Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

"Rohálovka" otevře sezonu, padne rekord v počtu běžců?

"Rohálovka" otevře sezonu, padne rekord v počtu běžců?
foto: Zdenek Krchák

Adam Fritscher | 13.02.2014 | přečteno: 3705×

Pokud nepatříte mezi dlouholeté běžce, patrně ani nevíte, kde leží Prusinovice. Ti ostřílenější však mají tuto malou obec na Kroměřížsku pevně spojenu s tradičním „otvírákem“ závodní sezony, tamní Rohálovskou desítkou. Letošní skorojarní počasí dává šanci na nový účastnický rekord a hlavně – čeká se souboj skvělých českých vytrvalkyň! Běží se již tuto sobotu.

Jak udělat opravdu velký a populární běžecký závod? Existují v zásadě dvě cesty. Tou první je manažerský projekt, který do organizace zapojí plně profesionální armádu pořadatelů a postaví závod klidně takříkajíc na zelené louce. A druhou cestou je původně malý regionální mítink, jenž se úsilím a umem vesměs dobrovolných organizátorů postupně sám vypracuje mezi elitu. Právě touto cestou se vydala Rohálovská desítka, jejíž jednadvacátý ročník odstartuje v malé obci Prusinovice na Kroměřížsku už tuto sobotu.

Rozmary přírody proměnily loňskou náhradní trať Rohálovské desítky v ledové koryto, za jaké by se nestyděla ani bobová dráha v olympijském Soči. Letošní mírná zima však zcela jistě vrátí trasu populární středomoravské silniční desítky do původní podoby, tedy na zvlněnou silnici mezi obcemi Prusinovice a Tučapy.

A podle ředitele závodu Ondřeje Němce, někdejšího výborného maratonce s osobním rekordem 2:17:23, by se tak znovu po jednoleté pauze mohl otřást každým rokem narůstající účastnický rekord závodu. „Ten předloňský činí 519 běžců a já věřím, že v sobotu padne,“ míní Němec. Letošní ročník závodu by tak měl být také posledním, na nějž se běžci budou prezentovat až v den jeho konání a bez omezení počtu závodníků. I útulné zázemí v prusinovické sportovní hale a kulturním domě má totiž své limity.

A na co ještě letošní ročník populární Rohálovské desítky láká? Třeba na atraktivní souboj na špici ženské části závodu: O prvenství si to totiž pravděpodobně rozdají prusinovická legenda Petra Kamínková se svou zdejší dvojnásobnou přemožitelkou Petrou Pastorovou a rychlou Monikou Preibischovou. A to je se ještě na poslední chvíli omluvila Šárka Macháčková, kometa na českém vytrvaleckém nebi.

Loňské prvenství v mužích přijede obhájit Jakub Burghardt z JM Demolex Bardejov, dalšími favority mužského pelotonu by měli být Jiří Homoláč s Ondřejem Fejfarem. Letos na startu nebudou afričtí závodníci.

Hlavní běh Rohálovské desítky odstartuje v sobotu od kulturního domu v Prusinovicích v pravé poledne. Ještě předtím se ale na své závodní trasy od 80 do 1 500 metrů vydají atletické naděje, program dětských běhů začne v 9:40. Další informace naleznete na webu závodu.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Ambo muž 19.02.2014 23:32:51

Pokud nepatříte mezi dlouholeté běžce, patrně ani nevíte, kde leží Prusinovice. Ti ostřílenější však mají tuto malou obec na Kroměřížsku pevně spojenu s tradičním „otvírákem“ závodní sezony, tamní Rohálovskou desítkou. Letošní skorojarní počasí dává šanci na nový účastnický rekord a hlavně – čeká se souboj tří skvělých českých vytrvalkyň! Běží se již tuto sobotu.
Odkaz na článek

avatar

polida žena 23.02.2014 12:02:39

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.