Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Rodí se běžkyním chytřejší děti?

behej.com | 05.04.2006 | přečteno: 10357×

Ženám, které v průběhu těhotenství běhají, by se měly rodit chytřejší děti než nesportujícím matkám. Alespoň to tvrdí nejnovější výzkum berlínských vědců z Centra Maxe Delbrücka pro molekulární medicínu. Ti ovšem své výzkumy neprováděli na lidech, nýbrž na myších.

A k jakému došli závěru? Mláďata myší, které byly nuceny v době těhotenství běhat, mají o čtyřicet procent více nervových buněk v oblastech mozku, kde dochází k učebním a paměťovým procesům. 

I když tyto výzkumy nelze bezprostředně aplikovat na lidi, experti se domnívají, že v principu by mohlo jít o podobný trend, neboť genová výbava lidí a myší je v zásadě identická. „Myším-běžkyním“ se rodí subtilnější potomci, ale ti brzy doženou své vrstevníky a začne se jim tvořit více již zmíněných nervových buněk. Stejně tak u lidí je prokázáno, že běžkyně přivádějí na svět drobnější děti.

Ať už budou ženy závěrům vědců věřit či nikoli, určitě pro ně těhotenství neznamená, že by musely zanevřít vytrvalostní sporty. V prvních měsících mohou dále běhat, při nárůstu váhy se mohou zaměřit na aguajogging nebo jízdu na kole, kde nemusí tělo nést svou plnou tíhu. Samozřejmě ideální je každou podobnou aktivitu raději konzultovat s lékařem.