Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Začínáte s orientačním během? Zkuste nový web

Začínáte s orientačním během? Zkuste nový web
foto: Petr Kadeřávek

Jan Bořil | 13.03.2017 | přečteno: 4033×

Vyzkoušejte orientační běh! Je to proti klasickému běhání změna a okusíte i jinou atmosféru, než na jakou jste zvyklí ze závodů. Inspiraci najdete třeba na novém webu zacitorientak.cz. Každoročně je také pořádáno obrovské množství menších závodů po celé republice, jejichž úplný seznam naleznete na oficiálním kalendáři. Jaké budou stěžejní akce letos?

Otvírákem sezony se jako každý rok stane Jarní pohár v okolí Hradce Králové, konkrétně u Přelouče. Pod taktovkou hradeckého PHK budou závody uspořádány již tento víkend v klasickém formátu noční – štafety – klasika. Tyto závody jsou ale spíše rozjezdem před nabitou sezonou.

Poměrně brzo, pouhé tři týdny po rychlém přeloučském létání, se totiž dění OB přesune do Rantířova, vesnice poblíž Jihlavy, kde se odehraje MČR v nočním. Někteří tento terén milují, někteří nenávidí, faktem ale je, že se můžeme těšit na klasickou Vysočinu s objevujícími se hustníky a roztroušenými kameny. Celý prostor je ze západu i severu ohraničen meandrující řekou Jihlavou, ke které se sváží prudký svah.

Další měsíc si pak počkáme na mistrovský dvojboj – MČR ve sprintových štafetách a sprintu, který už od počátku provází menší kontroverze. Prvním závodem v tomto dvojboji jsou Mistrovské sprintové štafety, pro které je nyní, po vzoru mezinárodních soutěží, připraven formát D-H-H-D.

Další změna přišla ze samotného vedení ČSOS, který změnil pravidla a udělal závod ve sprintu snad férovější a snad divácky atraktivnější – oproti minulým letům budou totiž pro hlavní mužskou a ženskou kategorii připravena dvě kola, semifinále a finále. To umožní kvalifikovat se všem závodníkům. Oba dva závody pořádají Žabovřesky Brno, které v malé orienťácké obci způsobily tak trochu skandál. Pořadatelé totiž nejdříve avizovali, že závody budou pořádány v Mikulově a Moravském Krumlově, ačkoli od začátku plánovali jako místo závodů střed Brna. Poté, co se na to přišlo, nezbylo ostatním, než se s atraktivními jihomoravskými terény Mikulova rozloučit a vzít zavděk brněnským středem.

Po několika kolech Českého poháru se odehraje vrchol jarní části – MČR na krátké trati. Oddíly z Nového Města na Moravě a Havlíčkova Brodu spojily své síly, aby mohly vše připravit pod hradem Lipnice u Světlé nad Sázavou. Náročný terén plný hustníků, pozůstatků těžby i menších skalek prověří veškeré schopnosti těch nejlepších. Tento závod se koná 11. června, orienťácká sezona tak skončí netradičně brzy.

Reprezentanti tak aspoň budou mít dostatek času na přípravu na své vrcholy sezony – pro dorostence to bude Mistrovství Evropy dorostu v Banské Bystrici, junioři se podívají na Juniorské mistrovství světa do finského Tampere a dospělí zamíří na mistrovství světa k východním estonským hranicím.

Ani obyčejní závodníci, kterých je drtivá většina, ale nemusí zahálet – během prázdnin budou mít k dispozici hned 11 vícedenních závodů rozesetých po celé republice.

Podzim bývá tradičně kratší a nejinak je tomu letos. Vše zahájí opět Český pohár, ale hlavní závody přijdou až na přelomu září a října. Prvním vrcholem je MČR na klasické trati, které se uskuteční poblíž Chrastavy, konkrétně u Raspenavy. Terén je klasická jablonecká všehochuť, od kamenných polí ve vrchních partiích, přes bažinky v nížinách až po směs údolíček a skalek uprostřed.

Posledními, zato snad nejprestižnějšími závody je MČR štafet a klubů. Klub vytrvalostních sportů Šumperk uspořádá klubový svátek sezony na pomezí Pardubického a Olomouckého kraje jižně od vrcholu Jeřáb. Různě prorostlý les s množstvím terénních tvarů je ideální právě na štafety, z loňska titul obhajují muži i ženy Žabovřesk Brno, nechme se tedy překvapit, jestli někdo překazí jejich dominanci.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

BorekJ muž 13.03.2017 17:24:43

Vyzkoušejte orientační běh! Je to proti klasickému běhání změna a okusíte i jinou atmosféru, než na jakou jste zvyklí ze závodů. Inspiraci najdete třeba na novém webu zacitorientak.cz. Každoročně je také pořádáno obrovské množství menších závodů po celé republice, jejichž úplný seznam naleznete na oficiálním kalendáři. Jaké budou stěžejní akce letos?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.