Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Hodonín - Skalica: Závod, kde vždy něco padá z nebe

Hodonín - Skalica: Závod, kde vždy něco padá z nebe
foto: Zdenek Krchák

Luděk Durďák | 02.12.2013 | přečteno: 3785×

Dvě země, tři města, dvanáct kilometrů a stovky běžců. Vše dohromady tvoří jeden závod, Mezinárodní silniční běh, jehož startovní štafetu si pravidelně předávají jihomoravský Hodonín se slovenskou Skalicí. Tentokrát pestrobarevný běžecký had vyrazí příští sobotu z náměstí ve Skalici. Jaký druh typického nečasu jej čeká?

Rovinatá a přehledná trať na první pohled žádné velké záludnosti neskrývá. Oněch dvanáct kilometrů ale umí být pěkně zákeřných a zrádných. Velkou roli hraje především počasí. „Vzhledem k termínu je vždycky zima. K tomu povětšinou něco padá. Sníh, déšť nebo cokoliv mrznoucího. A hlavně je tam ta pověstná rovinka ze Skalice do Holíče, kde skoro každý rok šíleně vyfukuje,“ popisuje patnáctinásobný účastník Jiří Škrobák z Hodonína.

Pokud však vítr přeje a fouká závodníkům do zad, pak padají osobní a traťové rekordy. Naplno toho využil v roce 2000 Arthur Blasinski z Polska, když časem 35:58 vytvořil dodnes platný rekord závodu.

Svá specifika má i tradiční střídání startu a cíle. Správně načasovat je třeba především závěr. Letos se běží do Hodonína, kde závodníci už prakticky kilometr před finišem vidí diváky a cílový koridor, čeká je ale ještě zhruba pět stovek metrů hlavní třídou ke světelné křižovatce a teprve pak cesta do cíle.

V posledních dvou letech se z vítězství radoval kroměřížský Milan Kocourek, letos jej tak může čekat vítězný hattrick. Z české špičky by mu měl sekundovat Jiří Homoláč. Ve startovce se to však hemží zahraničními esy. „Silné zastoupení má maďarský Benedek Team, jenž vysílá do boje například Bene Barnabáse z osobákem na desítku těsně nad 29 minut. Ještě lépe je na tom s osobním rekordem Ukrajinec Dmytro Leschyn. Po letech by měl opět na trať vyrazit i keňský vytrvalec, konkrétně Joel Maina Mwangi,“ vypočítává okruh favoritů český ředitel závodu Libor Bartoš. Pozornost se bude upírat i na slovenskou olympioničku a obhájkyni loňského vítězství Katarínu Bérešovou. Kromě ní si na přední umístění brousí zuby Maďarka Tunde Szabó.

Pořadatelé zatím evidují něco přes 230 přihlášených závodníků. „Elektronické registrace poběží do 7. prosince. Přihlásit se bude možné i na místě, triček máme dost, ale na opozdilce se pak možná nedostane s občerstvením,“ upozornil šéf závodu.

Kromě trénovaných profesionálů patří Skalica – Holíč – Hodonín především rekreačním běžcům. „Pro mě je tento běh synonymem závodu pro neběžce. Vždycky jsem se tu setkal s partou lidí, z nichž většina přes rok nešla jiný závod a téměř ani neběhala. Je to výzva. Je to začátek vánočních svátků. Je to tradice,“ říká Škrobák.

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Dusty77 muž 05.12.2013 14:04:19

Dvě země, tři města, dvanáct kilometrů a stovky běžců. Vše dohromady tvoří jeden závod Mezinárodní silniční běh, jehož startovní štafetu si pravidelně předávají jihomoravský Hodonín se slovenskou Skalicí. Tentokrát pestrobarevný běžecký had vyrazí příští sobotu z náměstí ve Skalici. Jaký druh typického nečasu jej čeká?
Odkaz na článek

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 07.12.2013 17:43:43

Opravdu bude startovat Beresova? Dle clanku, co mi poslal jeden z dobreho jadra tohoto fora, tak bych hadala jinak:

http://www.osporte.sk/?…

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Rohatec

10 km: 0:31:55 (2004)
půlmaraton: 1:16:37 (2013)
maraton: 2:52:12 (2012)

Dusty77 muž 08.12.2013 09:30:10

Katarína Bérešová figuruje ve startovní listině mezi oficiálně přihlášenými. Je samozřejmě možné, že kvůli zdravotním komplikacím příští týden na start nenastoupí. V době uzávěrky zveřejněného článku jsem tuto informaci neměl.

avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 08.12.2013 11:20:50

>> Dusty77, 08. 12. 2013 09:30:10

Pokud patříte mezi pořadatele SHH, ev. MSBP, mohu jeden dotaz/návrh?

Nešlo by se v budoucnu domluvit/zkoor­dinovat s organizátory BBP tak, aby si Vaše závody časově nekonkurovaly?

avatar

Rohatec

10 km: 0:31:55 (2004)
půlmaraton: 1:16:37 (2013)
maraton: 2:52:12 (2012)

Dusty77 muž 08.12.2013 12:34:14

Orgánizátorem nejsem. Co se týče MSBP jsem pouze organizátorem jednoho z jarních závodů. HHS má od svého začátku stabilní termín v polovině prosince, jeho organizace se dělí mezi českou a slovenskou stranu a je otázkou, zda je změna termínu reálná a žádoucí. Osobně si myslím, že ani moc není kam s termínem hýbat. BBP má v zimě poměrně nahuštěný kalendář. To je ale věcí pořadatelů obou pohárů, já zde prezentuji pouze svůj osobní názor, nerad bych aby to bylo pochopeno jinak.

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.