Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V desítce Atleta roku obě poslední vítězky Špotáková a Hejnová

Český atletický svaz | 22.10.2015 | přečteno: 5574×

Mezi nejlepšími ve výroční anketě Českého atletického svazu nechybí premiantky z loňského i předloňského ročníku. Konečné pořadí nejlepší letošní desítky, které určilo 136 hlasujících z oslovených trenérů, činovníků a novinářů, bude slavnostně oznámeno 7. listopadu v přímém přenosu České televize. Zároveň se diváci dozvědí také vítěze kategorií junior, objev a trenér roku.

Šestice atletů uhájila pozici mezi tuzemskou elitou, podobně jako před rokem se tak na pódiu před kamerami objeví Jaroslav Bába, Anežka Drahotová, Jakub Holuša, Pavel Maslák, Barbora Špotáková, Vítězslav Veselý. Naopak „comeback“ do top desítky se povedl vítězce ankety z roku 2013 Zuzaně Hejnové, a po roční absenci se vrací i Eliška Klučinová. Úplně premiérově byl vybrán mezi nejlepší nejen 22letý Radek Juška, ale také o polovinu starší Michal Balner.

Obdivuhodnou stabilitou mezi domácí elitou se můžou pochlubit předloňská vítězka Zuzana Hejnová i „obhájkyně“ Barbora Špotáková, které si připisují svou devátou resp. jubilejní desátou přítomnost v desítce Atleta roku. Ještě o jednu účast úspěšnější než dlouholetá vládkyně ankety Špotáková je však Jaroslav Bába, jenž byl mezi nejlepší vybrán už po jedenácté.

Přitom dostat se do desítky nebylo opět vůbec snadné, nejsou v ní ani všichni medailisté z halového mistrovství Evropy v Praze, sedmnáctá skončila bronzový štafeta čtvrtkařů, majiteli stejného kovu, koulaři Ladislavu Prášilovi, unikla top 10 o jedinou příčku. Pikantní je umístění partnerské dvojice Helcelet-Rosolová na dvanáctém a třináctém místě, jejich vyrovnaný interní souboj vyzněl o deset bodů ve prospěch prvně jmenovaného.

Přehled pořadí od 11. místa i s bodovými zisky najdete na konci článku. Nejprve však krátké profily desítky (řazené abecedně).

Výškař Jaroslav Bába, letos v září 31letý, prokázal opět svou obdivuhodnou výkonnostní stabilitu. Finále svěřenci Jana Janků neuniklo na žádném z vrcholů (do osmičky na obou akcích byl jako jediný z desítky), na HME v Praze si vydobyl páté, na MS v Pekingu sedmé místo. Už pátou sezónu v řadě zdolal hranici světové špičky 230 cm.

Pro Michala Balnera byla sezóna nejvydařenější v jeho kariéře. A to se 33letý tyčkař rozjížděl pozvolna: „domácí“ šampionát mu nevyšel, když vypadl v kvalifikaci. V létě však svěřenec Boleslava Patery příjemně překvapil překonáním českého rekordu skokem 582 cm v Baku a formu potvrdil při vrcholu, na němž skončil sedmý.

Chodkyně Anežka Drahotová a loňská juniorka ozdobila první část sezóny čtvrtým místem při Evropském poháru v Murcii a hlavně národním rekordem 1:26:53 hod. tamtéž. Vysoké ambice potvrdila svěřenkyně Iva Pitáka na ME do 22 let v Tallinnu stříbrem, na medaili pomýšlela i na MS, ale i kvůli zdraví z toho bylo „jen“ osmé místo.

Pozvolný návrat Zuzany Hejnové se zlatou tečkou. Tak by šel parafrázovat rok 2015 svěřenkyně Dalibora Kupky. Nevyšel ideálně test půlky na halovém ME a ani při prvních startech na čtvrtce překážek na jaře nezářila. Nakonec to však dotáhla k obhajobě titulu mistryně světa v kvalitním výkonu roku 53.50 i diamantové trofeji.

Mílař Jakub Holuša připravil divákům v pražské O2 areně při HME svým finišem za zlatem patrně nejemotivnější zážitek. Český rekord na 1500 m pak svěřenec Jiřího Sequenta pokořil i pod otevřeným nebem, když ve Stockholmu zaběhl 3:34.26 min. Jen vrchol mu nevyšel, v Pekingu skončil už v rozběhu.

Senzací evropského halového šampionátu v Praze se stal dálkař Radek Juška. S do té doby jediným velkým mezinárodním startem na kontě si vysloužil stříbro. Stejnou medaili vybojoval člen skupiny „Decathlon Nerd“ Josefa Karase i na ME „22“ a snový rok zakončil postupem do finále mistrovství světa.

Halovým sezónám se vícebojařka Eliška Klučinová doposud spíše vyhýbala. „Praha 2015“ jí však přinesla krátce před 27. narozeninami první cenný kov z vrcholné akce mezi dospělými. Dobře začala svěřenkyně Františka Ptáčníka i venku, jenže pak přišly zdravotní potíže a jen díky veliké bojovnosti dokázala důstojně konkurovat světu.

Letos 24letý čtvrtkař Pavel Maslák se skvěle se připravil na halu, v níž potvrdil roli favorita a obhájil pozice z Göteborgu – individuální titul a bronz se štafetou. Ani v létě si člen Kupkovy skupiny nevedl zle, jenže ve světě obrovsky vzrostla konkurence a ani výkon na hranici sezónního maxima nestačil v Pekingu na postup z rozběhu.

Rozpačitý vstup, vzepjetí, pád a úspěšný tečka. Tak by se dala ve zkratce shrnout sezóna Barbory Špotákové. Oštěpařská šampionka, která se nově připravovala sama, jela po nepovedeném úvodu na MS pro medaili, finále však nezvládla a nevešla se ani do osmičky. Chuť si vzápětí spravila celkovým triumfem v Diamantové lize.

Velice těžká obhajoba titulu čekala na Vítězslava Veselého. 32letému členovi oštěpařské skupiny Jana Železného vzrostla početně i výkonnostně konkurence a solidní standard předvedený v průběhu sezóny i při jejím vrcholu na pocty tentokrát nestačil. V Pekingu skončil osmý, v diamantovém seriálu pak druhý.

Konečné pořadí mimo desítku

11. Ladislav Prášil (koule) 209

12. Adam Sebastian Helcelet (desetiboj, sedmiboj) 61

13. Denisa Rosolová (400 m př., 400 m) 51

14. Pavla Schorná-Matyášová (vrchy) 30

15. Jan Jirka (200 m) 26

16. Jan Kudlička (tyč) 25

17. Němeček, Šorm, Tesař, Maslák (4×400 m) 21

18.= Michaela Hrubá (výška) 13

18.= Petr Svoboda (60/110 m př.) 13

20. Jan Marcell (koule) 10

21.= Kadlec, Desenský, Jirka, Stromšík
(4×100 m „22“) 7

21.= Schorná-Matyášová, Metelková,
Maršánová, Sekyrová (družstvo vrchařek) 7

23. Jan Janů (vrchy) 6

24. Krupička, Pavlišta, Janů, L. Kučera
(družstvo vrchařů) 2

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

CAS muž 22.10.2015 18:13:56

Mezi nejlepšími ve výroční anketě Českého atletického svazu nechybí premiantky z loňského i předloňského ročníku. Konečné pořadí nejlepší letošní desítky, které určilo 136 hlasujících z oslovených trenérů, činovníků a novinářů, bude slavnostně oznámeno 7. listopadu v přímém přenosu České televize. Zároveň se diváci dozvědí také vítěze kategorií junior, objev a trenér roku.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.