Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Bratislavský maraton – traťový rekord překonán

Bratislavský maraton – traťový rekord překonán

Katka Klouparová | 31.03.2008 | přečteno: 12145×

Uplynulý víkend byl na běžecké události opravdu bohatý. Nejvýznamější akcí u sousedů na Slovensku byl Bratislavský maraton. Ten v předchozích ročnících nedosahoval sportovními výkony úrovně akcí PIMu. Posunul nedělní závod laťku Bratislavského maratonu výše? 

Na start letošního třetího ročníku ČSOB Bratislava City Maratonu se letos postavilo celkem 241 maratonců (mezi nimi pouhých 15 žen) a téměř 600 adeptů poloviční tratě. Tedy o 60 % více než v minulém roce. Přivítáni slunečným počasím a někteří (včetně autorky) zmateni časovým posunem se v 10:00 se startovním výstřelem vydali na cestu. 

Spojení maratonu, půlmaratonu i závodu inline bruslařů učinilo akci atraktivní i z hlediska diváků – na Hviezdoslavově náměstí se „pořád něco dělo“. Bruslaře v cíli vystřídali půlmaratonci, paralelně s nimi vbíhali na náměstí do druhé poloviny závodu i maratonci. Celé dění glosoval moderátor, mezi jehož největší perly patří například zvolání: „Tři maratony za rok – tak to už je heavy metal!“ 

Přejděme ale k výsledkům.

Vítězem půlmaratonu v kategorii mužů se stal favorizovaný Keňan Samson Loywapet čase 1:06:09, který však v Bratislavě reprezentoval Německo. O druhou a třetí příčku se bratrsky (doslova) podělili Italové Bernard Damatteis (1:06:56) a Martin Damatteis (1:10:00). Za zmínku stojí i čtvrté místo Ondřeje Horáka z České republiky v čase 1:12:38. Na opačném konci startovního pole skončil sedmdesátiletý velvyslanec USA . 

Vyrovnaný souboj se na poloviční tratí odehrál v kategorii žen – držitelky medailí od sebe dělilo 36 vteřin. Pro zlatou si v čase 1:15:57 doběhla Ukrajinka Nadezda Trilinskaya, následovaná reprezentantkou Maďarska Idou Kovács (1:16:14) a domácí Katarínou Berešovou (1:16:33). 

Královská trať nabídla v obou kategoriích podívanou s podobným scénářem. Ještě do značky půlmaratonu vbíhali první dva muži, respektive první dvě ženy, bok po boku. Zejména v ženské kategorii byl tento fakt doprovázen aplausem publika – tou druhou polovinou dvojice byla totiž Slovenka Danka Janečková. S přibývajícími kilometry se ale z vyrovnaného souboje stal v obou kategoriích sólo-závod a vítězové doběhli s několikaminutovým náskokem na druhého (resp. druhou) v pořadí. Vítězka ženské kategorie Katalin Farkašová z Maďarska (2:49:11) k tomu dodává: „Na 33. kilometru jsem ještě našla síly a dokázala zrychlit. Soupeřka (Danka Janečková) už na tento únik nedokázala odpovědět.“ Ke svému osobnímu rekordu by se Katalin chtěla přiblížit už za tři týdny v rámci maratonu v maďarském Debrecenu. Loni zlatá (jejíž vítězný čas zůstal letos nepřekonán) Danka Janečková si pro stříbrnou medaili doběhla v čase 3:02:02. S velkým odstupem za ní doběhla k radosti diváků další domácí maratonkyně – Anna Balošáková (3:22:40) z SKP Čadca. 

Nejrychlejší muž nedělního závodu Vasil Remshchuk z Ukrajiny proťal cílovou pásku v čase 2:19:42 a stanovil tak nový traťový rekord. Se stříbrnou medailí se tentokrát musel spokojit Bohdan Dziuba (2:23:50) z Polska, který z dosavadních tří ročníků Bratislavského maratonu odchází s bilancí jedné zlaté a dvou stříbrných medailí. Na třetí příčku pódia se postavil reprezentant Slovenska Imrich Magyar s časem 2:25:55. Na stupni vítězů neskrýval únavu a své vítězství lakonicky komentoval slovy: „Je to vynikající pocit. Děkuji.“ 

Na co se mohou běžci těšit příští rok? Slovy hlavního organizátora Jozefa Pukaloviče: „Jsem spokojený – letošní ročník považuji za velmi vydařený, celkově máme od účastníků velmi dobré reakce. Do budoucna budeme dále pracovat na zvýšení atraktivity doprovodného programu. V roce 2009 již pravděpodobně přejdeme k měření času pomocí čipů, při větším počtu účastníků není jiné cesty. Rádi bychom také přilákali více elitních běžců.“


Oficiální web závodu

Výsledky závodu

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Olomouc

Ambo muž 31.03.2008 15:06:34

Dovolil bych si ještě upozornit na (vedle Ondry Horáka) další dva zaznamenáníhodné výsledky českých běžců – vlastně běžkyň. Celkově čtvrtá (a třetí v nejmladší ženské kategorii) doběhla na maratonské trati Helena Urbánková z Ligy 100 Olomouc a šestá (druhá mezi veteránkami) byla Štefánia Šrámková ze Solenu Olomouc. Obě ve svém osobním rekordu! Jinak velmi milý, menší městský maraton.

avatar

Ústí nad Labem

Celkem 4535,62 km
Minulý měsíc 6 km
10 km: 0:45:53 (2008)
půlmaraton: 1:42:24 (2008)
maraton: 3:54:51 (2004)

PetrK muž 31.03.2008 15:17:33

>> Ambo, 31. 3. 2008 15:06:34

Ambo, díky za doplnění. Takové informace v komentářích obohacují text i duši běhu fandících čtenářů:-)
za redakci
Petr Kostovič

avatar

lion muž 02.04.2008 09:55:37

Přidávám se s kladným hodnocením maratónu v Bratislavě a mohu jen doporučit. Teprve třetí ročník a počet startujících rychle stoupá. Výborná organizace za fair cenu. K dispozici šatny a sprchy. Pěkná trať historickým městem i kvetoucí přírodou, téměř žádné kostky. Vkusné medaile a tričko. Ráno v den závodu bylo možno ještě vyzvednout startovní číslo (jen pro předem registrované). Byl to pěkný zážitek!

administrator 03.04.2010 13:32:25

Uplynulý víkend byl na běžecké události opravdu bohatý. Nejvýznamější akcí u sousedů na Slovensku byl Bratislavský maraton. Ten v předchozích ročnících nedosahoval sportovními výkony úrovně akcí PIMu. Posunul nedělní závod laťku Bratislavského maratonu výše? 


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.