Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Chceme to dát pod 2:40, říká manažer olympioničky Sekyrové

Chceme to dát pod 2:40, říká manažer olympioničky Sekyrové
foto: Zdeněk Krchák

Daniela Havránková | 11.07.2012 | přečteno: 9790×

Již tuto neděli vyrazí sokolovská vytrvalkyně Ivana Sekyrová na trať olympijského maratonu. Po oslnivé dubnové premiéře v Rotterdamu, kde výkonem 2:34:23 pohodlně splnila vypsaný tvrdší A limit IAAF, ji čeká závod v Londýně. Ten nej nej nej! Její aktuální výkonnost napovídá, že by se mohla stát historicky první Češkou, která poběží v olympijském závodě čas pod 2:40. Pokud tedy nezaúřaduje tréma.

„Teď jsem přiběhla z tréninku. Připravuju se stejně jako na Rotterdam, samozřejmě vše v rámci mých možností. Nejvíc bojuju s trémou, ale věřím, že to zvládnu,“ napsala v půli července ve stručné sms zprávě Ivana. K delšímu povídání o přípravě na olympiádu nás odkázala na osobu nejpovolanější, svého manažera Milana Kalouska.

Jak proběhla poslední fáze tréninku? Nevyskytl se žádný problém?

Zvolili jsme podobný model jako před Rotterdamem. Je opravdu těžké připravit se na dva takové, blízko po sobě jdoucí vrcholy. Výhodou tohoto druhého tréninkového období je, že se Ivana ve zdraví dočkala letních prázdnin a nyní může věnovat přípravě takové penzum času jako profesionál. Malé problémy vznikly tím, že se nám odstěhoval skvělý masér a kamarád a z trhu zmizela osvědčená a ověřená doplňková výživa, takže si Ivana přivyká na jinou.

Které závody jste zařadili do tohoto období?

Testem měl být půlmaraton v Českých Budějovicích, ale vzhledem k indispozici zhruba od 8. kilometru šlo o zkoušku odolnosti vůči utrpení. Ivana obstála, se žaludečními potížemi doběhla a pak si to trochu protrpěla. Naštěstí bez následků, jen z hlediska tempa nebylo co vyhodnotit.

Z naší obvyklé termínovky jsme samozřejmě museli obětovat a vyřadit řadu krásných a někdy i výdělečných závodů, například Pardubický vinařský či Olomoucký půlmaraton, a zaměřili se pouze na jediný cíl, tedy na Hry v Londýně. Vypustili jsme bohužel i kvalifikaci na mistrovství Evropy v běhu do vrchu, a tím pádem i v případě úspěchu případnou účast, na niž se Ivana moc těšila.

Nechtěli jsme však riskovat zranění při sebězích, neboť letos se běželo nahoru dolů. Jako náhradu jsme Ivanu odvezli na MS veteránek v běhu do vrchu, které bylo jen nahoru a naordinovali jí tak příjemný rozvoj síly. V tichosti a bez zájmu médií se stala mistryní světa, již potřetí v řadě.

Naplánovali jsme jí i účast na ME v běhu do vrchu v Bludenz, ale tam jsem selhal já jako manažer a spolutrenér. Týden před odjezdem jsem měl nepříjemný pád na bruslích, pak se dostavily zdravotní komplikace a já nebyl schopen řídit. Tak jsme to den před plánovaným odjezdem odpískali a došourali se jen na Běh na Čerchov.

Změnili jste něco v přípravě oproti Rotterdamu?

Ne, jen jsme prodloužili pobyt na horách v podobě vysokohorského stimulátoru (hypo stanu). Ale spát ve stanu v tomto horku není žádný med. Jinak se měnit nemělo co, pouze tlak veřejnosti a médií je větší a Ivana na to nebyla zvyklá. Stejně tak na to, že má ve své termínovce o mnoho méně závodů, které vždy bývaly kořením její tréninkové píle. To trochu chybělo.

V průběhu přípravy jsme dělali ještě laktátovou křivku a ukazatele byly stejné nebo mírně lepší, takže fyziologicky má Ivana na čas kolem 2:33. Každý ale ví, že jde o souhru mnoha faktorů a samotné ženy to v závodě nebudou mít nijak lehké. Vždyť ještě žádná Češka neběžela na olympiádě pod 2:40, což je další argument, který Ivaně předkládáme s tím, že je třeba především doběhnout a pak se zabývat časem.

Kdo Ivanu do Londýna doprovodí?

Oficiálně bohužel nikdo. Podle všeho se nám však o Ivanku bude starat sám Tomáš Dvořák. Bere si do Londýna brusle, tak snad nedopadne jako já. Pan Miloš Škorpil, hlavní trenér a autor Ivanina maratonského tréninku, nebyl Českým atletickým svazem vybrán, takže letíme 3. srpna jako turisté a bereme s sebou Ivany dceru Terku jako živý talisman, což jsme Ivaně slíbili hned v Rotterdamu. Paradoxně nejlépe je na tom Ivanin sparring a vodič Jan Sokol, jemuž jsme přenechali nabídku Karlovarského kraje na jednu letenku a třídenní účast na hrách.

Kdy přesně Ivana odlétá a jak dlouho se zdrží?

Do Londýna odletěla 24. července a vrací se 13. srpna. Takže délka pobytu je určitou satisfakcí za snahu a „krácení objemu na přípravu“.

Znáte bližší podrobnosti o závodní trati? Víte třeba, na co si Ivana bude muset dát pozor?

Trať přesně neznáme, viděli jsme jen obrázek s mapkou. Ale to asi nebude důležité. Velký pozor si musí dát hlavně na počáteční tempo, nesmí podlehnout euforii a prostředí. Pokud dá rozumně prvních 25 kilometrů, pak má šanci ještě dost dohnat a vylepšit si čas i pocity.

S jakým plánem půjde do závodu?

Chceme doběhnout a stlačit čas pod 2:40. A pokud se Ivana přiblíží rotterdamskému času, bude to super! Každý ale musí mít na paměti, že v redukovaných tabulkách pro olympiádu (tři závodnice z jedné země), figuruje Ivana svým jediným maratonem na 90. místě. Nelze tedy očekávat zázraky. Tím už totiž je její účast.

Bude mít i nějaký „nezávodní“ program?

Jistě, pár dní se bude věnovat dceři, očekává se i účast v Českém domě na prezentaci Karlovarského kraje. No a protože je svobodná (rozvedená), tak má za úkol si konečně najít nějakého multimilionáře, případně se za něj rychle provdat (smích). Takže když přičteme ještě očekávaný sportovní výkon, pak práce a úkolů má dost.

Ženský olympijský maraton startuje 5. srpna ve 12:00 SEČ.

PLÁNEK ZÁVODU

ŽENSKÝ MARATON NA OLYMPIÁDĚ

ČASOVÝ HARMONOGRAM ATLETIKY NA OH LONDÝN 2012

Komentáře (Celkem 73)

Nalezené položky: 74 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 08.08.2012 08:39:24

Souhalsim s nazorem, ze verejnost chce videt zniceneho cloveka, co odvedl maximalni vykon, ovsem je tu jedno ale…

Merit profesionalitu tim, zda se za cilem zhroutim a budu plivat krev je zavadejici. Ano, davy chteji videt zavodeni na krev uz od dob gladiatorskych. V dnesni dobe se pro zabavu nezabijime, bojujeme s casy a souperi. Ta stejna verejnost, ktera touzi videt uplne mrtve zavodniky vsak o to vice oslavuje ty, co si zavod dokazi uzit. Pri dojezdu biatlonovych, lyzarskych soutezi, pokud ma vitez mega naskok, pak obvykle v cilove rovince vezme vlajku a neskutecne si to uziva, je mu jedno, zda tam dorazi o 5–10sec drive. Ovace, oceneni, radost z toho, ze to dokazal takovym zpusobem. A zaplnene tribuny to miluji a lide doma u TV si rikaji: ty jo, to je parada, takovy vykon a jak si to dovede fantasticky uzit, oslavit, co dokazal". A rada tech, co jsou v poli porazenych mava take. Kam se honit, o body uz nejde, tak si alespon uziji zaver. Neznamena to vsak, ze jsem se celou dobu flakal. Myslim, ze ta radost za cilovou carou je super, ale zamavat tem lidem, co tam povzbuzuji v zaveru ci po trati, je jeste o kousek vic. A ten fanousek, s kterym si takovy zavodnik placne, ci mu zamava, si to dlouho pamatuje. Netyka se to jen tech nejlepsich. Pri hromadnych mestskych bezich je take casto videt, jak si lide placaji i s hobiky a obdivuji ty, co to vubec dokazali ubehnout. V pripade OH by takova osobni, spontani radost z toho, ze tam jsem, mela byt na miste. Me, jako divacce je to milejsi nez naprogramove stroje, co jedou a neusmeji se. Clovek si kolikrat rika, zda je to vubec jeste bavi. OH se v poslednich letech meni a jsou vice a vice komercni. Proto budme radi, ze porad existuji sportovci, pro nez to nejsou jen penize, ale cista radost a laska ke sportu. Kteri si to uziji v duchu hesla pana Coubertina a soucasne predvedou maximum svych moznosti. Rozhodne tak nelze merit miru profesionality. Vyse zmineny Cinan proste jen projevil radost nad splnenim sveho snu a uzil si neskutecnou atmosferu Londyna ruku v ruce s fantastickym vykonem a myslim, ze tak by to melo byt.

M. Skorpil sve clanky napsal evidentne po precteni nekterych nazoru ve verejnych diskusich na netu. Cetli je mnozi z nas. Jsou vsak ti, co tam hromadne „bliji“ na vykony nasich reprezentantu skutecnymi fanousky? Nebo jsou to jen neprejici jedinci, co zavidi ostatnim? Skutecni fanousci dokazi ocenit, jak tvrde musi sportovci drit, aby se tam jen dostali. Skutecny fanda prisel do cile a tam si s tou Ivanou placl. Skutecny fanda si pri neuspesnych vystoupenich rekl, ty jo, skoda, treba i zanadaval na ty opravdu propadnuvsi, ale spinu na nikoho nehaze. Sam totiz vi, ze kazdy ma obcas den blbec a nevyjde to. Pred temi, co sportu jen trosku rozuneji, pred temi Ivanu hajit nemusel. Myslim, ze vetsina z nas jeji radosti rozumi a chape ji.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Sloviensko

rudo muž 08.08.2012 09:21:56

>> rudo, 08. 08. 2012 00:08:39

aby sme si rozumeli ja som osobne cinana neodsudzoval len som poukazal ze rovnako ako Ivana sa spravalo kopu inych sportovcov aj taki co naozaj podali super vykon, ja ho hodnotim podla vysledku – zlata medaila

co som chcel napisat : ze ta nepostatna udalost mavanie rukami a usmevy do kamery boli absolutne nedolezite a nepodstatne a debata o tom len odvadza od dolezitych veci

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 08.08.2012 09:50:26

Jasně, plně rozumím. Ostatně, dnes se na Milošových stránkách opět zmiňuje: po tom, co si i britská televize všimla mávající účastnice olympijského maratonu žen , takže je jasné, jak moc toto pro ně bylo důležité, a je tedy správné, že to udělali takto a ne jinak.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Praha

Celkem 1058 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:41 (2012)

JuroR muž 08.08.2012 12:10:57

Já myslím, že nemá vůbec cenu rozebírat slaboduché diskuse na zpravodajských serverech. Z 99% to tam píšou lidé, jejichž názory nemá cenu číst, natož na ně reagovat. Snad bych se jen pozastavil nad tím, že mnohým vadí, že někteří sportovci si to „užívají“. Já tedy nevím, ale za opak považuji „trápit se“ a opravdu si nemyslím, že ten kdo se trápí dosáhne lepšího výkonu.

avatar

2Macek2 muž 09.08.2012 09:37:49

>> kanovsky, 07. 08. 2012 16:40:46 Úžasné je, jak se vytváří problém k něčemu tak nedůležitému a to ještě někým, kdo to na PIM maratonu zabalí jenom proto, že hlavě už se nechtělo… (pokud jsem dobře pochopil, nešlo o zdravotní problém). A takovýto odborník bude rozebírat úsměvy a radost z úspěšného dokončení OLYMPIJSKÉHO maratonu… Zamyslel bych se nejdříve nad sebou, jestli vůbec mám na to, lézt na fórum.

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 09.08.2012 09:59:04

>> 2Macek2, 09. 08. 2012 09:37:49

No, myslím, že zrovna na PIM jsem zaběhl dobře, překonal jsem tam osobák o skoro 4 minuty a pokud jsem od 37. do 41.km zpomalil, tak kvůli celkové únavě a tomu, že na čas 3h to nebylo a bál jsem se, že kdybych riskoval, tak bych býval nemusel doběhnout do cíle vůbec, když jsem předtím nešikovně výrazně zrychlil na 36.km, protože jsem chtěl udržet skupinu vodičů na 3h, která mě předtím dohnala. Ke konci jsem ale zrychlil a radoval se až po doběhu (viz video , žluté tričko). PIMy z jiných let bych neřešil, tam jsem neběžel Mistrovství republiky, stejné tak bych neřešil Zátopkův maraton a podobné akce, které běhám jen tréninkově, zcela za sebe.

Jinak, líbí se mi, že mě zde od účasti ve foru odrazuje někdo, kdo zde nemá žádnou historii. :-)

Já ovšem nikoho nechtěl napadat, jen jsem se zeptal na něco, co mě zaujalo a o čem jsem slyšel skoro od každého, s kým jsme na téma olympijského maratonu dali řeč, a co jsem cítil jako významné i pro své budoucí běhání a závodění.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 09.08.2012 10:09:01

>> kanovsky, 09. 08. 2012 09:59:04

Ono to bohuzel v nasi kulture je tak, ze vecsinou lidi berou otazku jako kritiku. Pak se mnozi boji ptat prave proto, ze tento pristup k otazkam mame dost podkuzi.

Jsem rad za zkusenosti s jinymi narody, kde se otazka bere jako vyjadreni zajmu o vec, podnet k diskusi a casto to obema stranam pomaha si vytribit a ujasnit nazor. A porozumet lepe jeden druhemu.

avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 09.08.2012 10:16:31

>> 2Macek2, 09. 08. 2012 09:37:49

Můžeš napsat jeden jediný důvod proč o tomto tématu nediskutovat?

Motto: www.marek27.cz
avatar

Praha

Celkem 1058 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:41 (2012)

JuroR muž 09.08.2012 11:15:55

>> 2Macek2, 09. 08. 2012 09:37:49

Na „rozebírání“ není nic špatného, zejména pokud to rozebírá někdo, kdo sám běhá a tím rozebíráním hledá inspiraci i pro své běhání. Hloupé jsou jednoznačné odsudky a to zejména od lidí co mají problém dojít od televize k ledničce a mají pocit, že za ně někdo málo maká. To ale rozhodně není Petrův případ, takže nechápu důvod takového útoku.

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 09.08.2012 11:19:12

>> 2Macek2, 09. 08. 2012 09:37:49

Zrovna Petr svym pristupem k behani, ochotou poradit i schopnosti tvrde pracovat je ten, kdo ma na dobre kvalite tohoto fora velkou zasluhu. Polozit otazku neznamena kritizovat, ale zajimat se o dalsi nazory ci pohledy na vec. A je fajn precist si, jak to vnimaji jini.

Pokud otazku beres ihned jako kritiku ci utok at uz na cizi ci svou osobu, asi by to chtelo zamyslet se nad vlastni vyrovnanosti. A to si dovoluji rici i presto, ze te neznam. Otazky neznamenaji kriticke odsouzeni nekoho/neceho, otazka znamena zajem o dane tema a pomaha rozsirovat obzory. Lide by to tak meli delat i v praci. Kdyz neco nevim, tak se zeptam, kdyz mne neco zajima, tak se zeptam.

A prave u Ivanina pojeti behu marathonskeho je diskuze na miste. Prave proto,z evyvolal tolik ruznych reakci.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 09.08.2012 17:57:00

Když už jsme u těch diskusí, tak by mě zajímal názor na strategii rychlejších prvních 5 km, viz též graf

Miloš k tomu píše: Ivana udělala přesně to, na čem jsme se před startem domluvili. Rozeběhla to jak měla, sice má nyní pocit, že mohla běžet ze začátku trošku pomaleji, ale já vím, že nemohla, protože to by popřela sama sebe. Po prvních kilometrech podle plánu lehce zvolnila a držela tempo, dokud to jen šlo. V posledním okruhu jí začaly trošku docházet síly, což podle mě bylo způsobeno hlavně dosti prudkými změnami počasí.

Vím, že se obecně doporučuje rovnoměrné tempo, ale mně osobně je bližší právě ta strategie, kterou zvolila Ivana, zřejmě po předchozí domluvě s Milošem, která více méně dle mého názoru odpovídá strategii rovnoměrné tepovky již od prvních km.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Sloviensko

rudo muž 09.08.2012 23:23:50

>> kanovsky, 09. 08. 2012 17:57:00

mam na to prave opacny nazor, prvych 5km podla mna by malo byt najpomalsich a z praktickeho hladiska mam na to aj dalsi dovod – casto nie je ani cas ani priestor sa dokonale rozcvicit pred maratonom a tiez bezci podvedome nechcu pred startom moc behat kedze ich caka az 42km tak prvych 5km by malo sluzit ako rozklus pri tepe velmi hlboko pod pozadovanym priemernym tepom

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha 3

Celkem 38273,15 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:29 (2015)
půlmaraton: 1:32:22 (2016)
maraton: 3:24:57 (2008)

intensity žena 10.08.2012 09:47:16

Tak jako chápu tohle rozebírání maratonského času z Vašeho pohledu, určitě to k tomu v diskuzích patří. Já to jen vnímám úplně laicky tak, že celý výsledný čas byl stanoven na základě pocitů Ivany, její dobré pocity z běhu jsou někde u 3.45min/km (a u mě…no nic:-) )

Každopádně to vnímám takhle: Miloš: „Ivčo, stanovíme první pětku rychlejší, máš na to zkraje běžet rychle. Uvidíš, jak se Ti poběží, takže buď to budeš držet někde kolem toho času nebo trochu zpomalíš, uvidíš, jak to půjde. Hlavně si to užij a opatruj se! :-) Čas v cíli může jenom překvapit! “:-)

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 21.08.2012 18:53:49

Na bezvabeh se objevilo zajímavé zhodnocení olympijských maratonů

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
Nalezené položky: 74 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.