ivaniutom. Zo žien bola najrýchlejšie v cieli Rakúšanka Conny Kopperová za 38:21 min pred Romanou Komárňanskou (38:32).

Na 14. ročníku ČSOB Bratislava Marathon, do ktorého sa aktívne zapojili v štafetových súťažiach generálny riaditeľ a predseda predstavenstva ČSOB Daniel Kollár i primátor Bratislavy Matúš Vallo, štartoval v jednotlivých disciplínach nasledovný počet bežcov – maratón 1105, polmaratón 3481, maratónska štafeta 544, polmaratónska štafeta 2000, desiatka 1431, minimaratón 1253, detské behy 1322, lezúni 100, finále Detskej atletiky 90.

Výsledky víkendu: https://sportsofttiming.sk/…verview/3867

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 07.04.2019 20:49:01

Štrnásty ročník ČSOB Bratislava Marathon prilákal cez víkend v ideálnom bežeckom počasí na štart 11 362 štartujúcich z takmer 12 500, ktorí sa prihlásili. „Sme radi, že naše podujatie si naďalej uchováva dôveru bežeckej komunity. Snažíme sa rok čo rok vylepšovať rôzne detaily, ktoré im účasť na našom podujatí vždy spríjemnia,“ zhodnotil uplynulý ročník riaditeľ ČSOB Bratislava Marathon Jozef Pukalovič.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.