Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

OČIMA ÚČASTNÍKA: We Run Prague poprvé a …

OČIMA ÚČASTNÍKA: We Run Prague poprvé a …
foto: archiv autora

Jiří Gruntorád | 03.09.2014 | přečteno: 4205×

Třicátého srpna. Datum, které jsem si ve svém deníčku rezervoval dlouho dopředu pro akci, o které jsem toho četl hodně, slyšel a viděl a kterou jsem si nechtěl jako hobby běžec nechat ujít. Jaký byl letošní ročník tohoto běžeckého svátku pod taktovkou firmy Nike?

Hned na začátku upozorňuji, že mám trošku přísnější měřítko na podobné akce, protože se event managementem, moderováním a komunikací zabývám. Taky je třeba podotknout, že mohu porovnat tuto běžeckou akci s akcemi RunCzech (PIM), RunTour a pár zahraničními závody. Ale pojďme na začátek….

Tři měsíce do akce

Objednání a platba byly na začátku června otázkou chvilky. Pak už se mi v emailu sem tam objevily informace, které se k závodu vztahovaly. Kde si vyzvednu startovní set, jak bude akce probíhat, co je třeba vědět, apod.

Den D

Ze soustředění ČS Miss Aerobic vystupuji v podzemních garážích centra Nový Smíchov (po 300 km cesty). Cca jeden kilometr od místa doběhu. Nejsem sám. Kolem sebe vidím spoustu běžeckých nadšenců, jak zamykají auta v slušivých tričkách mojí oblíbené žluté barvy. Volám své drahé polovičce, která do Prahy dorazila autobusem, protože moje cesta byla z Olomoucka, ale bydlíme v Českých Budějovicích.

Čtyři hodiny do startu

V horním patře Nového Smíchova si dáváme oběd. Caesar salát, tomatovou polévku a k tomu hlavně pití, abychom na závod nebyli dehydrovaní. Bohužel jsem při jedení kousl do nějaké kostičky od kuřete a ulomil si pořádný kus zubu. Ale co, běžec je odolný a snad si s tím paní zubařka poradí. Ani to moc nebolí, jen v tom píchá. Po zaplacení se jdu na WC podívat, jak to vypadá s mým zubem. Nic moc. Navíc je to čtyřka nahoře, takže je to i vidět. Ovšem takového kaskadéra, jako jsem já, to nerozhodí. Jsme tu kvůli běhání, ne kvůli fňukání.

Tři hodiny do startu

V garážích se převlékáme do běžeckého. Trička WRP, běhací boty, do batůžku si dáváme jen to nejnutnější. Dopujeme se hořčíkem, protože před týdnem jsme běželi závod Run Tour v Brně a svaly jsou malinko cítit. Moc velkou regeneraci jsem jim já osobně bohužel dopřát nemohl. Zamykáme auto a vyrážíme směr Žluté lázně. Startovní základna We Run Prague 2014. Rozmýšlíme, zda půjdeme pěšky, nebo se svezeme tramvají. Nakonec vyhrává tramvaj. V ní to vypadá, jako by Prahu infikoval nějaký vir, který způsobuje, že všichni na sobě mají svítivě žlutou. Vystupujeme u Žlutých lázní a jdeme omrknout běžecké městečko. To vypadá nádherně. Usazujeme se v jedné z restaurací a dáváme si lehce alkoholický drink. Nepřijeli jsme lámat rekordy, ale užít si to.

Dvě hodiny do startu

Potkáváme spoustu známých, kteří si podobnou akci nechtěli nechat ujít. Povídáme si s nimi a na moji drahou polovičku pomalu začíná doléhat to, že to bude její první závodní desítka v životě. Uklidňuji ji, že má natrénováno, takže to dobře dopadne. Helenky cíl je jedna hodina patnáct minut. Můj čtyřicet dva minut. V Brně jsem si sice dal osobáček na deset kilometrů, čtyřicet minut a dvanáct sekund, ale nepředpokládám, že tady se budou běhat nějaké rekordy.

Jeden a půl hodiny do startu

Trošku s rozpaky poslouchám moderátorky, jak říkají, že se chystá rozcvička. Devadesát minut před startem? To většina běžců ještě vychladne. Na druhou stranu to byl hezký pohled, když vidíte osm a půl tisíce lidí cvičit stejně.

Hodina do startu

Chce se nám na záchod. A tady narážíme na snad největší problém celého běžeckého městečka. Všechny WC, pokud si něco nedáte v restauracích, jsou pro běžce na jednom místě. Bohužel ještě více zúženém mobilními WC. Fronta je nepopsatelná. Už jsem toho na závodech zažil hodně, ale tohle je masakr. Říkám si, proč organizátoři nerozhodili WC na více míst s větší kapacitou. Míst tam na to bylo hodně.

Třicet minut do startu

Začínáme se s Helčou lehce rozcvičovat. Nasazujeme sporttestery. Zavazujeme boty, sundáváme mikiny a protahujeme svaly.

Patnáct minut do startu

Odevzdáváme věci do jedné z dodávek, které vše převezou do cíle, který je na náplavce u Palackého mostu. Vyrážíme na start. Koridory jsou řádně označeny a i když je běžců kolem osmi a půl tisíce, dva koridory to pojímají s přehledem.

Deset minut do startu

Helenka se zastavuje ve žlutém koridoru, já se stavím do modrého. Ovšem všichni jsou ve vedlejším pruhu, takže se dostávám do první řady. Nepopsatelný pocit, když vedle sebe a hlavně za sebou vidíte tu masu lidí, co si přišla užít běžecký svátek.

Pět minut do startu

Většina z nás lehce poskakuje na místě a snaží se rozpumpované tělo udržovat v provozní teplotě.

Minuta do startu

Lepíme se na startovní pásku, zapínáme GPS a čekáme…tři, dva, jedna…

START

Od teď už to budu popisovat za sebe. Jak jsme zjistili, je velký rozdíl běžet v předních řadách, nebo s většinou. Startovní část miluji. Když se všichni dají do pohybu. Kolem nás vystřelují konfety a my si to šineme k zúžení, kde se dva koridory spojí v jeden. Vše probíhá v klidu, žádný problém. Kilometry ubíhají rychle, diváci sice moc nefandí, ale nevadí, hlavní je si to užít osobně. Zhruba tak na třetím kilometru dobíhám borce, co vystřelili jak rakety, ale teď spíš hledají místo, kam by se mohli vyzvracet, protože přepálili start. Probíhám mezičasem na pátém kilometru a co nevidím, čas pod dvacet minut – hezký. Běžím dál, sem tam se mi pod nohy připlete nějaký turista, ale jinak vše v pohodě a klidu. Blížím se k cíli a na hodinkách vidím čas třicet devět minut. Je čas zabojovat a zkusit to stlačit pod čtyřicet minut. Běžím sprintem.

CÍL

Dobíhám do cíle a polévá mne pocit štěstí. Právě jsem si vytvořil nový osobní rekord s časem třicet devět, dvacet devět. Zpomalím běh, vyklusávám, probíhám koridorem, beru banán, vodu a jdu se protáhnout. Přijdu k dodávce s věcmi, beru batoh a už ze sebe sundávám mokré tričko. Protahuji se a čekám na Helenku. Ta dobíhá v čase jedna hodina, šest minut a deset sekund. Na první desítku v životě nádherný výkon. Všude je hromada dobíhajících, a tak se raději, abychom nepřekáželi, pakujeme od dodávek pryč a vyrážíme směr Nový Smíchov. Platíme parkovné a vyrážíme zpět do Českých Budějovic. Po dvou hodinách jsme doma. Jídlo, voda, zuby a spát.

Co se mi líbilo?

Informovanost závodníků, startovní set, čipy, které se nemusejí vracet.

Rychlá trať, byť v některých částech pro osm a půl tisíce lidí asi úzká.

Sprcha na trati a dostatek občerstvení při i po závodě.

Dobrovolníci – těch si na podobných závodech vážím nejvíce, bez nich by podobná akce nešla uskutečnit.

Co se mi nelíbilo?

Rozmístění WC v běžeckém městečku, přeci jenom, pokud vím, kolik bude lidí a hlavně kolik slečen, žen a dívek, musím tomu uzpůsobit WC. Stačí vyjít na nějakou jinou akci, nemyslím sportovní a kde je největší fronta? Na dámských záchodech. Bylo mi holek strašně líto.

Moderátorky. Chápu, že mediálním partnerem byla E2, ale moderovat takovýto běžecký svátek stylem hands-up párty mi prostě nepřijde jako to nejlepší řešení. Vzhledem k rozložení běžců bych udělal moderátorskou dvojici žena, muž a aspoň jednoho z nich, kdo pravidelně běhá. U těchto dam jsem si byl jistý, že toho moc nenaběhaly a na mnoha závodech nebyly, což se nejvíce projevilo na startu.

Start – minimálně využité startovní emoce. Když si vezmu, že spousta ze závodníků byla na startu takovéto akce poprvé, že jeli několik stovek kilometrů. Mohlo se to více vygradovat a udělat lidem hlubší sportovní zážitek. Slabý článek – opět moderátorky.

Rozcvičku dát cca 45 minut před závodem – maximálně dvacet minut. Ne 90 minut před závodem.

Výsledkový servis. Co udělá většina z lidí, když doběhne? Chce vědět, kolikátá, kolikátý kdo byl. Smsky s časem sice dorazily hned, ale kompletní výsledky byly až druhý den dopoledne. Ani fotky, třeba jen pár desítek z akce, do nynějška nejsou (pondělí večer – 1.9.2014). Třeba Run Czech už to má tak promakané, že když běžíte, vaše fotky se mohou, když chcete, nahrávat rovnou na váš FB profil.

A ještě dovětek z negativ. Trochu to celé na mne působilo, že ani nejde moc o radost z běhu. Když to srovnám třeba s atmosférou závodů RunTour nebo RunCzech, tak WRP zaostává. I když za to organizátoři nemohou, to je v nás lidech, kteří se sejdou. Ale věřím, že pro drtivou většinu, co třeba běhají jenom WRP, je to úžasný zážitek.

Na závěr chci nejenom za sebe, ale i za ostatní běžce poděkovat organizátorům, protože vím, co se za podobnou akcí skrývá a že to není jednoduché vytvořit adekvátní podmínky pro osm a půl tisíce běžců. Až na pár výše zmíněných negativ hezká běžecká akce. Osobně vždy říkám, že úspěšná sportovní akce je taková, když se nikomu nic vážného nestane a člověk se nikdy nemůže zavděčit všem, to prostě nejde. Závěrem tedy dodávám… We Run Prague poprvé a …příští rok opět, snad už s vylepšením.

Užívejte života, běhu zdar, nazdar!

Pozn. red.: Autor je moderátorem, odborníkem na externí a interní komunikaci a event management, lektorem fitness programů. Více na www.gruntorad.cz.

Anketa

Jak se vám líbil letošní ročník We Run Prague? Dejte mu známku jako ve škole.

1
 
194 hl.
2
 
66 hl.
3
 
37 hl.
4
 
23 hl.
5
 
32 hl.
Celkem hlasovalo 352 uživatelů.

Komentáře (Celkem 16)

Nalezené položky: 17 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jgruntorad muž 05.09.2014 12:01:39

Třicáté srpna. Datum, které jsem si ve svém deníčku rezervoval dlouho dopředu pro akci, o které jsem toho četl hodně, slyšel a viděl a kterou jsem si nechtěl jako hobby běžec nechat ujít. Jaký byl letošní ročník tohoto běžeckého svátku pod taktovkou firmy Nike?
Odkaz na článek

avatar

České Budějovice, Bratříkov

10 km: 0:36:59 (2006)
půlmaraton: 1:25:58 (2006)
maraton: 3:33:50 (2008)

fuji muž 07.09.2014 07:00:42

Tak ony jsou něco jiného tyhle pompézní komerční akce a něco jiného tradiční závody (ať silniční nebo krosy). Běhání není o tom, kolik mám WC, jestli se dozvím čas hned na tabuli v cíli, nebo o moderátorkách a společném hopsání jako rozcvičce… Ale jinak dobrý pokus o vlastní PR. :-D

Motto: [i]"Nechtěj všechno ale jen to, co nemůžeš!"[/i] [i]Já[/i]
avatar

Celkem 7497,8 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:42:42 (2020)
maraton: 3:51:09 (2018)

Alena77 žena 07.09.2014 14:41:08

39.29 – hodně slušný

Na mě tam tedy bylo až moc lidí. Co jsem taky čekala, že? :-)

Motto: „Co sám nechceš, nečiň druhým.“
avatar

Celkem 40057,45 km
Minulý měsíc 434 km
10 km: 0:32:48 (2022)
půlmaraton: 1:10:34 (2022)
maraton: 2:35:41 (2021)

Deadcross muž 07.09.2014 18:15:02

Oproti závodům od Runczechu z nás dělá Nike obrovskou reklamu. Nelíbilo se mi lakování nehtů a kosmetika pro ženy..co to má sakra společného s během? Prostě nešlo ani tak o běh, jako o reklamu a to víc než v minulých ročnících. Hrozně se tento závod zkazil…

Motto: Když už nemůžeš, tak přidej!!
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 07.09.2014 20:32:00

>> Deadcross, 07. 09. 2014 18:15:02 …Nelíbilo se mi lakování nehtů a kosmetika pro ženy…

Uz svym deklarovanym indikatorem „muž“ asi nejses optimalni CS pro takoveto akce… ;-)

avatar

Praha

10 km: 0:29:57 (1992)

Trepifajxl muž 08.09.2014 07:56:00

já když slyším nebo někde čtu „Nike“ tak dostávám vztek

Motto: není důležité zúčastnit se, ale vyhrát!
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 08.09.2014 08:09:59

Po přečtení prvních čtyř odstavců a seznámení s chrupem autora mě nějak došly síly pokračovat ve čtení.

avatar

Celkem 722 km
Minulý měsíc 0 km

Madcap muž 08.09.2014 18:02:43

>> milan, 08. 09. 2014 08:09:59

tak to je uplne presne!

avatar

bjerndi muž 08.09.2014 19:14:45

já to dočetl. Byl jsem v Praze, zaběhl si Lívanec, v neděli triatlon a nakonec zvítězila touha se podívat jak taková masová akce vypadá. Osobně až na davy lidí musím říct, že atmosféra byla dobrá. Nevím jaké měli moderátory v zadních korigorech, ale Ti dva kteří byli v prostoru startu a cíle byli vynikající a jejich výkon se dal nazvat zážitkem a rozhodně neinformovaností netrěli. Diváci fandili, běžci běhali a výkony elitních Afričanů byly opravdu parádní. Třeba se dočkám i výkony našich borců pod 30 minut nebo i líp. Anežka vypadala skvěle i když jí druhá půlka nesedla a doprava na Prahu 6 a z5 zabrala metrem a šalinou pár minut. Nám se to jako divákům líbilo. Nechodil bych pravidelně, účastnit za předražené startovné by se mi nechtělo ( ale to není námětem diskuze ) ale při hezkém počasí to nebyl vůbec špatnej víkend po celým dni v přírodě

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 08.09.2014 19:49:16

>> bjerndi, 08. 09. 2014 19:14:45

Ten clanek je ale o jinem zavodu. Ty hodnotis Birell desitku od PIMu, co byla tento vikend a clenak je o behu Nike, co byl minuly vikend. Tam jsem jako divak byla a docela hrozne, musim rici. Na Naplavce bezeli bezci samostatne, kamaradi a rodina byla o „patro vys“ na urovni silnice a sledovala male postavicky z dalky. Kdyz si divaci vybojovali, ze nas pustili po zeleznych schodech dolu, tak nas tam bylo jen par na asi 50m a tot vse. V miste finise, kde je fajn mit ten hucic koridor, co na akcich PIMu je. Pro me jako divaka v blizkosti cile velmi neprijemne a neprehledne (coz u PIM akci neni).

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

bjerndi muž 08.09.2014 20:07:35

>> skritek Hugo, 08. 09. 2014 19:49:16

tak to se omlouvám a můj postřeh patří k sobotní desítce :)

avatar

Praha

10 km: 0:29:57 (1992)

Trepifajxl muž 08.09.2014 20:11:11

>> milan, 08. 09. 2014 08:09:59

deset bodů z deseti :-)

Motto: není důležité zúčastnit se, ale vyhrát!
avatar

Celkem 40057,45 km
Minulý měsíc 434 km
10 km: 0:32:48 (2022)
půlmaraton: 1:10:34 (2022)
maraton: 2:35:41 (2021)

Deadcross muž 09.09.2014 19:38:05

>> jm1, 07. 09. 2014 20:32:00

No to asi nejsem, o to vic se mi nelíbí, co probíhá na běžecké scéně za nechutnou propagaci Nike prostřednictvím lakadel k běhu a ne během samotným. Ať tam jdou lidi, kteří o to opravdu stojí a ne lidi, co tam jdou s cílem se zviditelnit: jo jednou jsem zabehnul desítku za 2 hodiny a teď už zase rok běhat nebudu do příštího WRP…

Motto: Když už nemůžeš, tak přidej!!
avatar

Celkem 192 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:42 (2013)
půlmaraton: 1:47:52 (2013)

Barberry.pha muž 09.09.2014 21:46:16

>> Deadcross, 09. 09. 2014 19:38:05 Tak zajimavé je že průměrné časy na WRP byly rychlejší než na BGP, a Čech měl taky rychlejší čas na WRP ;)

Motto: Dýchám, běhám, žiju!
avatar

Celkem 7497,8 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:42:42 (2020)
maraton: 3:51:09 (2018)

Alena77 žena 10.09.2014 08:01:50

>> Deadcross, 09. 09. 2014 19:38:05

No tak běhat nebudou. To je jejich volba, ne?

Motto: „Co sám nechceš, nečiň druhým.“
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:05 (2009)
půlmaraton: 1:44:15 (2013)

prema.cech muž 10.09.2014 14:21:49

>> Deadcross, 09. 09. 2014 19:38:05

přesně… byl jsem na WRP jako divák – support -(manželka běžela poprvé 10km a super čas!) a dost hrůza. Bydlíme v centru, takže v těchto místech pravidelně běhám, baví mě to tam. To, že se mě osobně letošní wrp nelíbil, nic neznamená. Trať nesmyslná, cíl na náplavce samozřejmě nesmysl. Důležité bylo, co říkala běžkyně. Ano, bavilo ji to (triko se jí líbí), ale kvůli otočkám, všudypřítomnému davu již příště nepůjde. A to je ono. Komerční akce dotažená ad absurdum. až přetažená. Poměrně pravidelně jsem chodil na akce pimu, a i jejich 10km mě vždy bavila. Už tam sice nechodím, ale když to někoho baví, proč ne. Nepamatuji se ale, že by na PIM akcích byly takové blbosti jako na wrp. Nehledě na to, že mě sobně vadí, když mě někdo nutí nosit uniformu. Ano, chápu, v US má Nike obrat skoro 9 mld USD, ale jsou i jiné, nově rostoucí značky, že? Takže příští rok UA run? ;))). Každopádně nejdůležitější věc: WRP byl její první závod a i když třeba nám, hnidopichům, se dost věcí nelíbilo, ona bude v běhání pokračovat. Po závodě jsme dokoupili ještě nějaké oblečky a hurá na runtour na Ladronku (tam je atmosféra úplně jiná, lidí akorát) a o tom to všechno je. pravidelný sport. někdo bude podporovat wrp, někdo ne. já ne, nelíbí se mi jejich komerčněsportovní aspekt. Ale 8 tis lidí ano. Dokud bude takový wpr chtivý dav, nemá nike důvod něco měnit. akce vydělává, podpora nike roste (asi). dělají to dobře, já (i z těchto faktorů) ve věcích od nike neběhám ;))

avatar

Praha/Zlín

Celkem 4528,24 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:08 (2014)
půlmaraton: 1:23:37 (2014)
maraton: 3:56:07 (2022)

J0SE muž 10.09.2014 15:00:37

Mně osobně se letošní Nike run líbil. Ale to už jsem psal asi i jinde. A asi pokud vyloženě něco nepokazí, tak poběžím i další roky (je to taková srdcovka).

Trať mně přišla v pohodě, i se mně celkem líbila, možná i lepší než předešlé roky (samozřejmě kostek trošku víc, ale v případě desítky mně to přijde ještě v pohodě). Co by šlo určitě vyřešit líp byl doběh, kdy vlastně v posledních metrech chyběli lidi, kteří by povzbuzovali (mně osobně to třeba nevadí, běžím totálně z posledního, takže bych nezrychlil v žádném případě, ale určitě se najde někdo, komu to pomůže).

WC z mého pohledu taky dobré, spousta křoví a podobných zákoutí, takže super. Z tohohle pohledu je na tom start na Václaváku nebo Staromáku určitě hůř. Ale chápu, že to je spíš pro muže než ženy :-)

Na startu taky žádná tlačenice a hned od startu se dalo v pohodě běžet (ale je mně jasné, že je to tím, že jsem startoval zepředu), ale i tak mně přišlo, že místa bylo určitě víc než kdyby se startovalo někde vepředu.

V cíli taky pohoda, ale chápu, že to bylo tím, že přede mnou doběhlo zhruba padesát lidí a ti se na náplavku vejdou v pohodě.

Co se mně ale nelíbilo a myslím si, že by organizátor mohl změnit a nestálo by to ani moc úsilí:

  • na startu neuvěřitelně hlasitá hudba (určitě by trošku ztišení neuškodilo)
  • nějak rozcvička na povel na startu (asi taky hodně zbytečnost stejně jako pro většinu lidí se rozcvičovat už 90 minut před startem – chápu, že jsem asi v tom extrém, ale hodinu a půl před závodem jsem byl ještě doma a to nebydlíme v Podolí)
  • celý web ohledně závodu je otřesný (a to je ještě slabé slovo)
  • výsledkový servis je špatný(sms mně sice přišla, ale copak je problém najít výsledky někde na webu prakticky ihned po závodě a v trochu lepším formátu než pdf)
  • fotografie ze závodu by taky mohly být k dispozici rychleji
  • možná přece jenom opravdu zvážit přesun cíle někam, kde by to pro ty pomalejší bylo prostornější

A jenom k některým reakcím na WRP bych dodal tohle: Kája vs. kritici

Nalezené položky: 17 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.