Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Poběžím tady pod hodinu, chystá se favorit Olomouckého půlmaratonu

Poběžím tady pod hodinu, chystá se favorit Olomouckého půlmaratonu
foto: Petr Kostovič

Petr Kostovič | 15.06.2011 | přečteno: 5102×

Skvělým časem 2:05:39, jehož dosáhl dvaadvacetiletý keňský běžec Eliud Kiptanui loni v Praze, si udělal jméno v maratonském světě. Teď se chce výrazně zapsat i do půlmaratonských tabulek. „Odhaduji, že bych tu mohl dosáhnout času pod jednu hodinu,“ řekl sebevědomě na páteční tiskové konferenci před Olomouckým půlmaratonem.

„Trasu závodu jsem ještě neměl čas si projít, ale věřím, že při dobrém počasí jsem schopen tady takového času dosáhnout,“ odpověděl pak Kiptanui na otázku, zda trasa olomouckého závodu výkony pod jednu hodinu umožňuje.

„Jeho výrok o času pod jednu hodinu, o nějž Praha usilovala šestnáct let, se zdá být tak trochu „crazy“, ale lidé, kteří jsou „crazy“, často naplní odhodlání, nad nimiž ostatní kroutí nevěřícně hlavou," okomentoval po tiskové konferenci výrok Kiptanuie prezident organizačního výboru Carlo Capalbo.

Keňský vytrvalec po loňském maratonském čase v Praze, který ho vynesl na 20. místo historických maratonských tabulek, již nedokázal podobný výkon zopakovat. Jako kdyby na něj dolehla tíha odpovědnosti z toho, že po vydařeném mezinárodním debutu se od něj takový výkon očekává opakovaně.

„Půlmaratonu se ale myslím ten tlak netýká, mohl by běžet uvolněně,“ odhaduje možnosti Kiptanuie manažerka elitních atletů Jana Moberly. „Zaběhne-li vytrvalec skvělý maraton, má předpoklady dosáhnout i výborného času při půlmaratonu, naopak to neplatí,“ říká Moberly, která v minulosti závodila na vytrvaleckých tratích pod dívčím jménem Šmidáková.

„Na trase závodu jsou dva takové velbloudí hrby, lávky přes místní komunikace, které dobrým časům nesvědčí. Běžci je překonávají v obou okruzích. Rychlým vytrvalcům na síle neuberou, ale rozhodí tempo, do něhož se pak budou znovu muset dostat. Těm pomalejším zase ubírají na síle,“ nachází Jana Moberly slabší místa olomoucké trati.

Uvidíme, jak se s nimi popasuje favorit závodu. Půjde o jeho první čistý půlmaraton, jediný dosavadní zápis 1:01:11 je vlastně mezičasem, jehož dosáhl při závodě na 25 kilometrů.

Výrazně lépe než loni chce závod absolvovat Petra Kamínková. Na tiskové konferenci z ní čišela pohoda a sebevědomí a hlas se jí mírně zachvěl jen v momentě, kdy oznamovala, že poběží nejen pro vítězství, ale i pro osmiměsíční Lucinku z Olomouce, která zůstala po těžkém porodu s poškozeným mozkem. LucyTeam, jehož logo ponese i závodní dres Kamínkové, věnuje výtěžek z prodeje dresů na podporu novorozeneckého oddělení olomoucké nemocnice.

„Chtěla bych běžet alespoň tak rychle, jako při letošním půlmaratonu v Praze,“ říká odhodlaně Kamínková. Olomouc by ji tedy zítra měla vidět v cíli o pět minut dříve než loni, kdy dosáhla času 1:22:12.

„Do soutěžních běhů zítřejšího závodu je přihlášeno 2087 vytrvalců, 1 641 se jich zaregistrovalo pro půlmaraton. Další stovky jich poběží Allianz Rodinný běh. Třetina běžců je z Olomoucka, 14 procent tvoří cizinci, především Slováci, Poláci, Italové, Španělé a Francouzi. Z Prahy zamíří do hanácké metropole 19 procent z registrovaných běž­ců.

Na startu nebude v mužském poli chybět řada předních českých běžců, Mulugeta Serbessa, Pavel Novák a také výborní triatlonisté Petr Vabroušek či olomoucký Martin Kňáva. Mezi ženami uvidíme letošní mistryni republiky v maratonu Radku Churaňovou či Lenku Šibravovou.

Na titulní fotografii Eliud Kiptanui na tiskové konferenci v Olomouci.


WEB ZÁVODU

Anketa

Tipněte si čas vítěze Volkswagen Olomouckého 1/2Maratonu

Celkem hlasovalo 39 uživatelů.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 17.06.2011 17:45:51

Skvělým časem 2:05:39, jehož dosáhl dvaadvacetiletý keňský běžec Eliud Kiptanui loni v Praze, si udělal jméno v maratonském světě. Teď se chce výrazně zapsat i do půlmaratonských tabulek. „Odhaduji, že bych tu mohl dosáhnout času pod jednu hodinu“ řekl sebevědomě na páteční tiskové konferenci před Olomouckým půlmaratonem.
Odkaz na článek

avatar

Olomouc

Celkem 149328 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:54 (2001)
půlmaraton: 1:34:43 (2002)
maraton: 3:21:17 (2002)

321919 muž 17.06.2011 20:58:04

Nechci se nijak dotknout Kiptanuiova sebevědomí, ale myslím si, že profil trati (ač je to uprostřed rovinaté Hané) mu čas čas pod hodinu neumožní. Ale samozřejmě bych mu to ze srdce přál. Jen doufám, že bude chladněji než dnes.

Motto: Nepřestaneš běhat proto, že jsi zestárl. Zestárneš proto, že jsi přestal běhat.
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.