Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nejrychlejší maratonec světa si v Praze prověří svou rychlost

Nejrychlejší maratonec světa si v Praze prověří svou rychlost
foto: RunCzech

tisková zpráva | 01.09.2014 | přečteno: 4092×

Geoffrey Mutai, muž, který zaběhl maraton rychleji než kdokoliv jiný v historii, nepatří mezi outsidery ani na kratší distanci, čemuž odpovídá i jeho osobní rekord na 10 km 27:19. Svou rychlost prověří na předposledním závodě RunCzech běžecké ligy, kde se 6. září postaví na start Birell Běhu na 10 km.

Mutaiův legendární maratonský čas 2:03:02 pochází z Bostonu 2011, avšak díky profilu trati nemůže být uznán jako oficiální světový rekord. Birell Grand Prix Praha je pro Mutaie rychlostní prověrkou před obhajobou vítězství na slavném TCS New York City Marathonu (hostujícím závodu RunCzech běžecké ligy 2014), kam se chystá o dva měsíce později. Na Birell Grand Prix Praha bude věhlasný maratonec čelit celé řadě talentovaných běžců, nekteří z nich už patří mezi známé tváře, někteří mohou překvapit.

Mezi černé koně závodu se řadí i jeho jmenovec Geoffrey Ronoh, který se v červnu postaral o senzaci na Mattoni 1/2Maratonu Olomouc a porazil držitele oficiálního světového rekordu v maratonu Wilsona Kipsanga, jemuž měl původně v roli vodiče jen udávat tempo. Svou současnou vynikající formu potvrdil i vítězstvím na Wörthersee Half Marathonu v Rakousku, kde si nejen vylepšil svůj půlmaratonský rekord na 59:45, ale podruhé v jedné sezóně nechal za svými zády i Wilsona Kipsanga. Birell Běh na 10 km bude pro Ronoha debutem na desetikilometrové trati, avšak jeho mezičas z 10 km při Mattoni 1/2Maratonu Olomouc byl 28:16, což slibuje výkon hluboko pod hranicí 28 minut.

Právě od Geoffreyho Ronoha si nejvíce slibuje i manažerka elitních atletů Jana Moberly. „Už v Olomouci jsem mu slíbila, že bude pozván jako elitní běžec a ač jeho osobní výkon není pod 28 minut, tak věřím, že bude bojovat v čelní skupině o co nejvyšší umístění. Spolu s Geoffreyem Mutaiem i Danielem Chebii se podle mého můžeme těšit na opravdu krásný závod, kde může překvapit i někdo další.”

Obhájce vítězství Daniel Chebii (27:35) loni vyhrál v čase 27:35, kterým se zapsal na 4. místo světových tabulek roku 2013, o dvě příčky výše než favorit závodu Geoffrey Mutai, jehož nejlepší čas sezóny 2013 činil 27:37. Chebiiho čas byl jen o vteřinu pomalejší než rekord závodu 27:34, který drží od roku 2011 jeho krajan Philemon Limo.

Pokud už se turecký reprezentant Polat Kemboi Arikan zotavil z výkonu na Mistrovství Evropy v Curychu, kde si 13. srpna doběhl na trati 10 000 m pro 4. místo, bude tento původem keňský běžec pomýšlet také na stupně vítězů. Na dráze má jeho osobní rekord hodnotu 27:38,81, na silnici 28:17, ale už je čtyři roky starý. V úvodu sezóny Arikana jistě povzbudil i výkon na Mistrovství světa v půlmaratonu v Kodani, kde časem 61:22 stanovil nový turecký národní rekord a skončil na 16. místě. Mezi etiopskými závodníky slibuje zajímavé představení Ameraw Mengist s časem 27:51. Zapomínat nesmíme ani na 18 letého debutanta Demoze Cherkose.

Ženskému elitnímu poli bude vévodit keňské duo ve složení Helah Kiprop (31:19) a Esther Ndiema (31:27). Obě dvě mají všechny předpoklady k tomu, aby zaútočily na rekord závodu z loňského roku 32:00, který vytvřila Josephine Chepkoech. Birell Grand Prix Praha je od loňského roku oceněno zlatou známkou Mezinárodní asociace atletických federací IAAF a kvalitou startovního pole i úrovní organizace se řadí k předním mezinárodním závodům na silnici.

Helah Kiprop je držitelkou nejrychlejšího času a ve startovním poli a jí právem patří pozice favoritky. Za časem 31:19 na 10 km se skrývá skvělý výkon, který předvědla loni na půlmaratonu v Ras al- Khaimah. Doběhla na 6. místě v čase 67:39 a v tomto jediném závodě si zvládla vylepšit osobní maxima na 10, 15 a 20 km.

Soupeřkou jí bude již známá tvář ze závodů RunCzech běžecké ligy Ester Ndiema. Na dubnovém Sportisimo 1/2Maratonu Praha doběhla na čtvrtém místě s časem 69:49, 10 km umí za 31:27. Do celkového pořadí by mohla promluvit i dvacetiletá Correti Jepkoech s osobním maximem 31:31 nebo zkušená etiopská závodnice Genet Ayalew (31:47), které se letos daří. Z Mistrovství světa v půlmaratonu si přivezla 10. místo.

Mezi českými ženami se představí talentovaná Anežka Drahotová, která patří projektu Czech Marathon Hopes, prostřednictvím kterého RunCzech podporuje mladé talentované běžce. Tato sotva 19 letá všestranně nadaná atletka za poslední dvě měsíce zvládla získat bronzovou medaili ze seniorského Mistrovství Evropy v chůzi na 20 km a mezi juniory zlato z Mistrovství světa v chůzi na 10 000 m. Mistrovský titul ještě ozdobila juniorským světovým rekordem. Kromě chůze se věnuje i cyklistice, triatlonu a samozřejmě běhání. Na loňském Grand Prix v Praze si Anežka časem 33:59 vytvořila nový osobní rekord a letos bude obhajovat pozici nejlepší Češky. Svede o ni souboj se specialistkou na desetikilometrovou distanci a účastnicí ME Lucií Sekanovou (33:22,90) a zkušenou běžkyní Petrou Kamínkovou (33:38).

České mužské startovní pole reprezentuje olympionik Jan Kreisinger (28:59), Milan Kocourek (29:06) a Jiří Homoláč (29:59.76).

Více informací na www.runczech.com.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 28.08.2014 14:18:15

Geoffrey Mutai, muž, který zaběhl maraton rychleji než kdokoliv jiný v historii, nepatří mezi outsidery ani na kratší distanci, čemuž odpovídá i jeho osobní rekord na 10 km 27:19. Svou rychlost prověří na předposledním závodě RunCzech běžecké ligy, kde se 6. září postaví na start Birell Běhu na 10 km.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.