Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

KOMENTÁŘ: Co přinesly letošní Běchovice?

KOMENTÁŘ: Co přinesly letošní Běchovice?
foto: Martin Symon

Ivo Domanský | 01.10.2012 | přečteno: 6402×

Pozvali mě známí z jihomoravské vísky na vinobraní, odmítl jsem. Možná jsem trochu vyšinutým člověkem, pokud odmítám podobnou pozvánku kvůli tomu, že se termínově kryje s Běchovicemi. Možná jsem, ale nelituji toho. Letos bylo v cíli nejstaršího evropského pravidelně pořádaného závodu opravdu na co koukat a také nad čím se zamyslet.

Po letech jsme zase viděli v Běchovicích na startu větší počet závodníků z Afriky. Ekonomická krize buší na brány ještě nedávno blahobytných západoevropských měst, ubývá pozvánek pro závodníky z černého kontinentu, kteří tvořili hlavní atrakci pro tamní zhýčkané publikum. Není divu, že manažeři jdou s požadavky dolů a v podstatě se již spokojují pouze s tím, co si běžci dosaženými časy skutečně vyběhají. Dobrý trend, myslím.

Stošestnáctý běchovický vítěz Samuel Kemboi se nechal před startem slyšet, že překonání letitého traťového rekordu jeho krajana Labana Chege (28:33) není pro něj nemožné. Těžko soudit, zda jej hnala touha po zisku slíbené prémie, ale přes veškerou snahu zůstalo pouze u zbožného přání. Letošní 116. ročník Běchovic provázalo mimořádně příznivé počasí, ovšem k překonání velmi kvalitního traťového rekordu je třeba i něco navíc – řekněme trochu větru v zádech. A ten letos chyběl.

Kocourek potvrdil formu, Pecková daleko za medailí

Vyšel mi tip na nového mistra republiky Milana Kocourka. Jeho trenér Jirka Sequent je ve svých výrocích tradičně opatrný, spíše než o běchovických ambicích hovořil o Milanově přípravě na nadcházející mistrovství Evropy v krosu, které se koná v prosinci v Budapešti. Přesto – nebo snad právě proto – jsem považoval Kocourka za největšího favorita letošních Běchovic. On i další dva čeští vytrvalci Jiří Homoláč a Jan Kreisinger dokázali v dramatickém souboji porazit někdejší obrovskou naději maďarské atletiky Barnabáše Beneho. Na jeho příkladu lze snad nejnázorněji demonstrovat, jak snaha po komerčním využití talentu vede v konečném důsledku spíše ke stagnaci.

A právě to by mělo být varovným signálem pro závodníky a závodnice naší mladé generace, pokud chtějí během několika příštích sezon výrazněji promluvit do výsledků nebo evropských tabulek.

Nevyšel mi naopak tip na novou mistryni republiky. Květa Pecková zůstala v posledním mistrovském závodě sezony daleko za výkony, které by opravňovaly k nadějím na zisk titulu. Možná, že by ráda vyměnila všechna letošní vítězství v seriálu RunTour za zlatou mistrovskou medaili.

Ještě že jsem do okruhu kandidátek na prvenství zařadil nenápadnou a občas přehlíženou Moniku Preibischovou. Monice letos sezona příliš nevyšla, zadostiučinění přinesl teprve poslední významný závod. „Monika byla v Americe na svatbě kamarádky, stíhala tam běhat, ale současně nachodila spoustu kilometrů při pěší turistice. A jak vidno, tato kombinace jí šla k duhu,“ tvrdí trenér nové mistryně republiky Pavel Tunka.

Mladá generace se konečně letos prosadila jak mezi muži, tak i mezi ženami. Mám radost z úspěchu Lucie Sekanové, která v juniorce patřila k velkým nadějím a v poslední době se z čela výsledkových listin jakoby vytrácela. Letošní úspěch, doprovázený jednoznačnými vítěznými gesty v cílové rovince, bude pro tuto talentovanou Jihočešku určitě motivující. Vrchařská hvězda Pavla Schorná Matyášová brala svou „bramborovou“ medaili se stoickým klidem. „Už to jednu chvíli vypadalo, že budu třetí, musím si doma v duchu znovu přehrát film závodu a definovat situaci, která rozhodla,“ konstatovala beze stopy zklamání.

Dilema pro Sekyrovou

Dozrálo víno, dozrává čas pro ty starší. Někdejší běchovická královna Petra Kamínková už nepomýšlí na další tituly, přesto se po sérii zdravotních problémů dala obdivuhodně dohromady a podruhé ve třech týdnech jasně porazila generační souputnici Ivanu Sekyrovou. Sokolovská veteránka běhá po olympiádě v útlumu, zřejmě se bude muset rozhodnout, kterým směrem se chce v budoucnosti primárně vydat. Na prahu životní čtyřicítky opravdu nelze obsáhnout na patřičné úrovni vše…

Poněkud ve stínu dospělých probíhají na Běchovicích mistrovské běhy juniorů a juniorek. Pardubický talent Jan Janů odvedl beze zbytku to, co se od něj očekávalo, ale úctu a uznání zaslouží i jeho soupeři Radek Karnufek a Libor Bucifal, kteří doběhli v těsném závěsu za ním. Pokud byl letošní mistrovský závod juniorů vzácně vyrovnaný, pak juniorka Anežka Drahotová utekla soupeřkám ze své věkové kategorie o parník. Spolu s dvojčetem Eliškou tvořila donedávna elitní dvojici juniorských chodkyň, dokonce jejich letošní experiment se startem na mistrovství světa v běhu do vrchu jsme považovali spíše za dočasné vybočení z tréninkového kolotoče, ale dosažený čas na náročné běchovické trati (35:36) už napovídá, že by mohlo jít o dlouhodoběj­ší trend.

Nashledanou 29. září 2013

Běchovice – to ovšem nejsou pouze ti, o nichž se píše v pondělnících. Uznání zaslouží každý z těch více než 1 600 doběhnuvších. Opět jsme viděli na startu a v cíli 77letého Luboše Otčenáška, který si připsal další stěží uvěřitelnou účastnickou „čárku“, tentokrát již pětapadesátou! V letošním roce se počtem běchovických startů tento závodník AVC Praha dotáhl na legendárního, bohužel již zesnulého Jaroslava Kočího. A pokud mu to zdraví dovolí, musíme s ním prý počítat také v příštím roce.

Tato obdivuhodná a jinde naprosto nevídaná věrnost přivádí poslední zářijovou neděli do běchovické školy a následně na trať nejstaršího pravidelně pořádaného závodu v Evropě spousty běžců. Mnozí z nich se setkávají s kolegy pouze při této příležitosti. Z přátel, kteří vzpomínají na nezapomenutelné zážitky z minulosti, se však v okamžiku startu stávají nesmiřitelní soupeři, bojující urputně o každý metr či vteřinu. Ale hned po proběhnutí cílem se ze soupeřů opět stávají kamarádi a ti, kdo letos ve vzájemném souboji neuspěli, si v duchu či nahlas přísahají, že za rok to přátelům vrátí i s úroky.

Příležitost k tomu budou mít už za necelý rok, přesně v neděli 29. září 2013.

Komentáře (Celkem 26)

Nalezené položky: 27 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 01.10.2012 15:36:56

Pozvali mě známí z jihomoravské vísky na vinobraní, odmítl jsem. Možná jsem trochu vyšinutým člověkem, pokud odmítám podobnou pozvánku kvůli tomu, že se termínově kryje s Běchovicemi. Možná jsem, ale nelituji toho. Letos bylo v cíli nejstaršího evropského pravidelně pořádaného závodu opravdu na co koukat a také nad čím se zamyslet.
Odkaz na článek

avatar

Mariánské Lázně

Celkem 9874 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:34 (2015)
půlmaraton: 1:17:55 (2014)
maraton: 2:58:26 (2014)

Preiby muž 01.10.2012 17:03:24

„Monice letos sezona příliš nevyšla, zadostiučinění přinesl teprve poslední významný závod.“

Tak titul v hale 3000m, stříbro kros, bronz 10.000m a 5.000m dráha, titul 10km silnice, desítka za 34:35 (letos nejrychlejší z českých žen), pětka za 16:45. Opravdu nepříliš vydařená sezona nebýt Běchovic…

Jinak mě zajímá, co to znamená, že se talent komerčně zabije. Není to poprvé, co jsem o tom slyšel. Chápu to správně tak, že běžec obíhá relativně nevýznamné eventy kvůli prizemoney a to narušuje jeho trénink?

Motto: Když vás začne porážet mladší sestra, je na čase dopít pivo, zvednout se z gauče a začít se sebou něco dělat
avatar

Celkem 6331,04 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:16 (2012)
půlmaraton: 1:53:48 (2013)
maraton: 4:30:11 (2014)

Martin66 muž 01.10.2012 17:22:37

Pěkná fotka, ale vedoucí závodnice – K. Mäki – na ní není. Taky se o ní p. Domanský mohl zmínit, když udělala celý závod.

avatar

Praha 6

Celkem 1848 km
Minulý měsíc 0 km

klarusjaa žena 01.10.2012 17:55:12

>> Preiby, 01. 10. 2012 17:03:24

Jo taky sem si říkala.. chápu nevyšlo jí MČR na 10tis. metrů, ale holt forma nemůže být celý rok a únava se někde vždycky projeví. Jinak si myslim, že letos se Monča vyšplhala fakt vysoko a sem zvědavá, jak to bude probíhat v další sezóně.

avatar

Mariánské Lázně

Celkem 9874 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:34 (2015)
půlmaraton: 1:17:55 (2014)
maraton: 2:58:26 (2014)

Preiby muž 01.10.2012 19:05:37

>> klarusjaa, 01. 10. 2012 17:55:12

Tak ona změnila trenéra, měla větší tréninkové dávky a relativně krátkou dobu před dráhovou desítkou byla na vysokohorském soustředení, mimo jiné s Kristiinou Mäki (která se taky hodně přísně zlepšila), tak to vypadá, že po soustředění byla unavená a výsledky se dostavily na konci sezony (někdy v srpnu měla super extraligu, tuším, že právě tam měla těch 16:45 na pětce).

>> Martin66, 01. 10. 2012 17:22:37 Kristiina nebude na fotce, když běžela kus před zbytkem startovního pole. Ty, co jsou zde vyfoceny, ji po většinu závodu stahovaly.

Motto: Když vás začne porážet mladší sestra, je na čase dopít pivo, zvednout se z gauče a začít se sebou něco dělat
avatar

Celkem 3543 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 3:13:04 (2004)

ED muž 01.10.2012 20:50:39

díky za text. poněkud mne oddelal že jsme od 11:00 do 13:00 hedal na webu závodu vyýsedky – a byly tem nejnovější z roku 2010

avatar

Kalousek Milan muž 01.10.2012 21:08:08

Trochu s rozpaky si čtu odborný komentář Iva Domanského o Ivaně Sekyrové. Poopravil bych jej nejen ve věku běžkyně o které polemizuje, neboť Ivana je již za prahem čtyřicítky. Že si Ivana umí vybrat svůj jasný cíl jistě dokázala právě v letošní sezóně, kdy vše obětovala přípravě na olympijský limit a pak opakovaně na samotný olympijský maraton. Bez boje tak svým běžeckým kamarádkám odevzdala nejen titul půlmaratonský, ale i titul vrchařský. Že šla správnou cestou jistě málokdo pochybuje. Nejenže na LOH v Londýně neudělala ostudu, ba naopak stala se minimálně na další 4 roky nejrychlejší Češkou v historii olympijských maratonů. Je poměrně jasné, že z maratonských příprav ve dvou rychlých sledech po sobě, při kvalifikačním limitu a v samotném olympijském závodě určitý útlum přichází a jen málokdo může očekávat od absolventa tohoto dobrodružství rychlé pětky. Pouští-li se ale Ivo do odborných komentářů měl by si ověřit i dlouhodobou výkonnost. Ivany běchovický čas 35:12, byl jen o 9 s. pomalejší než její loňský vítězný a pouze o 15 s pomalejší než její běchovický osobní rekord. yslím, že za těchto okolností nebylo na škodu postavit se na start a třetí titul odevzdat nastupujícímu mládí osobně. Také z toho vyplývá, že Ivana běhá pro svou radost již pár let podobně. Že je v Ivošově komentáři skrytá určitá tendenčnost, pak naznačuje komentář o dvou jasných Ivany prohrách s o 2 roky mladší Petrou Kamínkouvou. ANO obě kamarádky se střetly za poslední 3 týdny ne 2×, ale hned 3×. Adidas 5 km 8.září vyhrála Petra o 9 s. Ivana běžela o sekundu pomaleji svého osobního rekordu. Ve druhém měření 16.9. na ústeckém půlmaratonu zvítězila naopak Ivana o 3:59 min. a dokázala, že maratonský duo trénink umí zužitkovat stále dobře. Běchovice pak zase rozhodla pro sebe Petra, tentokrát o rovných 30 s. Tak snad to Ivo svým komentářem holkám neotráví, byla by škoda přijít o ty skvělé souboje našich skvělých běžkyň i za prahem čtyřícítek. Stejně tak se ale těším na ještě dloholeté Ivošovo objektivní komentáře. Tenhle považuji pouze za náhodile unavený.

Motto: Hlavou zeď neprorazíš, ale občas někým zatřeseš.
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 02.10.2012 08:10:11

>> Martin66, 01. 10. 2012 17:22:37

Take mne prekvapilo, ze se nezminil o Kristine, bez ni by to holky tak rychle nedaly (ano, spekulace, vim), takhle do tohomusely slapat mnohem vice, kdyz byla ve predu. Zdrava drzost a dravost, s jakou bezela by si zminku zaslouzila (pominu li treti misto).

Jak videt dle kometaru, pri vsi ucte k panu Domanskemu,„preh­matu“ je vyse. Ja bych dodala jeste ten u stale jeste dorostenek Drahotovych. Mozna pan Domansky bral jejich start na MS v behu do vrchu jako experiment, ale holky skvele behaji a chodi jiz nekolik let. Ano, jsou spise chodkyne, ale kombinuji uspesne nekolik sportu (chuze, beh, kolo) a i proto byly pred vice nez rokem vybrany do projektu P. Capalba Czech Marathon Hopes. Ivuv komentar ma co docineni s tim, ze vi, ze jejich trenerem je Ivo Pitak – repre trener chuze, ale asi mu uniklo, ze Ivo vyrazne zmenil zpusob pripravy svych sverencu, neb od dob zavodeni jeho soucasne zeny Barbory Dibelkove Pitak skvele kombinuje pripravu bezeckou s chuzi a dalsimi sporty. Bara patrila k nasim elitnim bezkynim na 3000m pr. ve sve dobe (delala i triatlon), nasledne Z. Schindlerova take (ta mela na Bechovicich sveho casu take placku), u Ivose se bezecky znacne zvedla L.Pelantova a soucasna generace sester Drahotovych tento trend potvrzuje. Ivos Pitak jde cestou kombinace a variability treninku u vsech svych mladych sverencu a evidnetne mu to vychazi. Tyden pred Bechovicemi sestry vyhraly MCR v casovce tymu na kolech. Pokud si clovek vezme jejich mezicasy z 1/2marathonu Hervis na jare, cas na Mattoni 5km (kde startovaly po dopolednich 5km chuze v extralize), pak vykon Anezky zas takovym prekvapenim neni. Ani Elisky, na te je vsak vice patrna unava ze sezony. Ivo Pitak svym pristupem vyvraci zcestny nazor mnoha ceskych atleticky treneru, kteri maji dojem, ze chuzi delaji ti, co neumi behat. Uvidime, kterou cestou obe sestry jednou pujdou, ale pokud jim vydrzi elan a chut do treninku, minimalne na republikove urovni budou uspesne kombinovat jeste dlouho. A splni li limit, pak i na urovni vyssi (viz letosni start Anezky na 1500m pri MSJ)

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Praha

Celkem 7881,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:33 (2014)
půlmaraton: 1:28:26 (2014)
maraton: 3:21:53 (2014)

ped7g muž 02.10.2012 10:54:07

>> skritek Hugo, 02. 10. 2012 08:10:11

Ja atletice moc nerozumim, ani to nesleduji do detailu, ale kdyz takove „mlade“ zabehne lepsi cas nez olympionicka Sekyrova, tak se snad ani neda pochybovat o tom, ze behat umi, ne? :) A je uplne jedno jestli je jeji hlavni disciplina chuze, mne staci ten vysledek a nezbyva mi nez smeknout.

Motto: Pain is temporary, quitting lasts forever.
avatar

Praha 4- Písnice

Celkem 167471,18 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:32:53 (1983)
půlmaraton: 1:14:34 (1986)
maraton: 2:33:20 (1984)

cernyvac muž 02.10.2012 12:33:08

Pro mne byl zajímavý letošní příchod na start – a to jsem startoval po 32. Jako většinou jsem i letos využil spojení ČD, vlakem 8:49 z Masaryčky, nemělo to chybu. Elefant pěkně uháněl, paráda. Za to Běchovice nás v podchodu přivítaly pěkným, hezky uleželým alespoň 40 cm dlouhým, a patřičně vonícím ho…m. Prostě Balkán se vším všudy…

avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 02.10.2012 17:04:01

Měl bych několik poznámek:
1) v žebříčku je zase dle bodů vidět, jak vzorec znevýhodňuje závody s kvalitní konkurencí
2) Milane, Ivana šla 36:12, ne 35:12 a od jisté doby se mi zdá, že na webu AK Sokolov chybí zprávy ze závodů, které se Ivaně úplně nepovedou – MS do vrchu, Běchovice, … ani řádka.
3) někteří ve startovce ještě chyběli, protože vydělat nějaký chechtáky na 2hradech apod. je drobet snadnější než na Běchovicích
4)záleží na tom, kdo na Běchovice ladí – pokud chceme kvalitní atlety vidět i na „běžných“ závodech tak se hold stane, že nemají svůj top den, ale třeba pro mě je věrohodnější běžec s kvalitními časy v průběhu sezóny než 3 top časy a jinak trénující kdesi … Na druhou stranu vyhrávat 5, 10km a připravovat se na maraton taky nejde, že jo. Navíc řekněme si to upřímně – ekonomicky je lepší vybrat jiné závody než Běchovice
5) pro Kaňovského – za 36:05 se to dá běžet s posledním tréninkem někdy zjara :-) od té doby běhám jenom závody a jinak letos asi 300km :D
6) řešit RT fakt nechápu, kor u lidí mimo top 10 a při startovním zdržení do 20sec. P.S. pro Ivču S. díky za povzbuzení, ale já už byl tak vyšitej, že mi nepomáhalo nic, až úleva v cíli.

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 02.10.2012 18:17:34

>> honzaherda, 02. 10. 2012 17:04:01

ad 1) ano, bylo by dobré, kdyby se při výpočtu průměru první desítky zohlednila i výkonnost běžců, která ji dosáhla, a kdyby se pak odbouraly či potlačily body za percentil (mnohem lepšího percentilu pořadí člověk dosáhne na super mega akciích, jako je PIM, než třeba v Běchovicích)

ad 5) však nikde netvrdím, že by snad mých 39:37 měl být nějaký super výsledek, a už vůbec netvrdím, že k dobrému času na desítku je potřebné naběhávat nějakou velkou kilometráž. Běhám tak, jak mě baví, a jak vyhovuje mým možnostem, nic více. Rozhodné toto není optimální trénink na desítku a zřejmě ani na maraton. Konečné jsem napsal komentář ze závodu

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Kalousek Milan muž 02.10.2012 18:51:31

>> honzaherda, 02. 10. 2012 17:04:01 Ano Honzo, čas jsem si spletl, ale nešlo to již opravit, časové rozdíly a komentář je k času, který uvádíš 36:12, takže to na věci nic nemění. Pohled na web AK Sokolov je relativní, Tobě se zdá, že píšeme o Ivaně málo, domácím třeba zas moc. Kompromisem je že píšeme co nás potěší.

Motto: Hlavou zeď neprorazíš, ale občas někým zatřeseš.
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 02.10.2012 19:34:47

>> ped7g, 02. 10. 2012 10:54:07

Psala jsem to ne proto, abych poukazala na to, ze Anezka a Eliska jsou chodkyne, ale proto, ze pan Domansky hovori o experimentu v podobe jejich startu na MS v behu do vrchu. Pokud se clovek podiva globalne na jejich celorocni vysledky, pak se o experimentu moc mluvit neda. Radu veci clovek vynecha, obe holky statecne sekunduji ci porazeji specialistky na mnoha vytrvalostnich tratich.

Porazka Ivany Sekyrove i radou jinych neni moc prekvapiva, Ivana ma za sebou velmi kvalitni maraton pred cca 6 tydny a asi malokdo cekal, ze by skutecne obhajila. Sama Ivana do rady adeptek kvalitnich bezkyn Anezku zahrnula. Ivany vykon povazuji za velmi kvalitni v kontextu s nedavnym maratonem a tim, ze ostatni holky mely vice casu se na zavod specielne pripravit. Vysoce si cenim i jeji ucasti v zavode i s vedomim, ze s nejvetsi pravdepodobnosti pozna porazku od vice ceskych devcat. Svou nominaci na OH musela sve souperky hodne motivovat a i pred startem na Bechovicich si toho musela byt vedoma. A pred tim, ze i tak se ke startu odhodlala smekam. Nicmene uznejme, ze i v optimalni forme by na ni Anezka zase tak moc neztratila. Je ovsem velky rozdil bezet marathon a 10km.

Promin, sam pises, ze atletice zase tolik nerozumis, proto dovysvetleni meho prispevku :-))

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Praha

Celkem 7881,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:33 (2014)
půlmaraton: 1:28:26 (2014)
maraton: 3:21:53 (2014)

ped7g muž 02.10.2012 21:26:00

>> skritek Hugo, 02. 10. 2012 19:34:47

Mne jako hobikovi tvuj detailni rozbor prinesl mnoho zajimavych informaci ktere bych jinak nevedel, diky. Ja tu moji reakci psal jen jako doplneni, ze i bez tveho rozboru mne staci jen ten vysledny cas, abych to nebral jako nejaky „experiment“. A chapu ze Ivana neladila formu na Bechovice, ale presto ten jeji vykon nezabehne jen tak kde-kdo, tady v MCR by se ty holky dali spocitat na prstech ;))), Takze kdo dokaze zabehnout podobny cas, tak uz je urcite bezkyne. Alespon pro mne. :) I kdyby mi pan Domansky tvrdil ze je to „jen chodkyne a experimentuje“, ja mam kriteria mnohem jednodussi. :D

Joooo… az budu ja dychat panum jako Homolac na zada, pak mozna zprisnim posuzovani jinych, ale zatim to mam jednoduche.

Motto: Pain is temporary, quitting lasts forever.
avatar

Sloviensko

rudo muž 02.10.2012 22:30:51

po maratone je casove okno od asi 10 dni do snad 24 dni, teda v praxi 1–3 tyzdne, ked sa prejavi odbehnuty maraton narastom vykonnosti na 10km (a ine podobne vzdialenosti), teoria hovori o superkompenzacnom efekte po extremne narocnom aerobnom treninku (myslene odzavodeny maraton) a prax to potvrdzuje od elitnych bezcov az po hobikov (ktory maju ale dostatocne objemy a schopnost sa zregeneraovat). Aj Petr K to viackrat uspesne vyskusal. Takze vseobecne tvrdenie ze behat dobre aj maraton aj 10km sa neda, nie je pravda a ze sa neda odbehnut kvalitne 10k po maratone tiez nie je pravda, mozme spekulovat ze tych 6 tyzdnov uz bolo moc a efekt sa vytratil a telo vpadlo do utlmu, ale to by sme museli najst v obdobi po maratone nejake extra dobre vysledky napriklad nejaky osobak. Ked I.S. vybuchla na MS do vrchu, tak sa na to pozreli viaceri akoze – su to ine svaly bezat do vrchu a ked trenovala len rovnu cestu, tak tie svaly do vrchu stratili silu a vytrvalost. Na druhej strane vela maratoncov beha kopce neustale, pretoze ta sila z behanie do vrchu a aj dolu kopcom je to co nohy maratonca potrebuju ako specialnu odolnost na beh po ceste v rychlom tempe v trvani cez 2H. Bechovice – ak by sme pripustili ze na Bechoviciach trva 10km o 1 minutu dlhsie ako inde, aj tak su casy zien dost pomale a kto koho porazil nie je az tak dolezite, tie vykony z medzinarodneho hladiska nic neznamenaju. pre muzov to je podobne ak muz ma mat slusnu medzianardonu vykonnost 27–28 minut, tak Bechovice musi behat za rovnych 29.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Ústí nad Labem

Celkem 4531,62 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:53 (2008)
půlmaraton: 1:42:24 (2008)
maraton: 3:54:51 (2004)

PetrK muž 03.10.2012 13:30:36

Skvělý a dramatický závod žen. O titul bojovala desítka běžkyň a do poslední chvíle nás napínaly v tom, která z nich se v cílové rovince objeví jako první. Gratulace Preibischové, běžela takticky a věděla, kde zaútočit. Škoda, že záznam České televize neukázal moment jejího nástupu, okamžik, kdy se odpoutala od zbytku pole.

Dobře, že vzrostla konkurence, vpřed se derou mladé běžkyně. Kéž budou mít vůli, chuť a sílu těch starších, dosavadních vládkyň Běchovic.

Před výkony Sekyrové a Kamínkové stále smekám. Komu se blíží čtyřicítka nebo ji už překročil, ví, jak bolí tréninky, pomalejší je i regenerace. K pochopení toho ani není třeba běhat desítku za 35 minut :)

Skvělý byl i závod juniorů, první tři v cíli v šesti sekundách v pěkných časech. Zase škoda, že doběhli, aniž by někdo věděl, že právě finišují. Babička vítězného Honzy Janů tušila, že zvítězí, i když optimismus před závodem krotila a uznale mluvila o konkurenci. Do Prahy mu přijela fandit z Nového Města na Moravě. Byla prvním divákem letošních Běchovic, na židličce u cílového koridoru si zabrala místo už v deset, aby mohla o dvě a půl hodiny později tleskat vítězství svého vnuka. Pěkné :)

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 03.10.2012 14:09:22

>> rudo, 02. 10. 2012 22:30:51

Myslis, ze je nutne uroven letosnich Bechovic porovnavat se svetem? Vezmu v potaz zenskou kategorii – dik Ivanine nominaci na OH ziskaly ostatni holky velkou motivaci Ivanu porazit. Muzeme o tom spekulovat, ale je to vice nez evidentni. Hodnoceni Bechovic v porovnani predchozich rocniku vychazi fantasticky. Vetsinu trati se o vitezstvi prala vyrovnana skupina zen, ktera stihala Kristinu Maki a prvni desitka vcetne juniorky Drahotove zabehla velmi kvalitne v porovnani s predchozimi rocniky. Jde videt, ze na sobe holky makaji a zensky beh uz neni jen o souboji Kaminkova- Sekyrova. Holky rozsireni se konkurence a zvyseni kvality (vezmou li se prumery casu) urcite motivuje a pro cesky zensky vytrvalostni beh je to jen dobre. Ony samy moc dobre vi, jak daleko je do svetove konkurence, ale bude je vice motivovat to, ze jim rekneme: „jo, jako mas placku na MCR a co? V porovnani se svetem jsi xta liga“ nebo kdyz rekneme „hele super, chybel kousek, jeste trosku maknout a treba za rok ta placka bude“…Holky urcite velke uznani zaslouzi ( i ty, co medaily nebraly), dik patri Petre K., ktera ac odchazejici se stale s ostatnimi pousti do krizku a zase – motivuje tim ostatni zkusit ji na sklonku kariery porazit. Osobne se budu tesit na to, jak holky zamakaji pres zimu a budu za sebe Bechovice hodnotit v pomeru k dlouho stojatym vodam ceskeho vytrvalostniho sportu v minulych rocnicich nez porovnavanim s vykony bezeckych svetovych profesionalek.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Alen žena 03.10.2012 17:01:37

>> rudo, 02. 10. 2012 22:30:51

Asi je zbytečné příliš zdůrazňovat realitu, že jsme na dlouhých tratích krapet dál za světem i Evropou. To víme. Jsme. Ale kdo ví, možná jsou holky, které se letos pohybovaly na Běchovicích v přední části desítky, do budoucna naše výborné vytrvalkyně. (I muži.) Jen je jasné, že trénink a výkon na dlouhou trať je „na dlouhou trať“, takže se musí umět čekat, makat a jít krůček po krůčku. Projev holek v průběhu závodu byl výborný. Kristina M. si vyzkoušela závod start-cíl. Klidně se ji může stát vícekrát, že při stejné taktice zase neudrží první pozici, ale s dalším tréninkem pak může mít velkou šanci, že už si odtáhne celý závod i s vítězstvím. Je to jeden z velmi dobrých způsobů posouvání výkonnosti. Osmička holek za ní zvolila jinou taktiku. Vyčkávala. I to je umění. Nenechat si závodníka před sebou příliš utéct, nenechat si vnutit tempo, které nechci a ve správnou chvíli nastoupit. Bylo se na co dívat. Jedinou vrásku mi udělal komentátor, když v cíli trochu netaktně komentoval porážku starších holek mladšími. Věřím, že chtěl zdůraznit, že se konečně něco děje a naše mladé holky jsou nadějí pro dlouhé tratě, ale neposlouchalo se to nejlíp.

>> skritek Hugo, 03. 10. 2012 14:09:22 A k počasí na Běchovicích – ne v každém ročníku bylo tak přívětivé počasí jako letos. I to ovlivňuje výkony. Takže časy, které byly dosaženy s větrem do zad, v protivětru, nebo skorobezvětří, to je porovnávání neporovnatelného. Jiná věc je, že o prvenství nebojovala jedna nebo dvě závodnice, jako v jiných ročnících, ale celá skupina.

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 03.10.2012 22:19:34

>> Alen, 03. 10. 2012 17:01:37

jj, naprosto souhlasim vcetne pocasi, casy to ovlivnilo urcite, narazela jsem vsak hlavne na zpusob jak se bezelo a jak jsem psala – nebyla to show dvou bezkyn, coz je super a prave projev holek, to je to, co zasluhuje uznani. Bechovice byly najednou nejak zajimavejsi a prave proto, ze vytrvalostni beh je dlouhodoba zalezitost se mi zvyseni konkurence, navyseni mnozstvi vyrovnanych souperek moc libi.

Mimochodem, blahopreji k letosnim vykonum sverenkyne, i bez placky hezke.

P.S Pokud komentator povidal, co pises, tak to je hodne smutne. Ty starsi holky totiz ten zavod delaly kolik let…

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Sloviensko

rudo muž 03.10.2012 22:31:15

>> skritek Hugo, 03. 10. 2012 14:09:22

ale jo, s tym suhlasim, ja som pisal o inom, nove holky a mlade holky sa snazia a je sanca do buducnosti, ale osobne neberiem ze ucast Ivany na OH bola podnet k tomu, aby zacali makat v treninku, Tie holky makaju uz roky a neverim ze su jasnovidkyne a videli pred rokmi ze Ivana pobezi OH maraton. Snad najlepsie to popisuje Dana Zatopkova ako odpoved Emilovi ked tvrdil ze jeho vitazstvo na 5000m ju nadchlo a koli tomu hodila ostep na zlatu medailu : Tak chod bezat 5km a nadchni hocijaku holku ze kolko ti potom hodi ostepom.

Vacsina tych holiek co bezali Bechovice nemusi mat vobec ambicie bezat OH maraton, mozno budu vzdy behat kratsie trate a vobec ich nemusi zaujimat ze CAS mal na Londyn z hladiska tradicie nezvycajne nizky limit a bolo sa tam teda tentokrat lahko nominovat a tiez ze tak idealne podmienky ake boli na tejto OH na zenksy maraton, neboli nikdy v historii a asi uz nikdy nebudu.

a tak z odstupu pri celkovom hodnoteni sa mi paci pristup Dana Oralka – som jednooky medzi slepymi, pricom je to paradoxne od jedineho bezca co ma momentalne svetove vysledky

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 03.10.2012 22:39:18

>> rudo, 03. 10. 2012 22:31:15

Ještě je tu jedna běžkyně se světovými výsledky. :-)

Motto: www.marek27.cz
avatar

Sloviensko

rudo muž 03.10.2012 22:44:56

>> marek27, 03. 10. 2012 22:39:18

hm, z tych co sli Bechovice ako bezkyne, svetove vysledky v juniorskej kategorii (dorasteneckej ?) samozrejme maju aj Drahotove dvojcata.

na 100m prek az 400prek je to samozrejme o inom

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 03.10.2012 23:49:53

>> rudo, 03. 10. 2012 22:44:56

asi myslel Míšu…

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 04.10.2012 06:38:05

>> Láďa S., 03. 10. 2012 23:49:53

Přesně tak.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Sloviensko

rudo muž 04.10.2012 09:01:52

>> Láďa S., 03. 10. 2012 23:49:53

aha, dik

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 06.10.2012 17:35:18

Ještě se vrátím k diskusi o Ivaně Sekyrové. Stačí se kouknout na výsledky dnešního plzeňského půlmaratonu. Kolik českých žen letos běželo rychleji než Ivana? Jedna.

Motto: www.marek27.cz
Nalezené položky: 27 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.