Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Neumannová vylezla na K2. V Beskydech

Neumannová vylezla na K2. V Beskydech
foto: www.beskydskasedmicka.cz

Daniela Havránková | 06.09.2011 | přečteno: 5556×

Jak náročné je vystoupat na osmitisícovku si o víkendu zkusily stovky týmů v rámci extrémního horského závodu Beskydská sedmička. Absolvovaly přitom trasu o délce 87 kilometrů s převýšením 5 302 metrů. Pod heslem „Vylez si na svou Ká-dvojku“ se na trať vydala i osmatřicetiletá olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová.

„Ze všech sportů, které v současnosti provozuji, je běh tím nejčastějším. Běhám třikrát týdně, v Praze i na Šumavě, většinou tak do patnácti kilometrů. Beskydská sedmička ale moc o běhu nebyla,“ ještě teď vydechovala bývalá reprezentantka.

„Měla jsem v plánu část závodu běžet, ale šlo to jen na několika úvodních kilometrech. Pak přišla první stoupání, opravdu prudké kopce a navíc extrémní terén. Takže výhodnější byla rychlá chůze,“ vylíčila Neumannová a přiznala, že dva dny po závodě ještě cítí znatelnou únavu.

„Trasa závodu vede přes hlavní hřeben moravskoslezských Beskyd, přičemž součet nastoupaných metrů v závodě je naprosto shodný s převýšením, které překonávají horolezci při výstupu na druhou nejvyšší horu světa K2 z poslední vesnice Askole,“ představuje závod jeho vedoucí Libor Uher. Účastníci Salomon-Continental Beskydské sedmičky se podívali na beskydské vrcholy Radhošť, Čertův mlýn, Smrk, Lysá hora, Travný, Ropice a Velký Javorový.

Organizátoři si dali za cíl přiblížit široké laické veřejnosti obtížnost výstupu na osmitisícovku. Dvoučlenné týmy v kategoriích sport a hobby si tak zkusily na vlastní kůži, jaké to je zdolat „osmu“ bez rizika výškové nemoci či zasypání lavinou. Tuto extrémní záležitost nakonec dokončilo 619 dvojic, nejrychleji tým Suunto Červené Pečky ve složení Jan Kotyk a Zbyněk Cypra. Ti do cíle dorazili v celkovém čase 12:21:19. Kateřina Neumannová se svým běžeckým partnerem, brněnským lékařem Jiřím Dolinou, na trati strávila 17 hodin 56 minut…

„Akci jsem si moc užila, byl to opravdu pěkný zážitek s velice příjemnou atmosférou. Přálo nám počasí a já konečně mohla poznat krásy Beskyd – i když z velké části v noci,“ dodala s úsměvem Neumannová.

V rámci Beskydské sedmičky se letos konalo také mistrovství ČR v horském extrémním maratonu. Za již zmíněným absolutním vítězem závodu doběhl jako druhý tým Czech adidas terrex, Petr Míl a Filip Šilar, výkonem 12:32:57. Na třetí pozici se umístili Libor Uher a Tomáš Petreček ze Salomon Continental v čase 13:17:47.

VÝSLEDKY ZÁVODU

FOTOGALERIE

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 06.09.2011 12:08:29

Jak náročné je vystoupat na osmitisícovku si o víkendu zkusily stovky týmů v rámci extrémního horského závodu Beskydská sedmička. Absolvovaly přitom trasu o délce 87 kilometrů s převýšením 5302 metrů. Pod heslem „Vylez si na svou Ká-dvojku“ se na trať vydala i osmatřicetiletá olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová.
Odkaz na článek

avatar

Praha - Modřany

10 km: 0:44:43 (1996)
maraton: 3:59:58 (1996)

olaf, muž 06.09.2011 12:52:29

Máte tam chybu. Kateřina Neumanová závod nedokončila po náročnější trase sport, ale zkrátila si cestu po trati pro hobbíky. Jelikož je registrovaný sportovec dostala za to penalizaci 9 hodin. Tudíž skončila celkově až na 479 místě! VÝSLEDKY

Moc nechápu proč je jediný článek na behej.com/behy.cz týkající se Beskydské sedmičky je zrovna o Neumannové?

Motto: dalkovepochody.cz - informační servis dálkových pochodů
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21008,7 km
Minulý měsíc 6,66 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 06.09.2011 13:08:55

>> olaf,, 06. 09. 2011 12:52:29

No, údaj o „čase na trati“ je OK, jen pořadí je špatně. Na druhou stranu pokud člověk vykliká ve výsledkovce užší kategorie, dostane se k daleko lepším příčkám :-)

Řekla bych ovšem, že titulek kecá v tom „vylezla na K2“ – z důvodu té zkratky musí nějaké ty metry chybět.

Neumannová je osobnost, takže se o ní píše – zas tak mě to nedere… možná ji organizátoři tam nalákali právě proto, aby se o B7 vůbec psalo.

Motto: Žít a nechat žít.
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.