Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Krupička zdolal na cestě za rekordem Dolní Moravy 60 padlých stromů

Krupička zdolal na cestě za rekordem Dolní Moravy 60 padlých stromů
foto: KTRC

Mizuno Trail Running Cup | 12.06.2016 | přečteno: 5530×

Poprvé za čtyři roky při trailu z Dolní Moravy na Králický Sněžník nepadaly mouchy za letu vedrem. Třetí díl Kilpi Trail Running Cupu, panoramatický zážitkový běh na 30 km s převýšením téměř tisíc metrů, přinesl tentokrát rekordní časy.

Přispělo ideální počasí, okolo 16 stupňů, zataženo. Ale ani na hřebeni nefoukalo. Bláta v rašeliništích na Sušině (1 321 m) nebylo tolik. Zato popadaných stromů po nedávném Armageddonu. Účastníci jich na trati museli překonat šedesát! Ne, to není údaj ze software v hlavě běžce, takovou kapacitu by při plné zátěži nabídl málokdo. Ale spočítali je pořadatelé při značení trasy.

Úvodní 7 km stoupání k majestátní Stezce v oblacích (i na ni se poběží, stejně jako loni v prosinci, pište si do kalendářů!) bylo čistší, neboť dole se chystá asfaltování silnice. Nahoře pod vrcholem Králického Sněžníku se uhýbalo dolů o padesát minut jinak. Ale sešup dolů kamenitým korytem i mírné klesání podél řeky s poslední štrapácí do sjezdovky se neměnily. Není v tuzemsku mnoho srovnatelných běžeckých zážitků. Letos je vychutnaly téměř tři stovky mužů a žen, mnozí si vylepšili osobní rekordy. Díky opakované výzvě i klimatickým podmínkám.

Robert Krupička překonal vlastní traťový rekord o 1:18 minuty. „Běželo se mi krásně a stálo mě to díky počasí nejmíň námahy z těch všech závodů tady. Doběhl jsem úplně v pohodě,“ radoval se v oblíbeném domácím revíru.

Možná ještě víc ho potěšil výkon o deset let mladšího parťáka Radka Hübla z jeho Runsport teamu, který skončil sedm minut za ním. „Běželi jsme spolu, na konci kopce mi trochu cuknul. Ale takové závody mi sedí. Umím do kopce, nevadí mi začít rychleji a pak zpomalovat. Ale tady jsem šel s respektem, tolik jsem ještě neběžel. Pomohla mi znalost tratí, mám to naběhané, protože v Králíkách máme chalupu,“ hodnotil svůj výkon.

Bývalý silničář s půlmaratonem za 1:10:01 přechází do terénu. „Poslední rok jsem se na silnici nezlepšil. Chci se zkusit pověnovat vrchům do kopce. Mám kam jít, myslím,“ vysvětlil vedoucí obchodů s elektrem v Ústí nad Orlicí, který sice v práci musí trávit dost času, pak však odchází s čistou hlavou pro trénink.

Třetí byl bratislavský běžec Andrej Foltín, ukázala se i řada Poláků a dalších zajímavých osobností. Bývalý český reprezentant v triatlonu Miroslav Vopršálek byl v cíli nadšený: „Triatlonové prostředí mě přestalo bavit. Jezdím na biku a začínám i podobné běhy, bylo to tady nádherné,“ vyprávěl muž, který před pár lety, kdy si dal sportovní pauzu, vážil 120 kilo. Triatlonisté byli vidět, železný veterán Jan Šiml vyhrál v tombole zapůjčení vozu Subaru s plnou nádrží. Mezi ženami kralovala usměvavá blondýna Daniela Čepová, 27letá orientační běžkyně z Hradce Králové. „Loni jsem tady byla druhá (za 2:41) a řekla jsem si, že to letos dám za 2:30,“ předsevzala si. Jak řekla, tak učinila. Dokonce ještě téměř pět minut stáhla navíc. Dopředu šla pozvolna, běžela čistě technicky, skvěle skotačila dolů přes kořeny a kameny. „Jo, seběhy mě baví. Začala jsem dobře, nahoře na hřebeni jsem měla trošku krizi, ale pak se to zase rozběhlo,“ komentovala.

V tréninku běhá maximálně dvacítky, ale přes léto se vydává s přítelem do hor na tři až čtyřhodinové výběhy. Průpravu tedy má. „Zatím ale dávám přednost orienťáku. Ale traily se mi moc líbí a pokud se nebudou křížit termíny, ráda zase někam vyrazím,“ slíbila dáma, která vystudovala geoinformatiku a pracuje jako odborná asistentka u Pozemkových úprav. Získala tak dvakrát stále cenný skalp bývalé medailistky z mistrovství světa juniorů v běhu na lyžích a trojnásobné olympioničky, už „čtyřicítky“ Ivety Zelingerové, nyní Fořtové. Ta se dostává v poslední době opět do formy (zde 2:37:21). Teď spolu s manželem Martinem (28., 2:27:08) získala také stříbro v soutěži párů za mladší dvojicí Zbyněk Štěrba (10., 2:15:34), Daniela Čepová.

Kilpi Trail Running Cup pokračuje první červencovou sobotu 8 km Během přes motolské jamky (na golfovém hřišti v Praze, generálkou na domácí šampionát v krosu. Dva týdny nato se běží Horský půlmaraton na Lipně s výběhem na Stezku v korunách stromů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

MTRC muž 12.06.2016 12:11:51

Poprvé za čtyři roky při trailu z Dolní Moravy na Králický Sněžník nepadaly mouchy za letu vedrem. Třetí díl Kilpi Trail Running Cupu, panoramatický zážitkový běh na 30 km s převýšením téměř tisíc metrů, přinesl tentokrát rekordní časy.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.