Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ostravský maraton bez lesku, Žák bez konkurence

Ostravský maraton bez lesku, Žák bez konkurence
foto: Jiří Žák (autor: Radek Narovec, behej.com)

Radek Leszczynski | 11.10.2008 | přečteno: 11147×

Nová trať, ideální počasí, odstoupení spolufavorita, slabší úroveň v kategorii žen, stagnace počtu účastníků. Tak by se dal ve zkratce shrnout sobotní již 47. ročník Ostravského maratonu s podtitulem Mistrovství Moravy a Slezska. Jak dopadlo letošní srovnání s tradičním rivalem Kladnem? PŘIDÁNY ZAJÍMAVOSTI Z HISTORIE

Pořadatelé z Maraton klubu Seitl Ostrava připravili novou verzi tratě, kdy se jim po několika letech podařilo přesunout místo startu a cíle do centra města na nově zrekonstruované Masarykovo náměstí a přitáhnout tak více diváků.

Za zcela ideálního počasí se na start postavilo 122 běžců, z toho 18 žen a jeden zdravotně postižený sportovec z Polska. Nová trať čítala sedm okruhů po 6 km vedených z náměstí do Komenského sadů a zpět. 

Ihned v prvních kilometrech se vytvořila asi šestičlenná skupina vedená ultravytrvalcem Danem Orálkem (AC Moravská Slavia Brno) a letošním navrátilcem Mulugetou Serbessou. Ta se velice rychle vzdalovala ostatním. Přibližně po 15 km nasadil výrazně rychlejší tempo Jiří Žák (SCOTT VSK TU Ostrava), kterému již Orálek nestačil. Navíc se u něj začaly projevovat již skoro tradiční žaludeční potíže a byl nucen v polovině závodu vzdát. 

"Běželo se mi z počátku velmi dobře, ale přišly problémy se žaludkem. Zvracel jsem. Chtěl jsem samozřejmě vyhrát, ale bohužel to dnes nevyšlo. Rozhodně to ale nebylo špatným jídlem,“  řekl po závodě nejlepší český ultravytrvalec. 

Druhá pozice se tak uvolnila pro Milana Adamce (AHA Vyškov). Ten si na naturalizovaného Etiopana Serbessu rychle vytvořil asi půlminutový náskok, který neustále zvyšoval. 

V cíli byl první 37letý Jiří Žák v čase 2:31:07. Se ztrátou 6 minut doběhl Adamec a třetí pozici nakonec uhájil mírně odpadající Serbessa v čase 2:38:34. "Chtěl bych se vrátit k časům okolo 2:25, ale ještě na to nemám tolik naběháno,“ prozradil své plány jihočeský lékař Serbessa, který je proslulý enormním počtem závodních startů v jedné sezoně a jak patrno, na této své taktice nehodlá nic měnit ani po čtyřleté závodní pauze.

Sobotní závod byl jeho třetím maratonem během posledních šesti týdnů, přičemž všechny dokončil pod 2:45 a vykazuje konstantní vzestup formy.

Ostatně podobné statistiky letos vykazuje i vítězný Jiří Žák: třetí letošní maraton a nejlepší čas. 

V ženské kategorii bohužel letos chyběla olomoucká favoritka Marie Dostálová (1976), která se chystá na operaci kolene. Tudíž nic nebránilo běžkyni z AC Moravské Slávie Brno Evě Münstrové běžet celý závod v klidu. Bez větších obtíží dorazila do cíle v čase 3:12:43. Na druhém místě a s velkou ztrátou téměř 20 minut se umístila Vilma Podmelová (Cyklo Lasl),  Petra Hubáčková (Slovan Luhačovice) obsadila třetí pozici.

Nejstarším účastníkem byl letos František Zikeš (TJ Slezan Frýdek Místek), který v březnu oslavil 80 let. Za velkého potlesku všech zúčastněných doběhl do cíle v čase 5:08:59. 

Šéf pořadatelského Maraton klubu Seitl Ostrava Otto Seitl po závodě přiznal, že není zcela spokojen s účastí závodníků: "Nevím, čím to je. Vždyť na odměnách vyplácíme téměř 80 tisíc korun.“

Seitl se ale svěřil, že se pro příští rok podařilo zajistit peníze na některého z dobrých keňských běžců.  Jestli to Ostravě pomůže k vyšší účasti, není jisté. Letos svůj "souboj na dálku“ o druhou příčku za PIMem jasně prohrála s Kladnem, kde do cíle dorazilo 238 závodníků proti ostravským 113. 

Ve prospěch Ostravy ale hovoří lepší čas vítěze: Žák si odváží vítězství za 2:31:07, kladenský vítěz Miloš Fiala dosáhl času 2:34:46. Dočkáme se napřesrok konečně času pod 2:30 i mimo mistrovskou Prahu?

Radek Leszczynski a Radek Narovec

Perličky z historie Ostravského maratonu, jak je zpracoval Rostislav Bažanowski (Maraton klub Seitl Ostrava): 

* Nejlepšího času dosáhl v roce 1959 Pavel Kantorek – 2:19:06. Nejvíce se tomuto času přiblížil Alexandr Neuwirth v roce 1994 (2:20:50) a v roce 1993 (2:21:26).

* Čtyřikrát se stal vítězem Mulugeta Serbessa (2001–2004). Dvakrát se z vítězství radovali Alexandr Neuwirth, Miroslav Miko, Vojtěch Krejčí, Václav Filip, Jan Hrouza, Jaroslav Šourek a Kazimierz Orzet z Polska.

* Nejpilnějším účastníkem je dnes 51letý Petr Jadrníček s 26 starty. Svého nejlepšího času dosáhl v roce 1986 – 2:30:49, ale Ostravský maraton se mu nikdy nepodařilo vyhrát. Otto Seitl a Jiří Březina se zúčastnili závodu 22× a František Novotný 21×.

* V roce 1993 vyhrál závod Nikos Tsametis z Ostravy, když mu bylo 51 let, v čase 2:32:34.

* Ženský rekord drží z loňského roku Ivana Martincová – 2:54:23. Nejčastější účastnicí je Lenka Rossi – 9×, Zdeňka Tvrdá 8× a Ivana Brožová se sedmi starty.


WEB ZÁVODU

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

FOTOGRAFIE Z LETOŠNÍHO ROČNÍKU

DISKUTUJTE O ZÁVODĚ NA FORU

HODNOŤTE ZÁVOD

KOMPLETNÍ DATA O ZÁVODU

DALŠÍ ZÁVODY V REGIONU

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

regioRUN.cz

Celkem 16870 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:35:16 (2006)
půlmaraton: 1:17:31 (2005)
maraton: 2:42:59 (2008)

-W- muž 12.10.2008 11:36:40

Jsem pravidelným účastníkem Ostravského maratonu a považuji tento závod za moje domácí prostředí.Pořa­datelé dobře znám a proto se divím,že neví proč neměli vyšší účast.Určitě by to chtělo příště vybrat takový termín,který by nebyl v kolizi s domácími a polskými maratony.Přilákat maratonce s polska a čech na startovné zdarma,namísto mrhání této výhody u nepočetných žen.Vylepšit laciné účastnické medaile a zkvalitnit zázemí pro běžce,např.bazénem po maratonu.Mám obavy,že placení drahých keňských běžců bude naopak kontraproduktiv­ní,protože zase nepřijedou kvalitní maratonci s CZE a POL.O tyto peníze by bylo asi lepší rozšířit finanční odměny v dalším celkovém pořadí,což by zase určitě přilákalo více výkonnostních běžců.Bylo by totiž mezi nima o co závodit a konkurence v popředí by se rozšířila možná i o slováky.

Motto: Není důležité zvítězit, ale jak při tom vypadáš ! :)
avatar

Paparazzi muž 12.10.2008 18:41:26

Nechceme soupeřit, co se týká počtu účastníků, s Kladnem a už vůbec ne s Prahou. Z milionové Prahy je do Kladna pár kilometrů,což je pro pražské běžce zajímavější, kdežto do Ostravy přes 350km, to za prvé. Za druhé v Kladně bylo letos Mistrovství ČR veteránů. Za třetí dnes tj. v neděli se běžel druhý největší maraton v Polsku, takže polských závodníků přijelo méně. Nedivíme se, že se závodu zúčastnilo 123 lidí. Není to ani málo, ani moc, je to náš průměr posledních let.Změnu termínu jsme provedli právě proto, že kolidoval s termínem Kladna. Jednou jsme ho také posunovali kvůli Rychnova atd.atd. Taky jsme letos brali ohled na MMM v Košicích. Stále nám někdo navrhuje nějaké termíny a když jej máme, tak zase mají ti samí lidé problém s nějakými kolizemi apod. Asi navrhnu Ottovi Seitlovi abychom pořádali Ostravský maraton pravidelně 32.prosince, z čehož by asi hodně lidí mělo velkou radost. Jinak pro informaci příští rok se bude Ostravský maraton konat 10.října. Rosťa Bažanowski bez lesku :-)

avatar

Ostrava - Poruba

otto seitl muž 12.10.2008 19:44:23

Omlouvám se všem závodníkům za ztísněné podmínky v šatnách. Chtěli jsme šatny a sprchy zajistit na plaveckém bazénu „Čapkárna“, s možností
koupání po závodě. Bohužel tento bazén je již více jak měsíc v celkové rekonstrukci. Další bazén je vdzálen asi 12 km, což by bylo dosti problematické. Příští rok se budeme snažit bazén zajistit.

administrator 03.04.2010 13:32:36

Nová trať, ideální počasí, odstoupení spolufavorita, slabší úroveň v kategorii žen, stagnace počtu účastníků. Tak by se dal ve zkratce shrnout sobotní již 47. ročník Ostravského maratonu s podtitulem Mistrovství Moravy a Slezska. Jak dopadlo letošní srovnání s tradičním rivalem Kladnem? PŘIDÁNY ZAJÍMAVOSTI Z HISTORIE


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.