Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jen vyběhnout: Do mrazu a na sníh

Jen vyběhnout: Do mrazu a na sníh
foto: Martin Symon

Mirek Kratochvíl | 04.01.2010 | přečteno: 9772×

Po nečekané říjnové kalamitě nám počasí v listopadu a prosinci ukazovalo svou vlídnější tvář. S novým letopočtem se ale citelně ochladilo a většině našich běžeckých tras vládne sníh a led. Co na to naši běžci a běžkyně? Dá se za takových podmínek bez rizika vyběhnout? Jaká jsou hlavní úskalí běhu na sněhu nebo náledí?

Lenka: Ze začátku mě takové  počasí od běhání odrazovalo. Teď už jsem se dopracovala do stadia, kdy vybíhám za každého počasí, jen se pořádně obléknu a vyberu si vhodné boty. Ztotožnila jsem se totiž s názorem, že neexistuje pro běhání nevhodné počasí, existuje pouze nevhodné oblečení.

Peggy: Běhání ve sněhu je paráda. Je to jako v pohádce. Blbé je, když pod tím sněhem je ještě náledí. Loni jsem běhala do minus sedmi. Pro mě největší úskalí nebyla ani tak zima, jako vedro. Nabalila jsem se až moc a pak jsem se potila. Trochu komická situace, když všichni mrznou a vy se rudá řítíte lesní cestou a oblečení máte úplně mokré. Nedám dopustit na thermo trika s dlouhým rukávem a při velkých mrazech šálu omotanou až pod oči.

Josef: Opatrněji. Asi není úplně vhodné na zmrzlý sníh jít a běhat rychlé úseky. Hezky pomalu se ale myslím i na ledě dá běhat v pohodě. Já se, když je zima, snažím hlavně o to, abych při doběhnutí měl možnost ihned zalézt někam do tepla, nebo se aspoň mohl rychle převléci do suchého. Jinak je dobré neoblékat se jak na Sibiř, ale s rozumem. Pro mě nejdůležitější je mít rukavice a něco na hlavě. Nesnáším promrzlé prsty a uši :-)

Jarka: Není to tak hrozné. S pořádným oblečením a poctivým dýcháním nosem je to naprosto v pohodě. Hlavně někde neuklouznout! Přes zimu řeším trénink běžkami. Je to příjemná změna, když už je sněhu a ledu tolik, že se bojím vyběhnout.

Hanka: Stejně jako v létě – levá pravá přední zadní… jde to lépe, protože není vedro. Pokud je ledovka, raději neběhám. Pokud jsem rok neběhala, tak nezačínám běhat v mrazu, to končí problémem s dýchacími cestami, které nejsou zvyklé na přívalu ledového vzduchu. 

Anna: Tahle otázka byla původně ode mne:-) A už si na ni dovedu odpovědět. Ono to jde:-) Zrovna jsem se vrátila z krásného běhu mezi sněhovými vločkami. Postupně zjišťuji, jak je běh v mrazu příjemná věc. Nejhorší na běhu v zimě je ten první pohled z okna. A taky to chce opatrnost. Kdybych sehnala nesmeky, byla bych ráda.

Katka: Když je venku sníh a mráz, tak já jsem většinou na horách a lyžuji. Velmi zřídka se po ježdění trochu vyklušu nebo se jdu párkrát proběhnout, ale nic velkého ani pravidelného. Zrovna jsem si přečetla v časopise Běhej.com článek o běhání v zimě, takže bych všechny odkázala na něj.

Jan: Na ledu se běhá hodně špatně, ale sníh a mráz mi nevadí. Pouze běhám o něco pomaleji, abych nedýchal tolik studeného vzduchu (dýchám pusou) a abych neměl z propocené čepice ledovou přilbu. Mám moc rád pocit, kdy vyběhnu do mrazu, na chodnících je několik centimetrů tvrdého sněhu, který pod každým došlapem křupne, a k tomu svítí sluníčko.

Tonda: Projet si diskuze a články o běhání v podobných podmínkách. Eventuálně si vzít brusle :-D


A jak vidíte zimní běhání na sněhu a ledu vy? Jde vždycky jen o zimní pohádku, nebo máte i nějaké negativní zkušenosti? Podělte se s námi o ně.
TIP REDAKCE: Nevíte si rady s oblečením do aktuálního počasí? Zajímavou službu nabízí začínajícím běžcům webové stránky světoznámého časopisu o běhání Runner's world. Na stránce „Co si obléknoutnaleznete jednoduchého rádce (stránka je v angličtině).

Komentáře (Celkem 8)

Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha 4 - Modřany

Celkem 1512 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:07 (2009)
půlmaraton: 1:47:50 (2009)

drakor muž 04.01.2010 00:32:42

S nesmeky nejsou problém ani rychlé úseky na náledí. Je docela sranda proběhnout kolem někoho sotva se držejícího na nohou, když je klouzačka.
Nesmeky jsem pořídil minulou zimu a nelituji.

Nejlepší na led jsou ty s malými tyčkami z karbidu wolframu (např. Nesmeky DueNorth nebo starší Get a Grip ADVANCED). Ty co mají v triexpertu (drátky kolem gumové tkaničky)jsou vhodné maximálně na ušlapaný sníh, na ledu jako když nejsou.

Motto: „Když se nejvíc chce, tak to nejmíň jde.“ [i]Johann Wolfgang von Goethe[/i]
avatar

Milevsko

Celkem 3094 km
Minulý měsíc 0 km

Řehoř muž 04.01.2010 11:53:52

Já jsem si taky pořídil loni nesmeky s karbidovými hřeby… Lepší jak nic, akorát boty nepříjemně ztěžknou, zvlášť, když se obalí celý ten komplet bot+nesmeky sněhem. Pak je to víc jak půl kila na nohu a to se mi nelíbilo. Pro letošek jsem zainvestoval do Asicsů s hroty v podrážce. Bohužel jsem si v létě pořídil zároveň zánět levé achillovky, se kterým se stále peru, takže jen vycházky. Už jsem je měl na nohách a na sníh a led mohu jen doporučit…

Motto: Anima Sana In Corpore Sano -- V zdravém těle zdravý duch
avatar

vladimiperi muž 04.01.2010 14:43:41

Vláda:Běhání v zimě provozují 25 let.Problém vidím běhat ve větrném počasí nad –10C,tam hrozí omrzliny.Běhání na ledovce jedině s protiskluzo­vými hřeby.

avatar

Brno

Celkem 34782 km
Minulý měsíc 178 km
10 km: 0:39:02 (2015)
půlmaraton: 1:23:18 (2011)
maraton: 2:58:43 (2012)

Pavlis muž 04.01.2010 17:30:44

Při ranním běhu zamrzá úsměv a ten pak neroztaje po celý den :) Okolí se diví a naše tělo se těší na další zmrzlý výběh.

avatar

svišť žena 04.01.2010 20:50:01

Domnívám se, že nejdůležitější je vyzkoušet, kolik a jakého oblečení do různých teplot, pak nehrozí mrznutí ani přílišné pocení, pod –10 užívám kuklu proti omrzání obličeje, mám vyzkoušeno do –21 st.

avatar

MIREK24 muž 04.01.2010 21:51:40

>> svišť, 4. 1. 2010 20:50:01

Běh mezi sněhovými vločkami je paráda. Zrovna včera jsem si lebedil. Nosím jen krátké termo tričko a bundu, myslím že do minus 7 není vůbec žádný problém.

avatar

Terinka.M žena 04.01.2010 22:34:27

Nesmeky se dají sehnat ve zdravotních potřebách. Ale pozor – buďte poctiví a používejte je skutečně jen mimo silnice a chodníky. Kolem řeky mohu doporučit – nezklamou ani na ledovatce :-)

avatar

10 km: 0:37:29 (2011)
půlmaraton: 1:30:22 (2011)
maraton: 2:59:04 (2010)

smiley muž 09.01.2010 17:34:42

S během v zimě/mrazu nemám takový problém jako s během ve vedru, kdy se odvážím vyběhnout až tak po 20. až 22. hodině, kdy se teplota začíná blížit ke 20 stupňům.

Ale přiznávám, že když je sníh, tak dám přednost raději běžkám – sníh je potřeba si pořádně užít! :-) Nemám problém jít na běžky/běhat, když je –15 stupňů, tělo si zvykne. Stačí do báglíku na záda dát termosku s teplým čajem s citronem a medem.

Motto: You can quit and they don't care... But you will always know!

administrator 03.04.2010 13:33:08

Po nečekané říjnové kalamitě nám počasí v listopadu a prosinci ukazovalo svou vlídnější tvář. S novým letopočtem se ale citelně ochladilo a většině našich běžeckých tras vládne sníh a led. Co na to naši běžci a běžkyně? Dá se za takových podmínek bez rizika vyběhnout? Jaká jsou hlavní úskalí běhu na sněhu nebo náledí?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.