Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běchovice: vystřídá v bitvě o silniční tituly veterány definitivně mládí?

Běchovice: vystřídá v bitvě o silniční tituly veterány definitivně mládí?
foto: Zdenek Krchák

Petr Kostovič | 21.09.2012 | přečteno: 4312×

„Ještě za pět let tu budou vyhrávat Štefko a Kamínková,“ znělo v roce 2008 v odborných kruzích po mistrovském závodě Běchovice-Praha. Mladí běžci tehdy na nejlepší veterány nestačili. Po čtyřech letech to už je jinak. Potvrdit by to měl i nedělní závod. Mezi muži patří k velkým favoritům na tituly triumvirát Kocourek, Kreisinger, Homoláč. V ženské kategorii se dávají velké šance Peckové, která stejně jako oni ještě zdaleka nepřekročila třicítku. O prize money s nimi zabojují keňští běžci.

Obhájce titulu Milan Kocourek (AK Kroměříž) sice v úvodu září podlehl při Mattoni Grand Prix oddílovému kolegovi Jiřímu Homoláčovi, minulý víkend při RunTour v Hradci Králové však již s přehledem porazil kousajícího zahraničního soupeře a hlásil: „Znovu se dostávám do formy.“

„Všechny závody, jichž se Milan zúčastní do prosince, tedy i Běchovice, směřují k jedinému vrcholu, mistrovství Evropy v krosu,“ krotí hlasy sázející na Kocourka jeho trenér Jiří Sequent. Těžko však věřit tomu, že by do nedělního mistrovského závodu Kocourek nevložil maximální úsilí. Výrok jeho trenéra lze spíše chápat tak, že na Běchovice prostě letošní mistr republiky v běhu na 10 000 metrů speciálně neladí a poběží je z dlouhodobé přípravy na prosincový vrchol.

Roli favorita se mu kromě Homoláče pokusí znesnadnit i Jan Kreisinger, další běžec AK Kroměříž a účastník maratonu z OH v Londýně. Měl by již být odpočatější než při Mattoni Grand Prix, kdy sice porazil Kocourka, ale podlehl Homoláčovi. O stupně vítězů se budou chtít poprat i další. Dobře se na Běchovice umí připravit další mladík, čtyřiadvacetiletý Lukáš Kourek z Nového Města na Moravě.

O celkové vítězství se s našimi nejlepšími vytrvalci utkají keňští běžci z tréninkových skupin působících v Maďarsku a Polsku. Ze čtyř Afričanů, kteří se do závodu přihlásili, se nejlepším osobním výkonem na deset kilometrů (28:10) může pochlubit Wycliffe Kipkorir Biwot. I Edwin Kirui a Samuel Kemboi však umí desítku pod 29 minut. Jejich aktuální výkonnost je otázkou, možná bude na úrovni nejlepších českých vytrvalců. Nebude-li foukat tradiční protivítr, mohl by z tohoto souboje vzejít rychlý vítězný čas.

Prosadí se mládí i mezi ženami? Pokračování napínavých soubojů Kamínková-Sekyrová z posledních let se pravděpodobně letos nedočkáme. „Jsem stále členkou AK Olomouc a v klubu mi sdělili, že Běchovice prostě běžet musím, ale letos jsem už netrénovala tolik jako dříve,“ devalvuje své šance Petra Kamínková, jedenáctinásobná mistryně republiky z Běchovic.

Na koho tedy vsadit? Na čtyřicetiletou olympioničku Sekyrovou z AK Sokolov?

„Věřím, že se už prosadí mladší generace. Květa Pecková má za sebou sérii vítězství v domácích závodech RunTour, pravdou ale je, že ji tam nikdo nepřinutil k maximálnímu nasazení. Pro mne je však tentokrát favoritkou číslo jedna právě ona, i když mi chybí konfrontace z poslední doby s ostatní špičkou. Nelze ale podceňovat ani Lucku Sekanovou, i když právě u ní není k dispozici dostatek výsledků na delších tratích z poslední doby,“ zvažuje šance žen na titul znalec českého běhu Ivo Domanský. Silnici podle něj umí i Monika Preibischová z AC Mariánské Lázně a překvapit může i Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava).

A jsou tu i další kandidátky na stupně vítězů. Loňská bronzová příčka určitě zachutnala Kristiině Mäki (Hvězda SKP Pardubice), podceňovat nelze ani vrchařku Pavlu Schornou-Matyášovou (TJ Maratonstav Úpice). Při letošním mistrovství republiky v krosu také nebyla považována za největší favoritku na zlato, a přece si je nakonec ze Střelských Hoštic odvezla.

Mezi juniory se představí trojice letošních medailistů z dráhové desítky Josef Havlíček, Libor Bucifal, Jan Janů, v soutěži juniorek se můžeme těšit na sestry Drahotovy z projektu České maratonské naděje, o titul bude určitě bojovat i Helena Tlustá z TJ Nové Město na Moravě či Lada Nováková (TJ Jiskra Havlíčkův Brod).

Závod má však i další rozměr. Ochutnat deset kilometrů s proslulým Hrdlořezákem v závěru přijede do Prahy na jeden a půl tisíce kondičních běžců nejen z České republiky. Budete-li mezi nimi i vy, stanete se součástí stošestnáctileté tradice nejstaršího nepřerušeného běžeckého závodu na evropském kontinentu.


SEZNAM PŘIHLÁŠENÝCH DO MISTROVSTVÍ ČR NA 10 KM

WEB ZÁVODU

Anketa

Která žena se stane v neděli mistryní republiky v silničním běhu na 10 km?

 
44 hl.
 
33 hl.
 
2 hl.
 
7 hl.
 
1 hl.
Celkem hlasovalo 126 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 28.09.2012 00:05:20

„Ještě za pět let tu budou vyhrávat Štefko a Kamínková,“ znělo v roce 2008 v odborných kruzích po mistrovském závodě Běchovice-Praha. Mladí běžci tehdy na nejlepší veterány nestačili. Po čtyřech letech to už je jinak. Potvrdit by to měl i nedělní závod. Mezi muži patří k velkým favoritům na tituly triumvirát Kocourek, Kreisinger, Homoláč. V ženské kategorii se dávají velké šance Peckové, která stejně jako oni ještě zdaleka nepřekročila třicítku. O prize money s nimi zabojují keňští běžci.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.