Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Koronakrize ukázala, že závody potřebují reprezentanta

ROZHOVOR: Koronakrize ukázala, že závody potřebují reprezentanta
foto: RAUL

Radek Narovec | 19.08.2020 | přečteno: 3683×

Jarní iniciativa Za zdravé Česko prokázala, že jednotným postupem dokážou pořadatelé pro sebe ale i pro sportovce získat víc, než když jsou rozděleni. “Byli jsme úspěšní, současně se však ukázalo, že tu není žádná instituce, která by hájila zájmy organizátorů akcí i samotných účastníků,” říká Marek Tesař, iniciátor výzvy a účastník jednání na ministerstvech.

Co považuješ za největší problém, který koronakrize odkryla?

“Krize jasně ukázala, že na rozdíl od jiných oblastní podnikání tu není žádná instituce, která by měla jako primární úkol prosazovat zájmy pořadatelů závodů a také účastníků. Tuto absenci si uvědomili všichni už nyní, ale myslím, že se tato potřeba ukáže i v dalších měsících. Tomu odpovídala i odezva, která nás opravdu mile překvapila. Přidali se nejen malí organizátoři, ale i ti největší, a to ukázalo, že ačkoli jsou často akce neporovnatelné, trápí nás stejné věci. Mě osobně udělalo radost, že se k akci přidaly i největší akce ve většině sportů – RunCzech, ČT Author Cup, Jizerská 50 nebo Spartan Race.” 

Byly či jsou nějaké výsledky z oněch jednání?

“Myslím, že slušným počinem bylo, že naše delegace Za zdravé Česko dokázala svými argumenty přesvědčit tým Ministerstva zdravotnictví, že lze s přísnějším režimem pořádat závody. Náš přesný plán včetně návrhů na hygienická opatření byl schválen, a dokonce byl následně dáván jako příklad. To se povedlo. Stejně tak i podpora Milana Hniličky z Národní sportovní agentury (NSA), který se s námi obratem sešel a podpořil nás, a to i pro jednání s Ministerstvem průmyslu a obchodu.”

Je poptávka po nějakém sdružení?

“Je a veliká. Jak od organizátorů všech úrovní a velikostí, tak rovněž od státu. Na jednání s agenturou NSA jsme také slyšeli, že by agentura chtěla mít partnera v této oblasti. A to je velmi silný argument pro start uvažování o této věci.”

**Co přesně by měl takový partner a mezičlánek mezi pořadateli a třeba státem na starosti? **

“Jsme teprve v začátcích. Už jsem byl u zakládání asociace a musím říct, že to není lehké. Určitě by to však měla být autorita, která bude s to zastupovat tento velký segment sportu, ale také ekonomiky. Zároveň se nabízejí i různé formy servisu pro pořadatele, být partnerem nejen Národní agentuře, ale také institucím, jako jsou Ministerstvo životního prostředí, místního rozvoje a také průmyslu a obchodu. Tato kategorie je významným hráčem v oblasti zdraví a stejně tak i na poli cestovního ruchu.”

Když se jedná o zřízení nové instituce, jaké subjekty jsou u toho nyní nejvíce? Nebo je to jen osobní aktivita Marka Tesaře?

“Rozhodně to není aktivita Marka Tesaře. Já jsem sehrál roli jen u této výzvy. Mám určitou výhodu v tom, že vím, jak sport v Čechách funguje, umíme se propojit s médii. Ale když bychom něco podobného zakládali, rozhodně to bude organizace, která bude zastupovat všechny členy a bude mít nějaké předsednictvo či výbor. Jak zní jedno sokolské heslo: Jedinec nic, celek vše. Určitě bych rád, aby v tom řídícím orgánu byli zastoupeni malí i velcí pořadatelé, ale i organizace, které se okolo pořádání akcí točí.”

**Nazývejme ji tedy zatím pracovně Organizace. Jaký je reálný časový horizont? S kým je třeba jednat a s kým už se jednalo? **

“Jsme ve fázi úvah. Do konce prázdnin bychom se chtěli sejít s lidmi, kteří se k výzvě připojili, a uvidíme.”

Po dlouhá léta zastával funkci tajemníka Sdružení organizátorů běžeckých závodů Ivo Domanský, ovšem od jeho smrti už uplynula řada let a SOBZ je trochu neviditelný. Budete jednat i s ním?


“Aby tato myšlenka dávala smysl, přizváni musí být všichni. Rozhodně to není jen o bězích.”

**Bude to jen o reprezentaci pořadatelů běžeckých a jiných závodů, nebo i běžců samotných? **

“Při povídání s různými signatáři se dostáváme pochopitelně i k tématu, jak bychom do této platformy zapojili i účastníky našich závodů. Určitě se tímto směrem budeme dívat také.”

Jaké sporty by měla Organizace reprezentovat? Budete kontaktovat třeba horské běžce či skyrunnery? OCR? Extrémní běhy?

“Zase záleží, kdo by se přidal, ale mezi podporovateli této myšlenky jsou zástupci  cyklistiky, triatlonu, překážkových a orientačních běhů, plavání… Prostě všichni, kteří se sportovním aktivitám pro aktivní širokou veřejnosti věnují. Určitě bychom oslovili i tebou zmiňované.” 

Dotace „na běh“ nyní dostává Český atletický svaz. Je toto namířeno proti němu?

“To rozhodně nikoli. Já si ani nemyslím, že ČAS dostává nějaké speciální dotace na pořádání běhů. Možná na republiková mistrovství, ale to je úplně jiný segment. Naopak, já jsem osobně ihned první den iniciativy svaz kontaktoval, ale ačkoli původně reagovali pozitivně, nakonec se nepřidali. Trochu mě to zklamalo, ale na druhou stranu je to logické. Jejich priority jsou úplně jinde. Výkonnostní sport, reprezentace.”

Pokud se dá narýsovat dělící čára mezi agendu sportů spadající pod existující svazy a „zbytkem“, kde by to bylo?

“Případná Organizace by se vůči žádným svazům rozhodně nevymezovala, vidíme tam naopak i prostor pro spolupráci. Většina organizátorů se svazy ale nemá nic společného a v případě, že jsou členy, sami vědí, jak jim členství ve svazu v pořádání závodů pomáhá.”   

Mimochodem vysvětlili vám atletický svaz, proč se k výzvě nepřidal? A měl svého zástupce na jednání s ministry za uvolnění restrikcí?

“Neměl, protože se k iniciativě nepřidal. Vzhledem k tomu, že se přidávaly desítky pořadatelů denně, a to i těch největších, po důvodech jsem už nepátral.”

Dá se už nyní říci, co by mělo být cílem Organizace v dlouhodobém horizontu?

“Být slyšet v rámci českého sportovního prostředí a to adekvátně k počtu našich závodů a jejich účastníků. Zastupovat tento velký segment vůči státu, přesvědčit jej i veřejnost, že naše činnost je opravdu společnosti i jedincům prospěšná a že si zaslouží respekt a podporu. Zároveň je zde prostor i pro platformy motivující účastníky k účasti, ale také k lepší péči o tělo a mysl.” 

Peněz na kvanta činovníků nebude, je pravděpodobné, že o některé aktivity se bude muset starat i někdo, kdo sám podniká v běhu. Jak zamezit konfliktu zájmů?

“Půjde o spolkovou organizaci a její hlavní orgán by byl zastoupen různorodými lidmi. O kvantu činovníků nemůže být řeč. Důležité je, že by je spojoval cíl. Respekt státu a municipalit, určitá jistota v tom, že v době potřebné bude někdo tento segment hájit, tak jako například hoteliéry či organizátory kulturních festivalů jejich asociace.” 

Kdybys byl vyzván, aby ses stal šéfem nové Organizace, přijal bys tento post? Zvládal bys jej skloubit s jinými svými aktivitami?

“To opravdu není ještě téma, ale určitě někoho schopného tento segment je schopen vygenerovat, o to strach nemám. Sám pár možných kandidátů vidím. Za sebe musím říct, že bych se určitě rád na přípravě a směřování asociace či unie podílel.”

Pozn.: Marek Tesař je zakladatelem a spolumajitelem agentury RAUL, která se stará o marketing Jizerské 50, pořádá seriál Běhej lesy či veslařské Primátorky. Předtím v agentuře Ogilvy/Mather Activation zakládal seriál rodinných běhů RunTour. Pracoval pro Český olympijský výbor a stál mj. u zrodu nového konceptu Běhu olympijského dne. Je výkonným ředitelem České obce sokolské. V průběhu pandemie inicioval výzvu Za zdravé Česko, se kterou se vydal společně s dalšími zástupci pořadatelů za vládními úředníky.

Komentáře (Celkem 108)

Nalezené položky: 109 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
avatar

Sloviensko

rudo muž 21.08.2020 07:26:37

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 21.08.2020 07:28:52

>> snucho, 21. 08. 2020 06:47:48

a uveril si tej agentke tie blaboly ?

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Kosice

10 km: 0:35:10 (2018)
půlmaraton: 1:16:26 (2019)

snucho muž 21.08.2020 07:51:01

>> rudo, 21. 08. 2020 07:28:52

hmm mam radsej verit cloveku so zjavnymi psychickymi poruchami, ktory do kazdej temy na bezeckom webe pise blaboly o satanizme ?

ako tu „niekto“ pisal. to nie je o viere. moje srdce mi hovori ze jeden uzivatel tu ma znacne zanedbane dusevne zdravie. je to celkom paradox na stranke o fyzickom zdravi (behu).

ale presne toto vo mne rezonuje

avatar

Prievidza, Slovensko

Celkem 11594,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:46 (2020)
půlmaraton: 1:27:42 (2016)
maraton: 2:57:58 (2017)

ttomino1980 muž 21.08.2020 08:18:33

>> snucho, 21. 08. 2020 06:47:48 Chcel som zostat v nevedomosti o co sa tu jedna8-O ale nedalo mi a precital som. Boze to je blaznovstvo! Typek nabehne do pizerie s pistolou a hlada pivnicu…

Motto: "Keď prechádzate peklom, nezastavujte sa." - W. Churchill
avatar

Sloviensko

rudo muž 21.08.2020 08:50:41

>> snucho, 21. 08. 2020 07:51:01

vybral si si zaujimave nabozenstvo

tak nech si v nom stastny

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 21.08.2020 08:50:45

>> ttomino1980, 21. 08. 2020 08:18:33

Jsem nedávno četla článek o výletě na kolech po Dolním Rakousku. Hledala jsem inspiraci pro naše výlety. A autor psal, že odbočili z plánované trasy mezi pivničky, aby se pokochali. První, co mi proběhlo hlavou bylo překvapení, netušila jsem, že v dané oblasti vaří i pivo. Až v další sekundičce mi došlo, že autor článku píše slovensky. :-D


*>> ttomino1980, snucho, rudo

Jak do těch teorií zapadá to nebohé dítě Gréta? Když už jsme tedy rezignovali na sport a vydali se cestou ještírků.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Kosice

10 km: 0:35:10 (2018)
půlmaraton: 1:16:26 (2019)

snucho muž 21.08.2020 08:57:33

>> Skritek Hugo, 21. 08. 2020 08:50:45

ja teda netusim, ale verim za tuto pan z Bohnic pozna zarucene a utajovane informacie aj o Grete.

a vlastne o kazdom. cakam kedy budem budem oznaceny za agenta

avatar

10 km: 0:38:51 (2022)
půlmaraton: 1:52:14 (2018)

MIKR muž 21.08.2020 09:00:43

>> snucho, 21. 08. 2020 08:57:33

Za agenta tě označí Petr Cibulka se svým legendárním siderickým kyvadlem!

avatar

Sloviensko

rudo muž 21.08.2020 10:01:10

>> Skritek Hugo, 21. 08. 2020 08:50:45

…""" Když už jsme tedy rezignovali na sport …"""

toto vlakno je o tom ze CR vlada (rovanko ako ine vlady)

sa miesa do sportu a do zivota ludi

a zakazauje napriklad organizovat bezecke ( a ine sportove a kulturne ) akcie

PRECO ?

ako argument ma hysteriu ktoru sama vytvorila na zaklade falosnej konspiracie o viruse COVID

. takze kedy bola tato tema bezecka a nebola politicka?

virus Covid bol identifikovany niekedy v rokoch 1955–1965 a medicina ho teda pozna viac ako pol storocia

bol v populacii uplne bezne vzdy a nikdy nebol pouzity na politicku hysteriu, na nicenie ekonomiky

az v roku 2020

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

10 km: 0:47:38 (2017)
půlmaraton: 1:47:02 (2017)

Nula muž 21.08.2020 13:20:24

>> rudo, 21. 08. 2020 10:01:10

Hele rudo, nejdřív píšeš že vlády zakazují sportovat, pak zase o tom jak bude účast na závodech podmíněná (škodlivým) očkováním. Kdybych byl ten v pozadí co tahá za nitky saje krev umírajících dětí 10 km pod zemí a vraždící dceru Putina, asi bych naopak podporoval podobné aktivity, nalákal na ně co nejvíc lidí a následně chtěl to očkování. Jak to vidíš ty?

avatar

Prievidza, Slovensko

Celkem 11594,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:46 (2020)
půlmaraton: 1:27:42 (2016)
maraton: 2:57:58 (2017)

ttomino1980 muž 21.08.2020 13:49:22

>> Skritek Hugo, 21. 08. 2020 08:50:45 to ja som musel 2× citat text aby som pochopil preco mi pises ‚vo pivu‘ a co s tym ma slovencina:-) …krasne su tie nuansy medzi ceskym a slovenskym jazykom :-D

Motto: "Keď prechádzate peklom, nezastavujte sa." - W. Churchill
avatar

Celkem 21779,5 km
Minulý měsíc 74,6 km

Momo11 muž 21.08.2020 13:53:27

>> rudo, 21. 08. 2020 10:01:10

Že jsem tak smělý… Kam se tak najednou ztratili jezuiti?

avatar

Bratislava

Brutto muž 21.08.2020 14:18:46

>> ttomino1980, 21. 08. 2020 13:49:22

Ja som to čítal trikrááááát! :)

avatar

Praha

Sinuhet muž 21.08.2020 21:42:08

Dovoluju si nabídnout zdejším satanistům naše dvě malé děti na prohlídku tunelů a pouštění žilou. Vypadlo nám hlídání…

avatar

Celkem 3916 km
Minulý měsíc 3 km
10 km: 0:48:17 (2013)
půlmaraton: 1:44:59 (2009)
maraton: 3:50:05 (2005)

vsara žena 21.08.2020 21:53:40

Krráááá.

Hele, já jsem si vo pivničkách myslela, že tam je spousta píííva.

Ale Evžen změkl a hledal překlad.

Tak mám ještě větší vraní radost. Je tam spousta vína !!!! krá vrána Sára.

avatar

Desert muž 23.08.2020 17:58:43

>> rudo, 21. 08. 2020 10:01:10

""" šakalové vyjí, karavana kráčí dál """

avatar

Desert muž 23.08.2020 22:02:57

>> rudo, 21. 08. 2020 10:01:10

na mnohe veci a deni kolem nich jsi vetsinou prizvan jako pozorovatel, ony tady byly, jsou a budou, to ze se zdanlive neco deje, je neco jako zkouska odolnosti,

resp. " jak ze se bude jmanovat ta nase nova akciovka" :-P

dnesni deni je jako odezva na smlouvu v barcelone cca 1995???, tedy azyl pro uprchliky ze zemi kde v te dobe byly mirove podminky, za naftu :-(

avatar

Sloviensko

rudo muž 24.08.2020 05:51:47

>> Desert, 23. 08. 2020 22:02:57

mas svoj nazor

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 24.08.2020 15:58:49

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 26253 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 24.08.2020 18:53:50

>> rudo, 24. 08. 2020 15:58:49

Rudo, nejdřív ti chtěla kráknout Sára. A to všichni vědí, že ta nic nebere vážně. Ale poté, co jsem si uvedené přečetl podrobně a pokud tomu věříš, tak si asi nemáme o čem povídat. Před rokem 1989 byla taky řada jinak rozumných lidí, kteří měli nějaký svůj zásadní názor a proto jsem si s nimi opravdu nedokázal povídat. Byť v těch „vedlejších“ názorech jsme si i třeba rozuměli. No, takový je život. Kdyby něco, tak můj mail stále máš.

ahoj Evžen

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 24.08.2020 21:01:21

>> vsara, 21. 08. 2020 21:53:40

Když slovensko českou jazykovou hříčku rozkryla i Sára, o které je známo, že kráká a tudíž klasicky nemluví, museli to zvládnout i místní lidští borci. ;-)

>> EvženGe, 24. 08. 2020 18:53:50

Já si to také přečetla a druhé, co mě napadlo, byla faktická ohledně výskytu Helia-3, kdy se opravdu nevyskytuje pouze a jenom na Měsíci.

Zájemcům o současně diskutované teorie pak doporučuji detektivku z roku 2003 Preston/Child Kabinet kuriozit. Je tam všechno. Dalo mi tedy trošku práce si na název vzpomenout…, je i na uložto.

>> Sinuhet, 21. 08. 2020 21:42:08

Takhle už jsem se dlouho nezasmála, ale je to tedy rouhání.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

10 km: 0:47:38 (2017)
půlmaraton: 1:47:02 (2017)

Nula muž 24.08.2020 21:55:48

Rudo, k těm tvým tunelu v hloubce až 10 km kopírují nasledujici: Například teploty 130 °C a 180 °C jsou na území České republiky očekávány v hloubkách menších než 5 km, popřípadě 7 km, jen v „nejteplejších“ oblastech, jako jsou Podkrušnohoří, Krušné hory, česká křídová pánev či hornoslezská pánev. Na převážné části území se teplota 130 °C vyskytuje hlouběji než 6 km a 180 °C hlouběji než 8–9 km

avatar

Sloviensko

rudo muž 24.08.2020 23:01:00

>> Nula, 24. 08. 2020 21:55:48

takze ty veris tomu, ze tie tisice zemetraseni co prebehli za poslednych 6 mesiacov vsade na ZEmi v hlbkach 2–10 km bolo vyvolanych vysokou teplotou?

rozumies vobec o co sa jedna ?

registrovane zemetrasenia, desiatky denne v hlbkach, kde zemetrasenia nevznikaju

skus sa spytat nejakeho geologa seizmologa atd.

ak mas strach poznat pravdu, tak si este pockaj nejaky ten tyzden

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Celkem 10 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:31 (2024)
půlmaraton: 1:24:58 (2023)
maraton: 3:26:43 (2022)

Meescha muž 25.08.2020 10:41:10

Tady se zase jedou bomby. Jako chápal bych, že v USA se najde cílovka pro tyto fantasmagorie (Trump v preferencích výrazně ztrácí, takže jedna z oblíbených strategií je rozjet konspiračku na podchycení části voličů tíhnoucích k pohádkám). Ovšem aby se někdo chytil na lepidlo i tady, to už je spíš smutné a poměrně obrovská ostuda pro dotyčného.

Nevadí, počkáme si tedy nějaký ten týden, nebo měsíc, pak čekám sebereflexi místního klauna. Ne, kecám, nic takového nenastane, najde si jinou teorii o spiknutí…

avatar

Sloviensko

rudo muž 25.08.2020 11:54:16

>> Meescha, 25. 08. 2020 10:41:10

keby som sa znizil na tvoju nizku uroven, tak by som ti napisal:

ked si sa raz prejavil ako totalny obmedzenec, tak sa uz stale budes prejavovat ako totalny obmedzenec.

a ze osobne odmietas vsetky fakty, vsetky zverejnene dokazy a informacie a urazlivym blekotom budes vsetko odmietat, tym sa svet koli jednemu obmedzencoivi nezastavi.

ty budes ten posledny, co bude odmietat realitu.

mam ta nazvat klaunom ? na to si prilis trapny, smutny, pateticky.

to by som napisal, keby som spadol na toju nizku uroven

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

půlmaraton: 2:00:05 (2007)

PetKo muž 25.08.2020 12:21:59

Tak a mas to :) treba to vydrzat (je to tazke, viem) a nepustat sa to do podobnych diskusii. Protistranu to akorat povzbudi k dalsej aktivite a utvrdi v jeho pravde.

>> Meescha, 25. 08. 2020 10:41:10

avatar

10 km: 0:47:38 (2017)
půlmaraton: 1:47:02 (2017)

Nula muž 25.08.2020 12:52:41

>> rudo, 24. 08. 2020 23:01:00

Rudo, nikde jsem nic o tisicich zemetresenich za posledniho pul roku nic necetl. Odkud cerpas? Chapu dobre ze tim zemetresenim maskuji staveni tunelu?

avatar

Sloviensko

rudo muž 25.08.2020 15:44:31

>> Nula, 25. 08. 2020 12:52:41

su webky, ktore ukazuju vsetky zemetrasenia vo svete tie webky funguju desiatky rokov, len ukazuju namerane fakty

presnu lokaciu, cas, a hlbku a silu.

tie zemetsraenie su odstrely tunelov a zakladni a muciacich centier

su nicene.

Trump, JFK.jnr., specialne cvicene oddiely amickej armady na bol v podzemi, nicia zakladne tunely atd prevadzkovane DEEP STATE (ktory teraz roiadi DEMON-ktaticku stranu USA atd)

kedze prirodzene zemtrasenia su vzdy v hlbke ovela vacsej, to co sa trasie v hlbkach 2–10km, to su odpalene naloze, casto do tunela vystrlena mala raketa aj s jadrovou nalozou.

tieto vybuchy ak su v podzenmi miest sa casto prejavia na povrchu tak ze z kanalizacie slaha ohen na ulici a lietaju do luftu tie tazke liatinove kryty kanalov

mnoho takychto bola nafilmovancyh a je na youtube.

tiez je namerana zvysena radioaktivita.

bol uz davnejsie odpaleny kryt v hlbokom podzemi Vatikanu,

napriklad pod psychyatrickou „liecebnou“ v Prahe su taketo podzemne tunely a je pod tym v podstate druhe mesto, ma svoju vlastnu dopravu, alektricke vlaky atd teda dufajme ze uz to bolo tiez znicene

mnohe tunely su stare stovky-tisice rokov ale mnohe sa budovali za posledne desatrocia

napriklad MERKEL-HITLER riadila velky plan vybudovat vojensku zakladnu pod kazdym mestom v Nemecku asi od roku 2000. su (teda boli) komopletne vybavene zbranami municiou nemocnica noclaharna a vleke sklady mrazenych potravin, vsetko „halal“ kedze destaricia planovali privezenie milionov islamcikov, ktorych vyzbroja a poslu zabijat povodnych nemcov. Ten plan im takmer vysiel.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 25.08.2020 15:59:46

>> Nula, 25. 08. 2020 12:52:41

https://www.emsc-csem.org/…uake/europe/?…

https://earthquaketrack.com/

https://earthquaketrack.com/v/europe/recent

http://www.seismo.ethz.ch/…sMag4.5plus/

si vsimni to vyrazne mnozstvo okolo 10km, len sem tam je nieco ovela hlbsie

a teraz je boj v oblasti stredozemneho mora, Grecko Turecko, sever afriky, blizky vychod

ale aj na sever okolo Gronska Islandu atd

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

maraton: 2:56:59 (2019)
Nalezené položky: 109 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.