Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Roztáhne Rogelli křídla mezi českými běžci?

TEST: Roztáhne Rogelli křídla mezi českými běžci?
foto: Rogelli

Vladislav Podracký | 23.06.2009 | přečteno: 19680×

Nosným programem nizozemské firmy Rogelli je funkční cyklistické oblečení, postupně ale její sortiment doplnily kolekce pro další sporty včetně běhu. Od roku 2007 firma dováží větší část své produkce i do České republiky pod sloganem Perfect for Action s dovětkem, že poměr ceny a nabízené kvality je tím nejlepším na trhu. Je tomu tak ale doopravdy?

Značka Rogelli svůj vznik váže na osobu bývalého špičkového nizozemského cyklisty Riniho Wagtmanse. Ten začal po ukončení své aktivní sportovní kariéry v roce 1981 vyrábět ve městečku Sint Willebrord sportovní oděvy. Nejprve pod značkou Gowa, a od počátku 90. let pak pod nynější značkou Rogelli.

Testovali jsme běžeckou část její kolekce, konkrétně funkční triko s dlouhým rukávem Carmel, pánské běžecké kraťasy Baxter, běžecké kalhoty Boone, sportovní funkční tričko a tílko Prato a sportovní ponožky Coolmax Everyday.

Některé z těchto výrobků již v letošním katalogu výrobce nahradily jiné, nicméně téměř identické výrobky s jiným prodejním označením.

PRVNÍ POHLED

První dojem z většiny výrobků byl veskrze dobrý. Z oblečení nikde nečouhaly nezapošité nitě, švy byly rovné a nikde se nic nerozjíždělo. Veškeré oblečení s výjimkou ponožek je označeno buď reflexními proužky nebo reflexním potiskem výrobce.

Gramáž použitých materiálů se nijak výrazně nelišila od konkurence. Na první pohled poněkud nezvyklé bylo jen jakési kovové probarvení elastického materiálu dlouhých letních elasťáků, které není z fotografií v katalogu ani na stránkách výrobce patrné. Ale to je spíše věc vkusu.
Všechny oděvy mají dobře zvládnuté ploché švy a nikde netlačí ani neškrábou. Pouze zimní membránové bundě by se dala vytknout absence překrytí švů v oblasti krku, která by mohla citlivějším lidem chybět.

Jediným zklamáním byly sportovní ponožky, které nebyly nijak členěné do zón a jejich spojení se sportem naznačoval pouze prodyšnější materiál ve svrchní části. Jejich odvětrávání bylo poměrně kvalitní, nicméně díky použitým materiálům mají tendenci k deformacím a za určitých okolností i jemnému shrnování v botě, což není nic příjemného. V daném případě jde skutečně o ponožku vhodnou spíše pro cyklistiku.

PRAKTICKÝ TEST

Jak krátké, tak dlouhé letní běžecké kalhoty se vyznačují dobrou elasticitou zajištěnou složením materiálu v podobě 90% polyester, 10% spandex, drží tvar, neshrnují se ani netlačí. Obojí mají přední kapsičku na klíč i zadní větší kapsu na další drobnosti. Diskutabilní může být jen rozměr zadní kapsy, kam se například jen dost těžko vejde telefon typu iPhone. Kdo ale neběhá s plácačkou takových rozměrů, nebude mít určitě žádný problém.

V obou případech kalhoty, ač nejsou funkční, poměrně přijatelně odvádí vlhkost, nemají tendenci dřít ani za předpokladu, že je na běh obléknete na nahé tělo, pokud zrovna nepromoknete na kost. U dlouhých elastických kalhot se nicméně po třech použitích rozpadl poměrně subtilní zip na spodní části jedné z nohavic. Ke cti dovozce nutno říci, že byly promptně vyměněny, a u dalších už se tento problém nevyskytoval.

Jak tyto elastické kalhoty, tak ostatní oblečení se přesto vyznačují jednou nepříjemnou vlastností. Sepíráním reflexního potisku. I když oblečení v pračce obrátíte naruby, je otázkou jen několika cyklů než se potisk začne trhat a během několika týdnů zmizí docela.  Zatímco u zimního oblečení zůstanou aspoň všité reflexní proužky, u letních oděvů je pouze tento potisk.

Běžecká trička i tílka se vyznačují strukturovaným materiálem vyšší gramáže se složením 50% polyesteru a 50% materiálu Cooldry. Materiál se nedeformuje ani opakovaným praním a poměrně nečekaně zajišťuje i za vyšších teplot celkem dobrý odvod potu. Pro běžce dávající přednost volnějším oděvům však může být nevýhodou větší přiléhavost triček s krátkým rukávem.

Co se týká poškození, s výjimkou dvou drobných zatržení o nějakou větev, tu a tam pračkou uvolněnou nit a plošně sepraných potisků nakonec žádné z oděvů nejevily výraznější stopy užívání. Výjimkou je pouze tradiční oděr triček kolem krku od strniště vousů, ale těm podléhají i výrobky jiných značek.

ZÁVĚR
Běžecká kolekce firmy Rogelli může být rozhodně zajímavým osvěžením trhu s běžeckým oblečením. Nelze od ní očekávat, že svou funkčností bude na úrovni špičkových, ale také několikanásobně dražších modelů renomovaných výrobců. Na druhou stranu poměr ceny a kvality skutečně tuto značku řadí k tomu lepšímu, co se v daném cenovém segmentu na trhu dá zakoupit, což jí zvláště mezi tradičně cenově citlivou běžeckou komunitou dává šanci na prosazení se.

KLADY:
- poměr cena-kvalita
- kvalitní materiály
- solidní zpracování

ZÁPORY
- jen průměrná funkčnost odvodu potu
- sepírání reflexních potisků

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Vojtěch7c muž 23.06.2009 19:41:40

Ahoj, díky za zaimavý článek, jen nerozmím jedné větě a to, že jsou oblečení vyrobeny z cituju v podobě 90% polyester, 10% spandex a dále zmiňujete cituju v obou případech kalhoty, ač nejsou funkční, poměrně přijatelně odvádí vlhkost. Dle mého názoru pokud jsou produkty vyrobeny z těchto materiálu tak jsou funkční. Diky za odpověď.

avatar

Prostějov

Celkem 4144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:32 (2014)
půlmaraton: 1:20:46 (2012)
maraton: 3:24:10 (2008)

Fosaman muž 25.06.2009 07:41:59

U testů horních dílů běžeckého oblečení by mne zajímalo, jak se materiál vyrovnává s připichováním startovních čísel.

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 25.06.2009 13:38:16

>> Vojtěch7c, 23. 6. 2009 19:41:40

Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, požádali jsme o dodatečné vyjádření dovozce (původně neměl k textu recenze žádný komentář).

„souhlasím se čtenářem, obecně je tato kombinace materiálu jednoznačně funkčním mixem.
Recenzent musí vysvětlit s čím srovnává.
Vnitřní provedení materiálu s tímto složením se liší – kraťasy nejsou počesané, kalhoty většinou ano , tudíž jsou teplejší.
Dalším faktorem je gramáž materiálu, která může být rovněž rozdílná u jednotlivých výrobců.
Jedná se tedy o subjektivní pocit.
Pokud srovnáte velmi tenké kalhoty s tímto složením s našimi počesanými, tak budete mít pocit , že nejsou funkční, ale to samozřejmě není pravda.“
Ladislav Mertlík, ROGELLI CZ

avatar

Ladislav Mertlík muž 25.06.2009 14:44:30

>> Fosaman, 25. 6. 2009 07:41:59

Trička a mikiny bez problémů. Větrovky nedoporučujeme, ale v těch se snad nezávodí…

avatar

Kynšperk nad Ohří

Celkem 5267 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:40:09 (2010)
maraton: 3:41:43 (2011)

schonfeld muž 27.06.2009 20:31:46

>> Fosaman, 25. 6. 2009 07:41:59

potvrzuji, u triček je připichování čísel naprosto v pohodě a nezanechává žádné stopy.

Motto: Nur tote Fische schwimmen mit dem Strom!

administrator 03.04.2010 13:32:57

Nosným programem nizozemské firmy Rogelli je funkční cyklistické oblečení, postupně ale její sortiment doplnily kolekce pro další sporty včetně běhu. Od roku 2007 firma dováží větší část své produkce i do České republiky pod sloganem Perfect for Action s dovětkem, že poměr ceny a nabízené kvality je tím nejlepším na trhu. Je tomu tak ale doopravdy?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.