Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jen vyběhnout: Hlavně se pořádně obleč

Jen vyběhnout: Hlavně se pořádně obleč
foto: Martin Symon

Mirek Kratochvíl | 18.01.2010 | přečteno: 8913×

Obléknout se na běhání v létě je poměrně snadné. Ale co teď v zimě, když nám na začátku běhu může být chladno, ale přehřát se a propotit také není to nejlepší? Navíc nás kdykoli může překvapit nepříjemná změna počasí, nad kterou bychom v létě jen mávli rukou. Někdy udělají chybu i ostřílení kozáci. Jak přistupují k oblékání naši běžci?

Lenka: Nejdůležitější jsou kvalitní boty. Oblečení není ze začátku moc důležité. Vzpomínám si, že jsem běhávala „v čemsi obnošeném a plandavém“. Dnes už jsem tak trochu fajnšmekr a marnivá ženská, takže běhám v oblečení pro běžce, které je nejen funkční, ale taky dobře vypadá. A díky dobrému funkčnímu oblečení mohu běhat za každého počasí.

Peggy: Začínala jsem v bavlněném triku, teplácích a botách, které jen jako sportovní vypadaly. Běžecké oblečení jsem začala řešit až s první zimou. Potřebovala jsem něco, v čem nebudu „klepat kosu“. Mám problém, že má postava je nekonfekční. Ruce a nohy jsou o něco delší než výrobci oblečení čekají. Dlouho jsem hledala zateplené elasťáky, které mi neskončí nad kotníky. Nezateplené, které by padly, nemám do dneška. Velká úleva byly běžecké ponožky. Pořídila jsme si je teprve nedávno. Do té doby každý delší výběh skončil puchýřem.

Josef: Oblečení. A to v podstatě jakékoli. Začínal jsem běhat v teplácích, bavlněném tričku a mikině. Běhalo se mi hůř než teď ve funkčním prádle? Nemyslím, jen to třeba nebylo tak komfortní. Nejhorší, myslím si, je, když chce někdo začít s běháním a nejdřív nakoupí všechno možné i nemožné vybavení, aby po prvním běhu zjistil, že ho to nebaví, ani bavit nebude a vše, co nakoupil, zahrabe na dno skříně. Radši hned vyběhnout a postupně si dopřávat většího komfortu.

Jarka: Zpočátku jsem nechápala, k čemu by mi mělo být to drahé oblečení, které údajně propouští pot a zároveň zadržuje teplo. Dnes se tomu směji. Protože jsem obvykle přiběhla domů s mokrými fleky na teplácích i mikinách, čímž jsem si, nemluvě o zimě, mohla způsobit spoustu zdravotních problémů. Přirovnala bych to k miminku – taky chce být v suché plence, ne?

Hanka: Oblékám se spíš méně než více, protože nadbytečné svršky není kam odložit. Kromě toho lehčí oděv mě nutí k běhu, abych neprochladla.

Anna: Mám funkční prádlo, co vypadá, že vydrží věčně, a ani jsem za něj nemusela dát příliš mnoho peněz. Jinak si myslím, že běhat se dá ve všem, jen jde o ten komfort.

Katka: Vždycky jsem běhala v tom, co jsem zrovna našla ve skříni… Staré tepláky, nějaké triko a šlo se. V lese je to stejně jedno, co mám na sobě. Ale postupně jsem objevila kouzlo funkčního oblečení. Opravdu má něco do sebe, pěkně sedí, nikde nepřekáží, je z příjemného materiálu a ještě k tomu funkční. No, a navíc taky slušivé. Přeci jen, i při sportu bychom se měli cítit pohodlně a hezky. Já osobně mám raději volnější oblečení, ale dneska už se i „elasťáky“ dělají tak, že ani nevím, že je mám na sobě.

Jan: Nejdůležitější jsou vhodné boty. Podle počasí volím buď běžecké trenky nebo v zimě elasťáky. V létě nosím volnější funkční triko. Když je chladněji, beru přiléhavé funkční triko s krátkým nebo i dlouhým rukávem a případně ještě soft-shellovou vestu, která zabrání větru.

Tonda: :-D boty, ponožky, spoďáry :-D Neřeším to, dle rady z běhej.com se obléknu tak, jako by venku bylo o 10 °C víc a jdu na to. Teď přemýšlím, že si budu muset koupit tričko s dlouhým rukávem, které bude sát pot i na předloktí. Beru si na sebe šusťákové tepláky, bavlněné tričko, do chladna mikinu, zapínám se ke krku, a bundu. Teď s mrazy nevím, jak spolehlivě vyřešit ochranu krku v zimě. S tím bych potřeboval poradit.


Téma zimního oblékání, to je velká výzva pro každého z nás. Každá praktická rada se může hodit. A možná radou, kterou považujete za naprostou samozřejmost, pomůžete spoustě začátečníků.


JarkaJarka v loňském roce posílila náš tým v roli korektorky a příležitostné autorky. Ve svém civilním povolání je učitelkou. K běhu se propracovala postupně přes chůzi, kterou si zvolila jako jeden z prostředků hubnutí. O tom, že zvolila dobře, svědčí fakt, že za necelé dva roky dokázala shodit téměř polovinu své původní váhy. Jak ale sama přiznává, neobešlo se to bez komplikací. Proto by podobné radikální hubnutí v relativně krátkém čase ostatním nedoporučovala.

Její současná motivace k běhu je už ovšem zcela jiná, než byla na počátku. O tom svědčí i dvojnásobná úspěšná účast na závodech. Jarka už se těší na jaro, kdy do své běžecké sbírky hodlá zařadit další závody.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 89 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 1:09:21 (2009)

Xamik muž 18.01.2010 19:40:42

Já osobně k ochraně krku používám návlek určený přesně a jenom na ochranu krku :). Je elastický takže si ho klidně můžu přetáhnou i přes pusu a bradu.

avatar

Praha 5

10 km: 0:39:46 (2002)
půlmaraton: 1:31:00 (2004)
maraton: 3:16:59 (2004)

mirekk muž 18.01.2010 22:20:49

>> Xamik, 18. 1. 2010 19:40:42

Používám asi něco podobného. Je to rukáv z mikrovlákna, docela pružný. Kromě natažení na krk se dá použít i na několik dalších způsobů (kapuce, čepice, šátek, čelenka). Nebylo to sice nijak zvlášť levné, ale tahám to dost často a po cca 50 vypráních to je pořád ještě prakticky bez známek poškození.

avatar

Černošice

10 km: 0:47:34 (2014)
půlmaraton: 1:44:10 (2014)
maraton: 4:02:00 (2015)

Mary žena 26.01.2010 16:47:46

>> mirekk, 18. 1. 2010 22:20:49

Já jsem si něco na ten způsob ušila z flísové šály od Vietnamců, výrobní náklady asi 20 Kč a spokojenost maximální.

administrator 03.04.2010 13:33:09

Obléknout se na běhání v létě je poměrně snadné. Ale co teď v zimě, když nám na začátku běhu může být chladno, ale přehřát se a propotit také není to nejlepší? Navíc nás kdykoli může překvapit nepříjemná změna počasí, nad kterou bychom v létě jen mávli rukou. Někdy udělají chybu i ostřílení kozáci. Jak přistupují k oblékání naši běžci?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.