Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Moc přítomného okamžiku: Co mají jóga a běh společného

Moc přítomného okamžiku: Co mají jóga a běh společného
foto: Hana Šlegrová

Tomáš Procházka | 06.04.2015 | přečteno: 10942×

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je tolik jogínů, kteří chodí pravidelně běhat? Možná k tomu mají stejný důvod jako běžci navštěvující lekce jógy. Tyto dvě aktivity si nejsou na první pohled příliš podobné, ale stačí nakouknout trochu pod povrch a vše se vyjasní.

Jógu i běh může člověk vykonávat samostatně. Lekce jógy nebo večerní proběhnutí navíc často patří k jednomu z mála vzácných okamžiků dne, kdy se plně soustředíme pouze na sebe. Běžíte, posloucháte svůj dech a postupně se uzavíráte do vlastní myšlenkové bubliny. No a s jógou je to stejné. Jen místo kladení jedné nohy před druhou prodýcháváte jógovou pozici.

Každý jógový začátečník objevuje ohebnost (nebo spíše neohebnost) vlastního těla. Právě tak začínající běžci zkoušejí kapacitu svých plic a sílu šokovaných nohou. Obě aktivity vyžadují, zvláště ze začátku, velkou dávku sebekázně, odhodlání a mnohdy i přemlouvání.

Jakmile však začnete vidět první výsledky, přestanete si jógu nebo běh spojovat pouze s nepohodlím a bolestí. Objevíte dosud nepoznaný pocit z vlastního těla, o který už nikdy nebudete chtít přijít. Zároveň se naučíte lépe pracovat s vlastní psychikou, což se pozitivně odrazí i ve vašem každodenním životě.

Mnozí učitelé meditace považují běh i jógu za její novou moderní obdobu. Pro mladého člověka je dokonce mnohem přínosnější než klasická meditace v lotosovém sedu. Tělo je v pohybu, energie proudí a vše se zdá najednou mnohem jasnější.

Každý jogín zažije dříve či později stav, kdy se přestane na jógu dívat pouze jako na pohyb a objeví její spirituální stránku. Jak se budete postupně učit jednotlivé ásany, dostanete se k podstatě pohybu samotného a oprostíte se od myšlenek, které vás do té doby zatěžovaly.

Ten samý stav může zažít i každý běžec. Nutností je samozřejmě pravidelný trénink, ale odměna za to stojí. Vaše tělo, mysl i duše budou fungovat v jednom jediném rytmu. Pohyb se pro vás stane očistným rituálem. Získáte kontrolu nad svými emocemi, pročistíte si hlavu a naučíte se pravidelně zbavovat stresu.

Běh a cvičení jógy tvoří společně dokonalý sportovní pár. Velká část začínajících běžců mívá potíže s dechem. Jistě to znáte, nohy by ještě mohly, ale plíce s dalšími kroky už nesouhlasí.

Tento problém dokáže jóga snadno vyřešit. Jógový dech vám pomůže zvládat i dlouhé tratě a postupně se vám zvětší i kapacita plic. K tomu všemu posílíte horní polovinu těla, což také podpoří celkovou běžeckou výkonnost. Jogíni pak vyhledávají běh především proto, že jim chybí dynamický pohyb. Jóga je fyzicky také náročná, ale není nad to vyrazit do parku a pořádně se zapotit na čerstvém vzduchu.

Tomáš Procházka, SpojujeNasJoga.cz

Komentáře (Celkem 8)

Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tprochazka muž 26.03.2015 07:19:47

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je tolik jogínů, kteří chodí pravidelně běhat? Možná k tomu mají stejný důvod jako běžci navštěvující lekce jógy. Tyto dvě aktivity si nejsou na první pohled příliš podobné, ale stačí nakouknout trochu pod povrch a vše se vyjasní.
Odkaz na článek

avatar

Mariánské Lázně/Praha

Celkem 217 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:50:48 (2014)

Vojtamalej muž 26.03.2015 10:03:00

Musím se přiznat, že záhy po tom co jsem začal pravidelně běhat jsem začal pociťovat potřebu co nejdokonalejšího protáhnutí těla a docílení co největší flexibility. Vyprovokovala mě k tomu svalová horečka nohou po prvním větším výběhu. Začal jsem proto do tréninků zařazovat strečingová cvičení. Postupem času mi běh začal být málo a začal jsem běžecký trénink spojovat i se silovým (s vlastní váhou) a tudíž jsem si vypracoval i komplexní strečingovou sérii, kterou jsem sestavil vybráním těch nejlepších cviků z rozcviček všech předchozích sportů, které jsem závodně provozoval (plavání, americký fotbal, …). Hlavně na plavání se hodně dbá na flexibilitu a tam jsem pochytil nejvíce užitečných cviků. Mimo jiné mi první trenér doporučil některé cviky z jogy pro narovnání zad (myslím že se to jmenovala sarva hyta asány). dnes je tedy 15 – 20 minutovou nedílnou součástí závěru mého běžeckého+silového treninku protažení těla od doslova od hlavy až k patě s kladeným důrazem na zklidnění organismu správným dýcháním. Musím potvrdit blahodárný vliv jak na fyzickou tak duševní rovnováhu. Pocítím to vždy, když spěchám a nestihnu se kompletně a důkladně protáhnout. Pak mám špatný pocit, výčitky který trochu zastiňuje odmakaný zbytek treninku. Všem proto vřele doporučuji s myšlenkou i cviky jogy alespoň koketovat :-)

Motto: Co bolí, to sílí !
avatar

Bušovice

Celkem 144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:09 (2011)

ghibulo muž 26.03.2015 14:44:15

Naprostý souhlas s článkem… jen to „uzavírání do myšlenkové bubliny“ bych označil spíš za „vystupování z myšlenkové bubliny“ … prostě soustředění se jen na prosté bytí…

Motto: dělej co chceš, dokud můžeš
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 26.03.2015 15:34:21

Autor: „Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je tolik jogínů, kteří chodí pravidelně běhat? “

Ne.

BTW, kolik je behajicich joginu? ;-) Jeden, deset, … tisic, … milion, … ?

avatar

Sokolov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:18 (2009)
půlmaraton: 1:38:49 (2009)

Amater muž 17.04.2015 08:37:51

Článek plně vystihuje i moje pocity z běhu. Člověk je při běhu sám se svým tělem a duší, rovná si své myšlenky a po doběhnutí se cítí duševně vyrovnanější. Jógu jsem kdysi také pravidelně cvičil, ale nevydržel jsem u toho dostatečně dlouho, abych se dostával do stavu, který zažívám u běhu. S uspokojením pozoruji, že v poslední době u nás v okolí běhá čím dál víc hobíků..........jen tak dál :-)

avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 17.04.2015 09:10:59

Běh je jóga pro ty, co nevydrží sedět na zadku :-)

Motto: ...kam až?
avatar

Sloviensko

rudo muž 17.04.2015 09:40:06

beh je joga pre tych co si chcu dodrbat kolena inym sposobom ;-)

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 17.04.2015 18:14:17

Přijde mi, že redakce nám nadělila zase další intelektuální homeopatikum. Nicméně nedávno vyšla kniha Běžící Buddha (divný překlad titulu z originálu, kterým jsem se prolouskal – autor možná někde tlačí na pilu a není superbežec. Nicméně je vzdělaný ve svém oboru a jeho shambaly jsou poměrně rozšířené, což je známka zdařilé inkulturace). Inspirující je článek http://www.huffingtonpost.com/…6843868.html , který dává šanci nízkotepařům, tedy pokročilým běžcům.

Mě začínají celoroční běhy lesem táhnout k druidsví ;-)

Motto: No toto!
avatar

kamila.336 žena 11.06.2015 15:29:37

mne joga v behani hodne pomohla, mela jsem ze zacatku kdyz jsem zacala behat hrozny krece a byla jsem po behu hrozne unavena, koupila jsem si horcik a zacala chodit na jogu. po joze mam vice energie achut si jit zabehat jeste vzroste, samozrejme protahnuti i po behu je taky dulezity :)

Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.