Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Řek zabloudil, přesto dokázal na Spartathlonu zopakovat prvenství

Řek zabloudil, přesto dokázal na Spartathlonu zopakovat prvenství
foto: Sparta Photography Club

Radek Narovec | 01.10.2022 | přečteno: 7042×

Seběhl z cesty, musel se vracet a dohánět ztrátu, přesto jej to nerozhodilo a zrodilo se z toho druhé zlato v pořadí. Řek Fotis Zisimopoulos v sobotu před svítáním dorazil jako první do Sparty k soše krále Leonidase, když za tmy v horách uštval jinak skvěle běžícího Japonce Toru Somiyu. Jen o kousek přitom vítěz překročil hranici 21 hodin v jednom z nejrychlejších ročníků Spartathlonu vůbec.

39letý skyrunner z řeckého Agrinia „zakrufroval“ již okolo 40. kilometru a musel se vracet zpátky na místo, odkud z trasy – patrně ne vlastní vinou – odbočil. Nabral tak podle údajů ze Stravy zhruba pět kilometrů navíc, při jeho průměrném tempu 4:56/km (impozantní na takovou vzdálenost!!!) to odpovídá promarněným cca 25 minutám. I tak je jeho cílový čas 21:00:48 třetím nejrychlejším časem 40leté historie závodu!

Impozantní je bližší pohled do jeho záznamu z běhu – za celých 21 hodin se zastavil jen jednou jedinkrát na občerstvovačce a checkpointu v nejvyšším bodě trasy, a to ještě jen na maličkou chviličku. Zajímavý je též pohled na tepovku, který dokazuje, jak moc je pro účastníky Spartathlonu tento závod důležitý – úplně nejvyšší ji měl v prvních 20 kilometrech (180 tepů za minutu!), když viděl, jak zběsilé tempo nasadil Japonec Toru Somiya, který se nakonec ukázal jako Řekův největší letošní soupeř.

Somiya, který doběhl druhý a rovněž jeho čas se zapsal do historie coby 4. nejrychlejší vůbec, absolvoval Spartathlon vůbec poprvé a dlouho to vypadalo, že po ostré první polovině musí zákonitě zpomalit, ale nakonec se před něj dostal jen vítězný Řek. Třetí finišoval jeho krajan Yoshihiko Ishikawa (23:06:45), toho si pamatujeme jako vítěze z roku 2018, kdy jej tehdy marně naháněl nakonec stříbrný Radek Brunner.

Radek jako nejlepší z Čechů doběhl na páté příčce. Pouze dvakrát za sedm startů v Řecku nezískal některou z medailí! Pro tohoto běžce z Horních Počernic to s největší pravděpodobností byla derniéra na přetěžkém závodě, a snad i proto si jeho závěr patřičně užil obklopen krajany s národní vlajkou na ramenou, úsměvem na tváři a slzami v očích, když možná naposledy políbil nohu krále a převzal první osvěžení v cíli v podobě symbolické vody z řeky Eurotas.

zdroj: Martin Tatoj Plachý via FB

Jen těžko někdo někdy spočte, kolik českých běžců tato žijící a běhající legenda české atletiky inspirovala k ultra a nasměrovala právě k řeckému závodu považovaném patrně za nejtěžší v Evropě!

Oko domácího fandy ultra potěší i pohled na další umístění členů české výpravy: Jirka Horčička sedmý, Marek Jirásek devátý, Petr Válek se dostal do cíle na 11. příčce a za ním byl ještě Petr Pasler na 20. příčce, když mu ve finiši nestačily síly a propadl se o pár míst. I tak skvělý výkon tohoto borce z Prahy-Lysolají, pro kterého to byl premiérový start na legendami opředeném běhu!

Nejrychlejší ženou po odstoupení Američanky Camille Herron (měl mít srážku s dodávkou, naštěstí bez vážnějších následků) se stala stejně jako loni Lotyška Diana Džaviza, která obsadila celkově šesté místo časem 25:03:07.

Letošní ročník doprovázela na Řecko tradiční vedra, na závodníky, kteří budou dobíhat dnes kolem poledne, budou čekat teploty až 37 °C ve stínu!

Výsledky:

  1. Fotis Zisimopoulos 21:00:48
  2. Toru Somiya 21:18:04
  3. Yoshihiko Ishikawa 23:06:45
  4. Tibor Erős 23:23:40
  5. Radek Brunner 24:30:13

Další pořadí: http://www.spartathlon.gr/…data-en.html

Před startem:

I když to necinklo zlatem, loňské galapředstavení českých ultravytrvalců na řeckém Spartathlonu se zapsalo do historie. Letošní ročník startuje tradičně v pátek ráno a česká výprava opět čítá řadu skvělých jmen včetně lídra Radka Brunnera. Pro něj to bude v řadě sedmé vystoupení na této ultraolympiádě, pět posledních startů vždy proměnil v medaili. Co můžeme očekávat letos?

Psal se rok 1982, kdy se pět příslušníků britské RAF rozhodlo vyzkoušet, zda je možné vzdálenost z Atén do Sparty urazit po svých během 36 hodin. Byli úspěšní a o rok později už se konal první ročník dnes tak známého ultrazávodu. Trasa putování posla Filippidése z roku 490 před naším letopočtem se sice nedochovala, pouze se odhaduje, že urazil právě oněch 246 km, které čekají i letos na účastníky Spartathlonu. Mimochodem, věděli jste, jak tento název vznikl? Je to zkratka z prvních písmen měst SPARTa – ATHens – LONdon. Tedy alespoň podle Yiannise Kourose, ikony prvních ročníků závodu.

Ten vyhrál hned první ročník, jako vítěz dorazil do cíle čtyřikrát a ustanovil i traťový rekord 20:25:00. Traduje se, že jednou dokonce musel v cíli vzbudit traťové komisaře, kteří jej očekávali až mnohem později.

Závod svým profilem (kombinuje silnici i terén, vč. nočního překonávání hory) přitahuje jak silniční ultravytrvalce, tak vyznavače trailů. Zatím nikdy nikdo z Čechů Spartathlon nevyhrál. Nejblíže byl třikrát druhý Radek Brunner – v letech 2021, 2018 a 2017. V ženách se jednou podařilo Katce Kašparové skončit rovněž na druhém místě.

Za zdolání Spartathlonu ani za vítězství nikdy nebyly finanční odměny. Pořadatelé ani nezvou hvězdy nabídkou úhrady startovného, ani je nijak jinak finančně nehonorují. Naopak rok od roku zpřísňují kvalifikační kritéria, čímž se ze závodu stává stále elitnější akce.

Letos na závodníky čeká tradiční řecké počasí – na startu bude příjemných 20 °C, ovšem přes den teploty vystoupají ke třicítce a na nebi moc mráčků nebude. Ti nejlepší budou do Sparty dobíhat nad ránem druhého dne při příjemných teplotách kolem 18 °C, ovšem ti nejpomalejší se musí připravit na úmorná vedra sahající k 36 °C!

Bohužel ani jeden ze čtveřice nejlepších českých reprezentantů mířících do Řecka na naše předstartovní dotazy a přání hodně úspěchů nereagoval. I jinak bohatá a příjemná komunikace týmu na sociálních sítích se letos omezila na jediný příspěvek na Facebooku: „Držte nám palce, ať se všichni dostaneme v pořádku a po svých do cíle a můžeme se dotknout nohy krále Leonidase. Kromě 13 českých závodníků budou na startovní čáře stát v mužském poli také loňský vítěz Fotis Zisimopoulos a vítěz ročníku 2018 Japonec Ishikawa. Ten pro zítřejší závod ohlásil útok na traťový rekord Yiannise Kourose. Pomoci mu k tomu má i tým dvou dalších Japonců, kteří pravděpodobně první část poběží s ním budou nosiči vody a ledu. V ženském poli je pak jednoznačnou favoritkou Camille Herron, držitelka několika světových rekordů a mistryně světa v běhu na 24 hodin.“

Škoda, čeští fandové ultra, kteří budou trávit s týmem den a noc u obrazovek, by si asi zasloužili více. Snad se komunikativnost českých borců zlepší díky skvělým výsledkům v závodě samotném.

Jaké jsou tedy šance našich? Loni jsme měli tři jména mezi prvními šesti závodníky. Ač se nepodařil útok Radka Brunnera na zlato, takovou žeň ještě česká výprava nikdy nezažila. Letos sice na startu nebude Milan Šumný, ale kromě Radka budeme ostře sledovat hlavně Jirku Horčičku, který výkonnostně zraje rok za rokem. Do Atén se vrací a popáté poběží Petr Válek, kterého při posledním startu postihly velmi vážné zdravotní problémy, a dokonce skončil v nemocnici.

A co Radek Brunner, česká legenda a i přes kolísavou formu stále lídr a ikona výpravy? Tento 47letý vytrvalec z Horních Počernic tentokrát přeci jen není považován za top kandidáta na prvenství. Věk nezastavíš, byť ultramaratonci zrají jako víno. Radek letos omezil i starty na závodech a z jeho výsledků lze jen stěží vyčíst jeho formu, se kterou se na 246km závod vydá. Kéž by to byl letos on, s kým se moc nepočítá a on všechny překvapí!

S kým budou čeští borci bojovat? Loni všem vypálil rybník řecký horský běžec Fotis Zisimopoulos a ten poběží i letos. Avizovaný Japonec Yoshihiko Ishikawa zde vyhrál v roce 2018… Prostě konkurence jako hrom.

V ženách je jasnou jedničkou Američanka Camille Herron, pro kterou to bude v 41 letech premiéra na ikonickém řeckém závodu. Letos v červnu sice skončila až osmá na Western States 100 Mile Endurance Run, ale málokdo pochybuje, že by držitelka světového rekordu v běhu na 24 hodin (270 km!) měla o víkendu najít přemožitelku. Tím spíše, že maďarská závodnice Zsuzsana Maraz se tentokrát pod athénskou Akropolí na start nepostaví.

Američance však nic nedaruje překvapivá loňská vítězka, Lotyška žijící v Rakousku Diana Džaviza, která loni výkonem 25:23:59 skončila celkově sedmá ve smíšeném pořadí s muži! Další do party favoritek je Američanka Marisa Lizak, která letos předvedla 244,5 km na 24hodinovce v Milwaukee a loni doběhla na Spartathlonu jako čtvrtá.

Z Atén letos vyrazí 388 běžců, z toho 13 Čechů. Startovní listinu najdete zde. Vybíhá se v pátek v 5:45 našeho času, převážně asfaltová trasa měří 246 km a první v cíli bývají tradičně před sobotním svítáním. Kdo se jako první napije vody z řeky Eurotas před sochou krále Leonida?

Závod bude tradičně možné sledovat skrz online tracking nebo průběhy checkpointů. Obojí berte mírně s rezervou, občas tato online data bývají mírně nepřesná, zpožděná, nebo nedotečou vůbec. Cenný zdrojem informací bývají i příspěvky doprovodu jednotlivých závodníků na sociálních sítích, nejvíce by se jich mělo objevit ve skupině Ultramaraton a přátelé a na stránce Czech Spartathlon team.

Česká výprava:

Hanousek Jan startovní číslo 24

Pasler Petr 108

Válek Petr 121

Sotolář Stanislav 136

Brunner Radek 151

Zelená Jaroslava 168

Nadymáček Tomáš 186

Kočíb Pavel 216

Brázdil Daniel 218

Horčička Jiří 279

Neumann Martin 283

Barochová Lenka 286

Jirásek Marek 350

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 29.09.2022 18:15:43

I když to necinklo zlatem, loňské galapředstavení českých ultravytrvalců na řeckém Spartathlonu se zapsalo do historie. Letošní ročník startuje tradičně v pátek ráno a česká výprava opět čítá řadu skvělých jmen včetně lídra Radka Brunnera. Pro něj to bude v řadě sedmé vystoupení na této ultraolympiádě, pět posledních startů vždy proměnil v medaili. Co můžeme očekávat letos?
Odkaz na článek

avatar

Celkem 793 km
Minulý měsíc 0 km

DusanK muž 29.09.2022 21:34:45

Tak tohle se ti, Radku, moc nepovedlo. Začít s klukama komunikovat mailem dva dny před závodem, když už jsou v Řecku, a pak je v článku natřít za to, že ti na mobilech nezačali ihned klofat odpovědi…? Informační vakuum na FB Czech Spartathlon Team trochu bylo, zkusíme to pro příští roky zlepšit. Třeba reportem z MS ČR na 24 hodin na Kladně, kde se tradičně mnoho spartathlonců ukazuje. Některé běžecké servery tuto událost zcela ignorovaly, tak se tomu asi nevyhneme. :-) Pro fanoušky: Zprávy od supportu najdete asi hlavně tady: https://www.facebook.com/…tathlonteam/

Hodně štěstí všem, kteří se do toho zítřejšího peklíčka vydají!

Motto: Nejlepší běžci nezanechávají stopy.
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 29.09.2022 22:02:07

>> DusanK, 29. 09. 2022 21:34:45

Kdyz zvladne psat v letadle ci cekani na nej Petr Vabrousek, zvladnou to snad i jini, ne? Tady preci nejde o to, jestli odpovi mne, jako spis o to, ze se celkove moc ultra neprezentuje. Vinit pak bezecke servery, ze o ultra nepisou, je tak trochu strelba do vlastnich rad. Navic jsem po klukach nechtel sepisovat romany. Par vet by bohate stacilo. Jinak budou vychazet clanky bez citaci, casem pak uz vubec zadne. Klukum a holkam zitra pochopitelne drzim palec, trocha rypnuti necht slouzi ku prospechu ultra. Nebo jsou ultramaratonci nedotkutelne primadony?

avatar

Celkem 793 km
Minulý měsíc 0 km

DusanK muž 29.09.2022 22:29:29

>> Radek Narovec, 29. 09. 2022 22:02:07

Petr jezdí sám a v letadle se asi nudí. Tady s tou partou je to fakt jinak. Nestíhám na WhatsAppu odpovídat manželce a to jsem jen support. :-) Někteří o tvém mailu ještě dnes večer vůbec nevěděli.

Ultra díky Bohu až na vzácný výjimky pořád ještě není o penězích, ale o lásce k běhání, o komunitě, o přátelství. Proto jsem se ozval, přišlo mi to od tebe jako podpásovka. Takhle to přeci dělat nemusíme.

Kluci a holky trénujou, zabíhaj limity, potěj krev, pak si zaplatí tuhle ne zrovna lacinou srandu, a pak ještě před startem dostanou od běžeckýho serveru kartáč za to, že vzorně nereagují na pozdě poslaný mail. Já myslím, že je to spíš střelba do vlastních řad od tebe. Proč jsi týden dva před startem nevymyslel sérii otázek a neposlal jim to? Věřím, že bys měl odpovědi od všech, super materiál a všichni by byli spokojení.

Motto: Nejlepší běžci nezanechávají stopy.
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 30.09.2022 08:05:09

>> DusanK, 29. 09. 2022 22:29:29

Odpoved je jednoducha: zavodu jsou tisice, psani mne nezivi a luxus posilani otazek tydny predem si dnes nemuze dovolit asi nikdo, natoz maly bezecky media. Fakt jsem necekal odpovedi od vsech, natoz dlouhe odpovedi, i proto jsem poslal spolecny mail vsem ctyrem najednou. Kdyby kluci meli aspon neco na svych sitich, s ohledem na nedostatek casu by to pro sepsani preview stacilo. Bohuzel, nic.

avatar

Celkem 7497,8 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:42:42 (2020)
maraton: 3:51:09 (2018)

Alena77 žena 01.10.2022 08:15:54

Pokud se nepletu, tak Radek letos na 5 místě. Zajímalo by mě časové porovnání s minulým rokem. Camilla Herron skončila na 93 km. Málem ji srazila dodávka. Diana ve skvělém čase na 6 místě celkově a první žena. Jedná z našich českých závodnic také nedokončila.

Veliká poklona a gratulace všem!!!

Motto: „Co sám nechceš, nečiň druhým.“
avatar

10 km: 0:39:41 (2023)
půlmaraton: 1:31:22 (2021)
maraton: 3:48:13 (2023)

simon_sez muž 01.10.2022 14:22:28

Radek teraz 24:30 a minulý rok 23:17, keď som pozeral live tracking, tak na začiatku nabral veľkú stratu (zablúdil, zdravotne komplikácie?) a potom si to už len tlačil pred sebou. Chlapi parádne rozložili sily, ked sa postupne dostávali hore. Peter Valek musel tú ženu pred sebou snáď až na páske predbehnúť. :-)

Mrzí ma, ze Honza 12 nedokončil. Snáď bude reparát.

A samozrejme veľká gratulácia všetkým, za super reprezentáciu ČR.

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.