Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ORIENTAČNÍ BĚH: Na kolik vyjde základní výbava?

ORIENTAČNÍ BĚH: Na kolik vyjde základní výbava?
foto: Petr Kadeřávek

Ondřej Švirák | 26.02.2009 | přečteno: 33651×

Orientační běh není příliš finančně náročným sportem. Buzola a čip se dají pro začátek vypůjčit a běžeckou obuv se vzorkem má v botníku snad každý rekreační běžec. Jak ale vypadá taková mapa pro orientační běh? Co si má člověk představit pod termínem čip? Kde a za kolik se dají tyto doplňky koupit?

Mapa – je základní pomůckou orientačního běžce. mapa_412Pro závody OB se používají speciálně zpracované podrobné mapy, které obsahují velké množství detailů (porosty, kameny, vrstevnice). Dá se říci, že neexistují přesnější mapy než jsou právě ty pro orientační běh. Tvorba takovýchto map je neuvěřitelně pracná činnost, která zabere stovky hodin. Není se čemu divit, jsou-li nejpoužívanějšími měřítky mapy 1:15 000 a 1:10 000. (1 cm na mapě na nich odpovídá 150, resp. 100 m ve skutečnosti). Vysvětlivky k mapě zde.

Buzola – slouží k rychlé a přesné orientaci mapy a k určení směru běhu (azimutu). Rozlišujeme několik druhů buzol podle tvaru a rychlosti ustálení střelky. Buzola je pro orientačního běžce to samé, jako pro lyžaře hůlky. Dá se bez ní absolvovat závod, ale je to daleko náročnější. Zkuste si někdy v lese zvolit libovolný směr, uběhnout jím 300 m, poté se otočit a doběhnout zpět na původní místo. Pokud les neznáte a nesnažili jste se orientovat podle okolních objektů, určitě jste se odchýlili od svého původního bodu. K minimalizování této odchylky se tedy používá buzola. buzola_400

Cena základní buzoly: 300 – 800 Kč
Cena závodní buzoly: 1000 – 2000 Kč

Obuv – stejně tak, jako atleti běhají na dráze v tretrách, používají orientační běžci tzv. orientky. Orientky se dělí na dvě základní skupiny – s hřeby a bez hřebů. Rozdíl je v konstrukci podrážky. Obuv s hřeby totiž obsahuje drobné ocelové „kolíky“, které umožňují závodníkovi lepší stabilitu a neklouzavost. orientky_500_03Orientky jsou ideální obuví do terénu, běhu po ledu a bahnitých cestách. Bohužel mají i stinné stránky – jsou těžší než klasická běžecká obuv a díky vyztužujícím prvkům hrozí nepříjemné oděrky a puchýře. Není dobré s nimi běhat po tvrdém povrchu – ocelové hřeby ničí klouby a klenbu. Dovolím si citovat Daniela Orálka po jednom z Brněnských běžeckých pohárů (po porážce od orientačního běžce Tomáše Dlabaji): „Jsou mladí, ještě k tomu tyhle jejich boty, a bylo to rozhodnuto. Já klouzal a oni běželi.“

Orientky bez hřebů: 300 – 2500 Kč
Orientky s hřeby: 1000 – 3000 Kč

Sportident čip -  jedná se o elektronické zařízení zaznamenávající průběh kontrolou. Po nalezení kontrolního stanoviště zasunete koncovou část čipu do zdířky kontroly. Správné oražení kontroly je doprovázeno zvukovým signálem (pípnutím). Samotný čip se uchycuje pomocí gumičky na prst. Je vodotěsný a díky svému rozměru závodníka nějak neomezuje. cip_394Výhodou tohoto systému ražení je fakt, že se po doběhu do cíle čip pomocí počítače vyčte, vyjede vám tzv. účet, na němž se nachází výpis všech mezičasů mezi jednotlivými kontrolami, celkový čas, aktuální pořadí apod.

Cena SI čipu: 750 – 1200 Kč

Dres – libovolný s ohledem na počasí a pohodlí. V ČR neplatí (na rozdíl od Švédska) pravidlo, že závodník musí mít zahalené nohy po celé své délce. Ale doporučuje se to z hlediska předcházení oděrek a škrábanců. Ostatně orientační běžkyně by mohly vyprávět, jaké je to chodit po závodě ve městě v sukni nebo v tílku. Dresy se vyrábějí z elastických materiálů nebo poněkud zastaralejšího dederonu. dres_789

Cena spodku a vršku dresu: cca 2500 Kč


Kde nakupovat?
Kamenných obchodů se v naší české kotlině bohužel tolik nenachází. Nejznámější je pražský H.S.H sport, luhačovický Vavrys a novopacký Kazboš. Ze své vlastní zkušenosti vím, že celá řada outdoorových obchodů taktéž nabízí vybavení pro OB. Výše zmiňované obchody navíc objíždí se svými pergolami každé větší závody, což nabízí výhodu okamžitého otestování zakoupeného produktu. Samozřejmostí jsou e-shopy. Mezi těmi českými bych chtěl vyzdvihnout především: http://www.vavrys.cz/http://shop.orienteering.cz

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Koty muž 27.02.2009 19:13:00

Ahoj, tak s tou přesností mapy by se dalo polemizovat, jistě jsou i přesnější mapy. V OB mapě nejde ani tak o absolutní přesnost jednotlivých objektů, ale především o jejich věrnost, aby to běžci sedělo a nic nepoznal. Pokud vím, tak se pro mapování používá kroková metoda a ta není jistě přesnější než např. geodetické zaměření objektů. Jinak vhodný článek, myslím, že je dobré vědět, že OB existuje, je to zajímavý sport a mnoho běžců neorienťáků by se divilo, kdyby si vyzkoušeli, co to je běžet v terénu mimo cestu.:-)

avatar

svirda muž 28.02.2009 15:50:22

>> Koty, 27. 2. 2009 19:13:00

Zdravíčko, tvorba map pro OB (a nejen pro něj) je vhodná diskuze na opravdu dlouhé zimní večery. Upřímně řečeno jsem moc rád, že se někdo s podobnou námitkou ozval, v samotném článku jsem nechtěl řešit „nudnou problematiku“ mapování.
Stojím si za tím, že neexistují přesnější mapy, než jsou právě ty pro orientační běh. Ostatně položme si otázku, kdo jiný by potřeboval mít na papíře všechny kameny větší než 1 m, drobné rozhraní porostů, každičké rameno vodoteče apod.?
Doporučuji se podívat na archiv map pro OB (http://csob.tmapserver.cz … server.cz/) a prohlédnout si některé terény např. Českého ráje nebo Kokořínska. Například mapa Supí hora (http://csob.tmapserver.cz … /4562a.jpg) je jasná propagace mravenčí práce mapařů. Metod mapování je celá řada. Určitě si nemyslete, že mapař začíná úplně od píky a vše si krokuje. Základní pomůckou jsou mapové podklady, které se dají získat na úřadech či internetu. Jedná se o různé katastrální mapy, letecké snímky, ortofota apod. Díky těmto mapám může mapař s naprostou přesností překreslit všechny zpevněné cesty, většinu menších cest, pěšin nebo rozhraní porostů. Všechno ostatní se krokuje. (z několika směrů a na sobě nezávislých objektů) Taktéž se k mapování využívá GNSS systému. (GPS)
Pokud by někoho zajímala tato tématika, nechť navštíví příručku Zdeňka Lenharta – Tvorba map pro OB. (http://tvorbamap.shocart. … hocart.cz/)
Orientační běh je skutečně zajímavý sport a je veliká škoda, že u nás není tak populární. Ale pevně věřím tomu, že si seriál o OB najde své příznivce, kteří si orienťák vyzkouší a časem si ho zamilují ;o) 

administrator 03.04.2010 13:32:47

Orientační běh není příliš finančně náročným sportem. Buzola a čip se dají pro začátek vypůjčit a běžeckou obuv se vzorkem má v botníku snad každý rekreační běžec. Jak ale vypadá taková mapa pro orientační běh? Co si má člověk představit pod termínem čip? Kde a za kolik se dají tyto doplňky koupit?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.