Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Správný výběr běžecké podprsenky pomůže i k lepším výkonům

PORADNA: Správný výběr běžecké podprsenky pomůže i k lepším výkonům
foto: Dreamstime.com

Květa Kuklová | 31.01.2017 | přečteno: 9422×

Často se stává, že běžkyně, ale i jiné sportovkyně, podprsenky moc neřeší. Je jedno, jestli běhají týdny, měsíce nebo roky, ale na první pohled je poznáte. Místo zpevněného hrudníku vidíte prsa poskakující někdy i o více než deset centimetrů! Se správným modelem je přitom tak snadné udržet prsa déle pevná. A výhod je mnohem více.

Kromě toho, že prsa by měla být chloubou každé ženy, můžete si špatně vybranou podprsenkou i ublížit. Poskakováním se vytahuje kůže a poškozují vazy, které drží prsa pevná, k tomu si mohou majitelky hopsajícího poprsí ublížit i zdravotně.

Pokud nemáte pořádně zpevněný střed těla a zádové svaly, jsou to právě tyto skupiny, které musejí vyrovnávat síly, kterými na tělo skákající prsa působí. A při dlouhodobém namáhání vás pak můžou začít bolet záda. A čím déle běžíte, tím obtížnější je držet vzpřímený postoj, a tak se hrbíte čím dál víc. Plíce pojímají stále méně kyslíku a vy ztrácíte výkon, zadýcháváte se a zpomalujete.

Výběr správného modelu ale rozhodně není snadný. Většina žen s malým poprsím si často kupuje levné typy bolerkového střihu. Ani vyvinutější ženy nevybírají lépe. Ačkoli jsou často ochotné utratit za podprsenku trochu více peněz, často sáhnou po takové, která jim prsa spíše zmáčkne. Ta ale neomezí jejich pohyb a problém přetrvává.

Jaká jsou tedy pravidla pro výběr?

1. Tvarované košíčky

Podprsenky bolerkového typu často prsa rozplácnou a škrtí mléčné žlázy. Jejich další nevýhodou je, že drží prsa jenom ve vertikálním směru, tedy omezují pohyb nahoru a dolů, nikoli do stran. A to ještě jenom částečně. Tvarované košíčky sice zaberou ve skříni více místa, jejich přednosti jsou ale nezměrné. Ale pozor – košíček musí obepínat celá prsa, nikde neodstávat. Nesmí nám ani prsa půlit a dělat „faldíky“.

2. Obvod

Obvod by měl být takový, aby podprsenka pří zvednutí rukou nad hlavu nevylézala nahoru. Dobře zvolený model musí pevně držet a mít takovou velikost, aby podprsenka neškrtila a aby se po zapnutí netvořily faldíky na zádech. Dále je vhodné, aby byla na zapínání a dal se tak upravovat obvod. Navíc se lépe obléká i vysvléká.

3. Oddělení prsou od sebe a kostice

Pro omezení houpání prsou do všech tří stran je důležité, vybrat si model s kosticemi a takový, který drží prsa každé zvlášť. Jenom tak dokáže omezit i pohyby do stran a pohyb předozadní. Dejte si ale pozor, aby vás kostice nikde netlačily.

4. Ramínka

Měla by být širší a nejlépe polstrovaná, protože právě ony drží váhu prsou na místě. A to, že se u velikosti D jedná o zhruba sedm až deset kilogramů, je určitě argument pro co nejpohodlnější ramínka. Navíc i ženy s menšími prsy ocení, když nebudou mít otlačená a rozedřená ramena.

5. Zádový kříž

Pokud se hrbíte a nemáte dostatečně posílený střed těla, je lepší vybrat si podprsenku, která má vzadu ramínka do kříže, nebo k sobě jdou sepnout. Pomůže vám to udržet vzpřímený postoj a majitelkám nestejně velkých prsou to pomůže zamezit vzniku nebo rozšíření nesymetrií při držení těla.

Vybrat správnou podprsenku je věda. Jakákoli bolest, píchání, ale i tření nebo otlaky signalizují, že nemáte ten správný model. Ale při troše zkoumání a zkoušení určitě najdete tu pravou. Inspirovat se můžete i v našem testu podprsenek, který vychází v dalším čísle Běhej.com v polovině února.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

kvetinka199 žena 31.01.2017 13:10:57

Často se stává, že běžkyně, ale i jiné sportovkyně, podprsenky moc neřeší. Je jedno, jestli běhají týdny, měsíce nebo roky, ale na první pohled je poznáte. Místo zpevněného hrudníku vidíte prsa poskakující někdy i o více než deset centimetrů! Se správným modelem je přitom tak snadné udržet prsa déle pevná. A výhod je mnohem více.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.