Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trailovou výpravu Chodskem vyhrál Zemaník před Štefkem

Trailovou výpravu Chodskem vyhrál Zemaník před Štefkem
foto: KTRC, Ladislav Adámek

Mizuno Trail Running Cup | 24.10.2016 | přečteno: 2527×

Roviny nebo kopce? I poslední závod letošního Kilpi Trail Running Cupu, největších tuzemského seriálu běhů v terénu, jímž byla premiéra v Českém lese, potvrdil nadřazenost zvlněných profilů. Horský specialista Jan Zemaník v něm porazil legendu silničního běhu Róberta Štefka.

Souboj trval (skoro) sedmnáct kilometrů s převýšením 480 metrů a víc než hodinu. „Žádná domluva, první kiláky jsme šli po třech třiceti,“ říkal o 22 let mladší Zemaník.

Jeden primát získal už před startem jako nejvzdálenější účastník, cestoval sem téměř 600 km. „Stálo mi to za to. Ještě nikdy jsem na Chodsku nebyl a moc rád jsem to tam poznal,“ říkal běžec z beskydské Ostravice.

Ještě na východní straně kopce Čerchova se při příjezdu nořil do mlhy jako doma na Lysé hoře, ale Nemanice na západě už ho přivítaly slunečními paprsky a ideální teplotou až k deseti stupňům. A barvy lesa na české i německé straně, kudy se běželo, rozprostřely nádhernou podzimní paletu.

To Štefko podobný trail běžel snad poprvé v životě, ačkoliv má ve svých 48 letech zkušeností z celého světa, dráhy, silnic i klasických krosů. „Nemám ani trailovky, ty za nás nebyly,“ usmál se bezelstně, když vyrazil v silničních maratonkách.

„Po loukách to i v hluboké trávě šlo,“ popsal vývoj. „Ale ten pád do rokle na hranici bych nedal ani v nich. Tam jsem raději opatrně sešel, tam se rozhodlo.“ Do té doby Zemaníka stíhal na pár kroků.

Po rovině i v mírných stoupáních, jen z kopců ztrácel. Jenže po náročném úseku, který pořadatelé vytyčili až den před startem, ztratil šanci. Zemaník vyhrál o téměř tři minuty. Dalších šest nadělil třetímu Ondřeji Sklenářovi.

„Trať by se dala i protáhnout ještě do větších kopců,“ hlásil další skvělý běžec nedávné minulosti Pavel Faschingbauer, který přijel z nedalekého domova aspoň povzbudit bývalého parťáka Štefka a další běžce. „Já už číslo navléknu jen s dcerou. Anebo s kamarádem, který slíbil běžet maraton,“ omlouval se.

Pro obyvatele příhraničních Nemanic i Waldmünchenu se stal závod zajímavou atrakcí. Třeba v dětských závodech běžely nadšeně i romské děti, kde to vidíte? Navíc pořadatelé připravili pro doprovod závodníků vyhlídkovou jízdu s výkladem v češtině i němčině.

Vždyť trasa probíhala třemi osadami, vysídlenými po druhé světové válce. Zbyl tu jen rozvalený hřbitov a trosky stavení. Ale možná i tenhle běh přispěje k dalšímu smíření, na startu byla i řada Němců. Kdysi za komunistické hrůzovlády tady měli nejblíž umístěné elektrické dráty a ze zhruba třiceti metrů na sebe přes hranice volali členové rozdělených rodin…

Mezi ženami zvítězila 44letá Martina Hampejsová, která se dočkala odměny za pravidelnou účast v podnicích KTRC. Zato Zuzana Kubáňová, dvojnásobná mistryně světa v racketlonu a účastnice extrémních závodů, desátá v pořadí, získala v tombole hlavní cenu zapůjčení vozu Subaru na víkend s plnou nádrží, hned při svém prvním startu! Doprovodnou kratší desítku vyhráli Ondřej Teska a Petra Dolejšová.

Kilpi Trail Running Cup ještě letos chystá slavnostní vyhlášení výsledků v rámci cestovatelského festivalu Obzory v Praze, den před Velkou kunratickou, 7. listopadu. A pak také předěl mezi uplynulou a nadcházející sezonou, Běh do oblak až na vrchol vyhlídkové Stezky na Dolní Moravě 10. prosince, kde účastníci získají volné startovné na jeden ze závodů KTRC 2017.

Kompletní výsledky a celkové pořadí Kilpi Trail Running Cupu 2016 najdete na www.ktrc.cz.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

MTRC muž 24.10.2016 08:43:16

Roviny nebo kopce? I poslední závod letošního Kilpi Trail Running Cupu, největších tuzemského seriálu běhů v terénu, jímž byla premiéra v Českém lese, potvrdil nadřazenost zvlněných profilů. Horský specialista Jan Zemaník v něm porazil legendu silničního běhu Róberta Štefka.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.