Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

FUNKČNÍ MATERIÁLY: Co si koupit a k čemu to je

FUNKČNÍ MATERIÁLY: Co si koupit a k čemu to je

Pavlína Hanušová | 29.04.2008 | přečteno: 17418×

Podíváme-li se do nabídek funkčního oblečení, dostaví se zákonitě deprese z bezradnosti. Široká škála produktů v různých cenových hladinách, množství deklarovaných parametrů.

Oblékání pro sportovní účely má jedno zlaté pravidlo a tím je vrstvení. Každá z vrstev má svoji specifickou funkci.
1. vrstva, která je přímo na těle, má za úkol odvod vlhkosti a napomáhá stabilizaci tělesné teploty
2. vrstva (popř. vrstvy) je tepelně izolační a rovněž odvádí vlhkost dále směrem ven od těla
3. vrstva je ochranou proti vnějším vlivům

To, jaký charakter, tloušťku a typ oblečení s ohledem na běh nebo jiný sport zvolíte, je už na vás. Ale toto základní pravidlo je důležité mít na paměti.

První vrstva, kterou na sobě máme, je v letním období často používaná jako jediná. Funkční materiál odvádí pot z povrchu našeho těla a ten se pak z pleteniny odpařuje. Je mnoho lidí, kteří i v létě používají trika s dlouhými rukávy a dlouhé tenké elasťáky. Stékání potu po kůži, která není ochráněna funkční textílií, je pro ně prostě nepříjemné.

Pokud je chladno, použijeme obvykle další, druhou vrstvu. Ta do sebe převezme transportovaný pot z vrstvy první a mikroskopické částice putují po hladkých vláknech napříč materiálem směrem ven. Tam se odpařují nebo přecházejí do další vrstvy.

A takto bychom mohli pokračovat donekonečna.

Tento efekt je obzvláště dobře patrný v zimě, kdy část transportovaného potu namrzá na vnějším povrchu oděvu. Ačkoliv je tělo v pohodlí a suchu, vnější oděv je mokrý a na ramenou a zádech vaší bundy je narostlá jemná námraza.

Zónování oděvů – pokročilá technologie ve službách sportu 

U špičkových výrobků se v současné době objevují funkční zóny. Asi vás už taková věc nepřekvapí u běžeckých ponožek. Ale u oděvů? Pomocí zónování výrobci docilují kvalitnější regulace teploty na povrchu těla. Monitorují zahřívání a množství produkovaného potu na povrchu kůže a podle výsledků umisťují do svých oděvů zóny, které mají specifickou konstrukci a často i jiné materiálové složení než ostatní oděv.

Takovéto výrobky jsou na horní cenové hladině. Ale věřím, že se tato technologie časem rozšíří a bude levnější. Takto konstruované výrobky (podle mých zkušeností) mají špičkové vlastnosti.

Kdy vznikne problém s funkčností?

Pokud se rozhodnete pro používání funkčních materiálů, je nezbytné dodržet pravidlo komplexnosti. Pokud jako druhou vrstvu např. zařadíte svoji oblíbenou bavlněnou mikinu, přerušíte tím transport potu. Veškerá vlhkost se ve vašem oblečení nashromáždí a efekt z použití kvalitní první vrstvy se vytratí.

Dalším známým problémem s funkčností je použití při extrémní vzdušné vlhkosti. V takovém klimatu je odpařování zcela minimální a ani sebelepší funkční materiály vás od vlhkosti neochrání.

A tím posledním problémem je i nezanedbatelná harmonie jednotlivých vrstev. Ze závodu na Islandu jsem si přivezla fantastickou běžeckou bundu. Moje nadšení neznalo mezí. Ale ať jsem pod ni oblékla cokoliv, nebylo to ono. Až po roce jsem ze zvědavosti koupila velmi drahé oblečení, které jsem chtěla vyzkoušet. Důvodem byly špičkově řešené funkční zóny. A jaké bylo mé překvapení, když tohle prádlo ve spojení s islandskou bundou zafungovalo.

Termín „funkční“ vyvolává představu něčeho technického, co ztrácí určitou intimitu, kterou od prádla podvědomě očekáváme. Opak je pravdou. Právě dotek moderních materiálů, kde vedle běžných vlastností vnímáme i „výkon“, tedy schopnost dokonalého odvodu potu, otevírá nový pohled na celkovou tělesnou pohodu.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Česká Lípa

Celkem 299 km
Minulý měsíc 0 km

Komik1000 muž 29.04.2008 19:12:39

Očekával jsem od článku víc informací :), ale i tak díky.

avatar

Česká Lípa

Celkem 299 km
Minulý měsíc 0 km

Komik1000 muž 29.04.2008 20:02:52

Jé, ted jsem si všimnul, že je to součást seriálu. A ten je fajn.

administrator 03.04.2010 13:32:27

Podíváme-li se do nabídek funkčního oblečení, dostaví se zákonitě deprese z bezradnosti. Široká škála produktů v různých cenových hladinách, množství deklarovaných parametrů.


Odkaz na článek

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.