Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Hodonín - Skalica letos v režii cizinců, vyhrál Matviychuk

Hodonín - Skalica letos v režii cizinců, vyhrál Matviychuk
foto: Dominika Durďáková

Luděk Durďák | 13.12.2014 | přečteno: 4097×

Zcela v režii zahraničních hvězd se letos odehrál tradiční moravsko-slovenský závod Hodonín-Holíč-Skalica. Dvanáct a půl kilometru zvládl nejrychleji Ukrajinec Vasyl Matviychuk. Časem 38:38 zaostal téměř o minutu za loňským výkonem Keňana Mwangiho. Ženám stejně jako loni kralovala Maďarka Tünde Szabó. I její výsledek 46:51 však byl výrazně slabší než v roce 2013. VÝSLEDKY

Téměř čtyřem stovkám běžců tentokrát relativně přálo počasí. Slunečno a příjemných osm stupňů většina z nich za čtyřiadvacet ročníků nepamatuje. Jediným problémem se tak stal už prakticky neodmyslitelný vítr. Ačkoli se ještě hodinu před závodem zdálo, že na rovném a ničím nekrytém úseku mezi Holíčem a Skalicí bude foukat snad dokonce do zad a závodníci už skoro uzavírali sázky, kolik z nich si vylepší osobáky, fučák nezklamal a po většinu trati dul proti nebo nepříjemně z boku.

Své by o tom mohl povídat nestor a vytrvalecká legenda Jiří Soukup. Ten spolu s polským handicapovým běžcem Zbygniewem Stefaniakem absolvujícím závod o francouzských holích startoval hodinu před hlavním polem.

„Bylo to dost kruté. Myslel jsem, že bude víc teplo, a tak jsem si vzal jen jedno triko, přestože mám v baťohu další dvě. Vyběhl jsem navíc i bez rukavic. Ona dnes nebyla zima, chlad dělal vítr, byl nepříjemný, foukal proti a já měl co dělat, abych Zbyňka na trati udržel a nakonec porazil,“ popsal průběh závodu sedmaosmdesátiletý vytrvalec z Hradce Králové. Do cíle – pár týdnů po startu v maratonu – dorazil v čase 2:06:34. Ač se to zdá neuvěřitelné, ještě o minutu a půl rychleji zvládl náročný závod o dva roky starší František Tomášek z Otrokovic.

Na opačné straně startovního pole od začátku diktovala tempo pětičlenná skupina favoritů. Na rozdíl od minulých let v ní chyběli čeští reprezentanti. Brzy bylo zřejmé, že nejlepší formu má trio Matviychuk, Keňan Kiprono a Maďar Minczér. Desetisekundový náskok si nakonec do cíle přinesl ukrajinský olympionik Matviychuk. Druhého Minczéra a třetího Kiprona dělila v cíli pouhá vteřina.

Nejlepším Čechem v cíli se stal bývalý reprezentant, dnes spíše trenér, Róbert Štefko. Skvělý výkon předvedl osmnáctiletý junior David Kákona z Hodonína, jenž v silné zahraniční konkurenci doběhl osmý.

Obhájkyně ženského triumfu Tünde Szabó utekla své krajance a oddílové kolegyni z Benedek Teamu Zitě Káczer hned po startu. Nevelký náskok udržovala po celý závod a přes únavu v závěru nakonec vítězství v čase 46:51 uhájila. Druhá Zita Káczer proťala cílovou pásku o půlminuty později. Třetí příčku vybojovala Petra Fašungová z Banské Bystrice.

Recept na běžeckou dlouhověkost všem mladším závodníkům v cíli prozradil Jirka Soukup. „S běháním je důležité nepřestat. Je to jako při milování, jak toho člověk jednou nechá, už se do toho nedostane. Musíte se pořád aspoň trošičku hýbat. Ráno si zacvičím, dám si studenou sprchu, osušit se jdu pěkně na vzduch na balkon. Ještě předevčírem jsem plaval v Orlici, zdravíčku to pomáhá,“ poradil sympatický senior.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Dusty77 muž 13.12.2014 20:56:20

Zcela v režii zahraničních hvězd se letos odehrál tradiční moravsko-slovenský závod Hodonín-Holíč-Skalica. Dvanáct a půl kilometru zvládl nejrychleji Ukrajinec Vasyl Matviychuk. Časem 38:38 zaostal téměř o minutu za loňským výkonem Keňana Mwangiho. Ženám stejně jako loni kralovala Maďarka Tünde Szabó. I její výsledek 46:51 však byl výrazně slabší než v roce 2013.
Odkaz na článek

avatar

jPal muž 14.12.2014 20:21:27

Za dobře zabezpečený a zorganizovaný závod sluší se oganizátorům ze srdce poděkovat. Za svoji běžeckou kariéru trvající více jak 25 let, jsem ještě po kruhových objezdech závodně neběžel, ale s opatrností jsem to i na svá stará kolena zvládl. Při vyhlašování výsledků běhu trochu zmatku způsobila absence stupínků vítězů. Dávám na zvážení organizátorům závodu, zda by se příště nedalo odpustit startovné přestárlým důchodcům se skromným finančním majlantem, tak jak to již běžně dělají na mnohých závodech. Těším se na 25. ročník závodu, snad se toho dožiji.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.