Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ PŮLMARATON: Jak na zničené tělo?

PRAŽSKÝ PŮLMARATON: Jak na zničené tělo?
foto: Martin Symon

Mirek Kratochvíl | 27.03.2010 | přečteno: 8952×

Máme to za sebou. Doběhli jsme, endorfiny v žilách ještě kolují, hlava je někde v oblacích, ale my si začínáme uvědomovat, že naše tělo potřebuje tu menší, tu větší opravu. Unavené svaly bolí a na nečekaném místě se ozval šrám, jehož původ si marně snažíme vysvětlit. Na co se při regeneraci zaměřit nejdříve?

Čím dříve zahájíme regeneraci, tím menší budou následky právě skončené námahy.

Začněme doplněním tekutin. Jako první možný způsob se jeví vypít tolik vody, kolik jsme vypotili na trati. Ale žaludek by se asi vzbouřil, kdybychom mu najednou nutili dva nebo tři litry vody. Málokdo vstřebá víc než osm decilitrů vody za hodinu. Tempo příjmu tekutin by tomu mělo odpovídat. Raději pomaleji, než abychom měli v břiše rybník.

A co pít? Přestože pivo získalo pověst výborného iontového nápoje, v prvních několika hodinách zapomeňme na alkohol. Naše játra se ještě vzpamatovávají z nezvyklé námahy. Proč jim hned připravovat další nápor? Možnou variantou je nealkoholické pivo, ale nepospíchejme s ním. Daleko vhodnější je jako první iontový nápoj, pokud možno naředěný tak, aby působil hypotonicky. Ani minerálky nejsou špatné. Výborná je i minerálka s vyšším obsahem hořčíku, která by před výkonem nebyla úplně vhodná, protože příliš velké dávky hořčíku mají tlumící účinky.

Aby náš vyčerpaný energetický systém nezačal k hrazení ztrát využívat svalovou hmotu, je dobré co nejdříve doplnit nejen sacharidy, ale také bílkoviny. Ideální je zvolit nějakou lehce stravitelnou formu, například kousek kuřete s rýží dodá všechny základní živiny, které jsme potřebovali doplnit.

Po vytrvalostním výkonu se nevyhýbáme ani komerčním potravinovým doplňkům, které dokáží rychle doplnit vyčerpané zásoby sacharidů, bílkovin, minerálů a spousty dalších potřebných látek.

Saunu raději odložme až na další den, kdy již doplníme dostatek tekutin. Nyní pomůže střídání teplé a ledové vody na dolní končetiny. Následné ošetření svalstva masážními krémy a oleji je rovněž vyjádřením našeho díku tělu za to, jak nám dnes posloužilo.

Ale co je důležité, zůstaňme v pohybu. Lehký výklus brzy po doběhu dokáže s unavenými svaly divy. Večerní strečink doma v teple zajistí, že zítra vám schody nebudou dělat potíže ani cestou nahoru, ani dolů. Při protahování postupujme pomalu, jednotlivé cviky „prodýchávejme“. S každým výdechem se svaly uvolňují. Kromě svalstva nohou mysleme minimálně i na záda a oblast krční páteře.

Nedělní regenerační klus nemusí být nijak dlouhý, ale neměli bychom ho vynechat. Pokud nás sobota nastartovala, hlídejme si přespřílišný entusiasmus a na druhý den žádná vyšší tempa! Čas na absolutní odpočinek od běhání přijde v pondělí.


ON-LINE VÝSLEDKY

KOMPLETNÍ (NEOFICIÁLNÍ) VÝSLEDKY

FOTOGRAFIE ZE ZÁVODU

ZÁZNAM ČESKÉ TELEVIZE

WEB ZÁVODU

VÍCE O ZÁVODU V TERMÍNOVCE

TISKOVÁ ZPRÁVA POŘADATELE