Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Velká Morava: festival běhu a vína vyhráli běžci z Etiopie

Velká Morava: festival běhu a vína vyhráli běžci z Etiopie
foto: Petr Bělohoubek

Ivo Domanský | 04.04.2009 | přečteno: 10576×

Organizátoři 35. ročníku silničního běhu Velká Morava se nedočkali slíbené hvězdy, kterou měl být první muž vytrvaleckého týmu AK Kroměříž Tanzánec Ezekiel Ngimba. O start Afričanů však nakonec pořadatelé ani diváci ošizeni nebyli. PŘIDÁN ODKAZ NA FOTOGRAFIE

Postaral se o to běhající maďarský manažer Andre Any, který s sebou přivezl dvojici etiopských běžců dlouhodobě žijících v Maďarsku. 25letý Erkolo Ashenafi a dvacetiletý Fetissa Mossissa nenašli mezi 111 startujícícmi v hlavním závodě důstojného soupeře.

Letošnímu běhu počasí přálo snad až příliš. Bedlivý pozorovatel by si sice všiml, že zatímco  touhle dobou na Hodonínsku už obvykle kvetou třešně, letos se teprve na větvích nesměle zelenají  pupeny a výhony, ale to bylo také všechno, co připomínalo poněkud opožděný příchod jara. Teplota ve stínu se v poledne přehoupla nad dvacítku a to je po dlouhodobém chladném období tak trochu jako rána palicí.

Vankův traťový rekord Etiopané neohrozili a je otázka, zda vůbec věděli, že za jeho překonání je vypsán bonus 500 Kč. Před týdnem oba excelovali na Běhu Lužánkami a den nato vyhrál Ashenafi mezinárodní půlmaraton v Bratislavě. V Mikulčicích se zjevně spokojili s finanční prémií 4000 a 3000 Kč za první, resp. druhé místo.  Přesto časy 30:37 a 30:49 nejsou vůbec špatné. Postavou menší, ale zjevně výkonnostně lepší Ashenafi se od svého krajana odpoutal po sedmém kilometru na zpáteční cestě od obrátky u velkomoravských vykopávek. Třetí místo si za nepřítomnosti ekipy AK Kroměříž od startu do cíle uhlídal Martin Kučera z University Brno.

Diváci očekávali zajímavý souboj mezi bývalou reprezentantkou České republiky Irenou Petříkovou a známou slovenskou vytrvalkyní Danou Janečkovou. Závod celkem jednoznačně pro sebe rozhodla členka AHA Vyškov. „Zase trochu trénuju, zkusím si pravděpodobně i půlmaraton v Pardubicích za 14 dní,“ prohlašovala v cíli Irena. Dvě ženy z první trojice patřily už do kategorie veteránek, protože třetí doběhla oddílová kolegyně Petříkové Kateřina Doubková.

Už druhý rok se v Mikulčicích běhá z centra obce, od 9 hodin probíhají závody dětských kategorií za výborné účasti žáků hodonínských škol a dalších dětí včetně několika místních. A to už žáci ZŠ Mikulčice v týdnu před závodem absolvovali vlastní školní závody pod názvem Malá Morava.  Zasvěcenému pozorovateli nemohlo uniknout, že na Hodonínsku se atletickému potěru opravdu věnují. Zatímco leckde na závodech žáci a žákyně svým chováním před startem dokazují, že toho o atletice v ho­dinách tělocviku mnoho neslyšeli, tady se už správně rozcvičovali i nejmenší špunti.

O AK Mikulčice jsme psali před rokem, kdy se na zdejší trati rozdávaly body do Poháru behej.com. Letos se tedy bojovalo „jen“ o body do Moravsko-slovenského běžeckého poháru, Grand Prix okresů Hodonín a Skalica a do Běžecké tour Jihomoravského kraje, kam jsou kromě Mikulčic ještě zařazeny závody v Šaraticích a Blažovicích. Na letošní nižší účasti v hlavním závodě se zřejmě podepsala velmi nepříjemná termínová kolize s finálovým závodem Brněnského běžeckého poháru na Rakovci.  Ovšem fakt, že řada Brňáků dala přednost cestě do Mikulčic před Cenou pivovaru Černá hora, také o čemsi svědčí.

Perfektní bylo občerstvení, kde si závodníci mohli vybrat mezi šťávou, čajem a svařákem, skvěle pracovalo zázemí, kterému velel šéf Běžeckého klubu Hodonín Pavel Bíla a z jeho dílny vyšly necelou půlhodinu po doběhu posledního běžce kompletní (a přesné!) výsledky. Díky slunečnému počasí bylo v prostoru startu a cíle i několik stovek diváků. Příjemně prožitý den bude všem aktérům 35. ročníku silničního běhu Velká Morava připomínat pamětní sklenička, při jejímž předložení moh­li dokonce uplatnit slevu na odpolední výstavu „mikuleckých“ vín v kulturním domě.

Tento závod byl v roce 2008 vyhlášen nej­lepším během mimo dráhu na celém Hodonínsku. Vynikající úroveň si udržuje už dlouho, takže se možná za dva roky Mikulčice stanou dějištěm mistrovství republiky v silničním běhu veteránů. Tým AK Mikulčice, vedený Janem Bělohoubkem,  má dostatek zkušeností, elánu i sil, aby důstojně uspořádal akci s několika sty závodníky. Letos jich včetně dětí bylo přesně 360.


 

Web závodu

Výsledky závodu

Fotogalerie k závodu