Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Výživa » Nízkosacharidová strava a vytrvalosť

Nízkosacharidová strava a vytrvalosť

Nalezené položky: 4094 První Předchozí | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | Další Poslední
avatar

10 km: 0:32:01 (2017)
půlmaraton: 1:11:20 (2002)

PROFESIONÁL muž 04.10.2017 21:16:38

Je nízkosacharidová dieta bezpečná? Hurá, jsem v ketóze!  Příznivci nízkosacharidové diety dobře znají rizika. Ketóza totiž pro ně není strašákem, ale naopak žádoucím stavem. Tělo potřebuje polysacharidy pro snadné štěpení glukózy, která je zdrojem energie. Pokud se zdroje vyčerpají, přichází na řadu náhradní režim a tím je štěpení zásobního glykogenu v játrech i svalech, čímž dochází k redukci váhy a k ochablosti svalů. Při vyčerpání glykogenu a při spalování tuků a bílkovin dochází k procesu zvanému ketóza, při kterém vznikají odpadní toxické látky, které jsou prokazatelné v moči. Právě ketony většinou poukazují na metabolické poruchy, onemocnění cukrovkou nebo dlouhodobé hladovění. K čemu je ketóza dobrá? Především vám umožní poměrně snadno a rychle zhubnout přebytečné kilogramy a vyrovná vám hladinu cukru v krvi. Příznivci nízkosacharidové stravy jsou přesvědčeni o tom, že ketóza prostě a jednoduše léčí. Kromě úbytku váhy může zcela individuálně dojít k vyřešení řady zdravotních problémů, především metabolické nebo autoimunitní povahy. S nedostatečným příjmem sacharidů ve stravě a nadměrným příjmem bílkovin je však spojena řada rizik. Za normálních podmínek a pravidelného fyzického tréninku vám pořádné dávky proteinů mohou pěkně zvednout libido a podpořit nárůst svalové hmoty, čehož využívají sportovci a kulturisté, kteří nízkosacharidovou dietu s oblibou praktikují v rámci sacharidové superkompenzace za účelem snížení tukových zásob a zvýšení fyzického výkonu. Co se však týká rizik, kromě vysokých ztrát vitamínů a minerálních látek a zaplavení těla toxiny, které se obtížně odbourávají a zatěžují či přímo poškozují játra a ledviny, hrozí nadměrné ukládání kyseliny močové v kloubech. Močovina totiž vzniká jako odpadní produkt při štěpení bílkovin a její nadbytky v těle způsobují nejrůznější problémy.

Rizika spojená s dodržováním nízkosacharidové diety únava bolesti hlavy a kloubů zhoršené vidění zápach z úst nedostatečná mozková výkonnost dehydratace zvýšená ztráta sodíku a dalších prvků, ztráta vitamínů, minerálů i nervových buněk poškození ledvin a jater zvýšené riziko vzniku rakoviny kvůli rozkladným hnilobným procesům ve střevě vysoká hladina cholesterolu – riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a přímého ohrožení srdce.

avatar

10 km: 0:32:01 (2017)
půlmaraton: 1:11:20 (2002)

PROFESIONÁL muž 04.10.2017 21:24:28

>> Ender, 04. 10. 2017 20:45:19

jak dlouho se tělo plně stabilizuje na max výkon na NSS?

Někdy se stava že se tělo nestabilizuje i to se často stava.

avatar

Bratislava

Brutto muž 05.10.2017 11:00:27

ACH JO :) Jdi zpet do svyho chodeckyho vlakna please.

>> rudo, 04. 10. 2017 18:31:32

Jasne, ja som to pisal v tom zmysle, ze je to proste jedno, lebo v linearnej postupnosti si poskodi tak ci tak a vrati sa o niekolko krokov spat. Tri tyzdne ale zas nie je tak hrozne zahodit a zacat odznovu sa vcelku da. Okrem toho si myslim, ze prave zacina najvhodnejsie obdobie na zacatie. Najlepsie by bolo nejaku kratsiu hladovku a potom NSS s varenou zeleninou a pomalymi treningami.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 05.10.2017 13:35:59

>> Brutto, 05. 10. 2017 11:00:27 Uprimna otazka: podla coho sa urcuje, ake je vhodne obdobie na zacatie NSS?

A trochu iny pohlad – doplnenie sacharidov potrebných na hodku behu je otazka 2–3 jedal a umiernenejsieho tréningu 3 dni pred pretekom. Na zavode ten glykogen prakticky vycerpas, no dobre na 85–90%. Ak sa nezacnes nacpavat sacharidmi po dobehu, si k veceru tam, kde by si bol pri umiernenej NSS. Tie Tvoje obavy mi zavanaju tak trochu demonizovanim, az fanatizmom – vsetko alebo nic. Do ketozy sa clovek dokaze dostat – ak rad trpi a vie sa stlacit, behom niekolkych dni – staci sa stlacit fakt na doraz na zavode dlhsom ako 10km, poriadne sa vyklusat (tak 40min – hodina) a nasledne nejest sacharidy. Po dalsom rannom behu nalacno si uz skoro tam a ak nie, treba trosku pritlacit v tréningu…

Tolko moj nazor a osobne skusenosti, sme vsak experimentom jedneho. Ja mam velmi rychly metabolizmus a jedine nevarenu zeleninu, laktozu a cervene maso (jedene len vynimocne) travim dlhsie. Vsetky procesy – dobitie S, ci ich vycerpanie – boli otazkou par dni, ci skor par cielených treningov.

Vedel by mi niekto, staci aj v bodoch, uviest, aka je vyhoda NSS pri dlhych a ultra zavodoch, oproti tréningu pri relatívnom dostatku S? Pisem relativnom, lebo dobre trenovany vytrvalec ma vzdy mensi, ci vacsi deficit svalového glykogenu, snad s výnimkou vrcholu sezony a par tyzdnov okolo. Narazam totiz na stale spominanu neschopnost bezcov na NSS behat primerane intezivne tempa v tréningu, co ich v konecnom dosledku limituje aj v dosiahnuti optimálnej kondicie na vrcholny pretek. Ak nejake tempo netrenujes, alebo len s velkymi obtiazami, telo skratka svalovo a neuromotoricky nie je schopne v takom tempe efektivne fungovat, ani ked ma dostatok sacharidov. V konecnom dosledku, aj v ultra vyhra ten NAJRYCHLEJSI. A aby si efektivne zvladal tempo xx/km, musis v tréningu pravidlne behat aj xx-yy (teda tempovu rychlost), inak nerozvinies zlozky trenovanosti, bez ktorých to skratka nejde. Laicky – aby si zvladol bezat tempo xx/km po dobu 2 –10 hodin, musis vediet bezat tempo cc/km po dobu 1 hod., a tempo zz/km po dobu aspon 15min. Plus to musis naozaj aj praktizovat, inak to telo rychlo strati.

avatar

Bratislava

Brutto muž 05.10.2017 14:13:53

>> Mato, 05. 10. 2017 13:35:59

Najprv v skratke – plne suhlasim :) Co sa tyka rocneho obdobia – pisem to subjektivne. Jesen a nasledna zima je dobra na nabiehanie objemov, v ktorych nie je treba riesit prilis castokrat tempo, preto je samotny trening zhovievavejsi k jedincovi, co sa vydal na cestu NSS. Okrem toho, mne osobne sa v zime ovela lahsie prijimaju tucne jedla ako v lete, kde ma to skor taha k lahkym salatom, pripadne ovociu. Co sa tyka dalsej casti – je dolezite vediet s akym cielom si trufnem postavit na start ultramaratonu. Pokial ho chcem absolvovat (napriklad mi staci casovy limit), uzit si prirodu, spolocnost, zazitok z atmosfery a tak, je NSS preto ako stvorena. Nemusim totiz riesit nejake specialne ladovanie sa pred pretekmi, nemusim riesit suplementaciu cukrom (vacsinou gelmi) pocas behu, vacsinou po nejakych 25 – 30 km hodim doseba par orechov, syr, horku cokoladu, alebo tucnu tycinku a ficim dalej. Je to obrovska vyhoda aj v pripade dlhych treningov (50+), kedy nemusim riesit co vsetko nabalit do vesty/ruksaku. Pokial sa vsak postavim na start s pretekarskymi ambiciami, z vlastnych skusenosti viem, ze najlepsia je kombinacia tela (metabolizmu) vytrenovaneho na vcelku efektivne spalovanie tukov a zaroven doplnania mnozstva sacharidov. Pre ucely pretekania preto moc nevidim NSS ako vhodnu stravu. Presne ako pises. Telo sice dokaze u niekoho trenovaneho dajme tomu rychlejsie spracovavat tuky (alebo ketony) na energiu a dokaze tak pri NSS bezat relativne rychlo, no z dlhodobeho pozorovania mam za to, ze nikdy tento jedinec nedosiahne potencial, ktory ma, keby kombinoval NSS a sacharidy v spravnom nacasovani a pomere. Takze mas uplnu pravdu.

V tomto pripade mi bolo iba luto tych troch tyzdnov, nic viac hehe, ved jasne, ze po naladovani sa cukrami potom moze vhupnut do NSS kedy sa mu zachce. Ale co som na sebe vypozoroval, pokial som fical na NSS dlhsiu dobu, nepostacoval mi iba den ladovania S na to, aby som dosiahol urcitu vykonnost, bars aj na kratkych tratiach. Vzdy to bolo lepsie, ked som podstatne zvysil prijem S uz tri dni pred pretekmi.

avatar

Sloviensko

rudo muž 05.10.2017 14:17:31

>> Mato, 05. 10. 2017 13:35:59

Mato, ja skusim, bavime sa o pretekoch trvajucich viac ako 4–6 hodin, pricom ten efekt moze byt u niekoho zjavny az pri pretekoch naprikald 12H a viac.

zoberme si priklad jedneho ultraka na Western States 100 (100 mil cez hory a doly s velkymi rozdielmi okolitej teploty)

dlhodobo vysoko trenovany to zvykol dobehnut v prvej desiatke, ale na bednu sa myslim nedostal

po prejdeni na NSS rezim (dlhe mesiace, neviem uz presne) poskocil vykonnostne, zrychlenie o 1–2 hodiny a vitazstvo.

trenuje sa rychlejsie palenie tukov , teda beh na tuk vo vyssom tempo ako je to mzone ak bezec trenuje aj na cukry.

do ketozy sa sice dostanes za 1–2 dni, ale schopnost rychlo palit tuky ti tak rychlo nenaskoci, to je pomaly proces.

cize nejde len o to byt v ketoze a trenovat nejako

ale byt schopny behat rychlejsie bez cerpania glykogenu.

na somotnom zavode potom takto trenovany ultrak porusi NSS a pocas zavodu bude jest aj cukry, cim si umozni akusi vykonovu nadstavbu nad ciste tukovou rychlostou.

pre maratonca toto fungovat nebude.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 05.10.2017 14:52:04

>> Mato, 05. 10. 2017 13:35:59 Dovolim si reagovat.

Vhodne obdobie na zacatie NSS je vtedy ked najblizsich par mesiacov nepotrebujes behat rychlo. Brutto asi ocakava ze preve zacina obdobie zimnych objemov. No pre niekoho prave zacina obdobie jesennych kratkych krosov, tak pre toho toto nie je vhodne obdobie. Ale z pohladu rocneho bioritmu by mal teraz asi clovek prechadzat do uptlmu a viac spoliehat na vytvorene zasoby tuku, nez pravidelny prijem sacharidov. (no skor tak v novembri?)

S rychlostou doplnenia sacharidov na zavod suhlasim – 2–3 jedla. Ale podla mna je hlavne pri malo na ketozu adaptovanom jedincovi problem sa udrzat na uzde ked zrazu po 3tyzdnoch bez sacharidov nejake do krvy pustis. Inzulinova reakcia moze byt velmi neadekvatna a nasledna hormonalna burka vypne myslenie / volu.

Navrat je problem, to nie je ziadne demonizovanie. Ono totiz jedna vec je dostat sa do ketozy (mat tych 2mmol ketonov v krvy ci jak sa to urcuje) – jak pises, to je o jednom tazsom treningu a 12hodinach bez sacharidoveho jedla. Ina vec je adaptovat sa na spalovanie ketonov ako zdroja energie. To zas bude trvat niekolko dni/tyzdnov (individ), takze opat pocity slabosti, zavrate… Mozno je to v niecom inom nez v spalovani ketonov, vsak mastne kyseliny su dostatocny zdroj energie, ale ten pocit hypoglykemia urcite pride.

Z mojho pohladu je blbost po 3tyzdnoch zas nasadit sacharidy, prva adaptacia cloveka psychicky unavi (vola sa tiez vycerpava) a hned si to musiet prechadzat zas… no proste ja by som do toho nesiel.

No a s tym suvisi aj Rudova poznamka, ze aj ked Ender doplni sacharidy na pretek tak nepobezi uplne pomaly, ale i tak pobezi pomaly. Pretoze mysliet si ze 3tyzdne beham len pomalicky a ono sa to nijak neodrazi na vykonnosti je dost naivne. Presne jak pises ty v zavere, urcite tempa sa musia trenovat inak ich ani v zavode nezabehnes. Cize trenink na dlhe bezecke zavody v zmysle 10–42km v NSS nema zmysel. Z x grafov, ktore som videl ako aj z mojich miniskusenosti, limit spalovania tukov je 120g / hodina – asi pri beznej velkosti testovanych jedincov. To dava velmi zhruba tempo 3:45/km pri 65kg (takto mam zabehnuty polmaraton). Tiez 3:36/km pri 62kg na 10km. Ale po tychto pretekoch zostala stale obrovska energeticka rezerva. Ja som ultra nikdy nebezal, no co viem tak na dlhe ultra ani extra spicka nepotrebuje trenovat tempa pod 4min/km, ked tak len velmi obmedzene, cize tam by tento tukovy limit maximalnej energeticke spotreby v case nemal hrat ziadnu rolu.

EDIT: Brutto, Rudo, ej ale ste rychli. Aspon ze sa zhodneme. :)

avatar

Bratislava

Brutto muž 05.10.2017 15:20:18

>> SlavoK, 05. 10. 2017 14:52:04

Slavo super! Zhodneme. Rychly – no ked uz inde nie, tak aspon v pisani prispevkov hehe :)

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 05.10.2017 15:27:22

>> SlavoK, 05. 10. 2017 14:52:04

>> rudo, 05. 10. 2017 14:17:31

>> Brutto, 05. 10. 2017 14:13:53

Hmm, dakujem za reakcie. Toto som viac menej vedel/tusil, s výnimkou toho obdobia zacatia NSS. Ale ked tvrdite, ze na maraton to nema zmysel, preco s tym potom Slavo experimentujes? Nie je to len prostriedok, ako zamedzit prezieraniu sa a ako pomocka na schudnutie do pretekarskej vahy? Inými slovami, barlicka pre nedostatocne sebeovladanie? Neviem, nie som v Tvojej kozi, len tak hadam. Ak to tak je, to si radsej dam po prstoch, ked budem siahat po sladkostiach, nez sa trapit s ketozou, klusat x mesiacov pomaly a nakoniec zistit, ze ani po nasadeni sacharidov nedokazem efektivne (tj. bez vysokého usilia a velkej straty energie) bezat v pozadovanom tempe… Ta rychlostna rezerva je totiz pri pretekoch do 4h najviac limitujucim faktorom, ak ostatne zlozky tréningu tam su (inými slovami, pod 2:30 sa bezec s osobakom 34min/10km dostane iba zázrakom, skor bude mat problem sa prekusnut pod 2:40, lebo dolezita je aktualna rychlostna rezerva, nie zivotny osobak).

U 12h a dlhsich pretekoch by som to chapal, ako nevhnutnost naucit telo fungovat na skoro „nevycerpatelnom palive“, ale aj tam najlepsi skor funguju na S, ako na NSS. Nemam vedomost o tom, ze Jornet, ten Francuz, Z. Miller, ci ten druhy amik ficali na NSS. Tiez, ak mi je zname, je nejeden z nich velmi rychly bezec s osobakmi na maratone 2:15, ci 5kou pod 14min. Aj preto zacali padat bradate rekordy na tratiach 100–160km. Takze tito rychlici mozno na samotnom zavode nedaju moc kilakov pod 4min, v priemere skor 7–8min/km, ale v tréningu sa tam pravidelne dostavaju. Inak by nedokazali behat v extrémnom terene 8min/km, ale skor cez 10. Ono to nakoniec vzdy bude o tej rychlosti, zial.

avatar

Sloviensko

rudo muž 05.10.2017 16:05:12

>> Mato, 05. 10. 2017 15:27:22

uz sme viackrat spominali Mateja Totha (nechajme sucasnu aferu bokom)

az ked poresiel na NSS zacal byt po 2 rokoch extratrieda

predtym sa na spicku nechytal

zavod trva 3:40 aprox.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Sloviensko

rudo muž 05.10.2017 16:06:37

>> rudo, 05. 10. 2017 16:05:12

dalsi vedlajsi efekt NSS moze byt odolnost voci infekciam, zapalom

proste nepritomnost cukru moze riesit v tele aj psychike dost vela

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 05.10.2017 16:14:18

>> Mato, 05. 10. 2017 15:27:22

>> Mato, 05. 10. 2017 15:27:22

Hned reagujem na prvu otazku – resp druhu – ano. Ale ved to som aj vyslovene pisal v inkriminovanom pripade jarnej pripravy 2015. Inak predtym som s NSS experimentoval hlavne zo zvedavosti, vela sa o tom pisalo tak som chcel vediet ake to je.

Co sa tyka davania si po prstoch. Myslis ze pre alkoholika je lepsie si dat jedno pivo rano, jedno naobed a jedno na veceru a potom si dat po prstoch, ze borovicku vecere nie? Alebo radsej si nedat ani to prve ranne pivo, i ked sa s nim den zacina lahsie?

Ja som teda NSS drzal maximalne 3mesiace a trenovat s tym na ± hodinove preteky moc neslo. Z toho potom 10k za 36min. Vpodstate som sa 3mesiace na tempo pod 4min nepozrel, takze i tak to bolo sakra rychle. :) Polmaraton bol rok predtym po 3tyzdnoch NSS. NSS mi ako zivotny styl nevyhovuje prave preto, ze sa musim neustale strazit – pride po stvrtroku svokra, urobi pirohy – nemozem, syn ma narodky, tortu ochutnat nemozem, ideme na vylet do zahranicia v pekarni vonia zaujimave pecivo – nemozem.

Rudo prave spomenul Mateja T., ale on podobne ako Brutto, nasli svoju vykonnosnu uroven na nejakych 200g sacharidov denne. A tieto sacharidy potrebuju vpodstate len na treningy. Ako zivotny styl mne tiez tych cca 150–200g vyhovuje. Ale mam dojem, ze prave pri tom sa k 1500m za 4:15 – vies co tym myslim Mato – nedostanem. To by chcelo ovsene vlocky rano, ryzu na obed a spagety na veceru – alebo je to uz vekom. ;-)

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 05.10.2017 16:25:32

>> rudo, 05. 10. 2017 16:06:37

Presne tak z nie vykonnostneho ale povedzme zdravotneho hladiska moze mat – rozne pre roznych ludi – NSS spustu vyhod a kdekto si to chvali – odpada potreba pravidelnej stravy na sluzobnych cestach, schopnost rano nalacno fungovat, aj trenovat a neriesit dalej stravu, redukcia zapalov, chorob alergii.

Ja by som NSS videl skor ako obetovanie maximalnej vykonnosti vymenou za ine individualne vyhody. (stale hovorim v oblasti pod 43km)

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 05.10.2017 16:27:46

>> SlavoK, 05. 10. 2017 16:14:18

Je dost dobre mozne, ze tam by si sa nedostal, aj keby si spal v sirupe… Mozno ano, ale v skorsom veku po uplnej atletickej priprave. Skor si vsak myslim, ze nie.

Inak – vtipne s tou analógiou s alkoholom. V reale si taky zavislak na cukroch, ako ostatni odchovanci na vysokosacharidovej strave – aj ja. Nenahovaraj si, ze mas nejake postihnutie. Je to len a len o prioritách a pevnej voli. Skor to je o mentálnom nastaveni – vsetko alebo nic a ked uz porusit, tak sa spustit uplne a nevediet si povedat DOST.

Ak by si mal v blizkom okoli alkoholika (nedajboze v blízkej rodine), nikdy by si nestriedmost neporovnaval s najtazsou zavislostou spomedzi vsetkych drog. Je to ako vitazstvo v okresnom prebore a zlata z OH. Nutkanie? Ano. Zavislost, ktora ked sa odnime bez nharady, tak casto s následkom smrti? Nezartuj.

avatar

10 km: 0:40:35 (2013)
půlmaraton: 1:28:59 (2014)
maraton: 3:25:10 (2015)

Ender muž 05.10.2017 19:32:05

No tak já dnes začal sacharidovým obědem. Teda tak na půl. Po půl porci salátu jsem si dal dva menší kousky sýrové pizzy a byl z toho přežraný. Napíšu jak to dopadlo. Já teda v tréninku nikdy neběhám moc tempa. Když mám tvrdší tréning, tak zařazuju kopce, takže ani na sacharidech jsem nedosahoval maxima možného co se rychlosti týče. Jsem spíš takový silový typ se svalnatýma nohama. Hodí se mi to pak na sjezdových lyžích… :-D A kopce jsem dával i teď na NSS, takže jsem často tepal kolem 185. No uvidíme… :-)

Motto: Hokaaaaa
avatar

10 km: 0:32:01 (2017)
půlmaraton: 1:11:20 (2002)

PROFESIONÁL muž 05.10.2017 20:11:04

>> Ender, 05. 10. 2017 19:32:05

Já teda v tréninku nikdy neběhám moc tempa.Když mám tvrdší tréning, tak zařazuju kopce, takže ani na sacharidech jsem nedosahoval maxima možného co se rychlosti týče.

Je třeba 2 krat v tydnu zařadit rychle tempa do 30 km.

Zaleži jakou rychlost při běhu dokážeš udržet do 30 km myslim vyrovnane tempo.

Kolik km zvládneš běhat za tyden?

avatar

10 km: 0:40:35 (2013)
půlmaraton: 1:28:59 (2014)
maraton: 3:25:10 (2015)

Ender muž 05.10.2017 20:51:37

>> PROFESIONÁL, 05. 10. 2017 20:11:04

No tak v první řadě jsem hobík a dle časů by jsi si mohl udělat obrázek, že 200km týdně určitě neběhám abych tam šoupnul 2× 30km v tempu.. Ale chápu, že v Bohnicích čas zřejmě běží jinak… ;-)

Motto: Hokaaaaa
avatar

Bratislava

Brutto muž 06.10.2017 08:12:15

Suhlasim so vsetkym co tu uz bolo napisane (teda okrem prispevkov toho, koho meno sa nevyslovuje). U mna bol prechod na NSS v znameni usetrenia cca 200 € rocne, nakolko dovtedy som mal do roka pravidelne 6 – 7 kazov na zuboch, odvtedy akoby utalo, uz stvrty rok nic. Raz za rok preventivka s konstatovanim, ze vidime sa zas za rok :) Parada. Okrem toho mi este zmizol jeden dlhodoby ekzem, ostatne zdravotne vyhody neviem posudit. Ako miernu nevyhodu beriem to, ze od prechodu na NSS mam permanentne studene dlane na rukach, az tak, ze si to ludia vsimnu, ked si podavame ruky :) Co sa tyka treningu, presne tak, ako tu bolo pisane – NSS a rychlost jednoducho nejdu dokopy. Keby som sa chystal na nejaky prechod puste Gobi (ako Messner) a podobne, urcite by toto bola najlepsia volba. Ano, existuje aj nejaky klub NBA, co na tom fici, ale nakoniec sa priznali, ze aj oni pred zapasmi navysuju S. Tych 200 g je asi fakt taka hranica, ktora zabezpeci plne fungovanie oboch motorov na 100 % a o to myslim ide. Pokial efektivne funguje ten tukovyl, tak sa ovela pomalsie mina ten cukrovy a to je ta vyhoda, ktoru moze mat bezec oproti konkurencii. Na dlhych tratiach samozrejme.

Kilian je odchovany na pizzi a aj ini machri samozrejme, ale vsimol som si u nich (teda u Kiliana nie, ale u ostatnych), ze dokazu fungovat na neuveritelnych otackach strasne dlho, no maju doslova „stenu“, po ktoru mozu ist. Pokial neklapne nejaka malickost, ktora ich zdrzi/spomali a dostanu sa k svojej „stene“ skor ako pride ciel, velmi rychlo zvadnu a takmer vzdy je z toho DNF. Nikdy to tzv. nedobojuju do ciela aj za tu cenu, ze pridu 568-mi.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 06.10.2017 08:32:28

>> Brutto, 06. 10. 2017 08:12:15

No a nebude to skor tym, ze su to profici, ktori za

  1. zbieraju iba dobre umiestnenia, ktore im nieco prinesu a aj ich sponzorom
  2. maju svoju reputaciu a ak si spicka, lepsie je DNF, ako sa nechat porazit nielen celou profickou konkurenciou, ale aj hobikmi, ktori su o 4 urovne slabsi
  3. dokoncenie za kazdu cenu a v takom stave ich posunie v priprave mesiace spat, lebo regeneracia po preteku na srot, v ktorom si nezarobis ani vindru, trva strasne dlho.
  4. len malo z nich ma mnohorocne kontrakty so sponzormi a casto su ich odmeny viazane na vykony/umiestnenia, takze ak si schopny zvladnut rocne 2–4 100–160km ultra na 90–100% a dorazis sa na dvoch, kde skoncis 526ty, tak mas len 0–2 moznosti sa ukazat. O to sponzor nema zaujem. Takze ak to nejde a stracas, tak to zapichnes a mozes ist iny zavod o mesiac, dva. Z pohladu profika racionalne riesenie, z pohladu hobika je to asi slabost, zla priprava, nedostatky v strave, atd.

Mam taky podlozeny dojem, ze vacsina z nich by dokazali po nejakej pauze na obcerstvovacke pomalicky dokoncit v strede pola, ale z vyssie uvedenych a aj inych (ego) dovodov, to radsej zapichnu. A jasne, im sa to stava podstatne castejsie, ako beznemu hobikovi, lebo casto musia sutazit na hrane. No a tu hranu mas vzdy niekde inde, takze k chybam v odhade dojde zakonite castejsie.

P.S.: Nechapte to tak, ze som proti NSS a teraz tu evanjelizujem za vysoko sacharidovu stravu. Snazim sa len najst rozumny dovod, zo sportovo-vykonnostneho hladiska (lebo to ma narychlejsie presvedci), preco by to malo zmysel skusit. Uz roky (aspon 5–6) mam divoke vykyvy inzulinu po poziti S a najlepsie sa mi beha uplne nalacno, pripadne po dlhsom (6–12h) poste a je jedno v akom tempe. Len ma pred vybehnutim trapi hlad, co som nie vzdy ochotny vydrzat, pokial to nie je hned rano. Pri NSS by sa dalo tomu krucaniu v bruchu predist. Takze patram a pre vlastny benefit tu robim diablovho advokata ;-)

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 06.10.2017 10:21:27

>> Mato, 05. 10. 2017 16:27:46

Len taka drobnost. Zavislost, ci uz na sladkostiach, pohybe alebo alkohole, nepovazujem za postihnutie – v zmysle niekomu sa to prihodilo z vyssej moci. Ale za dosledok konania zavislaka.

avatar

Sloviensko

rudo muž 06.10.2017 11:25:49

>> SlavoK, 06. 10. 2017 10:21:27

…Ale za dosledok konania zavislaka.

v predoslych zivotoch

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Brutto muž 06.10.2017 11:30:40

>> Mato, 06. 10. 2017 08:32:28

Jasné, to mi napadlo tiež a taktiež je to určite hlavná príčina, prečo to väčšina z nich vzdá. Beriem. Len niekedy keď vidím tie zábery z občerstvovačiek, kde to zapichnú, tak by som k nim fakt okamžite volal záchranku. A takisto aj podla ich slov po pretekoch, kedy vravia, že skoro umreli. :) No ale je pravda, že sponzor sa vykašle na nejakú druhú stovku :) Ešteže nemám sponzorov haha.

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 06.10.2017 11:58:45

>> SlavoK, 06. 10. 2017 10:21:27 …dosledok konania zavislaka…

:-D + jedna ilustrace:


Zdroj:

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 06.10.2017 12:51:54

>> SlavoK, 06. 10. 2017 10:21:27

Zavislost na sladkostiach zatial nie je klasifikovana ako choroba, napodobne s pohybom (leda tak ako jeden z prejavov bulimie- prezieranie sa a davenie, ci anorexie – ten excesivny pohyb). Alkoholizmus je roky rokuce diagnoza. Medzi sprievodnym znakom a diagnozou je znacny rozdiel…

Avsak nachylnost na zavisle konanie, ci nutkave chovanie (obsesivna kompulzia) mozu mat podobne prejavy. Dost zavisi aj od nasho genetickeho dedicstva, vychovy a prostredia v ktorom zijeme.

>> jm1, 06. 10. 2017 11:58:45

Velmi zaujimave clanky, diky.

avatar

10 km: 0:40:35 (2013)
půlmaraton: 1:28:59 (2014)
maraton: 3:25:10 (2015)

Ender muž 07.10.2017 19:37:36

Tak to dopadlo dle vašich předpovědí… :-D Sice na této trati osobák, ale daleko za možnostma. Nohy jako klády. Ale možná je to i tím, že jsem před třemi týdny běžel 86km ultra…

Motto: Hokaaaaa
avatar

10 km: 0:32:01 (2017)
půlmaraton: 1:11:20 (2002)

PROFESIONÁL muž 07.10.2017 19:47:05

>> Ender, 07. 10. 2017 19:37:36

Jak si dopadl v zavodě?Jake maš umistěni?Jaky maš čas na 14 km?

avatar

Praha-Dalejské údolí

Celkem 2570,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:34 (2016)
půlmaraton: 1:22:23 (2015)
maraton: 3:11:54 (2015)

oblivion muž 08.10.2017 21:04:53

Dvě drobnosti:

>> Brutto, 04. 10. 2017 14:55:17

Při NSS se ze sacharidů přibírá rychleji (typické jo-jo) ne (jen) kvůli vodě (s tou se prostě musí počítat), ale též kvůli vyšší insulinové senzitivitě (tj. stačí méně insulinu na uložení stejného množství tuku).

>> Mato, 05. 10. 2017 13:35:59

Minutí glykogenu s ketózou nesouvisí; to, co popisuješ (to „pritlačenie“), je dobré leda za účelem superkompenzace. Ketózu navozuje pouze hormonální regulace (insulin × glukagon), tedy samotné omezení sacharidů.

Takovéto „startovní“ vyčerpání zásob glykogenu (svaly, játra) je naopak kontraproduktivní, neboť jejich samo-doplňování je v ketóze značně zpomalené (je hrazeno z primární produkce glukózy, přičemž většina jde mozku a erytrocytům). Přebytek z glukoneogeneze (GNG), použitelný k doplnění zásob, je zejména v počátku ketózy malý. V průběhu několika týdnů sice i mozek přejde zčásti na ketony, ovšem GNG je pro játra poměrně náročná, proto tělo při přebytku glukózy raději GNG omezí a zásoby glykogenu se tak nedoplní nikdy zcela.

Naopak – předchozí zásoby glykogenu si lze uchovat i po dobu ketózy, pokud se při tréninku tělo nedostane do glykogenového tempa. Takže podle mne je správná sekvence:

  1. dlouhodobá NSS s tréninkem na max co tuková rychlost a „absence“ glykogenu dovolí,
  2. krátkodobé předzávodní doplnění glykogenu ze sacharidů nejlépe bez tréninku (3–4 d před závodem),
  3. návrat do ketózy s velmi pomalým tréninkem pro zachování glykogenu (1–2 d před závodem).

V ideálním případě by na startu stál člověk s natrénovaným spalováním tuků, doplněnými zásobami glykogenu, a s rozběhnutou ketózou. Ty poslední 2 body je těžké sladit (od „lazení“, ne „slazení“ ;o).

Motto: „Výhoda běhání naboso je, že se vám uprostřed závodu nerozváže tkanička.“
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 09.10.2017 07:28:33

>> oblivion, 08. 10. 2017 21:04:53 …Při NSS se ze sacharidů přibírá rychleji…

IMHO jde o SPRAVNOU, evolucnim vyberem preferovanou odpoved organismu stylu: prave skoncil (sacharidovy) hladomor, a kdo TED rychleji pribere, ziska vyssi sanci prezit i ten pristi… ;-)

avatar

Bratislava

Brutto muž 09.10.2017 08:38:47

>> oblivion, 08. 10. 2017 21:04:53

Hmmm velmi zaujimave. Asi to takto vyskusam pred Prazskou stovkou. Uvidime co to spravi :)

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 09.10.2017 09:25:00

>> oblivion, 08. 10. 2017 21:04:53

Ano, to dava zmysel. Ketozu si samozrejme privodis aj v kratkom case (a to som popisoval vo svojom prispevku), ale telo nenaucis za par dni v takomto stave fungovat. Ja som vsak narazal na to, ze ak trenujes dlhodobo v ketoze a kratkodobo ju narusis pripravou na zavod, tak sa predsa nemozes obavat, ze by si cele tyzdne musel nanovo ucit organizmus fungovat v stave, ktory si narusil iba na 3–4 dni.

Dalsia vec – Tvoj popis ideálneho ladenia vsak postrada istu dost dolezitu zlozku – trening v rychlejsom tempe, nez Ti NSS dovoli. Ak to nemas v tréningu odbehane, v preteku budes pri takom tempe nevybehany, neskoordinovany a tym padom aj neefetivny. Darmo tam budes mat pridane sacharidy. Takze ti, co NSS pouzivaju pri vrcholových výkonoch ju musia cielene narusovat pred tazsimi tréningami a samozrejme aj pretekmi. Inými slovami, nemaju problem behom par dni sa dostat do ketozy a spat, ak maju ist znova intenzivny trening, aky vacsina spickovych sportovcov ma 2 a viac tyzdenne (vid uz spominany Matej Toth, aj ked u neho je to skor iba zasterka na vysvetlenie, preco mu to lieta lepsie ako Rusom a sam je cisty). Takze s tou NSS pre sportovy vykon to nebude asi az tak rigidne a komplikovane s jej striktnym dodrziavanim, prerusovanim a spatnym navratom. Pre dlhodobo navyknuty organizmus to bude otazka naozaj tych par dni.

Nalezené položky: 4094 První Předchozí | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.