Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pro Pechka s Krupičkou se blíží vrchol podzimu

Pro Pechka s Krupičkou se blíží vrchol podzimu
foto: Martin Symon

Petr Kostovič | 16.10.2011 | přečteno: 5530×

Dva naši nejlepší současní maratonci odhalili své plány pro podzim. Vrcholem má být pro oba stejný závod. Maraton v německém Frankfurtu nad Mohanem s rychlou tratí. Petr Pechek tam před lety odstartoval svou závodní maratonskou kariéru. Letos se závod běží 30. října. Půjde o útok na olympijský maratonský limit?

S touhou zkusit se kvalifikovat se ani jeden z běžců netají. Hlavní útok ohlásili na jaro příštího roku. Co kdyby to ale vyšlo už letos na podzim, právě ve Frankfurtu?

Jenže zatím jsou známy jen limity Mezinárodní asociace IAAF. Limit A je 2:15:00, limit B 2:18:00.

„Béčko je málo, jistotu, že pojede na olympiádu, má jen vytrvalec, který splní A limit,“ uvedl před časem Tomáš Dvořák, šéftrenér atletické reprezentace. „Svaz své limity oznámí na podzim,“ dodal pak. Na základě zkušeností z minulých let se dá předpokládat, že A limit svazu bude identický nebo možná jen o minutu měkčí než A limit IAAF. Pro letošní mistrovství světa v atletice byl stanoven na úrovni 2:16:00.

Stihne svaz limity oznámit do 30. října? Co kdyby se sešly vhodné podmínky a alespoň jednomu z obou běžců to ve Frankfurtu „sedlo“? Nyní ví jen to, že by se kvalifikovali, pokud by zaběhli A limit IAAF. K němu mají ale zatím daleko.

Na základě výsledků z letošního jara k němu má o něco blíže mistr republiky v maratonu Petr Pechek, který v Praze zaběhl výborných 2:18:28. Pořád mu však schází téměř tři a půl minuty, a to se zdá být příliš. Ještě více by se musel zlepšit Robert Krupička, který letos zaběhl v Praze čas 2:20:02. A s jakými ambicemi hledí k Frankfurtu samotní běžci a jejich trenéři?

„Petr Pechek poběží závod ve Frankfurtu jen jako podzimní test,“ uvedl ke startu svého svěřence ve Frankfurtu jeho trenér Jan Kervitcer.

„Pokus o limit necháváme až na jaro. Český atletický svaz limity ještě nezveřejnil, ani to, jestli bude pro maraton platit výjimka s možností plnit limit už dříve než od 1. 1. 2012. Do Frankfurtu si pojedu zaběhnout v rámci možností co nejlepší maratonský čas. Ať už bude nebo nebude vypsaný limit a možnost ho splnit. To bych nechal na Českém atletickém svazu. Po ME v běhu do vrchu jsem měl přibližně 14 dní takového volného přechodného období a teprve minulý týden jsme přípravu pomalu zahájili. V tomto týdnu již trénink poběží na maximum. Pokud proběhne příprava bez komplikací, tak bych měl mít určitě na to běžet tam rychleji než v Praze,“ byl o něco sdílnější ohledně svých plánů pro maratonský podzim a start ve Frankfurtu Robert Krupička.

Ve Frankfurtu se běží na trati, jejíž nejnižší bod leží v nadmořské výšce 89,4 metrů nad mořem, nejvyšší bod trati je v nadmořské výšce 117,2 metrů nad mořem, převýšení tedy činí 27,8 metru. V loňském roce tam padly oba dva traťové rekordy.

V závodě mužů jej vytvořil časem 2:04:57 keňský běžec Wilson Kipsan a posunul tak Frankfurt na čtvrté místo mezi nejrychlejšími maratony světa. V závodě žen se loni o rekordní zápis postarala Caroline Kilelová časem 2:23:25. Maraton ve Frankfurtu se v prestižní anketě časopisu Laufzeit objevil mezi deseti nejpopulárnějšími německými maratony.

V rozmezí časů 2:15:00 až 2:20:00 tam loni běželo šest vytrvalců. Pro srovnání, v Praze se do tohoto časového intervalu loni vtěsnali jen dva běžci. Ve Frankfurtu je tak o něco větší šance, aby se Pechek s Krupičkou s někým „svezli“.


WEB MARATONU VE FRANKFURTU

Anketa

Jaký maratonský limit Českého atletického svazu by podle vás byl pro OH 2012 nejspravedlivější?

Celkem hlasovalo 133 uživatelů.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 03.08.2011 11:45:02

Dva naši nejlepší současní maratonci odhalili své plány pro podzim. Vrcholem má být pro oba stejný závod. Maraton v německém Frankfurtu nad Mohanem s rychlou tratí. Petr Pechek tam před lety odstartoval svou závodní maratonskou kariéru. Letos se závod běží 30. října. Půjde o útok na olympijský maratonský limit?
Odkaz na článek

avatar

Praha

Celkem 6561 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:19 (2010)
půlmaraton: 1:19:57 (2011)
maraton: 2:46:06 (2011)

zombice muž 03.08.2011 11:51:09

Pro nektere vrchol podzimu, pro jine vrchol cele zpackane sezony ;-)

avatar

Celkem 65971 km
Minulý měsíc 200 km
10 km: 0:36:02 (2007)
půlmaraton: 1:20:04 (2009)
maraton: 2:57:46 (2012)

ironman muž 03.08.2011 19:34:59

Tak ti Honzo představili peacemakery, tak aspoň víš, koho se chytit :-D Jinak jsem zvědav s čím přijde svaz. Vzhledem k tomu, jak Dvořákovi v poslední době hrabe, tak bych se nedivil, kdyby přišel s limitem 2:10h 8-) Jak by šlo o desetiboj, tak sníží limit na 7800b, aby mu tam jeli ti jeho svěřenci. Doufám, že mu Šéba ještě alespoň příští rok bude situaci alespoň trochu komplikovat ;-) Oběma klukům držím palce, aby zaběhli osobáčky.

Motto: Never give up!!!
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.