Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

NÁZOR: Letošní We Run Prague pohledem účastníka

NÁZOR: Letošní We Run Prague pohledem účastníka
foto: Zdenek Krchák

Jan Preibisch | 31.08.2013 | přečteno: 4435×

Závod pořádaný firmou Nike má za sebou teprve třetí ročník a už se stal letos největším závodem podzimu v Praze, pokud budeme brát jako kritérium počet běžců v cíli hlavního závodu. Předloni to byl můj úplně první běžecký závod, letos mám na kontě už několik velkých městských běhů, tak můžu srovnávat.

Organizátoři se rozhodli pojmout Nike Run více jako party než jako atletický event. Vzhledem k tomu, že propagují zejména svoji značku, je to pochopitelné. Proto se snaží k závodu přitáhnout především širokou veřejnost a dost prvoběžců místo toho, aby zvali elitní běžce černé pleti. Cílem organizátorů tedy není lámat traťové rekordy, ale především pobavit. Místo aktuálních top atletů z Afriky si pořadatelé pozvali legendární Paulu Radcliffe, aby spolu s Bárou Špotákovou a Víťou Veselým odstartovali závod.

Přesto mě překvapuje, že přes poměrně velkorysé odměny pro nejlepší běžce tento závod nedokáže přilákat více běžců z české špičky. Grand Prix příští týden i Běchovice na konci září jsou a ještě nějakou dobu budou prestižnější záležitostí, ale devět mužů pod 35 minut není zrovna vizitka špičkově obsazeného závodu. Na druhou stranu mají ostatní motivaci bojovat nejenom o čas, ale i o pořadí. Šance dostat se do Top 10, Top 100 nebo pokořit jinou podobnou metu je pro amatéry při dostatečném tréninku mnohem větší, než na závodech PIM.

Lokalita Žlutých lázní je pro závod takového typu vyhovující. Dvě hodiny před startem začínal doprovodný program, který měl lidi dostat do předzávodní nálady, tohle by u Rudolfina nebo na Staromáku šlo provést hůře. Na druhou stranu prostor není nafukovací a kolem třetí hodiny byla v šatnách, u úschovny a u toitoiek docela velká fronta.

Stejně jako v loňském roce připravili pořadatelé koridory. Na rozdíl většiny závodů, které jsem zažil, byly označeny nikoliv písmenem, ale předpokládaným cílovým časem. Nikdo nekontroloval, jestli se běžec správně zařadí, ale nestávalo se, že by se dopředu hnal někdo, kdo na to nemá a ostatní o něj prvních dvě stě metrů zakopávali. Za tohle zaslouží pochvalu běžci ještě více než organizátoři.

Samotný závod lze hodnotit těžko. Tam člověk běží, na co má, a snaží si správně rozvrhnout síly. Někomu se to daří lépe, někomu hůře. Někdo běží na osobák, někdo si to chce užít, někdo chce „to prostě uběhnout“. Trať závodu je rovná, start je poměrně široký a po pár stovkách metrů už si každý může zvolit svoji stopu. Alespoň to platilo pro moji výkonnostní skupinu, nevím, jak to bylo za námi. Bohužel jedna výtka pořadatelům je na místě. První kilometr byl přibližně 900 metrů od startu (měřil jsem to loni, letos při cestě do Žlutých lázní i v závodě podle GPS, navíc tomu odpovídá čas prvního a posledního „kilometru). Opravdu mi není jasné, proč je takový problém přesně umístit kilometrovníky, když už si pořadatel nechá trať změřit. Obzvlášť, když se jedná o první kilometr a nejeden běžec si upravuje svoje tempo.

Občerstvení na trati bylo stejně jako loni zajištěno dostatečně, problémy z prvního ročníku jsou asi stále velkým mementem. Stejně tak v cíli byl k dispozici ionťák, banán a voda, dalo by se říci dobrý standard. Po doběhu jsme si bohužel museli vystát frontu na batohy, možná by stálo za to posílit tým dobrovolníků, ale při desítce je rozdíl mezi prvním a posledním běžcem výrazně menší než při maratonu, takže se určitému prime time ve vydávání zavazadel těžko lze vyhnout.

Na straně pořadatelů je vidět snaha každý rok se zlepšovat. Letos je na stránkách mnohem přehlednější výsledkový servis, trička jsou příjemná a asi ještě hezčí než v loňském roce (na to ale může mít každý svůj názor). Trochu mě mrzí, že nebyla možnost editovat si svoje startovní číslo. Zase když mi den před závodem onemocněl kamarád, našel jsem za něj náhradu a psal organizátorům, jestli je možné v databázi přepsat jméno, za šest(!) minut jsem obdržel odpověď „registrace změněna, hezký den“. Za rozumné peníze běžci dostali dost muziky (obrazně i doslovně), nicméně oproti loňsku se startovné zdražilo o sto korun na 400 a kdo to nestihl do půlky června, měl to rovnou za 600. Doufejme, že v tomhle trendu pořadatelé pokračovat v dalších letech nebudou.

HODNOCENÍ:

Organizace: *****

Zázemí: ****

Sportovní úroveň: ***

Atmosféra: *****

Celkové hodnocení: ****

Pozn.red.: Názory spolupracovníků nemusí vždy vystihovat stanoviska redakce. Autor běhá od roku 2011, kdy „vstal z gauče a začal trénovat“. Jezdí na lokální i velké městské závody a snaží sebe i své kamarády dostat pod hranici 40 minut na desítce a v budoucnu dohonit svoji sestru, přední českou běžkyni.

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Preiby muž 01.09.2013 13:25:47

Závod pořádaný firmou Nike má za sebou teprve třetí ročník a už se stal letos největším závodem podzimu v Praze, pokud budeme brát jako kritérium počet běžců v cíli hlavního závodu. Předloni to byl můj úplně první běžecký závod, letos mám na kontě už několik velkých městských běhů, tak můžu srovnávat.
Odkaz na článek

avatar

grandececo muž 01.09.2013 14:43:09

Myslím, že velká část domácí špičky má smlouvy s jinými výrobci oblečení, proto je logické, že se neukáží na závodě, jehož cílem je oslava společnosti Nike.

avatar

Praha

Celkem 26222 km
Minulý měsíc 3 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 01.09.2013 18:39:07

Jsem rád, že běžec, který tenhle závod běžel a určitě to nebyl jeho první závod :-)), má podobné dojmy jako já. Závod pro lidi „zkusím to uběhnout“ (to není diskriminace, každej někdy začínal), kde skoro všechno fungovalo. Kromě šaten. :-((. Asi ho nikdy nepoběžím, ale Sára tam prý bude krákat vždycky. Pokud bude čas. :-))

A moc mě potěšily dvě věci. Koridory na čas, kam lidi lezou podle svého svědomí. To jedno procento „blbců“ se najde vždycky, ale tady proud běžců plynul rovnoměrně. A pak přeregistrace jména. Super. Kdykoliv se může něco stát a pak je lepší přeregistrovat, než nechat číslo propadnout nebo nechat někoho jiného běžet na cizí (moje) jméno.

Lidi z PIMu. Co se poučit???!!???

avatar

Celkem 2744,69 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 1:01:08 (2012)
půlmaraton: 2:28:45 (2016)

svobanda žena 01.09.2013 19:38:29

>> EvženGe, 01. 09. 2013 18:39:07

Díky za Sáru, bylo fajn ji vidět fandit. Fandila na prvním mém závodě Neseď za pecí, vloni jsem ji zahlédla mávat křídly na WRP. Bude i na Run Tour na Ladronce?

avatar

Praha

Celkem 26222 km
Minulý měsíc 3 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 01.09.2013 19:48:42

>> svobanda, 01. 09. 2013 19:38:29

Na 100% ne. Run tour mě neláká (to je osobní názor, ne že by byl závod špatnej) a tak budu někde jinde.

avatar

Praha/Zlín

Celkem 4528,24 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:08 (2014)
půlmaraton: 1:23:37 (2014)
maraton: 3:56:07 (2022)

J0SE muž 06.09.2013 12:47:46

>> EvženGe, 01. 09. 2013 18:39:07

Myslím, že lidi z PIMu se nepoučí nikdy. :-(

Ostatně proč by to dělali? Vyprodáno nakonec mají asi vždycky a že pak ti lidi nakonec neběží?

Stejně tak i ty koridory, které mně přišly opět lepší než pseudonáhodné přidělování alá PIM.

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.