Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Olympijský maraton ve výhni opanovaly Keňanky, Seidel urvala pro USA bronz

Olympijský maraton ve výhni opanovaly Keňanky, Seidel urvala pro USA bronz
foto: Getty Images

Radek Narovec | 07.08.2021 | přečteno: 4026×

Byl to přetěžký závod už před startovním výstřelem. Po deseti dnech uzavření a vyčlenění od zbytku národních výprav do vyhnanství v Sapporu čekalo na 88 maratonkyň představení, na které se chystaly tři roky. A také hned po ránu teploty těsně pod 30 °C s vlhkostí jako v prádelně. Na startu byly i tři české závodnice, což se nikdy v historii olympiád nestalo.

Velké otazníky visely nad českou jedničkou Evou Vrabcovou Nývltovou, která hlásila potíže s kyčlí a stehenním svalem. „Bohužel jsem se zranila možná i vinou podmínek, které tu v přípravě panovaly,“ uvedla před závodem účastnice již páté olympiády s tím, že bude sázet na to, že ji endorfiny pomou překonat bolesti. A zpočátku to tak opravdu vypadalo. Z českého tria se nejvíc snažila držet tempa vedoucí skupiny s Keňankami a dalšími převážně africkými běžkyněmi. Jenže stačilo to jen na mezičas na desátém kilometru, ve výsledcích z 15. km již u ní svítilo DNF. Hořká olympijská čárka pro skvělou českou závodnici!

Pozornost českého fanouška maratonu se tak přenesla na Marcelu Joglovou, která má neskutečný potenciál snášet nepřízeň vnějších podmínek. Po skvělém výkonu v Dauhá bylo jasné, že i sapporská prádelna nebude ničím, čeho by se zalekla. Držela si tempo, nesnažila se o nemožné a v mezičasech se mírně posouvala vpřed až na konečné 52. místo. Tereza Hrochová skončila i díky výtečnému finiši na 58. pozici z 88 běžkyň, jež odstartovaly.

„Ráno jsem se probudila a necítila se v pořádku. Prý nedostatek cukru v těle… Nedovedu si to nijak vysvětlit,“ líčila po závodě 25letá plzeňská závodnice. „Dvacet minut před odjezdem posledního autobusu na start jsem vůbec nevěřila, že se do něj budu schopná dostat. Takže jsem nakonec ráda, že jsem závod doběhla, byť jsem výsledek ořvala.“

Časy 2:39:32 pro Marcelu a 2:42:25 Terezy je třeba brát v kontextu až nelidských klimatických podmínek. Vždyť i světová rekordmanka Brigid Kosgeiová se musela spokojit s výkonem 2:27:36, který je horší o minut od jejího světového rekordu!

Krásný závod se odehrával na špici, kde hlavně favorizované Keňanky tlačily na pilu, aby setřásly své soupeřky. K údivu všech jim zdatně sekundovala Američanka Molly Seidel, která běžela teprv svůj třetí maraton a opravdu skvěle. Drobnými cupitavými kroky uvisela své africké soupeřky až do posledních kilometrů, a i když jí Jepchirchirová a Kosgeiová poodskočily, nebalila to a sázela na to, že bronz má v kapse a možná by z toho mohla být i lepší medaile, pokud by na jednu ze soupeřek před ní přišla krize. Vždyť taková Lonah Salpeterová startující za Izrael byla předlouho ve vedoucí skupině a ve finále se propadla až na 66. příčku!

Zvítězila Peres Jepchirchirová, kterou známe z Letné, kde loni vylepšila světový rekord v půlmaratonu žen. Svou favorizovanější krajanku uštvala v posledním kilometru. Časy nejlepších: 2:27:20 Jepchirchirové, 2:27:36 Kosgeiové a deset vteřin za ní proběhla cílem jásající Američanka Seidelová. Vybojovala třetí maratonskou medaili pro USA!

Dnes před půlnocí odstartuje závod mužů s Eliudem Kipchogem, bohužel bez zástupce českého maratonu v poli.

Výsledky žen: https://olympics.com/…000100--.pdf

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 07.08.2021 08:47:55

Byl to přetěžký závod už před startovním výstřelem. Po deseti dnech uzavření a vyčlenění od zbytku národních výprav do vyhnanství v Sapporu čekalo na 88 maratonkyň představení, na které se chystaly tři roky. A také hned po ránu teploty těsně pod 30 °C s vlhkostí jako v prádelně. Na startu byly i tři české závodnice, což se nikdy v historii olympiád nestalo.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:11 (2006)
maraton: 2:42:13 (2006)

Ondriško muž 08.08.2021 08:58:34

Autor článku asi pozeral iné preteky.

,,Držala si tempo"…v realite to u Joglovej bolo od 15km neustále spomaľovanie. Medzičasy:

18:19,18:14,1­8:01,18:40,18:53,19:28,2­0:05 a 8:26.

Neľudské podmienky rozhodne neboli, na štarte 25° a 84%, v cieli 29° a 67%. To pravdaže má od ideálu ďaleko, rozhodne to však nebolo peklo.

Že bude teplo a vlhko sa vedelo roky dopredu, každý s tým mal počítať a pripraviť sa to.

Časy nie su až tak dôležité, na OH sa preteká o čo najlepšie umiestnenie. To u oboch atletkach síce nie je oslnujuce, rozhodne však nevybuchli. Vo výsledkovej listine sú na vyšších priečkach ako bol ich ranking podľa kvalifikačného ča­su.

U EVN je to naopak zlyhanie a výbuch.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.