Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

VYBRÁNO Z ČASOPISU: Posilujte břicho, zlepšíte techniku běhu

VYBRÁNO Z ČASOPISU: Posilujte břicho, zlepšíte techniku běhu
foto: Martin Symon

Veronika Brychcínová | 22.07.2010 | přečteno: 12276×

S pevným břichem paradoxně menší nebo žádné bolesti zad a efektivnější technika běhu. To jsou pádné důvody k tomu, proč posilovat břišní svaly. Trochu pravidelného cvičení a výsledek vám budou závidět nejen vaši běžečtí soupeři.

U uvedených cvičení je třeba se soustředit na to, aby došlo k co nejefektivnějšímu zapojení břišních svalů. Pokud máte pocit, že je břišní stěna v rovině a co nejblíže směrem k páteři, pak bude cvičení účinnější.

Před cvičením si položte ruce na břicho a s výdechem se snažte břišní stěnu jemně stáhnout směrem k páteři. Snažte se udržet břicho v této pozici, ale nezadržujte dech ani nedržte břišní stěnu v této pozici křečovitě. Dýchejte pravidelně a začněte se cvičením. Pro uvedené cviky je vhodné provedení tahem bez dynamického nebo švihového pohybu.

Sed-leh.(obr. 1) Cvičení provádějte pomalu a tahem. Postupně rolujte obratel po obratli od země a se stejným soustředěním pohyb opakujte v opačném směru. Pro větší efektivitu v dolní pozici nepokládejte hlavu ani ramena na zem. Pokud vás i při tomto provedení bolí záda, zkraťte rozsah pohybu a nepřecházejte do sedu. Takové provedení cviku – zkracovačka – je také efektivní.

Zkracovačky s úklonem. (obr. 2) Začněte s rameny a hlavou nad zemí a zpevněnými svaly břišní stěny. Z této pozice se ukloňte, jako kdybyste se chtěli nataženou rukou dotknout paty na jedné straně.

Obrácené zkracovačky. (obr. 3) V této pozici tahem rolujte spodní část bederní páteře vzhůru. Důležité je, aby pohyb byl veden bez švihu a zapojování ostatních svalů do pohybu. Rozsah pohybu může být velmi malý, ale při správném provedení má významný efekt na problematickou spodní část břišních svalů.

Břišní lis. (obr. 4) Podstatou tohoto cvičení je aktivní zapojení břišních svalů a to v libovolné pozici (sedu, stoji, lehu). S výdechem přibližte břišní stěnu směrem k páteři a po dobu dalších patnácti vteřin pravidelně dýchejte s takto zapojenými břišními svaly. Pro kontrolu si můžete na břišní stěnu položit ruce, ale pro správné provedení cviku to není důležité.


DALŠÍ CVIKY NA BŘICHO NALEZNETE V AKTUÁLNÍM ČÍSLE ČASOPISU BĚHEJ. V SRPNOVÉM VYDÁNÍ (VYCHÁZÍ 27.8.) SE ZAMĚŘÍME NA CVIČENÍ ZÁDOVÝCH SVALŮ.


Anketa

Jak často posilujete břišní svaly?

 
58 hl.
 
27 hl.
 
137 hl.
 
37 hl.
Celkem hlasovalo 358 uživatelů.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

vbrychci 22.07.2010 07:19:21

S pevným břichem paradoxně menší nebo žádné bolesti zad a efektivnější technika běhu. To jsou pádné důvody k tomu, proč posilovat břišní svaly. Trochu pravidelného cvičení a výsledek vám budou závidět nejen vaši běžečtí soupeři.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 3059 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:10 (2011)
půlmaraton: 1:55:58 (2011)

Hokki muž 23.07.2010 08:21:16

Óóó, jak krásná a skoro poetická formulace! Až mi bude zase přítelkyně vyčiňovat a v duchu si bude promítat jakýsi „pekáč buchet“, jehož obrázek jí byl kýmsi zrádcovsky podstrčen, odpovím: „Ale, miláčku, to jen moje břišní stěna holt není v rovině a taky není úplně nejblíže k páteři!“ ;-)

Jinak díky za článek – když jsem uvažoval, proč mě od běhání tolik bolí záda, tak nějak jsem tušil, že za to asi může především ta „vzdálenost od páteře“.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.