Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Skrátenú Tatranskú Šelmu Vertical si vyšprintoval opäť Jozef Hlavčo

Skrátenú Tatranskú Šelmu Vertical si vyšprintoval opäť Jozef Hlavčo
foto: Tatranská Šelma Vertical

tisková zpráva | 03.08.2019 | přečteno: 6333×

Kvalitná štartovka známa už mesiace dopredu sľubovala skvelý, už ôsmi ročník výbehu na „Slavkáč“. Matúš Vnenčák a jeho organizačný team ostro sledovali najmä predpovede počasia, nakoľko s bleskami v horách nie sú žarty.

„Po druhý raz v osemročnej histórii bol cieľ skrátený a umiestnený do nižších polôh. V roku 2012 sa bežalo po „Nos“ do výšky 2300m kvôli nízkej viditeľnosti a námraze, hore totiž mrzlo a chodník bol zaľadnený. Tento rok bol cieľ ešte nižšie na „Maximiliánke“ (1530mnm). Už ráno pred štartom o 8:30 začalo pršať, v okolí padli prvé blesky a zo západu sa hnala búrka s nebezpečnou intenzitou. Rozhodnutie skrátiť padlo tesne pred štartom, pochopiteľne s nevôľou u niektorých pretekárov. Nakoniec búrka Slavkáč obišla. No v ten istý deň na bežeckých pretekoch v južnom Tirolsku trafil jednu zo štartujúcich blesk. Po prevoze vrtuľníkom do nemocnice zraneniam podľahla. U nás bude vždy prvoradá bezpečnosť účastníkov a organizátorov,“ Vysvetlil na margo skrátenia trate Matúš Vnenčák.

Skrátená trať mala tretinové parametre: necelých 500 výškových metrov na 3,5 km. Držiteľ traťového rekordu, Jozef Hlavčo, nenechal nič na náhodu a pustil sa hore šprintom. Vyhral s časom 21:03.

„Skrátenie trate na poslednú chvíľu bolo pre mňa trochu nečakané. Do poslednej chvíle som si myslel, že pôjdeme až na vrchol. Jedálniček som mal nastavený na závod okolo 60 min, a preto sa mi taký krátky závod nebežal úplne ideálne. Druhý v poradí, Andrej Paulen, je veľmi silný na rovinkách a tak si myslím, že sme zviedli ďalší pekný športový súboj, ktorý sa rozhodoval až vo finiši,“ povedal k pretekom víťaz, Jozef Hlavčo.

Len 3 sekundy za ním dobehol Andrej Paulen (21:06) a tretí Miro Hraško ešte o pol minútu neskôr (21:39). Ďalej sa zoradili skialpinisti štvrtý Danko (21:39), piaty Fraňo (22:08) a šiesty Šiarnik (22:48). Medzi nich sa vliepal prvý veterán Ján Ďurmek (22:29). Pódium štyridsiatnikov doplnil Poliak Biernawski (24:38) a Čech Žajdlík (24:58).

Opäť silnú konkurenciu medzi babami ešte viac vyzdvihla Marianna Jagerčíková, prvý krát štartujúca vo Verticali na Slovensku. Svoju dominanciu potvrdila a pri absencii rekordérky Megi Kozielskej pohodlne zvíťazila s časom (25:58).

„Áno, na preteky na Slovensku som sa tešila, keďže ten vertikálny formát mi sedí. V skrátenej verzii bolo treba rýchlo utekať po skalnatom chodníku, bolo to koncentrovane úsilie. Rada by som si vybehla aj zvyšok trate, lebo tých prvých 500 m bolo na rozohriatie. Tá prvá časť nebola nejaká strmá, takže bolo treba dosť bežať a to je v týchto profiloch náročné. Vyššie to už bolo viac o krokovaní a skákaní po žulových balvanoch, a to je pre mňa viac zábavné. Rozhodnutiu skrátiť trať som samozrejme rozumela, išlo o otázky bezpečností účastníkov pred blížiacou sa búrkou. Na mieste organizátorov by som konala tak isto, bezpečnosť je prvoradá a búrky sú nevyspytateľné. Mať 200 pretekárov v horách, keď sa blíži búrka, by bolo šialenstvo.“

Striebro a bronz brala mladá Maďarka Osi Eszter (27:34) a Poľka Katarzyna Fraczysta (28:16). Mimo pódia boli ešte ocenené štvrtá Slovenka Rizmanová (28:20) a piata Poľka Krowicka (28:25).

Matúš Vnenčák pozýva aj na ďalšie podujatie skyrunningovej termínovky pod jeho taktovkou, na Tatranskú šelmu ULTRA 17.8.2019: „Napriek okolnostiam hodnotíme aj tento ročník „Slavkáča“ za vydarený, nakoľko nedošlo ku žiadnym ťažším úrazom (afterparty vynimajúc). Pevne veríme, že tomu tak bude aj o 2 týždne na „Magistrále“. Všetko je prichystané, takže sa tešíme na stretnutie a na podané kvalitné výkony.“

Kompletné výsledky nájdete na: https://www.tatranskaselma.com/vysledky/

Na kráteri vyhasnutej sopky bude 10.8 opäť horúco. Maximálne 200 pretekárov sa bude môcť postaviť na štart tretieho ročníka týchto výnimočných pretekov a odbehnúť tak polmaratónskych 21 kilometrov s prevýšením 1250+. Registrácia je stále otvorená tu: https://bearfootpolana.sk/. Traťový rekord 1:46:54 drží v rukách Košičan a frutarián Richard Zvolánek. U žien nastavila najlepší čas pred dvoma rokmi Eva Vidová , 2:19:51. Všetkých, čo si trúfnu srdečne pozývame s heslom „medveďom zdar!“

Viac informácií o aktivitách SSkyA nájdete na :

Webe: http://www.skyrunning.sk/

Instagrame: @skyrunning.sk

Facebooku: www.facebook.com/skyrunning.sk/

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 03.08.2019 13:35:02

Kvalitná štartovka známa už mesiace dopredu sľubovala skvelý, už ôsmi ročník výbehu na „Slavkáč“. Matúš Vnenčák a jeho organizačný team ostro sledovali najmä predpovede počasia, nakoľko s bleskami v horách nie sú žarty.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.