Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

SERIÁL: Přešel jsem Alpy. Pomůže mi to oběhnout Mont Blanc?

SERIÁL: Přešel jsem Alpy. Pomůže mi to oběhnout Mont Blanc?
foto: archiv Jana Vaňkáta

Jan Vaňkát | 30.07.2019 | přečteno: 3506×

Splnil jsem si sen, mám za sebou Traumpfad, “cestu snů” z Mnichova do Benátek. Celkově více než 560 kilometrů, z toho velkou část přes Alpy. Zážitek na celý život. Naprostý duševní detox. Téměř spirituální pouť a splynutí s horami. Traumpfad si zaslouží samostatný článek. Dnes jen krátce o tom, co znamená pro můj druhý sen, dokončit letos UTMB.

Co fyzička? Traumpfad jsem ušel za 17 dní a 3 hodiny. Podle průvodců se obvykle chodí v 28 denních etapách. Vědomě jsem šel rychle, sportovně. Zároveň jen tak rychle, abych cestu prožil a jen neprolétl, to by byla škoda. Výhledy jsem si užíval a fotil. Potkával jsem další cestovatele a část trasy šel pomaleji s nimi.

Rychlou chůzi obecně vnímám jako dobrý trénink na kopcovité UTMB. V průměru jsem na zádech nesl patnáct kilo. S trekovými holemi jsem zapojil celé tělo. Do kopců jsem chodil svižně, čím jsem trénoval sílu. UTMB s mnohem lehčí povinnou výbavou teď bude snazší.

Jak se osvědčila nová výbava? Jak co. Nepromokavé overtrousers určitě, ty vydržely i největší slejváky a chůzi v mokré trávě. Lehká membránová bunda už méně, ta promokla překvapivě rychle. Bohužel i v místech, kde bych to nečekal, kde ji netížily ramenní popruhy batohu.

Samostatnou kapitolou jsou trekové hole. Vyrážel jsem s dvěma půjčenými karbonovými holemi. V jednom sestupu po mokré trávě mi to podjelo, nechtěně jsem se o hole moc opřel a jednu zlomil. To byla moje blbost. V Innsbrucku jsem si koupil nové, stejný typ, jen nový model. Co se ale nestalo, pár dní na to si vykračuju do kopce a jedna z nových holí se mi v ruce rozpadla, spojovací díl u třídílné skládací hole se odlepil… Nakonec jsem byl rád, že mám s sebou čtyři trekové hole a dvě fungují. Na UTMB si beru jen jeden pár a doufám, že vydrží!

To nejdůležitější na konec; jak jsem na tom zdravotně? Vyrážel jsem s pobolívající patou, co strašák plantární fascitidy? Když to šalamounsky zkrátím, stav paty se nezlepšil ani nezhoršil, občas jsem ji cítil. Po cestě jsem patu a lýtko masíroval, protahoval se a důsledně cvičil. Potkal jsem mladou Němku, sympatickou fyzioterapeutku z Furthu, také měla namířeno do Benátek. Ta mi dokonce poradila několik nových cviků a masáží.

Věděl jsem, že Traumpfad bude náročná pro tělo. Čekal jsem, že zhubnu pár kilo. Čtyři kila dolů mě ale zaskočila. Teď mi zbývá měsíc na celkovou regeneraci a doplnění zásob glykogenu v těle. Když jsem se byl proběhnout, víc než patu jsem ještě cítil celkovou vyčerpanost organismu.

Věřím ve schopnost těla regenerovat a přizpůsobit se. Je potřeba mu dopřát dostatek spánku a kvalitní výživu. Na horských chatách jsem utratil nejvíce peněz za vydatné večeře, v Itálii za těstoviny nebo polentu. S kvalitním spánkem, výživou a pravidelným cvičením mi měsíc na pořádnou regeneraci musí stačit. Věřím, že za pár týdnů bude tělo připravené i na UTMB, druhý letošní vrchol. Nemám žádné velké ambice, chci zažít atmosféru závodu a dokončit ho.

Komentáře (Celkem 7)

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Keoni muž 30.07.2019 10:00:01

Splnil jsem si sen, mám za sebou Traumpfad, “cestu snů” z Mnichova do Benátek. Celkově více než 560 kilometrů, z toho velkou část přes Alpy. Zážitek na celý život. Naprostý duševní detox. Téměř spirituální pouť a splynutí s horami. Traumpfad si zaslouží samostatný článek. Dnes jen krátce o tom, co znamená pro můj druhý sen, dokončit letos UTMB.
Odkaz na článek

avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 30.07.2019 10:12:02

Asi 5 km po startu UTMB mně taky prdly hůlky, naštěstí ve spoji, díly zůstaly celé. Zalepila jsem tejpovačkou, vydržely až do konce. Takže tejpovačku s sebou (opraví i boty). Teď už bych nic dlouhýho neběhala, lépe víc kratších běhů a vyklepat únavu. Budu držet palce :-)

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Desert muž 30.07.2019 12:13:44

asi bych to řekl následovně: nezpochybňuj si sám své schopnosti, fyzicky na to určitě máš, natrénováno máš také, teď už jenom rozumné rozvržení sil, v tvém případě také regenerace planárky, tedy jak píše mapo běhej s rozumem, :-)

u té planárky také závisí nakolik je „vodivá“ vrstva pod chodidlem, tedy podložka, aby splňovala charakteristiku equipotenciální vrstvy, pokud má charakteristiku -----+++++, potom v místě přechodu potenciálu je velký předpoklad vzniku problému, např.: zadní část vložky je grafitová (saze) a přední část pěnová, jak je řešena bota pro přechd od špičky k patě (hells frame?) atp., pro trénink třeba 20km o tom ani neuvažuješ, ale na delším to už význam mít může, :-P

kdysi byly na běh jen tzv. basketky se sírovou podrážkou, pokud jsi přímo neměl grafitovou podložku nebo korek, tak jsi nějaký grafit dal do laku a natřel, další možnost byl Al, tedy spíš obal od čokolády -přilepit, přičemž síra jako taková má také rozptylové vlastnosti, pro Al platí foucaltovy proudy, později se daly koupit tzv. maratonky, ty byly řešeny celkem dobře, když se mi rozpadly, bylo řešení frame pomocí balzy, tedy makromolekulární -také rozptyluje „hrotový potenciál“, jiná možnost může být korek, :-)

avatar

Bratislava

Brutto muž 30.07.2019 13:27:31

>> Desert, 30. 07. 2019 12:13:44

Tak to je fakt zaujimave, ja som doteraz pocul iba o medenom pliesku, ktory sa ma vkladat pod patu do topanok. osobne mam s lavou patou uz poriadne dlhy problem, asi aj cez dva roky, momentalne trochu intenzivnejsi, nakolko som pridal na km (je to v podstate priama umera). Takze hovoris, alobal od cokolady do topánky pod patu ? No toho by som mal mat dost, kedze zjem tak tri za tyzden :)

avatar

Desert muž 30.07.2019 23:44:56

>> Brutto, 30. 07. 2019 13:27:31

později jsem používal silnější Al ( asi 0,5mm -okopy na dveře, obkreslit a vystřihnout a dát pod vložku do bot, někdy stačí korek, dnes už i třeba gelovky), staniol nic nevydrží, jinak třeba podpatěnky -trdá guma, nebo 3/4 ortpopedické vložky), pokud dáš měkkou, nohy odejdou velmi rychle, pak jsem to léčil měsíc :-(

PS: přenos nervových vzruchů může mít potenciál ekvivalentní piezoelektrickým jevům, pokud je to chodidlo, potom ponožka je první vrstva, pot představuje elektrolyt -tedy vodič II třídy, potenciál může primárně rozptýlit, záleží tedy i na materiálu ponožky, je -li vlákno o vysoké molekulární hustotě, asi to bude průšvih,který se jen tak lehce neodhalí, perspirant nepoužívat, :-) atp.

!!!! každý to snáší jinak, ale pokud jsou problémy tak bohužel nic jiného nezbývá, ale jak se říká i tady platí, že všeho moc škodí, pokud by jsi měl plosku na kontakt s kovem, vlastně uzemníš potenciál a snížíš schopnost odrazu

avatar

Bratislava

Brutto muž 31.07.2019 08:01:21

>> Desert, 30. 07. 2019 23:44:56

Hehe dakujem, uplne na kontakt to samozrejme nespravim, bude medzitým ponozka aj vlozka do topánok :) Skusim normaly alobal na pecenie, uvidíme :)) Dik.

avatar

Desert muž 01.08.2019 21:27:11

>> Brutto, 31. 07. 2019 08:01:21

ještě existuje nějaký zinkoklíh nebo zinková mast, octan hlinitý taky nebyl špatný :-)

avatar

Bratislava

Brutto muž 02.08.2019 07:57:20

>> Desert, 01. 08. 2019 21:27:11

Dík, vyskúšam :)

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.