Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BĚŽELI JSME: Skvělé zakončení skyrunningové sezony na Ještědu

BĚŽELI JSME: Skvělé zakončení skyrunningové sezony na Ještědu
foto: Winter SkyRace

Jan Bořil | 03.12.2017 | přečteno: 6383×

Těžko říci, jak to Honza Dušánek dělá. Na Ještědu jsem za svého života již párkrát byl a až na dvě výjimky byla celá věž zahalena v mlze – a asi tušíte, že těmi dvěma výjimkami byly právě dva zimní ročníky Ještěd Winter Skyrace. Povedené zakončení sezony bylo navíc vylepšeno novým traťovým rekordem. VÝSLEDKYFOTKY

Ale pěkně popořádku. Letos k hlavní trati přibylo hned několik dalších závodů – nejdřív několik závodů dětí a pak největší novinka dne – Winter Trail. Kratší, 11,5 km dlouhá, ale přesto velmi výživná varianta hlavního Skyrace překonávala vrchol také dvakrát a mnozí její náročnost trochu podcenili. Právě mírné zdržení při startu a vyhlašování dětských kategorií zapříčinilo zpoždění startu o 25, respektive 15 minut u Winter Trailu a Winter Skyrace. V kombinaci se zmatkem ohledně startovních čísel, kdy u většiny nesedělo číslo a jméno, to mohlo na některé závodníky udělat trochu špatný dojem. Nicméně, nejednalo se o nic vážného.

Závod jako takový byl ale skvělý. Trať byla na chlup stejná jak loni, počasí i množství sněhu jakbysmet, dá se tedy krásně porovnávat meziroční progres. Po startu a úvodním 200m sprintu pod lanovku jsme se všichni způsobně zařadili do jednoho dlouhého vláčku a opřeni do kolen stoupali pod lany. Při otočení zpět byl na ten dav lidí vpravdě krásný pohled. Já zaujal nějaké 10. až 15. místo a šlo se mi opravdu krásně.

Krátký seběh k první občerstvovačce nás rychle přesunul do další části tratě – několikakilome­trového lehce klesavého traverzu. Nejdřív to byl krásný prašan, potom zledovatělá cesta. Tady se dá lehce získat i ztratit. Přepálení v této části se totiž ošklivě vymstí v posledním kopci, kde už není sil nazbyt. Vytvořil jsem dvojici s mým bratrancem a společně jsme se snažili stíhat lidi před námi.

Po klesání následoval krátký výšvih na občerstvovačku. Konečně registruju první motivační ceduli: „Není tady nádherně?“ „Tyvogo, Honzo, běž do háje,“ vzpomněl jsem si na pana ředitele. „Za prvé je nádherně až za kilák a za druhé mám stejně černo před očima“. Rychle jsem do sebe kopnul cukr v podobě tablety, napil se čaje a pádil dolů – pod první stoupání na Ještěd.

Na dlouhých rovinkách bych se mohl kochat krásně zasněženým Podještědím, ale nebyl na to čas, tady se do toho člověk musel opřít. Důležité bylo nepředběhnout odbočku do lesa. Až po závodě se však dozvídám, že se to opravdu pár lidem podařilo.

Vím, že v prvním stoupání na Ještěd se mi loni šlo nádherně, chtěl jsem tak zkusit docvaknout lidi pár vteřin přede mnou. Byla to tady snad nejkrásnější část celého závodu, stoupání vedlo uzoučkým korytem a člověk se sotva stačil vyhýbat zasněženým smrčkům. Závěrečné stoupání v kamenném poli bylo naopak technicky velmi obtížné a bylo potřeba si obnovit orienťácké znalosti. Z vrcholu – aspoň pokud si dobře pamatuji, přeci jenom jsem už nebyl zrovna svěží – byly rozhledy do všech stran.

Jestli se dá ale na Ještědu v něčem získat cenné vteřiny, jsou to seběhy. A ty já miluji. Na vrcholu mi hlásili, že jsem desátý. Skvělé! To byl cíl. O sto výškových metrů níže už jsem o dvě místa vpředu a navíc mám na dohled Tomáše Křivohlávka, o tom se mi před startem ani nesnilo. Tak rád bych to tady šel úplně naplno, ale zrovna mě začalo píchat v boku. Nejhorší věc, co se může při závodě stát. U občerstvovačky jsem do sebe opět hodil rychlé cukry, zapil je čajem a už po boku Tomáše klesal úplně dolů. V nejasném místě jsme přitom málem zabloudili, fáborek jsem zahlédl až na poslední chvíli. Tady by to chtělo opravdu spíš koridor, na chvíli se tady ztratil třeba i Čípa.

Poslední kopec byl pro všechny těžkou zkouškou. Tomáš mi hned utekl a já se trápil, nehty zaryté do stehen. Až když jsem byl na sjezdovce a konečně uviděl vysílač, začal jsem věřit, že se tam opravdu vyhrabu. Od silnice v kamenech nahoru se mi chtělo skoro brečet, až cedule „Už poslední kopec!“ mě trochu zrychlila.

„Jsi osmej a máš ho minutu před sebou!“ zaslechl jsem na vrcholu. „Proč to nezkusit?“ probliklo mi hlavou, navíc už tady nebylo po sluníčku ani památky, vrchol na chvíli zahalila mlha. Vydal jsem se tak na divoký slalom mezi turisty. O dva kilometry dále, na vrcholu lanovky, těsně před posledním klesáním, po nikom z mé kategorie ani stopa, ale byla tu spousta lidí z Winter Trailu, navíc se pod lanovkou skvěle běželo – po uklouzaném prašanu to prostě letělo. Věřím, že si to museli užít i ti, kteří jinak seběhy zrovna nemilují.

„Tohle je něco, co bych mohl dělat do umření,“ říkal jsem si, zatímco jsem letěl okolo vykřečovaného Jiřího Petra. Konečně jsem taky znova uviděl Tomáše. Přestože jsem posledních 150 výškových metrů seběhl hluboko pod 3 min/km, na Toma jsem měl pořád ztrátu nějakých 80 metrů. Zkusil jsem zafinišovat, ale posledních šest vteřin jsem už vymazat nedokázal. I přes mírné zklamání z neúspěšného finiše jsem ale v euforii. Sedmé místo celkově, třetí mezi muži do 25 let a hlavně zlepšení času o sedm minut, v to jsem před startem ani nesnil! Nejsem ale sám, kdo si tady vylepšil osobák – Pavel Brýdl o minutu, Zuzana Kocumová hned o tři. Pro většinu eliťáků to však byla jejich premiéra.

Kdo tady byl celkovým králem, o tom nás všechny přesvědčil Jiří Čípa, který vylepšil loňský rekord o 6,5 minuty na 1:52:30. Šest minut za ním skončil Pavel Brýdl, další byl orienťák Marek Minář. Ženy, stejně jako loni, ovládla Zuzana Kocumová.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

BorekJ muž 03.12.2017 15:45:28

Těžko říci, jak to Honza Dušánek dělá. Na Ještědu jsem za svého života již párkrát byl a až na dvě výjimky byla celá věž zahalena v mlze – a asi tušíte, že těmi dvěma výjimkami byly právě dva zimní ročníky Ještěd Winter Skyrace. Povedené zakončení sezony bylo navíc vylepšeno novým traťovým rekordem. VÝSLEDKY
Odkaz na článek

avatar

10 km: 0:53:39 (2015)
půlmaraton: 1:56:00 (2015)

gilwen77 žena 08.12.2017 08:38:49

Moc hezky napsané. :-)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.