Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Cypra s Vabrouškem v roli favoritů letošní Beskydské 7

Cypra s Vabrouškem v roli favoritů letošní Beskydské 7
foto: Beskydská 7

| 30.08.2013 | přečteno: 7818×

Tři tisíce závodníků se v pátek vydají zdolat sedm beskydských vrcholů. Extrémní horský závod adidas Continental Beskydská 7 nabízí převýšení téměř 5 500 metrů a je domácím mistrovstvím v horském maratonu dvojic. Už půl roku před startem byl beznadějně vyprodaný. Vyhraje jasný favorit – tandem Cypra s Vabrouškem?

Loňský ročník vyhráli Tomáš Petreček s Pavlem Štrynclem. Oba jsou přihlášeni také letos, tentokrát ale každý v jiné dvojici. Cesta k vítězství se tak otvírá Zbyňkovi Cyprovi s Petrem Vabrouškem, kteří loni skončili druzí a po celkovém letošním vítězství v seriálu Horská výzva si určitě brousí zuby na další zářez. Oslovili jsme devět závodníků se šancemi na přední umístění a každému z nich položili pět otázek.

Pokolikáté jsi na B7? Jaký byl na tomto závodě prozatím tvůj největší úspěch?

Vašek Martinec: Na B7 startuji podruhé. Minulý rok byla B7 můj první závod v životě, a proto byl úspěch, když jsme s parťákem došli do cíle pod 24 hodin.

Klára Rampírová: B7 se účastním podruhé, loni jsme vyhrály se Svaťou Hanzlovou kategorii dvojice ženy mezi 40–50 lety a v celkovém pořadí dvojic žen jsme skončily na druhém místě. Letos jsem všechny závody dvojic absolvovala s Kristýnou Skalickou. Vcelku se nám dařilo, takže jdeme spolu i B7.

Petr Očenášek: Zatím jsem byl pokaždé, letos je tedy už můj čtvrtý ročník. Jako úspěch beru fakt, že jsme dvakrát viděli cíl. První ročník jsme zvládli těsně pod 20 hodin, ten poslední pak těsně nad 22 hodin.

Aleš Palko: B7 jdu poprvé.

Petr Štverka: Letos jdu B7 poprvé.

Michal Hurta: Letos běžím poprvé. Úspěch bude, když se nám podaří doběhnout pod 20 hodin.

Tomáš Petreček: Běžel jsem prozatím všechny ročníky. Nejcennější je pro mě určitě úspěch z minulého roku, kdy jsme společně s Pavlem Štrynclem protli cílovou pásku jako první.

Kristýna Skalická: Sedmičku jdu poprvé.

Petr Míl: Byl jsem na dvou ročnících. První rok jsme s Reném Trebunou vyhráli a rok na to jsme s Filipem Šilarem skončili druzí. Loni jsem se nezúčastnil, jelikož jsme následně za čtyři dny odjížděli s týmem Adidasu na MS v Adventure Race a v mém věku už bych určitě nezregeneroval tak, abych tam mohl naplno závodit.

Co si od letošní účasti slibuješ?

Vašek Martinec: Očekávám, že se mi podaří vylepšit čas z minulého roku! Bude to ale hodně těžké, protože minulý týden jsem se účastnil nejtěžšího horského ultra (UTMB ), co jsem kdy běžel a únava je stále hodně znát.

Klára Rampírová: Opět úžasnou atmosféru na startu, noční pohled na svítícího hada z tisíců lidí, klikatícího se v kopcích, ranní svítání, trochu únavy a bolesti, hodně endorfinů, pivo a euforii v cíli, a když vše půjde, tak i místo na bedně.

Petr Očenášek: Chtělo by to dát pod 20 hodin, ale budeme rádi za cíl.

Aleš Palko: Úplně původní plán byl zvítězit, ale nepodařilo se mi zlanařit Petra Vabrouška. Druhý plán pak byl zvládnout závod za zhruba 14 hodin. Nakonec ale budu rád za 15–16 hodin. Můj parťák totiž marodil a já vlastně ani vůbec netuším, co se mnou udělá téměř 100 km.

Petr Štverka: Očekávání je, že to bude bolet a že to bude zážitek, jaký jsem ještě neměl. Slibuju si také bližší seznámení se s tímto závodem a také s mojí morálkou. Je to prostě výzva!

Michal Hurta: Od závodu si slibuji jediné: Přežít. A samozřejmě úžasný sportovní zážitek.

Tomáš Petreček: Nedávno jsem se vrátil z expedice, kde se nám podařilo uskutečnit své sny a vylézt na dvě osmitisícovky Gasherbrum I a II. Ta dřina a výpadek běžeckého tréninku mne poznamenala. Letos to bude z mé strany pomalejší.

Kristýna Skalická: Slibuji si od toho pěkný „výlet“ po Beskydech. (úsměv)

Petr Míl: Určitě se nechceme s Liborem Uhrem jenom zúčastnit. To by byl alibismus. Chceme se poprat o bednu. Ale člověk míní a život mění a někdy je člověk rád, že dorazí vůbec do cíle. Tak se necháme překvapit.

Co tě na B7 láká? Proč se jí účastníš?

Vašek Martinec: V Beskydech jsem se narodil a vyrostl, v zimě zde lyžuji a jezdím na běžkách, v létě běhám a jezdím na kole. A byla by škoda se neúčastnit tak krásného závodu, když je to „doma“. Navíc je to pěkná myšlenka spojit nejvyšší vrcholy Beskyd v jeden velký a zároveň se potkat s lidmi, kteří mají stejný koníček a milují hory, ať už to je Himáláj nebo Beskydy.

Klára Rampírová: Loňská B7 byl můj první dlouhý závod, do té doby jsem běhala sem tam nějaké silniční desítky a jeden maraton, ale neuspokojovalo mě to. Více mě lákala příroda. A protože bydlím ve Frenštátě pod Radhoštěm, šla jsem se podívat na start B7 před dvěma lety. Považovala jsem za šílenství na něco takového se přihlásit, ale naprosto mě vtáhla ta předstartovní atmosféra a představa vyzkoušet si, co zvládnu. Bylo rozhodnuto…

Petr Očenášek: Ten mordor, který nás vždy čeká.

Aleš Palko: Loni jsem uviděl na ČT dokument a řekl jsem si: „Do toho jdu!“

Petr Štverka: Láká mě a zajímá to sebepřekonání. A taky tričko B7. Přítelkyně v těchto závodních ráda spí, tak ať z toho mého běhání taky něco má…

Michal Hurta: Láká mě náročnost závodu. Doufám, že nestartuju naposled. (úsměv)

Tomáš Petreček: B7 se odehrává v Beskydech, v horách, kde to mám velmi rád. Navíc, když v tomto prostředí ještě přidám běh, je to pro mě ideálně strávený čas. Těším se.

Kristýna Skalická: Závod mě láká právě proto, že jsem jej ještě nešla a jsem na něj zvědavá.

Petr Míl: Loni jsem večer v den závodu značil trasu B7 a bylo mi dost líto, že nestojím na startu v Třinci a neužívám si tu parádní atmosféru, která provází celý závod. Je to něco, co v naší republice nemá obdoby. Liborovi se fenoménem B7 podařilo správně zblbnout spoustu lidí tím správným směrem. Ta atmosféra, kdy vidíš tři tisíce bláznů připravených si hrábnout na dno, to je prostě něco.

Proběhla nějaká speciální příprava na tento závod?

Vašek Martinec: Celý rok, co jsem začal běhat závody tohoto typu, jsem se připravoval na UTMB – TDS. To vše je zároveň moje příprava na B7. Jinak jde téměř o každodenní trénink. Nejvíce mi da, čím dál více známý Lysacup.

Klára Rampírová: Obdobných závodů jsem se už letos zúčastnila několika, takže žádnou speciální přípravu na B7 nemám. Možná kromě té včerejší (příspěvek píšu ve středu ráno), kdy jsem si dala na klouby tlačenku, a abych doplnila sacharidy, zajedla jsem ji buchtičkami s krémem…

Petr Očenášek: Nijak zvláštní příprava neprobíhala. Tento rok jsem akorát začal chodit závody jako LH24, Horská výzva atd.

Aleš Palko: Speciálně na B7 jsem se vůbec nepřipravoval (už nemám v úmyslu zvítězit), ale jinak samozřejmě dost běhám a trochu jezdím na kole.

Petr Štverka: Speciálně asi ne. Dříve jsem běhal spíš v rovince a po asfaltu, až později jsem se přepnul na přírodu a v té době jsem se taky o B7 dozvěděl. V hlavě mi od té doby zní: „B7 se neptá, co jsi dělal minulý měsíc, B7 ti řekne, co jsi dělal poslední rok!“ A tak jsem se přeorientoval víc na kopce. Když pominu delší běhy s převýšením, jako přípravu beru třeba Valašský Hrb nebo Horskou výzvu v Krkonoších.

Michal Hurta: V rámci přípravy jsem během posledního půl roku navýšil kilometráž zhruba o třetinu.

Tomáš Petreček: Většinou se pokaždé připravuji, ale letos jsem před B7 neměl moc prostoru i ideálnímu tréninku. Na expedici v Pákistánu jsme strávili dva měsíce.

Kristýna Skalická: Příprava probíhala formou účasti na jiných závodech, jako byly Horské výzvy, Hostýnská osma nebo Valašský hrb.

Petr Míl: Tento rok jsem se spíše připravoval na zahraniční utratraily a teď chci vytěžit to, co jsem natrénoval. Moje speciální příprava na B7 vypadá tak, že čtyři dny před závodem si už dám volno bez tréninku.

Tvůj tip na vítěze?

Vašek Martinec: Přál bych si, aby to byl Standa Najvert a Tomáš Svoboda z Julboway.

Klára Rampírová: Letos si vůbec netroufnu tipovat. Horkých favoritů je víc a těžko říct, jak rychle dokážou zregenerovat ti, co se uplynulý víkend zúčastnili UTMB. Nejvíce to ale samozřejmě přeju klukům z našeho týmu Adidas outdoor Liborovi Uhrovi s Peťou Mílem, Filipovi Šilarovi s Michalem Čeladníkem a Zbyňovi Cyprovi s Petrem Vabrouškem.

Petr Očenášek: Zbyňa Cypra s Peťou Vabrouškem. Pokud ovšem někde zase nezakufrujou…

Aleš Palko: Podle mě samozřejmě Peťa Vabroušek. Ten, když se do něčeho zakousne, tak to nepustí. Právě proto jsem ho zkoušel zlanařit na svou stranu.

Petr Štverka: Tipuju v ženách dvojku Rampírová-Skalická a v mužích dvojku Cypra-Vabroušek.

Michal Hurta: Nemám tip na vítěze.

Tomáš Petreček: Neměl jsem čas mrknout se do startovky, ale jsou tam jistě zvučná jména. Bylo by fajn, kdyby se na špici bojovalo až do konce.

Kristýna Skalická: Vítěze předem netipuji.

Petr Míl: Tento ročník by mohl být výrazně vyrovnanější než ty předchozí. Favoritů je několik. Určitě oba Šilaři, Honza Zemaník s Jakubem Řídelem, Zbyňa Cypra s Petrem Vabrouškem, Pavel Štryncl s Jaroslavem Balatkou. Kdybych měl však někoho vypíchnout, tak můj tip je Standa Najvert a Tomáš Svoboda. Mají tento rok super formu. No a já s Liborem bychom taky chtěli promluvit do čelních pozic. Uvidíme.


A co vy? Také v pátek míříte do Frenštátu pod Radhoštěm? S jakými očekáváními startujete a co vás na tomto závodě fascinuje? Máte i vy svou představu o nejlepší dvojici? Napište do komentářů.

Anketa

Tipujte favority v mužské kategorii letošní B7.

 
13 hl.
Celkem hlasovalo 71 uživatelů.

Komentáře (Celkem 22)

Nalezené položky: 23 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Rychlý špunt muž 04.09.2013 18:10:50

Tři tisíce závodníků se v pátek vydají zdolat sedm beskydských vrcholů. Extrémní horský závod adidas Continental Beskydská 7 nabízí převýšení téměř 5500 metrů a je domácím mistrovstvím v horském maratonu dvojic. Už půl roku před startem byl beznadějně vyprodaný. Vyhraje jasný favorit – tandem Cypra s Vabrouškem?
Odkaz na článek

avatar

Petr86 muž 04.09.2013 18:33:46

Tak ta „šance na přední umístění“ v anotaci mi sice zalichotila, ale spíš teda pobavila, ruku na srdce;D

avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 05.09.2013 10:05:04

Včera ráno jsem dostal nabídku startovat na B7 od jednoho velice kvalitního závodníka, kterému vypadl pro zranění parťák. Tak jsem docela zvědav co se mnou trať udělá pouhých 8 dní po TDS. Abych si nestěžoval, několik kluků z řad favoritů startovala na UTMB ještě 2,5 dne po nás.

avatar

Celkem 2021,2 km
Minulý měsíc 0 km

Eulenspiegel muž 05.09.2013 11:32:50

Hm.. Co se týče favoritů, mě to připadá jasné. Cypra a Vabroušek byli loni druzí – o něco kolem osmi minut. S tím, že ze začátku měli díky bloudění ztrátu minut čtyřicet a propadli se na bůhvíkolikáté místo. Horskou výzvu v Jeseníkách letos vyhráli s úsměvy na tvářích i přes zpožděný start – a věřte, na té trati bylo předbíhání skoro nemožné. Já osobně bych si na ně nejspíše i vsadil.

avatar

Celkem 2057 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:47 (2012)
půlmaraton: 1:20:01 (2012)
maraton: 2:52:38 (2014)

quassar muž 05.09.2013 11:45:58

Cypra má za sebou UTMB minulý víkend, bude zataženej. Já teda fandím duu od nás Pavlovi Štrynclovi s Jardou Balatkou. Oba kluky znám a vím, že uměj zabojovat, obzvlášť Pavel. Otázka je co s Pavlem udělal vítězný adventure race před 14 dny.

Motto: Život není to co máme, ale to co vydržíme
avatar

bjerndi muž 05.09.2013 11:49:05

Za Petrem na gumě by mezi favority patřil skoro každej :)) No a teď vážně, doufám, že to organizačně vyjde líp než loni a bude to bez bloudění

avatar

Praha - Modřany

10 km: 0:44:43 (1996)
maraton: 3:59:58 (1996)

olaf, muž 05.09.2013 15:51:39

O bednu v hlavni mužské kategorii bude bojovat zruba 12 vyrovnaných teamu. Nikdo to nebude mít jisté a mohou rozhodnout maličkosti.

Motto: dalkovepochody.cz - informační servis dálkových pochodů
avatar

Praha - Modřany

10 km: 0:44:43 (1996)
maraton: 3:59:58 (1996)

olaf, muž 05.09.2013 15:56:08

Milane budu ti fandit. Vybral jsis vážně rychlého parťáka. :-)

Motto: dalkovepochody.cz - informační servis dálkových pochodů
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 06.09.2013 12:43:50

>> olaf,, 05. 09. 2013 15:56:08

Nevím co to se mnou udělá, ale když to teď zkusím, tak budu vědět do budoucna zda je v mých silách absolvovat dva těžké ultratraily v rozmezí několika dní. :-)

avatar

Brno

Celkem 19190 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:32:28 (2008)
maraton: 3:23:45 (2008)

Pavel S. muž 06.09.2013 13:44:45

>> milan, 05. 09. 2013 10:05:04

>> olaf,, 05. 09. 2013 15:56:08

No, pokud to správně chápu, Milan si nevybíral, ale naopak byl „rychlíkem“ osloven, což také o něčem vypovídá!

Milane, přeji ti, ať jsou zážitky silné a pokud možno i pozitivní.

avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 06.09.2013 14:07:07

>> Pavel S., 06. 09. 2013 13:44:45

Pavle díky, doufám že pilně trénuješ! Masakr se blíží! :)

avatar

Brno

Celkem 19190 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:32:28 (2008)
maraton: 3:23:45 (2008)

Pavel S. muž 06.09.2013 15:15:29

>> milan, 06. 09. 2013 14:07:07

Milane, bohužel doufáš marně :-( . Ještě v březnu jsme s kamarádem plánovali účast v kategorii dvojic nad 100 let, ale teď jsme oba ze zdravotních důvodů v jiném (myslím tím neběžeckém :-D ) stavu, který nám neumožní zúčastnit se. Ale není všem dnům konec!!!

avatar

Praha - Modřany

10 km: 0:44:43 (1996)
maraton: 3:59:58 (1996)

olaf, muž 07.09.2013 10:19:58

Výsledky B7

1. Štryncl Pavel + Balatka Jaroslav 11:49:14

2. Cypra Zbyněk + Vabroušek Petr 11:52:19

3. Filip Šilar + Michal Čeladník 12:20:42

4. Libor Uher + Petr Míl 12:30:12

To musel být souboj do posledních metrů.

Traťový rekord posunut o jednu a čtvrt hodiny !!!!!

Motto: dalkovepochody.cz - informační servis dálkových pochodů
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 08.09.2013 08:52:45

Tak nakonec jsem B7 absolvoval celou na 19. místě v absolutním pořadí v čase 14:29:58 s. Únava z předchozí TDS se projevila zhruba po čyřech kopcích (Lysá Hora), ale s pomocí skvělého parťáka jsem zabojoval a dostal se až do cíle. Ten začátek byl tak rychlej (stoupání na Velký Javorový a seběh do Řeky), že jsem nechápal na jakých závodech vlastně jsem. Postupně se to uklidňovalo, každý už běžel víceméně podle sebe.

Konkurence byla obrovská, např. letošní vítězové NTS skončili jako 14. v pořadí.

avatar

Praha - Modřany

10 km: 0:44:43 (1996)
maraton: 3:59:58 (1996)

olaf, muž 08.09.2013 10:38:43

Milane gratuluju. Vzhledem k obrovské konkurenci je i 19. místo moc pěkné. Je třeba si uvědomit jaké veliké množství kvalitních sportovců na B7 startovalo.

Motto: dalkovepochody.cz - informační servis dálkových pochodů
avatar

Praha - Modřany

10 km: 0:44:43 (1996)
maraton: 3:59:58 (1996)

olaf, muž 08.09.2013 12:34:31

Malá poznámka k článku. Kategorie Hobby měla jinou kratší a lehčí trasu. Takže bych je do celkových výsledků vůbec nepletl. Třetí byli samozřejmě Michal Čeladník a Filip Šilar.

Navíc nechápu proč se ti borci co dali Hobby trasu za 12 hodin, nepřihlásili na hlavní závod a pletou se mezi turisty?

Motto: dalkovepochody.cz - informační servis dálkových pochodů
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 08.09.2013 12:59:00

>> olaf,, 08. 09. 2013 12:34:31

Jen podle profilu měla kategorie Sport převýšení o 650 m větší (450 m Řeka a 200 m na Travný) a o několik kilometrů delší trať.

V praxi to vypadá tak, že nejlepší Sport utečou na prvním kopci, seběhnou 450 m dolů do Řeky. Vracejí se na společnou trať a začnou předbíhat na úzkém chodníku stovky Hobby. Pokračují až na vršek Travného, kdy Hobby traverzují cca 200 m pod vrcholem. Situace se opakuje…

Hobby by neměli být organizování v konkrétních sportovních svazech. Kdyby tento nesmysl někdo skutečně kontroloval, tak by musel polovinu všech Hobby diskvalifikovat.

No a s diskvalifikacemi má hlavní pořadatel bohaté zkušenosti. 8-O

Sjednocení výsledků má takový smysl jakoby např. Vídeňský maraton a půlmaraton startující společně a mající společných 21 kilometrů hodnotili běžce dvou závodů společně. 8-O Absolutní neznalost reálie autora článku.

avatar

Praha - Modřany

10 km: 0:44:43 (1996)
maraton: 3:59:58 (1996)

olaf, muž 08.09.2013 13:00:52

>> milan, 08. 09. 2013 12:59:00

Což o to já proti koncepci dvou variant trasy (lehčí a těžší) nic nemám. Co ale nechápu je vyhlašování výsledků v Hobby. Hobby trať by měla podle mě být nesoutěžním pochodem pro pohodáře a turisty, jimž jde pouze o to dojít. Podle pravidel se i neregistrovaní, ale trénovaní účastníci s ambicemi mohou přihlásit do sportu.

Motto: dalkovepochody.cz - informační servis dálkových pochodů
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 08.09.2013 13:16:34

Koncepce ano, provedení ne…

avatar

Celkem 2057 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:47 (2012)
půlmaraton: 1:20:01 (2012)
maraton: 2:52:38 (2014)

quassar muž 08.09.2013 20:22:43

No tak jsem to trefil, kluci mi udelali radost :) Tak snad to se mnou pujdou v tejdnu nekam zapit, kdyz jsem jim tak fandil :)

Motto: Život není to co máme, ale to co vydržíme
avatar

Praha - Modřany

10 km: 0:44:43 (1996)
maraton: 3:59:58 (1996)

olaf, muž 08.09.2013 20:41:34

Motto: dalkovepochody.cz - informační servis dálkových pochodů
avatar

Ross5884 muž 09.09.2013 10:33:33

Faktem je, že spousty závodníků, co běželi hobby, zvolili tuto trať pouze s ambicemi na umístění. Nicméně to pravidla závodu umožňují, bohužel. Bylo celkem úsměvné, když jsme se s borci, kteří to „smažili“ do kopce dělili, sport do Řeky a hobby po hřebeni!!!!?????? Toto by bylo vhodné do budoucna ošetřit, protože ta hromada běžců, co absolvuje spoustu závodů po ČR i v zahraničí a poté běží hobby je veliká. Nicméně každý má možnost své vlastní volby, ale rozhodně nechci snižovat dosažené výkony.

avatar

Brno-Soběšice

Celkem 10 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:02 (2013)
půlmaraton: 1:42:10 (2013)
maraton: 4:06:00 (2012)

flyingcobra muž 09.09.2013 19:54:34

proč to tak moc řešíte, vždyť stejně někdo v kategorii Hobby taky musí vyhrát. Jaký čas by pro Vás byl schůdný, aby jste akceptovali vítěze kategorie Hobby? Myslím, že každý závodník (i kategorie Hobby) v pohodě uznal a sklonil se před výkony vítězů kategorie Hobby a je to pro něj motivace k dalším výkonům. A o mistra ČR se přece dalo soutěžit jen v kategorii Sport, takže to je přece nejvíc a vše ostatní je „jen něco navíc“. A co se týká společné trati po výběhu s Řeky s Hobbíky – tak je prostě stavěná trať a myslím, že kdykoli běžec z kategorie Sport zakřičel, že běží zleva nebo zprava, tak jsme se mu snažili udělat okamžitě co nejvíce místa na proběhnutí.

Nalezené položky: 23 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.