Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

SERIÁL: UTMB. Nabíhám objemy a kopce. Sebepoznání pokračuje

SERIÁL: UTMB. Nabíhám objemy a kopce. Sebepoznání pokračuje
foto: Lukáš Podolák a Jakub Stryk

Jan Vaňkát | 09.06.2019 | přečteno: 4192×

Konec srpna se blíží. Už ani ne tři měsíce do startu UTMB. Když jsem psal poprvé, vytyčil jsem si několik cílů, abych zvýšil šanci, že závod dokončím. Měsíc utekl jako voda. Co se v mezidobí povedlo a co mě ještě čeká?

Nabíhat kilometry, to by šlo. Za poslední měsíc mi hodinky ukazují 300 kilometrů. Pestrých 300 kilometrů. Jsou v tom rovinky, kopce a orienťáky ve volném terénu. Trénink i závody. Tradiční pochod z Prahy do Prčic jsem s kamarády běžel a byl to výborný trénink objemu. Druhý den jsem těch 70 kilometrů v nohou téměř necítil.

Prčice však byly placka. Na UTMB mě čeká desetikilometrové převýšení a dlouhé seběhy. I proto jsem minulý víkend zamířil na Moravu na Lysohorský ultratrail (LHUT). Moc sympatický závod! Už půl hodiny po časovém limitu nezůstalo na Lysé žádné značení a organizátoři s běžci se mohli v cíli bavit dlouho do noci. Velice přátelská atmosféra, LHUT doporučuji všemi deseti a sám se rád vrátím.

Letos jsem tam poprvé vyzkoušel hůlky a bylo to znát, protože během 68 kilometrů jsme čtyřikrát vystoupali na Lysou a celkem nastoupali skoro čtyři vertikální kilometry. LHUT, to byly i čtyři kilometry dolů, ale ne v kuse. Nic, co by se dalo srovnat s dlouhými seběhy, které mě čekají na UTMB. Ty předem asi těžko natrénujete jinde než v Alpách.

Co je dobré, že tělo LHUT vydrželo. Jediné, na co si dávám pozor, je návrat plantární fascitidy. Teď jsem pár měsíců v civilu nosil jen barefooty, abych posílil všechny svaly nohou. Vyšší objemy ale znamenají i větší zátěž, a to nejen pro patu. Radši se zas vracím ke klasickým botám, abych předešel problémům. Investoval jsem i do nových trailových bot, zdraví je nejdůležitější a dobré tlumení je jistota. Jaké máte s barefooty a zesílením nohou zkušenosti vy?

Výbavu na UTMB už mám skoro komplet. Lehká nepromokavá bunda, hůlky a kalhoty do deště. Nejvtipnější bylo, když jsem kupoval rezervní funkční triko s dlouhým rukávem. Má mít ve velikosti M minimálně 185 gramů. Zkuste si představit výraz prodavače, když jsem se ho ptal, kolik váží triko, které se mi líbilo, že to potřebuju vědět kvůli závodu…

Nejbližším cílem zůstává užít si Británii, už za dva týdny startujeme na Pennine Barrier 100. Tam se moc těším, hlavně na cestování týden před závodem. Stále platí, že v červenci se chystám přejít Alpy. Trasu rozplánovanou mám, bude to zážitek. Tempo přizpůsobím tak, abych se moc nevyřídil před UTMB. Věřím, že tělo to vydrží.

UTMB je pro mě cestou k poznání vlastního těla. Zdravý životní styl a jídelníček by vydal na samostatný článek. Asi vás nepřekvapí, že dokončení jakéhokoliv ultramaratonu nemá žádné okamžité pozitivní účinky pro zdraví. Věděli jste ale, že z dlouhodobého hlediska jsou ultramaratony pro zdraví přínosné díky vytrvalostnímu tréninku? Vědecky je to podloženo, jaký na to máte názor vy?

Po UTMB uvidím, co dál s běháním. Ještě ani nejsem v nejlepším ultramaratonském vě­ku.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Keoni muž 09.06.2019 20:56:00

Konec srpna se blíží. Už ani ne tři měsíce do startu UTMB. Když jsem psal poprvé, vytyčil jsem si několik cílů, abych zvýšil šanci, že závod dokončím. Měsíc utekl jako voda. Co se v mezidobí povedlo a co mě ještě čeká?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.