Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Prusinovice viděly krásný duel, Pastorová udolala Kamínkovou

Prusinovice viděly krásný duel, Pastorová udolala Kamínkovou
foto: Zdenek Krchák

Adam Fritscher | 17.02.2014 | přečteno: 4889×

Loni závěje a ledové plotny, letos téměř jarní, i když trochu pošmourné počasí. A také další účastnický rekord. Taková byla 21. Rohálovská desítka, jedna z nejpopulárnějších domácích desítek. V nabité konkurenci se z prvenství radovali Ukrajinec Oleksander Matviichuk ze slovenského klubu Demolex Bardejov a Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava).

Dopředu se očekával souboj favorizovaných borců AK Kroměříž Jiřího Homoláče a Ondřeje Fejfara, nakonec ale kartami zamíchala do poslední chvíle tajemná výprava Demolexu Bardejov a v jejím čele ukrajinský rychlík Oleksander Matviichuk. Ten dosaženým časem 31:07 nadělil druhému Homoláčovi (31:39) přes půl minuty a třetímu Fejfarovi (32:06) už téměř minutu. „Dobrá organizace i celý závod. Všechno šlo dobře, neběžel jsem na výsledný čas, ale na vítězství,“ svěřil se v cíli pětadvacetiletý závodník slovenského klubu.

To ženská část závodu přinesla daleko větší drama. Ještě po šesti kilometrech vedla ikona zdejší trati Petra Kamínková (Adidas Running Team), nakonec byla ale předstižena Petrou Pastorovou (36:25). Jednačtyřicetiletá běžkyně ze Svatého Kopečku u Olomouce se na svou soupeřku ještě několikrát dotáhla, v cíli však zaostala, byť jen o pouhé dvě vteřiny (36:27).

„V závěrečném seběhu do Prusinovic jsem cítila zadní stehenní svaly. V krátkém stoupání před cílem jsem se ještě pokusila protáhnout krok, ale nestačilo to,“ litovala těsné prohry Kamínková. To Petra Pastorová si souboj pochvalovala: „Pořád jsem ji cítila za sebou, takže mě nutila běžet rychle až do cíle. Byl to závod se vším všudy.“ Nutno však dodat, že běžkyně MK Seitl Ostrava mohla těžit i z neplánované spolupráce s mužským „zajícem“: „Krásně jsme to vystupňovali a na osmém kilometru předběhli do té doby vedoucí Petru Kamínkovou,“ líčí finiš Luděk Durďák.

Třetí příčku mezi ženami brala nakonec Monika Preibischová (37:05), která na Kroměřížsko dorazila kvůli tomuto závodu až z Mariánských Láz­ní.

Pořadatelé v čele s ředitelem závodu Ondřejem Němcem po loňské ledové epizodě vyhlíželi překonání předloňského účastnického rekordu 519 běžců a dočkali se. Na start se tentokrát postavilo hned 576 borců, z nichž jen čtyři nedorazili do cíle. Podrobné výsledky (zatím neoficiální) najdete na webu závodu.

„Velká spokojenost s účastí i s tím, že jsme se trefili do našeho odhadu. Ale zároveň také potvrzení toho, že letošní ročník byl pravděpodobně posledním bez nutnosti registrovat se dopředu a bez účastnického limitu,“ konstatoval těsně po vyhlášení výsledků unavený, ale spokojený Němec.

Další ostře sledovaná desítka je na programu příští víkend. Poběží se pražská Kbelská desítka, která tradičně zahajuje i seriál Mizuno Running Cup. A pozor! Do vyprodání kapacity 1 450 běžců chybí již jen necelé dvě stovky! Kbely stejně jako Prusinovice, jejichž výsledky notně zahýbaly pořadím v běžeckých tabulkách, nabídnou šanci bodovat v žebříčku Běhej.com.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Ambo muž 19.02.2014 23:32:51

Pokud nepatříte mezi dlouholeté běžce, patrně ani nevíte, kde leží Prusinovice. Ti ostřílenější však mají tuto malou obec na Kroměřížsku pevně spojenu s tradičním „otvírákem“ závodní sezony, tamní Rohálovskou desítkou. Letošní skorojarní počasí dává šanci na nový účastnický rekord a hlavně – čeká se souboj tří skvělých českých vytrvalkyň! Běží se již tuto sobotu.
Odkaz na článek

avatar

polida žena 23.02.2014 12:02:39

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.