Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Překoná Kilian rekord legendy Kourose v běhu na 24 hodin? Sledujte živě

Překoná Kilian rekord legendy Kourose v běhu na 24 hodin? Sledujte živě
foto: Salomon

tisková zpráva | 27.11.2020 | přečteno: 16645×

Kilian Jornet, trailrunningová ikona a muž, který dvakrát během jednoho týdne zdolal Mt. Everest, se rozhodl otestovat své limity na jiném “hřišti”. Již o víkendu se rozeběhne v novém silničním modelu obuvi Salomon S / LAB Phantasm po atletickém oválu v norském městě Måndalen a kroužit po jeho modrém mondu bude celých 24 hodin. Pro Jorneta, který dokázal zvítězit snad ve všech ikonických horských bězích, to bude zcela nová zkušenost a krok daleko za hranice jeho komfortní zóny. SLEDUJTE ŽIVÝ PŘENOS

"Mou motivací je vystoupit ze své komfortní zóny, vyzkoušet něco zcela jiného a nového a lépe tak poznat své vlastní limity v novém prostředí, kdy vyměním vysokou nadmořskou výšku a horský terén za rovinu”, svěřuje se Jornet. "Stále mě baví objevovat a poznávat něco nového, navíc trénink na rovině se stal skvělou příležitostí zapracovat na rychlosti a lépe poznat, jak mé tělo reaguje na různé způsoby doplňování energie při dlouhotrvajícím výkonu. Tyto nové zkušenosti mi pak pomohou i v dalších aktivitách, kterým se budu v budoucnu věnovat.”

Průběžné výsledky: https://racetracker.no/…-valley-24h/?…

Norsko, kde Jornet žije, bylo pandemií COVID-19 relativně nedotčeno. Kvůli dodržování zdravotních opatření bude stadion během projektu pro diváky uzavřen. Aby mohl být závod a jeho výsledky oficiálně uznány, zúčastní se jej rovněž několik dalších skvělých norských ultraběžců.

Jornet podřídil přípravě na Phantasm 24 několik posledních měsíců a jak je jeho zvykem, nevytváří na sebe tlak a nezveřejňuje své vlastní očekávání a cíle. Jako vždy nedělá předpovědi ani nenastavuje očekávání ohledně svého výkonu. Je však známo, že pokud se již tento běžec pro něco rozhodne a nazuje boty, vždy lze očekávat mimořádný výsledek. Oficiálně změřená nejdelší vzdálenost, která kdy byla za 24 hodin uběhnuta, činí 303,506 kilometru a tento rekord je již od roku 1997 v držení řecké ultraběžecké legendy Yiannise Kourose. Tento výkon sám Jornet označuje jako něco naprosto šíleného a pro něj nepředstavitelného.

„Je to tak strašná porce kilometrů, že si to ani neumím představit,“ říká Jornet. "Viděl jsem Yiannisovi mezičasy z jeho rekordního běhu a mým cílem je držet s nimi krok tak dlouho, jak jen to půjde”. Znám přesně tempo, které musím udržet každou ze 24 hodin, znám tempo pro každý kilometr a každý okruh. Prvních 10 hodin bude samozřejmě o něco rychlejších a poté již budu každou další hodinu jen pomalejší, ale mám přesný plán a vím, jak chci a taky musím každou hodinu běžet. Velmi důležité bude, aby se mi vyhnuly jakékoliv svalové potíže, a také to, jak si mé tělo poradí s doplňováním energie během tak dlouhotrvajícího výkonu”.

Jornet, který dokázal dokončit (a většinou v nich i zvítězit) nejtěžší horské závody jako je Ultra-Trail du Mont Blanc (UTMB), Hardrock 100, Western States 100 a mnohé další horské maratony po celém světě, velmi důkladně konzultoval svůj cíl a cestu k němu s řadou trenérů a fyzioterapeutů, neboť náročný trénink tempa na rovině klade zcela jiné nároky na jeho tělo.

„Jako horský běžec, adaptovaný na vysokou zátěž ve vyšší nadmořské výšce nemám problém s vytrvalostí a kardio zátěží,“ říká Jornet. "Problém však může nastat s udržením vysokého tempa, moje nohy nejsou prostě zvyklé na tak rychlý pohyb. Abych se dokázal dobře připravit, zařadil jsem do svého týdenního tréninkového plánu vždy nejméně tři dny tempového tréninku na rovině. Ale technika, kterou běháte na rovině a po silnici se velmi výrazně liší od běhu v horách a ve členitém horském terénu, kde musíte překonávat překážky a nerovnosti, kde se neustále mění tempo, kadence a došlap.”

Během tréninku se Jornet výrazně soustředil na předcházení a eliminaci možných svalových zranění, která by mohla vzniknout při dlouhotrvajícím běhu po rovině na oválu. Svůj pokus byl dokonce již donucen odložit kvůli svalovému zranění, které si obnovil v půlce října při účasti ve svém prvním silničním závodu na 10 kilometrů – slavném norském závodu Hytteplanmila, který navzdory potížím dokončil ve výborném čase 29:59.

„Myslím, že tou největší výzvou a zároveň cestou k úspěchu je schopnost a možnost trénovat na 100% podle plánu a vyhnout se při tom jakémukoliv zranění, které by mohlo přípravu negativně ovlivnit“, říká Jornet. Což se mu bohužel zcela nepovedlo. „Trénink byl v posledních měsících trochu frustrující, šel jsem od zranění ke zranění.“ Měl jsem odtrénovány některé skvělé bloky a pak jsem se bohužel zranil a musel si nuceně odpočinout. Po závodu v Hytteplanmila jsem musel na nějakou dobu trénink zcela vysadit a odpočívat. Teď mám za sebou jeden podařený tréninkový týden a ten poslední, před pokusem, budu již jen odpočívat a regenerovat, aby se dala do pořádku svalová vlákna a abych dočerpal potřebnou energii.

Při svém 24hodinovém pokusu obuje Jornet nové Salomon S / LAB Phantasm, superlehkou silniční závodní obuv, která bude oficiálně v prodeji na jaře 2021. Tento model však již sám poslední měsíce používá při své přípravě a rovněž v nich běžel zmiňovaný silniční závod.

„Před rokem jsem začal testovat prototyp tohoto modelu a nyní již několik měsíců používám stejné boty, které budou k dispozici pro veřejnost na jaře,“ říká Jornet. "Je to skutečně skvělý silniční model. Je lehký, velmi reaktivní a dobře vyvážený, navíc s ideální mírou tlumení, což je velmi důležité při delším běhu po tvrdém povrchu. A přilnavost je také skvělá, dokonce i za mokra, což je důležité.“

S / LAB Phantasm je dynamický závodní model (6 mm drop) vyvinutý s vrcholovými sportovci, jehož předností je především nízká hmotnost, prodyšnost a rychlý přechod do odrazu, kterého je dosaženo díky oblému “rocker” profilu podešve a také díky mezipodešvi z nejlehčí a nejrychleji reagující pěny Salomon – Energy Surge. Téměř neviditelný svršek je vyrobený z TPU Mesh a dodává botám velmi prodyšný a lehký design (hmotnost 199 gramů).

„Je skvělé, že Salomon vyvinul tak výjimečný produkt pro silniční běh,“ řekl Jornet. „Některé věci, které důvěrně znají z modelů, určených do hor – jako například minimalistická hmotnost, úžasný fit a prodyšný svršek – byly použity při vývoji Phantasm.“ A naopak některé poznatky z vývoje silniční obuvi, jako je například tlumení, pomohou inovovat modely trailové.“

Při svém pokusu bude Jornet každé čtyři hodiny měnit směr běhu. Očekává se, že teploty v noci budou klesat k nule a během dne se budou pohybovat mezi 8 a 15 stupni. V rámci přípravy na nepředvídatelné norské počasí si Kilian velmi pečlivě vybral i ostatní vybavení od Salomon, které bude mít připraveno pro den i noc strávenou na stadionu – tričko s technologií NSO, trička Sense s dlouhým rukávem, šortky S / LAB, elasťáky S / LAB NSO, hybridní kalhoty, čepici, nákrčník, rukavice Pulse, ponožky NSO a několik lehkých větrovek a mikin (Haloes Down Hybrid a Outline Down Agile FZ).

Suunto, finská společnost zaměřující se na vývoj sportovních hodinek a která je více než deset let jedním z hlavních partnerů Kiliana Jorneta, bude v roli oficiální časomíry projektu Phantasm24.

Komentáře (Celkem 109)

Nalezené položky: 110 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 27.11.2020 12:04:08

>> Mato, 27. 11. 2020 10:35:38 …link je tu: https://www.salomon.com

Lepsí (=primejsi) odkaz: https://www.youtube.com/watch?…

avatar

Celkem 10 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:31 (2024)
půlmaraton: 1:24:58 (2023)
maraton: 3:26:43 (2022)

Meescha muž 27.11.2020 13:36:55

>> Mato, 27. 11. 2020 10:35:38

No vida, můžeme si dát soutěž i takhle online. Kdo to vydrží celé sledovat bez přestávky (bažant nutný, případně pleny), tak asi předvede stejně obdivuhodný výkon jako Kilian. Tedy fyzicky ne, ale psychicky možná i ano… ;-)

Kouknu na něj v průběhu dne, jak se mu daří. Bude úspěch, pokud to v noci nezabalí, tak mu držím palce, ať vydrží.

avatar

10 km: 0:38:51 (2022)
půlmaraton: 1:52:14 (2018)

MIKR muž 27.11.2020 15:12:07

Marně si lámu hlavu, proč zrovna Norsko v tomhle termínu… Jistě, Kilian tam bydlí. Ano je to horolezec a skialpinista zvyklý na drsný podmínky. Ale přeci jen, nebylo by lepší běžet někde jinde? Vybrat místo, kde bude přes den 17 stupňů a v noci to o tolik neklesne? Něco jako Kanárský ostrovy, nebo podobně. Jestli jsem četl správně, Kouros běžel v Austrálii. Nevíte jaký tam měl podmínky? Nemůžu se zbavit dojmu, že kdyby Kilian opravdu chtěl seriozně útočit na rekord, nevybral by si tyhle podmínky.

avatar

Desert muž 27.11.2020 15:15:59

>> MIKR, 27. 11. 2020 15:12:07

zkus to poradit kilianovi :-P

PS: bude si myslet, ze jsi spadl z visne

myslim si, ze na tomto vyberu pracovalo vice lidi, kteri maji trochu lepsi prehled nez my, ona vesta s ledovou tristi na chlazeni taky neco vazi :-D

ona taledova trist muze klidne prijit z mlhy

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 27.11.2020 15:31:53

>> jm1, 27. 11. 2020 12:04:08

Nemáš někde průběžně aktualizované mezičasy? Díky.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 27.11.2020 15:32:52

Tesne pod nulou, ak nefuka silny vietor, je pri dobrom obleceni (a ze KJ ma to najlepsie, co trh ponuka, resp. co veda ponuka – kedze ho vyvijaju pre neho) urcite priaznivejsie pocasie, ako 17 stupnov, vo vlhkosti, pripadne s vetrom na Kanaroch. Minus 2 je vyborna teplota na beh v nizsej intenzite, ak si do nej nebol hodeny bez aklimatizacie z plus 20tich. Pod minus 5 uz to nie je ideal pri akomkolvek tempe.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 27.11.2020 15:34:53

>> Petr Kaňovský, 27. 11. 2020 15:31:53

Tam ich ukazuju, ale M bol v KJ podani 3:04 a ten Nor Sebastian xx 3:00. 4h mal KJ 55km

avatar

Mainz

Celkem 7890,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:58 (2006)
půlmaraton: 1:37:37 (2007)
maraton: 3:24:03 (2009)

Ajaj muž 27.11.2020 15:43:29

>> Mato, 27. 11. 2020 15:32:52

Moderator na zacatku rikal, ze rano bylo minus 5. Noc bude asi narocna.

avatar

10 km: 0:38:51 (2022)
půlmaraton: 1:52:14 (2018)

MIKR muž 27.11.2020 15:51:43

>> Ajaj, 27. 11. 2020 15:43:29

>> Mato, 27. 11. 2020 15:32:52

Podle předpovědi na yr.no hlásí pro Mandalon (nebo jak se to píše) stálou teplotu 2–3 stupně nad nulou, přes den i v noci. V tom případě si dovedu představit, že takový podmínky jsou asi lepší, než se trmácet někam jinam a riskovat, že počasí stejně nevyjde. Kanáry jsem plácnul jako příklad. Překvapivě nejsem takový debil, abych mu doporučoval běhat na rekord v silném větru. Leda by stále foukal do zad, což je ale na oválu celkem problém :D

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 27.11.2020 15:53:24

>> Mato, 27. 11. 2020 15:34:53

Myslel jsem tabulku, aby se dalo lépe odhadnout, jak se vyvíjí průběžně tempo a jaký by mohl být z toho výsledek.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Mainz

Celkem 7890,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:58 (2006)
půlmaraton: 1:37:37 (2007)
maraton: 3:24:03 (2009)

Ajaj muž 27.11.2020 15:56:02

Jinak vyber mista muze mit jednodussi zduvodneni. Muj osobni nazor je, ze je jednodussi a jistejsi sehnat zavodniky na miste.

Dle Salomon se to musi uskutecnit jako oficialni zavod, aby se mohl pripadny rekord uznat

avatar

Mainz

Celkem 7890,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:58 (2006)
půlmaraton: 1:37:37 (2007)
maraton: 3:24:03 (2009)

Ajaj muž 27.11.2020 16:01:25

>> Petr Kaňovský, 27. 11. 2020 15:53:24

https://www.salomon.com/…j-phantasm24?…

Podivej se na prenos. Tam to maji

avatar

Mainz

Celkem 7890,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:58 (2006)
půlmaraton: 1:37:37 (2007)
maraton: 3:24:03 (2009)

Ajaj muž 27.11.2020 16:10:20

>> MIKR, 27. 11. 2020 15:51:43

Moderator je ten manik, co stoji na stadionu. Asi vice verim jemu, nez predpovedi :-)

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 27.11.2020 16:20:02

>> Petr Kaňovský, 27. 11. 2020 15:53:24

Nech sa paci: https://racetracker.no/…-valley-24h/

avatar

Desert muž 27.11.2020 18:23:54

start byl v 10:30 hod, nejak mi nesedi v realnem case zaznamu chybi 30 min???

nema nekdo info???

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 27.11.2020 18:49:39

>> Desert, 27. 11. 2020 18:23:54

Start bol az 11:00. Este im cistili drahu o pol.

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 27.11.2020 18:51:25

>> Mato, 27. 11. 2020 16:20:02

Skvělé, toto jsem chtěl, díky moc.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 27.11.2020 19:23:19

Prvních 120 km na obrázku, predikce 24h zatím 278 km, tak snad to bude lepší, než předpovídá můj jednoduchý model.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Desert muž 27.11.2020 19:49:30

>> Mato, 27. 11. 2020 18:49:39

OK dik :-P

avatar

10 km: 0:47:38 (2017)
půlmaraton: 1:47:02 (2017)

Nula muž 27.11.2020 21:29:54

Vypadá to blbě… :-(

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 27.11.2020 21:30:52

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21008,7 km
Minulý měsíc 6,66 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 27.11.2020 21:40:50

Dlouhá pauza. Nemám zvuk a nejsem sto rozpoznat, co se děje… Ví někdo?

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

10 km: 0:47:38 (2017)
půlmaraton: 1:47:02 (2017)

Nula muž 27.11.2020 22:02:15

Stál v předklonu a nemohl dál, seběhli se kolem něj, pak si sedl/lehl na zem, kolem něj houf lidí, sundávali si bundy, pak už do přenosu záběry na něj nedali…

avatar

10 km: 0:47:38 (2017)
půlmaraton: 1:47:02 (2017)

Nula muž 27.11.2020 22:04:24

Tuším že měl 134,8 km a do deseti km náskok na rekord

avatar

Černé Voděrady

Celkem 21008,7 km
Minulý měsíc 6,66 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 27.11.2020 22:04:27

>> Nula, 27. 11. 2020 22:02:15

Díky, to jsem se zrovna nedívala. Ach jo. Ale ostatní bojují. Držím jim palce :)

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21008,7 km
Minulý měsíc 6,66 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 27.11.2020 22:07:37

>> Nula, 27. 11. 2020 22:04:24

Jo, čísla vidím, jak dával Mato odkaz.

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 27.11.2020 22:14:12

>> Nula, 27. 11. 2020 22:04:24

Náskok měl jen z průměru, jinak bohužel vývoj tempa nenasvědčoval, že by z toho rekord mohl mít. U toho Hakanssona to ostatně píše náskok na světový rekord ještě i teď (skoro 8 km), ale nikdo nepočítá, že by z toho mohl toto dát.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

10 km: 0:47:38 (2017)
půlmaraton: 1:47:02 (2017)

Nula muž 27.11.2020 22:19:20

>> MartiNo, 27. 11. 2020 22:07:37

Díky, nevšiml jsem si :-) Rozklikl jsem si jeho výkon a už o cca 7 km zpět měl jedno kolo výrazně pomalé, to ještě rozdýchal, ale pak už ne… Škoda.

avatar

Zlín

Celkem 12923,88 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:08 (2015)
půlmaraton: 1:33:36 (2014)
maraton: 3:29:30 (2015)

Ondrej1 muž 27.11.2020 22:25:37

Před chvílí oznámili, že to zabalil. Mato měl zase jednou pravdu, až na to, že to zabalil mnohem dřív. O to víc vyniká výkou Kourose.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 27.11.2020 22:34:47

>> Ondrej1, 27. 11. 2020 22:25:37

A ze z toho vobec nemam radost… dufal som ze dokonci a tak trochu, ze prekvapi a da cez 280km. O 303km som vobec neuvazoval…a predpokladam, ze ani on.

Nalezené položky: 110 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.